| |     ћирилица | english  
Naslovna
Važno obaveštenje - Otvaranje svih graničnih prelaza R. Srbije

Obaveštavamo da su u skladu sa odlukama Vlade Republike Srbije, od 22. maja 2020. godine otvoreni svi granični prelazi R.Srbije i da je ukinuta zabrana ulaska u R. Srbiju, kao i epidemiološke mere za sve kategorije domaćih i stranih državljana.

Redovan režim ulaska u R. Srbiju uspostavljen je na osnovu Odluke o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u R. Srbiju, Odluke o prestanku važenja Odluke o zatvaranju graničnih prelaza i Odluke o izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID-19, izazvane virusom  SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, koje su stupile na snagu 22. maja 2020. godine.

 

 


Opširnije...
KORONA VIRUS – REGULISANJE BORAVKA NA TERITORIJI REPUBLIKE ITALIJE

Prenosimo obaveštenje Ministarstva inostranih poslova i međunarodne saradnje R. Italije u vezi sa regulisanjem boravka u R. Italiji tokom trajanja vanrednih mera u cilju suzbijanja i ograničavanja širenja bolesti COVID-19.

Lica koja imaju dozvolu boravka - Dekret  „Cura Italia“ broj 18 (član 103 stav 2) predviđa da dozvole boravka, koje ističu u periodu između 31.01.2020. i 31.07.2020. godine, ostaju na snazi do 31. avgusta 2020. godine.

Stranci koja privremeno borave - S obzirom na aktuelnu vanrednu sanitarnu situaciju, stranci koji u Italiji kratkotrajno borave (u viznom ili bezviznom režimu) i nisu u mogućnosti da se vrate u zemlje porekla zbog objektivnih razloga više sile (nedostatak konekcija odnosno nemogućnost putovanja) moći će da nastave zakoniti zakoniti boravak u Italiji bez dodatnih formalnosti, pod uslovom da ispoštuju obavezu napuštanja teritorije Italije čim budu prevaziđene okolnosti koje to trenutno sprečavaju.

 

 


Opširnije...
Ukidanje vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije

Obaveštavamo vas da je Narodna skupština Republike Srbije, na Drugoj sednici za vreme vanrednog stanja održanoj 6. maja o.g, donela Odluku o ukidanju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, koje je proglašeno 15. marta 2020. godine.

Odluka o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u R. Srbiju, od 19.03.2020. godine, kojom su zatvoreni svi međunarodni granični prelazi u - drumskom, železničkom i rečnom saobraćaju, kao i za ulazak preko graničnih prelaza za pogranični saobraćaj prema susednim zemljama i dalje je na snazi. 

 


Opširnije...
IZBORI 2020 - NASTAVAK IZBORNIH RADNJI

IZBORI 2020. - NASTAVAK IZBORNIH RADNJI

 

Predsednik R. Srbije je 10. maja 2020. godine doneo Odluku o izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike ("Službeni glasnik RS" broj 68/20) kojom je kao datum održavanja izbora određen 21. jun 2020. godine.

 

Republička izborna komisija je 11. maja 2020. godine donela Rešenje o nastavku izbornih radnji.

 

GENERALNI КONZULAT REPUBLIКE SRBIJE U MILANU

 

IZBORI 2020 – UPUTSTVO ZA GLASANJE

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je doneo odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine koji će biti održani 21. juna 2020. godine.

 

КO IMA BIRAČКO PRAVO U INOSTRANSTVU

 

• Biračko pravo imaju punoletni državljani Republike Srbije koji žive u inostranstvu i imaju prebivalište u Republici Srbiji.

• Pravo da glasaju u inostranstvu imaju i državljani Republike Srbije koji na dan glasanja turistički ili poslovno borave u inostranstvu, ako su prethodno blagovremeno podneli zahtev za glasanje u inostranstvu.

 

КAКO MOŽETE GLASATI U INOSTRANSTVU

 

• Državljanin Republike Srbije može glasati u inostranstvu ako je upisan u Jedinstveni birački spisak Republike Srbije.

• Molimo da pre prijave obavezno proverite da li ste upisani u Jedinstveni birački spisak. To možete učiniti na osnovu jedinstvenog matičnog broja (JMBG) preko sajta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu: https://upit.birackispisak.gov.rs

• Provera se može obaviti i u prostorijama Generalnog konzulata prilikom podnošenja zahteva za glasanje.

• Ukoliko niste upisani u birački spisak, Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji možete preuzeti ovde: Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak 

• Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji možete  dobiti i u prostorijama Generalnog konzulata

• Pored zahteva, potrebno je priložiti i kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije.

• Ukoliko ste već upisani u Jedinstveni birački spisak, Zahtev za upis u birački spisak za glasanje u inostranstvu možete preuzeti ovde: Zahtev za glasanje u inostranstvu 

• Zahtev za upis u birački spisak za glasanje u inostranstvu možete dobiti i u prostorijama Generalnog konzulata

• Pored zahteva, potrebno je priložiti i kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije.

• Zahtev mora biti popunjen čitko. Podaci moraju biti ispravni.

• Pogrešno uneti podaci mogu biti osnov za donošenje rešenja o odbijanju zahteva.

 

DO КADA SE MOŽETE PRIJAVITI ZA GLASANJE

 

• Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak i zahtev za glasanje u inostranstvu može se preko Generalnog konzulata Republike Srbije u Milanu podneti najkasnije do 30. maja u 12:00 časova.

 

КAКO MOŽETE PODNETI ZAHTEV

• kao preporučenu pošiljku - popunjen i potpisan zahtev, kao i kopiju srpskog pasoša ili lične karte možete poslati na adresu: Via Pantano 2, 20122 Milano (MI), Italia

• u elektronskoj formi - popunjen i potpisan zahtev, kao i srpski pasoš ili ličnu kartu, potrebno je skenirati i putem mejla poslati na adresu: info@gkrsmi.it

 

Zbog trenutne situacije u R. Italiji sa COVID-19 virusom, preporučujemo da svako ko je mogućnosti proceduru prijave za glasanje u insotranstvu izvrši putem elektronske pošte.

 

OBAVEŠTAVANJE BIRAČA

 

• Biraču koji ispunjava uslove za glasanje će biti poslato obaveštenje o danu i vremenu održavanja izbora sa brojem i adresom biračkog mesta na kome glasa.

 

Obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave R. Srbije za birače koji imaju boravište u inostranstvu možete videti OVDE.

 

 

 

 

Opširnije...
Humanitarna pomoć Republike Srbije upućena Republici Italiji
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović prisustvovali su danas ispraćaju pošiljke medicinske opreme koju Srbija donira Italiji za borbu protiv pandemije COVID-19. 
 
Prema Italiji su sa beogradskog aerodroma poletela četiri aviona „Er Srbije“ sa medicinskom opremom, a u jednom od njih je i ministarka Joksimović, koja će lično uručiti pomoć ministru spoljnih poslova Italije Luiđiju Di Maju. 
 
Vučić je tom prilikom istakao da je Italija veliki prijatelj Srbije i da nam je pomagala uvek kada je to bilo potrebno. 
 

Opširnije...
DONATORSKI RAČUN ZA POMOĆ U BORBI PROTIV EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19

Globalna pretnja izazvana pandemijom virusa COVID-19 pokazala je neophodnost solidarnosti i zajedničke borbe u cilju sprečavanja i kontrole daljeg širenja virusa.

Imajući u vidu navedeno, obaveštavamo sve zainteresovane fondacije, pravna i fizička lica da, ukoliko žele, mogu izvršiti transfer finansijskih sredstava preko centralnog namenskog računa za prikupljanje donacija u cilju suzbijanja posledica epidemije u Republici Srbiji.

Donacije se mogu izvršiti u evrima, dolarima i švajcarskim francima.

Svrha donacija je pomoć u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

 

Račun u valuti EUR:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE93500502010200721925

SWIFT/BIC: HELADEF1822

 

Račun u valuti USD:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE44500502010254022561

SWIFT/BIC: HELADEF1822

 

Račun u valuti CHF: Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE92500502010254022570

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Unapred se zahvaljujemo svim dobročiniteljima koji i u ovim teškim vremenima pokazuju saosećanje i solidarnost sa Republikom Srbijom i njenim građanima.


Opširnije...
#OstaniKodKuće - DIGITALNI SADRŽAJI U OBLASTI KULTURE

Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je preporuku ustanovama kulture da se građanima Srbije u zemlji i inotranstvu omogući maksimalna dostupnost digitalnih sadržaja iz oblasti kulture. U želji da se novonastala društvena situacija što bezbolnije prevaziđe, na internet stranici Ministarstva možete pronaći spisak digitalnih sadržaja u oblasti kulture koje nude ustanove kulture pristupom na VIRTUELNE TURE KROZ KULTURNE SADRŽAJE, kao i web stranici DIGITALNA SOLIDARNOST.

Na sajtu Ministarstva kulture i informisanja dostupni su linkovi ka PRETRAŽIVAČU KULTURNOG NASLEĐA koji obezbeđuje dostupnost informacijama o kulturnom nasleđu Republike Srbije koje se čuva u bibliotekama, arhivima, mizejima, galerijama, zaavodima za zaštitu spomenika i dr, a sa ciljem podsticanja učenja i jačanja svesti o značaju kulturnog nasleđa.


Opširnije...
KORONA VIRUS – IZMENA ODLUKE VLADE REPUBLIKE SRBIJE

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 15. marta o.g, donela Odluku o izmeni Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, kojom se tačka 4. Odluke menja i glasi:

''Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Republike Srbije, stranim državljanima nadležni organi privremeno će zabraniti ulazak u Republiku Srbiju''

Mere iz stava 1. ove tačke ne primenjuju se na:

1) posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju međunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju R.Srbije;
2) posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji R.Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R.Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R.Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;
3) vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima;
4) posade i kabinsko osoblje vaduhoplova čije je krajnje odredište R.Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma R.Srbije;
5) lica koja su dobila saglasnost za ulazak u R.Srbiju i boravak ili tranzit kroz Republiku Srbiju od Radnog tela Vlade koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Radno telo Vlade odrediće uslove i ograničenje tranzita, odnosno boravka lica kojima je data dozvola za ulazak u Republiku Srbiju;
6) humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorene diplomatskim putem;
7) akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članove njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade;
8) strane državljane koji imaju odobren boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji.

Tačka 4a Odluke menja se i glasi:

''Državljani Republike Srbije i lica iz tačke  4. stav 2. podtačka 8) ove Odluke, koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije, i to iz: Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke, upućuju se u izolaciju u trajanju od 28 dana, a domaćim državljanima i licima iz tačke 4. stav. Podtačka 7) ove odluke koji dolaze iz drugih država, određuje se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14. dana (izolacija u kućnim uslovima)''

Odluka stupila je na snagu 15. marta 2020. godine, i ostaje na snazi do daljnjeg.

 

 


Opširnije...
HITNO SAOPŠTENJE GENERALNOG КONZULATA R. SRBIJE U MILANU

VAŽNO SAOPŠTENJE

Povodom proglašenja epidemije koronavirusa (COVID-19) i preduzetih hitnih mera koje su na snazi u R. Italiji, Generalni konzulat R. Srbije u Milanu, saopštava svim  srpskim državljanima, koji borave na jurisdikcionom području koje pokriva ovo diplomatsko konzularno predstavništvo, da će se rad sa strankama u narednom periodu ograničiti samo na hitne i neodložne slučajeve do poboljšanja epidemiološke situacije.

S tim u vezi informišemo građane da će se  rad na poslovima  biometrijske akvizicije, koji uključuje uručenje putne isprave i podnošenje zahteva za novi pasoš, privremeno ograničiti radom na hitnim i  neodložnim slučajevima, do normalizacije stanja i prilika u R. Italiji.

S obzirom na postojeće okolnosti  i gore navedeno, molimo građane kojima svi ostali zahtevi nisu neodložni i hitni, da imaju razumevanje i odlože svoj dolazak u prostorije Generalnog konzulata R.Srbije u Milano, do poboljšanja epidemiološke situacije, odnosno do ukidanja Dekreta od strane Vlade R. Italije. 

Hvala svim građanima na razumevanju.

 

 


Opširnije...
Dodatne mere Vlade Republike Srbije u sprečavanju širenja koronavirusa
 
Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 10.03.2020. godine donela dodatne mere u cilju sprečavanja pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19, prema preporukama naših epidemiologa i u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO).
 
U skladu sa tim, uvodi se privremena zabrana ulaska u Republiku Srbiju stranim državljanima koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa.
 
Zabrana ulaska se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama Narodne Republike Кine, Južne Кoreje i delovima Švajcarske.
 
 

Opširnije...
COVID-19 (Korona virus) u Republici Italiji

U R. Italiji je na snazi vanredna situacija zbog širenja koronavirusa COVID-19, kao i hitne mere u cilju sprečavanja i upravljanja ovom epidemiološkom situacijom.

Poslednje izveštaje o tome koje su mere zaštite na snazi, koje su regije zahvaćene virusom i koji je broj obolelih, preminulih i oporavljenih pacijenata u svakom trenutku možete proveriti na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja R.Italije:

POSLEDNJI IZVEŠTAJ ZA COVID-19 

http://www.salute.gov.it/portale/news/p3_2_1.jsp?lingua=italiano&menu=notizie&area=nuovoCoronavirus&btnCerca=  

 

Nove mere Vlade R.Italije za suzbijanje i ograničavanje širenja Korona virusa (od 4.marta 2020):

1. Suspenduju se sve vrste društvenih događaja, konferencije i sastanci (kako javni tako i privatni) koji okupljaju veliki broj ljudi, a koji ne mogu da obezbede poštovanje bezbednosne distance od najmanje 1 metra

2. Suspenduju se svi sportski događaji i takmičenja u svim disciplinama .Treninzi i osnovne sportske aktivnosti mogu se izvoditi napolju ili unutar sportskih sala samo pod uslovom da se može obezbediti bezbedna distanca od 1 metar

3. Obustavljaju se sve nastavne aktivnosti u školskim ustanovama za sve uzraste , kao i na Univerzitetima do 15.marta. Sve obrazovne ustanove koje za to imaju mogućnost, organizovaće nastavu on line

4. Zabranjeno je da pratioci pacijenata ulaze u čekaonice hitne pomoći, sem ako to posebno ne naloži zdravstveno osoblje, pristup rodbine i posetilaca ustanovama nege i staračkim domovima

 

Mere prevencije, higijensko-sanitarne 

1. često pranje ruku i korišćenje sredstava za dezinfekciju

2. Izbegavanje bliskog kontakta sa ljudima koji pate od akutnih respiratornih infekcija

3. Izbegavanje rukovanja,zagrljaja i direktnog fizičkog kontakta

4. Izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta

5. Zaštita maramicom ili rukom u slučaju kašljanja ili kijanja

6. Održavanje rastojanja od najmanje 1 metra u svakom društvenom kontaktu

7. Izbegavanje zajedničke upotrebe flaša i čaša

8. Izbegavanje uzimanja antiviralnih lekova i antibiotika (ukoliko nije propisano od lekara)

9.  Čišćenje radnih površina sredstvima na bazi hlora i alkohola

 

Generalni konzulat R.Srbije u Milanu i tokom ove vanredne situacije stoji na raspolaganju i pruža sve usluge  državljanima R.Srbije na teritoriji R.Italije.

Iz bezbednosnih razloga, molimo sugrađane koji su ovih dana planirali dolazak u Generalni konzulat radi zamene putnih isprava (pasoša) da eventualno razmotre odlaganje podnošenja ovog zahteva do stabilizacije epidemiološke situacije.

Ova usluga zahteva blizak kontakt zaposlenog i stranke na razdaljini manjoj od metar i proces uzimanja biometrijskih podataka traje oko 10 minuta zbog čega nismo u mogućnosti da obezbedimo preporučenu bezbednosnu distancu što povećava rizik od širenja virusa.

Takođe, ovo je usluga koja ne zahteva hitnost, s obzirom da je rok za zamenu od dva do sedam meseci pre isteka prethodne putne isprave(pasoša), da se na izradu pasoša čeka 60 dana, kao i da ne postoji zakonska prepreka za podnošenje zahteva ni nakon isteka pasoša.

Takođe, molimo i sve sugrađane kojima nije hitno da obave druge konzularne radnje, da ukoliko su u mogućnosti razmotre odlaganje dolaska u Generalno konzulat do stabilizacije epidemiološke situacije.

 

 


Opširnije...
OBAVEŠTENJE ZA BIRAČE SA BORAVIŠTEM U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANJU BIRAČКOG PRAVA NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIКE NARODNE SКUPŠTINE

 

Na osnovu člana 16. stav 2. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“, br. 104/09 i 99/11) i tačke 8. Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“, br. 15/12 i 88/18), Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave
 
OBAVEŠTAVA
 
BIRAČE КOJI IMAJU BORAVIŠTE U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANJU BIRAČКOG PRAVA NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIКE NARODNE SКUPŠTINE
 
Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (4. april 2020. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine glasati u inostranstvu.
 
Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.
 
Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu na propisani način dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.
 
Nadležna opštinska, odnosno gradska uprava rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati na isti način i po istom postupku dostavlja diplomatsko-konzularnmo predstavništvu koje je prosledilo zahtev, radi obaveštavanja birača.
 
Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.
 
Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.
 
Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.
 
Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Opširnije...
Proslava Dana državnosti Republike Srbije
Dana 13.02.2020. godine u palati Кlerići u Milanu održana je proslava Dana državnosti republike Srbije u prisustvu 150 zvanica koje su činili predstavnici konzularnog kora, predstavnici regionalnih i lokalnih vlasti i institucija, predstavnci Srpske pravoslavne crkve i srpske dijaspore.
 
Zvanicama se najpre obratila generalni konzul Radmila Selaković, nakon čeka je usledilo obraćanje počasnog gosta Alan Кristijan Ricija, sekretara za odnose sa inostranstvom regiona Lombradija.
 
 
Proslavu je pratilo izvođenje himni R. Italije i R. Srbije od strane gđe Maje Reljin (sopran), kao i pratećeg muzičkog programa u izvedbi profesora Alberta Serapilja (klarinet), profesorke Stefanije Mormone (klavir) i Ticijana Đudićea (violina) Кonzervatorijuma muzike Đuzepe Verdi iz Milana.
 
 
Još jednom izražavamo veliku zahvalnost sponzorima koji su pomogli održavanje proslave Dana državnosti Republike Srbije.
 

Opširnije...
Konkurs za sufinansiranje projekata za region

Pravo učešća na konkursu imaju:

1) organizacije Srba u regionu;

2) organizacije čije je sedište u Republici Srbiji.

 

Pravo učešća na konkursu nemaju:

1) direktni ili indirektni korisnici budzetskih sredstava;

2) pojedinci;

3) privredni subjekti.

 

Obavezna dokumentacija

Podnosioci projekata OBAVEZNO dostavljaju sledeću DOKUMENTACIJU:

 • Popunjen Obrazac 1 – za prijavu i pisanje predloga projekta (sastavni deo ovog obrasca je Prijava, Predlog projekta i Izjava o nepostojanju sukoba interesa i verodostojnosti podataka u obrascima za prijavu – potpisana od strane ovlašćenog lica u organizaciji koja je podnosilac projekta)
 • Popunjen Obrazac 2 – predlog budzeta projekta
 • Rešenje o upisu u registar organizacija, ili drugi odgovarajući akt, kao dokaz da je organizacija registrovana u skladu sa propisima države u kojoj deluje; organizacije registrovane van teritorije Republike Srbije potrebno je da dostave Rešenje ili drugi odgovarajući akt, preveden na srpski jezik kod ovlašćenog sudskog tumača za srpski jezik;

Za organizacije čije je sedište registrovano u Republici Srbiji, provera pravnog statusa se vrši službenim putem preko zvaničnog sajta organa za registraciju, sa danom prijema prijave na konkurs.

 • Za organizacije iz inostranstva uz prijavnu dokumentaciju potrebno je dostavljanje instrukcije za devizne uplate iz banke u kojoj organizacija ima otvoren račun (nije dovoljno samo popuniti SWIFT i IBAN u obrazcu prijave), sa identifikacionim podacima organizacije i upisanim podacima o ovlašćenom licu za raspolaganje sredstvima, koji se slažu sa podacima nevedenim u prijavi, ne stariju od 30 dana od dana objavljivanja konkursa.

Napomena: Eparhije Srpske pravoslavne crkve u inostranstvu dostavljaju fotokopiju potvrde o upisu u Registar crkava i verskih zajednica. Crkvene jedinice u okviru eparhije Srpske pravoslavne crkve u inostranstvu, pored potvrde o upisu u registar Eparhije, dostavljaju i potvrdu te Eparhije da jedinica ima svojstvo pravnog lica u smislu autonomnih propisa SPC.

Poželjna prateća dokumentacija:

 • Protokol ili ugovor o partnerstvu u slučaju partnerstva više udruženja, koji jasno definiše uloge i odgovornosti svakog partnera;
 • Pisma preporuke od diplomatsko konzularnog predstavništva na čijoj se teritoriji konzularne nadležnosti projekat realizuje;
 • Ostala pisma preporuke.

Realizacija projekata predviđena je do 28. februara 2021. godine.

Svi obrasci su dostupni na internet stranici Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu www.dijaspora.gov.rs

Konkurs se objavljuje na internet stranici Ministarstva spoljnih poslova www.mfa.rs  i internet stranici Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu www.dijaspora.gov.rs  20. januara 2020. godine, i u listu ,, Vesti”.

Rok i način dostavljanja projekata:

Zainteresovani su dužni da projekte dostave najkasnije do 10. februara 2020. godine, u zatvorenoj koverti sa naznakom ,,Za konkurs za region”, uz navođenje oblasti konkursa, u skladu sa obrascem za prijavu i pisanje projekta, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Kneza Miloša 24-26, 11000 Beograd, poštom preporučeno ili pisarnici MSP. Neblagovremene prijave i nepotpuna dokumentacija neće biti uzeti u razmatranje.

Ukupna vrednost opredeljenih sredstava za ovaj Konkurs iznosi do  52.500.000  (slovima: pedeset dva miliona pet stotina hiljada) dinara i to: 5.000.000 (slovima: pet miliona) dinara za programske aktivnosti 0001 i  47.500.000 (slovima: četrdeset sedam miliona pet stotina hiljada) dinara za programske aktivnosti 0002.

Najmanji iznos sredstava koji se može odobriti po projektu iznosi 100.000 (slovima: stotinu hiljada) dinara, a najveći  iznos po projektu iznosi 1.500.000 (slovima: milion pet stotina hiljada)  dinara.

Organizacija koja se prijavljuje na Konkurs može aplicirati samo sa jednim projektnim predlogom.

Obrazac za prijavu i pisanje predloga projekta i Obrazac predloga budzeta projekta potrebno je popuniti čitko, štampanim slovima ili otkucati na pisaćoj mašini ili personalnom računaru, na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu.

Smernice za podnosioce predloga projekata sadrže detaljne kriterijume i prioritete na osnovu kojih će se projekti ocenjivati, kao i informacije o načinu pripreme i podnošenja projektnog predloga. Smernice za podnosioce predloga projekta čine sastavni deo konkursne dokumentacije.

Predata prijava i druga dokumentacija ostaje trajno u arhivi Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i ne vraća se podnosiocima.

Ministar će formirati konkursnu komisiju koja će razmatrati pristigle  projekte i utvrditi predlog Odluke za sufinansiranje projekata. Rezultati Konkursa biće objavljeni na internet stranici Ministarstva spoljnih poslova www.mfa.rs  i internet stranici Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu www.dijaspora.gov.rs


Opširnije...
KONKURS za sufinansiranje projekata organizacija iz dijaspore

Pravo učešća na konkursu imaju:

1) organizacije u dijaspori;

2) organizacije čije je sedište u  Republici Srbiji.

 

Pravo učešća na konkursu nemaju:

1) direktni ili indirektni korisnici budzetskih sredstava;

2) pojedinci;

3) privredni subjekti.

 

Obavezna dokumentacija:

Podnosioci projekata OBAVEZNO dostavljaju sledeću DOKUMENTACIJU:

 • Popunjen Obrazac 1 – za prijavu i pisanje predloga projekta (sastavni deo ovog obrasca je Prijava, Predlog projekta i Izjava o nepostojanju sukoba interesa i verodostojnosti podataka u obrascima za prijavu –potpisana od strane ovlašćenog lica u organizaciji koja je podnosilac projekta)
 • Popunjen Obrazac 2 – predlog budzeta projekta
 • Rešenje o upisu u registar organizacija, ili drugi odgovarajući akt, kao dokaz da je organizacija registrovana u skladu sa propisima države u kojoj deluje; organizacije registrovane van teritorije Republike Srbije potrebno je da dostave Rešenje ili drugi odgovarajući akt, preveden na srpski jezik kod ovlašćenog sudskog tumača za srpski jezik;

Za organizacije čije je sedište registrovano u Republici Srbiji, provera  statusa se vrši službenim putem preko zvaničnog sajta organa za registraciju, sa danom prijema prijave na konkurs.

 • Za organizacije iz inostranstva uz prijavnu dokumentaciju potrebno je dostavljanje instrukcije za devizne uplate iz banke u kojoj organizacija ima otvoren račun (nije dovoljno samo popuniti SWIFT i IBAN u obrazcu prijave), sa identifikacionim podacima organizacije i upisanim podacima o ovlašćenom licu za raspolaganje sredstvima, koji se slažu sa podacima nevedenim u prijavi, ne stariju od 30 dana od dana objavljivanja konkursa.

Napomena: Eparhije Srpske pravoslavne crkve u inostranstvu dostavljaju fotokopiju potvrde o upisu u Registar crkava i verskih zajednica. Crkvene jedinice u okviru eparhije Srpske pravoslavne crkve u inostranstvu, pored potvrde o upisu u registar Eparhije, dostavljaju i potvrdu te Eparhije da jedinica ima svojstvo pravnog lica u smislu autonomnih propisa SPC.

Poželjna prateća dokumentacija:

 • Protokol ili ugovor o partnerstvu u slučaju partnerstva više udruženja, koji jasno definiše uloge i odgovornosti svakog partnera;
 • Pisma preporuke od diplomatsko konzularnog predstavništva na čijoj se teritoriji konzularne nadležnosti projekat realizuje;
 • Ostala pisma preporuke.

 

Realizacija projekata predviđena je do 28. februara 2021. godine.

Svi obrasci su dostupni na internet stranici Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu www.dijaspora.gov.rs

Konkurs se objavljuje na internet stranici Ministarstva spoljnih poslova www.mfa.rs i internet stranici Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu www.dijaspora.gov.rs  20. januara 2020. godine, i u listu ,,Vesti”.

Rok i način dostavljanja projekata:

Zainteresovani su dužni da projekte dostave najkasnije do 10. februara 2020. godine, u zatvorenoj koverti sa naznakom ,,Za konkurs za dijasporu, uz navođenje oblasti konkursa, u skladu sa obrascem za prijavu i pisanje projekta, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Kneza Miloša 24-26, 11000 Beograd, lično ili poštom preporučeno. Neblagovremene prijave i nepotpuna dokumentacija neće biti uzeti u razmatranje.

Ukupna vrednost opredeljenih sredstava za ovaj Konkurs iznosi do 52.500.000 (slovima: pedeset dva miliona pet stotina hiljada) dinara i to: 5.000.000 (slovima: pet miliona) dinara za programske aktivnosti 0001 i  47.500.000  (slovima: četrdeset sedam miliona pet stotina hiljada) dinara za programske aktivnosti 0002.

Najmanji iznos sredstava koji se može odobriti po projektu iznosi 100.000 (slovima: stotinu hiljada) dinara, a najveći  iznos po projektu iznosi 1.500.000 (slovima: milion pet stotina hiljada)  dinara.      

 

Organizacija koja se prijavljuje na Konkurs može aplicirati samo sa jednim projektnim predlogom.

Obrazac za prijavu i pisanje predloga projekta i Obrazac predloga budzeta projekta potrebno je popuniti čitko, štampanim slovima ili otkucati na pisaćoj mašini ili personalnom računaru, na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu.

Smernice za podnosioce predloga projekata sadrže detaljne kriterijume i prioritete na osnovu kojih će se projekti ocenjivati, kao i informacije o načinu pripreme i podnošenja projektnog predloga. Smernice za podnosioce predloga projekta čine sastavni deo konkursne dokumentacije.

Predata prijava i druga dokumentacija ostaje trajno u arhivi Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i ne vraća se podnosiocima.

Ministar će formirati konkursnu komisiju koja će razmatrati pristigle  projekte i utvrditi predlog Odluke za sufinansiranje projekata. Rezultati Konkursa biće objavljeni na internet stranici Ministarstva spoljnih poslova www.mfa.rs i internet stranici Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu www.dijaspora.gov.rs.


Opširnije...
Nagradni konkurs na temu “Sveti Trifun i Sveti Valentin nekada i sada”

Akademska srpska asocijacija (ASA) raspisuje nagradni konkurs na temu “Sveti Trifun i Sveti Valentin nekada i sada”.

Uslovi konkursa:

Na konkursu mogu učestovavati deca iz dijaspore u uzrastu od 15 do 20 godina. Konkuriše se sa temom na srpskom i engleskom jeziku, maksimalno do dve kucane strane.

Detaljnije: https://asasocijacija.com/otvoren-nagradni-konkurs-na-temu-sveti-trifun-i-sveti-valentin-nekada-i-sada/

 


Opširnije...
Radna poseta Predsednik pokrajinske vlade Igora Mirovića italijanskoj regiji Lombardija
 
Predsednik Pokrajinske vlade g. Igor Mirović sastao se dana 23.01.2020. godine u Milanu s predsednikom regije Lombardija g. Atiliom Fontanom.
 

Opširnije...
Obaveštenje o zaključenom ugovoru - javna nabavka male vrednosti, službeno vozilo

U prilogu objavljujemo zaključeni Ugovor - javna nabavka male vrednosti, nabavka novog službenog vozila za potrebe Generalnog konzulata Republike Srbije u Milanu.

http://milano.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Уговор_-_јавна_набавка_мале_вредности,_набавка_службеног_возила.pdf

 


Opširnije...
Finansijski vodič za povratnike u Republiku Srbiju

Narodna banka Srbije je izradila Finansijski vodič za povratnike kako bi unapredila informisanost naših građana koji žele da se vrate u Srbiju. U vodiču se na jednom mestu nalaze informacije o deviznim propisima i poslovanju koje su značajne za povratak naših građana i njihovu bržu integraciju.

https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf

Verzija na engleskom jeziku:

https://www.nbs.rs/internet/english/20/dev/finansijski_vodic_za_povratnike_e.pdf


Opširnije...
Milano će posaditi tri miliona novih sadnica drveća do 2030. godine

Povodom projekta “ForestaMi”, zapravo strateškog plana da se u Milanu u narednih 10 godina posadi 3 miliona novih stabala, radi smanjenja zagađenja u ovom italijanskom gradu, u Asocijaciji stranih novinara (Stampa Estera di Milano) 27. novembra u Milanu, održana je konferencija, na kojoj je čuveni arhitekta Stefano Boeri, zajedno sa načelnikom za urbanizam, zelenilo i poljoprivredu grada Milana, Pjerfrančeskom Maranom, predstavio ovaj projekat domaćim i stranim novinarima.


Opširnije...
Republički izbori 2020. godine - ostvarivanje glasačkog prava u inostranstvu
Imajući u vidu da će se u Republici Srbiji 2020. godine održati parlamentarni izbori, radi pravovremenog obaveštavanja naših državljana i ostvarivanja glasačkog prava u inostranstvu, pozivaju se zainteresovani da popune Zahtev (u prilogu) i isti dostave Generalnom konzulatu Republike Srbije u Milanu putem elektronske pošte na adresu info@gkrsmi.it .
 
Popunjeni zahtev služi za pravljenje baze podataka državljana Republike Srbije koji žele da ostvare svoje glasačko pravo a sa ciljem obezbeđivanja potrebnog broja prijavljenih za otvaranje glasačkog mesta u inostranstvu. 
 
Naglašavamo da je ovaj zahtev namenjen za pravljenje liste zainteresovanih za glasanje u inostranstvu te da će zvaničan zahtev biti nakon objavljivanju u Službenom glasniku Republike Srbije.
 

 


Opširnije...
Poseta generalnog konzula Radmile Selaković dečijoj bolnici „L’Ospedale Infantile Regina Margherita” u Torinu

Dana 13.11.2019. godine generalni konzul Republike Srbije u Milanu gđa. Radmila Selaković posetila je dečiju bolnicu „L’Ospedale Infantile Regina Margherita“ u Torinu.


Opširnije...
Poseta generalnog konzula Radmile Selaković bolnici „Fondazione IRCCS – Policlinico San Matteo“ u Paviji

Dana 05.11.2019. godine generalni konzul Republike Srbije u Milanu gđa. Radmila Selaković posetila je bolnicu „Fondazione IRCCS – Policlinico San Matteo“ u Paviji u kojoj su deca iz Republike Srbije na lečenju od leukemije i autoimunih bolesti i koja su na hemioterapiji ili čekaju na transplantaciju koštane srži.


Opširnije...
Humanitarni događaj „L’Apertivo Balcanico“, 16.11.2019. godine u Torinu

U organizaciji udruženja „Colletivo Azione Pace“ dana 16.11.2019. godine, sa početkom u 19:30 časova, u Torinu na adresi Via Modesto Panetti 1, održaće se humanitarni događaj „L’Apertivo Balcanico“.

Sva sredstva sakupljena od prodaje ulaznica namenjena su finansiranju projekta „Biće bolje“, za pomoć deci iz R. Srbije na lečenju u R. Italiji.


Opširnije...
11. novembar 2019. godine - Dan primirja u Prvom svetskom ratu, neradni dan

Obaveštavamo da će Generalni konzulat Republike Srbije u Milanu biti zatvoren 11. novembra 2019. godine zbog državnog praznika - Dan primirja u Prvom svetskom ratu.


Opširnije...
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane R. Jermenije, nosioce običnih pasoša

Vlada Republike Srbije donela je Odluku o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane R. Jermenije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R.Srbije najduže do 90 dana od datuma ulaska u R.Srbiju, u periodu od 180 dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl.15. Zakona o strancima.

Odluka stupa na snagu 02.novembra 2019.godine.


Opširnije...
Кonferencija o "Art Brut" i "Outsider Art" u R. Srbiji u "Casa dell’ Art Brut"

U sklopu obeležavanja 140. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između R. Srbije i R. Italije, u organizaciji fondacije "Bussolera Branca" i u saradnji sa Muzejom naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine i Generalnim konzulatom R. Srbije u Milanu, dana 26.10.2019. godine u mestu Mairano di Casteggio, provincija Pavija, pred velikim brojem zainteresovane publike, održana je konferencija o "Art Brut" i "Outsider art" u R. Srbiji, sa posebnim osvrtom na umetnička dela izložena u "Casa dell’ Art Brut".

 


Opširnije...
Slava Srpske crkve u Milanu

Dana 13.10.2019. godine Srpske crkve u Milanu, u Karate Brianci (Carate Brianza), proslavila je svoju slavu Sv Stefan Prvovenčani.

Tom prilikom održana je arhijerejska liturgija koju je služio episkop austrijsko-švajcarski Andrej.

Arhijerejskoj liturgiji i svečanom slavskom ručku prisustvovao je veliki broj pripadnika srpske dijaspore, predstavnici katoličke crkve u Italiji, kao i predstavnici Generalnog konzulata R. Srbije u Milanu.

 


Opširnije...
U Milanu je otvorena izložba "Nikola Tesla - čovek iz budućnosti"

Изложба  "Никола Тесла - човек из будућности", у организацији музеја Николе Тесле из Београда и у сарадњи са креативним студиом "Bulb Creation" из Београда и организације "Venice Exibition" из Венеције, свечано је отворена 03.10.2019. године у Милану. 

Изложба ће трајати до 29. марта 2020. године. у изложбеном простору "Spazio Ventura XV", на адреси Via Privata Giovanni Vanutra 15. 

Отварању изложбе присуствовали су амбасадор Р. Србије у Р. Италији г. Горан Алексић, генерани конзул Р. Србије у Милану гђа Радмила Селаковић, директорка Музеја Николе Тесле гђа Ивона Јевтић,италијански званичници, представници дипломатског кора, представници дијаспоре и медији.

 


Opširnije...
"A Bridge for Music" - Međunarodni projekat saradnje Đenova-BeogradIzložba "Nikola Tesla - čovek iz budućnosti"

Muzej Nikole Tesle iz Beograda, u saradnji sa kreativnim studiom "Bulb Creation" iz Beograda i "Venice Exibition" iz Venecije, predstaviće italijanskoj publici izložbu "Nikola Tesla - čovek iz budućnosti".

Otvaranje izložbe održaće se 5. oktobra 2019. godine u "Spazio Ventura XV" u Milanu a trajaće do 29. marta 2020. godine.  

 


Opširnije...
Milanska nedelja mode - "Milano Fashion Week"
U okviru manifestacije “Milano Fashion Week”, dana 19. septembra 2019. godine, na platformi “Mad Mood” srpska dizajnerka Suzana Perić predstavila je svoju novu kolekciju “La Perla Bianca”.
 
Кolekcija “La Perla Bianca” predstavljena je uz nastup srpske džez pevačice Lene Кovačević.
 
Pored italijanske i inostrane publike, ovom događaju prisustvovali su i brojni državljani R. Srbije koji žive u R. Italiji, kao i predstavnici Generalnog konzulata R. Srbije u Milanu.
 
 

Opširnije...
Poseta generalnog konzula Radmile Selaković bolnici „ASST Papa Giovanni XXIII“ u Bergamu
Dana 06.08.2019. godine generalni konzul Republike Srbije gđa. Radmila Selaković posetila je bolnicu „ASST Papa Giovanni XXIII“, u kojoj su deca iz Republike Srbije, koja su kandidati za transplantaciju jetre zbrinuta na osnovu sporazuma potpisanog 2010. godine. 
 
 

Opširnije...
REPUBLIKA SRBIJA - KANDIDAT ZA IZVRŠNI SAVET UNESKA 2019-2023

Brošuru sa svim potrebnim informacijama o kandidaturi Republike Srbije za reizbor u Izvršni savet UNESCO, za period 2019-2023. godine,moete preuzeti na sledećem linku: http://ojdinfo.msp.rs/wp-content/uploads/2019/07/REPUBLIC-OF-SERBIA-CANDIDATE-FOR-THE-UNESCO-EXECUTIVE-BOARD-2019-2023.pdf


Opširnije...
Uspeh Dalibora Vrhovca na evropskim masters igrama za veterane u Torinu

Na Evropskim masters igrama za veterane, održanim u R. Italiji, u Torinu, predstavnik R. Srbije Dalibor Vrhovac osvojio je tri medalje, dve srebrne i jednu bronzanu.

Srebrne medalje je osvojio u trkama na 1500 metara, a bronzanu u trci na 3000 metara. 

 


Opširnije...
OBAVEŠTENJE O ZAHTEVIMA ZA NOVE PASOŠE

Zbog povećanog obima zahteva za izdavanje novih pasoša R. Srbije, obaveštavamo da će konzularno odeljenje Generalnog konzulata u Milanu raditi od ponedeljka do petka u periodu od 09:00 do 15:30 časova.

Napominjemo da se ovo radno vreme odnosi samo na zahteve za izradu pasoša i preuzimanje urađenih pasoša, dok za sve ostale konzularne radnje radno vreme ostaje kao i do sada, od ponedeljka do petka od 09:00 do 12:00 časova.

Takođe obaveštavamo naše državljanje da je poželjno zakazati termin za predavanje novog zahteva za pasoš kako bi se izbeglo nekada i višečasovno čekanje da se dođe na red.

Termin za podnošenje zahteva za izradu pasoša možete zakazati svakog radnog dana od 14:00 do 16:00 časova na broj telefona +39 (02) 7209-5466.

Stranke koje dođu u Generalni konzulat sa namerom da podnesu zahtev za pasoš biće primljene odmah ukoliko u tom periodu nema zakazanih termina, u suprotnom će morati da sačekaju da se završi sa uzimanjem zahteva od stranaka koje imaju zakazan termin.


Opširnije...
ODLUKA O SUFINANSIRANjU PROJEKATA KOJI SOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANjU I JAČANjU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

U vezi sa raspisivanjem Konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova doneo je 19.juna 2019. godine,  odluke o projektima koji će biti sufinansirani u toku ove godine.

Odluke možete preuzeti na OVDE

Među korisnicima kojima su dodeljena sredstva za realizaciju predloženi projekata koji doprinose jačanju veza matice i dijaspore, nalazi se 12 srpskih udruženja iz Republike Italije.


Opširnije...
Biznis forum: Jugoistočna Evropa - Balkan
     Dana 21.05.2019. generalni konzul R. Selaković i vicekonzul I. Lorencin učestvovali su na događaju „Business Forum on the South East Europe – Balkans“, koji je održan u prostorijama advokatske kancelarije Grimaldi (Grimaldi Studio Legale) u Milanu.
     Tom prilikom predstavljeno je partnerstvo advokatskih kancelarija iz država Jugoistočne Evrope sa advokatskom kancelarijom Grimaldi u pružanju pomoći potencijalnim italijanskim investitorima. 
     Partnerska kancelarija iz R. Srbije „Bojović Drašković Popović & Partners“, predstavila je mogućnosti za investiranje u R. Srbiju, sa akcentom na pravni okvir, zaštitu u poslovanju, postojeću kao i planiranu infrastrukturu.
     Događaju su prisustvovali brojni italijanski privredni subjekti i predstavnici italijanskih institucija.
Nakon formalnog dela predstavnici ovog Generalnog konzulata su u neposrednom kontaktu sa predstavnicima italijanskih privrednih subjekata davali informacije u vezi sa mogućnostima za investiranje u R. Srbiji. 

Opširnije...
Zamena vozačkih dozvola
Usled velikog broja pitanja naših državljana u vezi sa zamenom vozačkih dozvola, obaveštavamo:
 
- Sporazum između R. Italije i R. Srbije o zameni vozačkih dozvola istekao je 8. aprila 2018. godine i više nije moguće vršiti zamenu srpske vozačke dozvole za italijansku
 
- Generalni konzulat nema informacije o tome da li će i kada biti potpisan novi sporazum o zameni vozačkih dozvola pošto je to pitanje u nadležnosti ministarstava unutrašnjih poslova R. Italije i R. Srbije
 
- Ukoliko novi sporazum bude potpisan informacija o tome će biti postavljena na internet stranici Generalnog konzulata

Opširnije...
Obaveštenje o novim saobraćajnim propisima u R. Italiji

          Od decembra meseca 2018. godine u R. Italiji je stupio na snagu “Decreto Sicurezza” kojim je definisano da osobe koje dobiju prebivalište u R. Italiji nemaju pravo da upravljaju motornim vozilima sa inostranim registarskim tablicama duže od 60 dana od dana dobijanja prebivališta.

          Predviđena zakonska sankcija za nepoštovanje navedenog propisa jeste novčana kazna u iznosu od 712,00 do 2,828,00 eura, kao i oduzimanje motornog vozila i pripadajuće saobraćajne dozvole.

          U slučaju oduzimanja vozila, predviđen je zakonski rok od 180 dana za registraciju u R. Italiji ili za transfer vozila u državu u kojoj je vozilo registrovano.

          Apelujemo na državljane R. Srbije da se striktno pridržavaju novih propisa pošto italijanski nadležni organi strogo primenjuju predviđene sankcije i već je oduzet znatan broj motornih vozila.


Opširnije...
O B A V E Š T E NJ E

DRŽAVLJANI REPUBLIKE SRBIJE KOJI SU ROĐENI NA TERITORIJI BIVŠIH REPUBLIKA SFRJ, A KOJI U PRETHODNOM PERIODU NISU POKRENULI POSTUPAK ZA UPIS ČINJENICE ROĐENJA U MATIČNE KNJIGE REPUBLIKE SRBIJE, DUŽNI SU DA, BEZ ODLAGANJA, POKRENU ODGOVARAJUĆE UPRAVNE POSTUPKE I IZVRŠE UPIS U MATIČNE KNJIGE ROĐENIH U R. SRBIJI.

GRAĐANI KOJI TO NE BUDU UČINILI NEĆE BITI U MOGUĆNOSTI DA PRIBAVE NOVE ODNOSNO ZAMENE DOSADAŠNJE PUTNE ISPRAVE KOJIMA JE ISTEKAO ROK VAŽENJA, UKOLIKO PRILIKOM PODNOŠENJA ZAHTEVA BUDU PRILAGALI IZVODE IZ MATIČNIH KNJIGA ROĐENIH KOJE SU IZDALI ORGANI IZ BIVŠIH REPUBLIKA SFRJ, UMESTO IZVODA IZ MATIČNE KNJIGE ROĐENIH REPUBLIKE SRBIJE.


Opširnije...
Nastup dueta Nemanja Stanković (violončelo) - Maja Mihić (klavir) u Milanu

Duet Nemanja Stanković (violončelo) - Maja Mihić (klavir) imao je 15.juna 2018. godine veoma uspešan nastup u milanskoj palati Mezzanotte - zgradi Milanske berze, koji je sjajno primljen od elitne publike koja je ovacijama ispratila naše muzičare.


Opširnije...
Sufinansiranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

 

13. mart - Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje jednom godišnje Konkurs za finansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu. Više informacija, uslove i način realizacije Konkursa možete pronaći na sledećim linkovima: Konkurs za sufinanasiranje projekata organizacija iz dijaspore  i  Konkurs za sufinansiranje projekata organizacija iz regiona.

Rok za dostavljanje projekata je 30. mart 2018. godine. 


Opširnije...
8. Konferencija srpske medicinske dijaspore, Beograd, 21-23. jun 2017. godine

 

 

 


Prva dopunska škola srpskog jezika u Milanu

U organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije i konzulata Srbije u Milanu oformljeno je prvo odeljenje učenika koji će izučavati  srpski jezik, geografiju, istoriju, kao i tradiciju i običaje Srbije.

Deca srpske nacionalnosti starosne dobi od 6 do 15 godina prisustvovala su u subotu 07.11.2015. prvom dopunskom času koji je održan u osnovnoj školi Leonardo da Vinči koja se nalazi u Gorgonzoli (Via Mazzini 24), periferiji Milana.Gostovanje filharmonije za mlade "Davorin Jenko" u Auditorijumu Verdi u Milanu

U organizaciji eminentnog Muzičkog instituta „Đuzepe Verdi“ u Milanu je 31. oktobra 2015.g. održan veliki koncert „U susret svetu“, čiji su učesnici bili mladi članovi orkestara i horova iz Italije, Španije i Srbije, njih preko 200.

GK R.Srbije u Milanu imao je zadovoljstvo da bude pokrovitelj ove veoma značajne muzičke manifestacije i da ugostiti mlade muzičare članove orkestra muzičke škole „Davorin Jenko“ iz Beograda.

Članovi srpskog orkestra, pod vođstvom dirigenta Nenada Petkovića, imali su veoma zapažen nastup i u grupi od preko 200 sjajnih muzičara briljirali su svojim izvođenjem, a kompozicija „Vranjski čoček“ izazvala je ovacije u prepunoj sali kultnog Auditorijuma, gde su im podršku dali i predstavnici generalnog konzulata.Non-paper: Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?

Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?

Because the request for its membership is a serious breach of the international law, the Constitution of UNESCO, the legally binding UN Security Council resolution 1244 (1999) and the Charter of the UN whose Article 25 says that „The Members of the UN agree to accept and carry out the decisions of the Security Council in accordance with the present Charter".

Because according to the UN Security Council resolution 1244, which reaffirms the sovereignty and territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia (now Serbia), Kosovo and Metohija is an integral part of the Republic of Serbia, under the administration of the UN. Since Kosovo cannot be considered a State, it does not fulfill the basic requirement for membership set out by the UNESCO Constitution.

Because unilateral attempts such as this one seriously harm and disrupt the dialogue between Belgrade and Pristina, under the auspices of the European Union in which mutually acceptable solutions for many complex issues have been devised so far. The issue of the Serbian cultural heritage and the property of the Serbia Orthodox Church has not yet been discussed within the dialogue where it belongs.

Because this is an unacceptable politicization of UNESCO which should not overtake the competences of the UN Security Council as the highest authority for the preservation of the international peace and security. UNESCO should not serve as an instrument for the affirmation of an illegal and unilaterally declared independence of a part of the territory of one UN member state. The primary goal of UNESCO is to promote universal values of humanity through education, science and culture not to make political decisions with regard to the statehood.

Because this would be a dangerous precedent, harmful for many states. This would open the door for other entities to follow the same path thus threatening territorial integrity and sovereignty of other member states.

Because this issue is polarizing the membership of UNESCO.

Because, besides not being a state, Pristina does not have moral credibility for membership. Anyone aspiring to UNESCO membership must prove not only in words but as well in deeds its commitment to the goals of the UNESCO Constitution, which certainly is incompatible with deliberate, systematic, vandal demolition of Serbian cultural and historic monuments with the aim to remove the traces of centuries-long existence of Serbs in this area as well as the impunity of the perpetrators of such barbaric acts unworthy of the 21st century. These acts are comparable only to the acts of destruction of cultural heritage by terrorist groups in the Middle East and elsewhere that the world is witnessing and UNESCO is strongly condemning.

Because four Serbian orthodox monasteries are inscribed on the UNESCO List of World Heritage in danger although the armed conflict in Kosovo is over for many years now. In danger from whom?

Because the inclusion of this item in the provisional agenda of the 197th session of the UNESCO Executive board raises serious concerns about the compliance with procedure and the respect of the established UNESCO rules. Just to mention that that even publishing of the document on the unacceptability of Kosovo's application for UNESCO membership from the standpoint of the international law, prepared by Serbian Delegation to UNESCO, as an official document, as we requested, was refused. And the only intention was the voice of Serbia also to be heard.

Because we all would have to live with the negative consequences of such an irresponsible decision from the lesioning of the international law up to the fate of the Serbian cultural heritage in the province of Kosovo and Metohija which not only belongs to the Serbian people but also represents a part of the historical and civilizational heritage of modern Europe and the world.Nacionalni dan Republike Srbije na Expo-u

Obeležavanju nacionalnog dana republike Srbije na Expo-u u Milanu, 22. juna 2015. godine, prisustvovala je i državna delegacije na čelu sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, kao i brojni gosti iz zemlje i inostranstva.Mogućnost slanja novca iz inostranstva putem Javnog preduzeća ''Pošta Srbije''

Javno preduzeće ”Pošta Srbije” je uvela uslugu prenosa novca sa inostranstvom na osnovu zaključenih ugovora sa poštanskim upravama Francuske, Rusije, Ukrajine i Belorusije, koristeći transfer Svetskog poštanskog saveza.

Usluga je namenjena svim građanima koji žive u inostranstvu, a koji žele da pošalju novac u Srbiju u više od 1200 pošta, čime je pokrivena cela terirotija države. Ova usluga je uvedena sa ciljem olakšavanja prenosa doznaka iz inostranstva koje su namenjene fizičkim licima.

Za dodatne informacije možete kontaktirati ”Pošte Srbije” na telefon +381 3644 745 ili imejl novcano@ptt.rsMeđunarodni konkurs Lingua Madre - uručivanje nagrada

U okviru međunarodnog sajma knjiga u Torinu, 18. maja je održana svečana ceremonija i uručivanje nagrade Slobodanki Ćirić, koja je osvojila prvu nagradu na konkursu Lingua Madre u konkurenciji fotografije na temu 'Ruža od papira'. Nagradu je našoj državljanki uručila vice konzul R. Srbije u Milanu, Olivera Šopalović. Posthumno uručivanje odlikovanja Ćezaru Vizmari

U prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Milanu, dana 24.04.2015. godine, organizovana je prigodna ceremonija posthumnog uručivanja odlikovanja kojim je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić odlikovao Ćezara Vizmaru.

 MILANO WORLD CUP 2014 - VELIKI TRIJUMF SRBIJE

Povodom održavanja aktuelnog Svetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu, grad Milano i Konzularni kor u Milanu i Lombardiji organizovali su 14. juna 2014.g. na stadionu Vigorelo veliki turnir u fudbalu - Milano World Cup 2014, na kojem su uzeli učešće predstavnici 21 konzulata i njihovih dijaspora.

Tim Srbije, sastavljen od predstavnika Generalnog konzulata RS u Milanu i naše dijaspore, je ubedljivo osvojio prvo mesto i veliki pehar.

Rezultati:

po grupama:SRBIJA-ITALIJA 1:0, SRBIJA-SENEGAL 1:0, četvrtfinale: SRBIJA-SAD 4:0, polufinale: SRBIJA-VENECUELA 2:1, finale: SRBIJA-MAROKO 2:0 (nakon penala), najbolji igrač turnira - golman Srbije Perica Radovanović.

 Podrška humanitarnoj akciji u korist Doma za decu ometenu u razvoju u Veterniku

I ove godine, Generalni konzulat Republike Srbije podržao je humanitarnu akciju naše državljanke, g-đe Dušanke Puhalo. U mestu Pasirano (Breša) 13.04.2014. godine održana je manifestacija prijateljstva Italije i Srbije, sa izložbom starih automobila i motorcikala i prodajom zanatskih proizvoda, a kompletan prihod namenjen je Domu za decu ometenu u razvoju u Veterniku. Manifestaciju je posetio vice konzul Bojan Stevanović, koji se istom prilikom sreo sa predsednicom opštine Pasirano, g-đom Danijelom Gerardini, lokalnim preduzetnicima, zanatlijama i predstavnicima srpske zajednice koja živi na ovoj opštini.

 

 

 Susret Generalnog konzula Republike Srbije g. Nebojše Vušurovića sa Gradonačelnikom grada Torina

Gradonačelnik Torina g. Piero Fasino primio je dana 04.03.2014. Generalnog konzula Nebojšu Vušurovića i Vice konzula Bojana Stevanovića u torinskoj Palati Ćiviko. U srdačnom razgovoru razmatrne su mogućnosti daljeg unapređenja saradnje grada Torina sa Republikom Srbijom, srpskim institucijama i srpskom privredom. Bilo je reči o konkretnim projektima u oblasti kulturne, univerzitetske, turističke i eno-gastronomske saradnje, naročito u svetlu učešća Republike Srbije na predstojećoj univerzalnoj izložbi EXPO 2015. Ponuđeno je organizovanje prezentacije privrednih potencijala Republike Srbije zainteresovanim preduzećima iz Torina i regiona, konkretno kroz organizaciju "Country Presentation" Srbije u Torinu, na čemu će Generalni Konzulat posebno biti angažovan u predstojećem periodu.


Opširnije...
Obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije 2014. godine u Milanu

Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije 2014. godine, u Milanu je u organizaciji Generalnog konzulata 13.02.2014. godine, održan prijem u reprezentativnom zdanju palate Klerići iz 18. veka, u užem istorijskom jezgru grada. Prisustvovali su brojni eminentni gosti, predstavnici državnih institucija Republike Italije, predstavnici uglednih italijanskih kompanija, banaka, privrednih i trgovinskih komora, univerziteta, predstavnici konzularnog kora u Milanu i Lombardiji, kao i predstavnici naše dijaspore u ovom delu Italije.

Poznati milanski kamerni hor Ambroziana otpevao je himne Republike Italije i Republike Srbije, kao i numeru "Hor Jevreja" iz Verdijeve opere "Nabuko".

Fotografije sa prijema možete pogledati u našoj galeriji.


Opširnije...
Vesti
Važno obaveštenje - Otvaranje svih graničnih prelaza R. Srbije
KORONA VIRUS – REGULISANJE BORAVKA NA TERITORIJI REPUBLIKE ITALIJE
Ukidanje vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije
IZBORI 2020 - NASTAVAK IZBORNIH RADNJI
Humanitarna pomoć Republike Srbije upućena Republici Italiji
DONATORSKI RAČUN ZA POMOĆ U BORBI PROTIV EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19
#OstaniKodKuće - DIGITALNI SADRŽAJI U OBLASTI KULTURE
KORONA VIRUS – IZMENA ODLUKE VLADE REPUBLIKE SRBIJE
HITNO SAOPŠTENJE GENERALNOG КONZULATA R. SRBIJE U MILANU
Dodatne mere Vlade Republike Srbije u sprečavanju širenja koronavirusa
COVID-19 (Korona virus) u Republici Italiji
OBAVEŠTENJE ZA BIRAČE SA BORAVIŠTEM U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANJU BIRAČКOG PRAVA NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIКE NARODNE SКUPŠTINE
Proslava Dana državnosti Republike Srbije
Konkurs za sufinansiranje projekata za region
KONKURS za sufinansiranje projekata organizacija iz dijaspore
Nagradni konkurs na temu “Sveti Trifun i Sveti Valentin nekada i sada”
Radna poseta Predsednik pokrajinske vlade Igora Mirovića italijanskoj regiji Lombardija
Obaveštenje o zaključenom ugovoru - javna nabavka male vrednosti, službeno vozilo
Finansijski vodič za povratnike u Republiku Srbiju
Milano će posaditi tri miliona novih sadnica drveća do 2030. godine
Republički izbori 2020. godine - ostvarivanje glasačkog prava u inostranstvu
Poseta generalnog konzula Radmile Selaković dečijoj bolnici „L’Ospedale Infantile Regina Margherita” u Torinu
Poseta generalnog konzula Radmile Selaković bolnici „Fondazione IRCCS – Policlinico San Matteo“ u Paviji
Humanitarni događaj „L’Apertivo Balcanico“, 16.11.2019. godine u Torinu
11. novembar 2019. godine - Dan primirja u Prvom svetskom ratu, neradni dan
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane R. Jermenije, nosioce običnih pasoša
Кonferencija o "Art Brut" i "Outsider Art" u R. Srbiji u "Casa dell’ Art Brut"
Slava Srpske crkve u Milanu
U Milanu je otvorena izložba "Nikola Tesla - čovek iz budućnosti"
"A Bridge for Music" - Međunarodni projekat saradnje Đenova-Beograd
Izložba "Nikola Tesla - čovek iz budućnosti"
Milanska nedelja mode - "Milano Fashion Week"
Poseta generalnog konzula Radmile Selaković bolnici „ASST Papa Giovanni XXIII“ u Bergamu
REPUBLIKA SRBIJA - KANDIDAT ZA IZVRŠNI SAVET UNESKA 2019-2023
Uspeh Dalibora Vrhovca na evropskim masters igrama za veterane u Torinu
OBAVEŠTENJE O ZAHTEVIMA ZA NOVE PASOŠE
ODLUKA O SUFINANSIRANjU PROJEKATA KOJI SOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANjU I JAČANjU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU
Biznis forum: Jugoistočna Evropa - Balkan
Zamena vozačkih dozvola
Obaveštenje o novim saobraćajnim propisima u R. Italiji
O B A V E Š T E NJ E
Nastup dueta Nemanja Stanković (violončelo) - Maja Mihić (klavir) u Milanu
Sufinansiranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
8. Konferencija srpske medicinske dijaspore, Beograd, 21-23. jun 2017. godine
Prva dopunska škola srpskog jezika u Milanu
Gostovanje filharmonije za mlade "Davorin Jenko" u Auditorijumu Verdi u Milanu
Non-paper: Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?
Nacionalni dan Republike Srbije na Expo-u
Mogućnost slanja novca iz inostranstva putem Javnog preduzeća ''Pošta Srbije''
Međunarodni konkurs Lingua Madre - uručivanje nagrada
Posthumno uručivanje odlikovanja Ćezaru Vizmari
MILANO WORLD CUP 2014 - VELIKI TRIJUMF SRBIJE
Podrška humanitarnoj akciji u korist Doma za decu ometenu u razvoju u Veterniku
Susret Generalnog konzula Republike Srbije g. Nebojše Vušurovića sa Gradonačelnikom grada Torina
Obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije 2014. godine u Milanu
Arhiva vesti