| |     ћирилица | english  
Naslovna
Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija po privrednom rastu prva u Evropi, što će biti formalno potvrđeno krajem marta, a sve to je bilo moguće zahvaljujući reformskim merama koje su preduzete od 2014. godine, te brzim otvaranjem zemlje posle prvog talasa korona virusa.
 
 
Predsednik je istakao da je Srbija u prvom kvartalu imala rast od 5,2 odsto, dok je evrozona bila na minus 3,2 odsto, u drugom kvartalu Srbija je imala rast od 6,3 odsto, dok je evrozona imala minus od 14,7 odsto, a u trećem kvartalu, kada je evrozona imala minus od 4,3 odsto, Srbija je imala samo minus 1,4 odsto. Vučić je naveo da je Crna Gora, na primer, imala u trećem kvartalu čak minus 26 odsto...
 
 

Opširnije...
Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista
03.01.2021.
 
Naši sunarodnici van Srbije su jedan od velikih potencijala koji država do sada nije prepoznala na pravi način i zato je potreban drugačiji pristup pitanju - kako da ojačamo našu dijasporu i iskoristimo dobru volju ljudi koji su potencijalni lobisti za interese Srbije i srpskog naroda, kaže ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.
 
 
„Кada pričamo o Srbima u dijaspori, i posebno u regionu, to je jedna prilično zaparložena poljana, na kojoj je potrebno raditi mnogo i u kojoj ne može mnogo toga odjednom učinjenog i da se vidi", konstatuje Selaković u intervjuu za Tanjug...
 
 

Opširnije...
Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti
02.01.2021.
 
Srbija bi ove godine konačno mogla da dobije ambasadore i generalne konzule u oko trećini trenutno upražnjenih mesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima zemlje u svetu, a ministar spoljnih poslova Nikola Selaković uveren je da će najveći broj tih mesta biti popunjen i to, kako ističe, najboljim mogućim ljudima.
 
 
„U narednoj godini, uveren sam da će doći do popunjavanja najvećeg broja tih upražnjenih mesta", rekao je Selaković za Tanjug, i istakao da se taj posao obavlja postupno, jer država želi da pokaže da ima kvalitetan kadar, koji će interese Srbije zastupati na najbolji mogući način...
 
 

Opširnije...
Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti
29.12.2020.
 
Očuvanje mira, briga o zdravlju i bolji standard najvažniji su za Srbiju u 2021. godini, istakao je predsednik Republike Aleksandar Vučić, uveren da ostvarenje tog ambicioznog i nimalo lakog zadatka neće biti jednostavno, ali da je zajedničkim radom sa Vladom moguće ostvariti najbolje rezultate, sigurnost i izvesnu budućnost za građane. 
 
 
Predsednik je poručio da je Srbija zacrtala velike i ambiciozne ciljeve za narednu godinu, uprkos teškim i složenim međunarodnim i regionalnim prilikama, te da će nastojati da u potpunosti sačuva mir i stabilnost u regionu i zemlji, uz očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa...
 
 

Opširnije...
Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić primila je danas prvu vakcinu protiv koronavirusa kompanije „Fajzer“ na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".
 
 
 
Brnabić, koja je prva evropska premijerka koja je primila vakcinu, istakla je da je danas možda prvi dan od 6. marta da imamo razlog za osmeh jer se obeležava početak kraja pandemije u Srbiji, ali i u Evropi i svetu...
 
 

Opširnije...
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIКE SRBIJE
Ministarstvo spoljnih poslova demantuje navode pojedinih domaćih medija o tome da će državljani Srbije na privremenom radu u inostranstvu biti dužni da plaćaju porez na prihode ostvarene kod inostranih poslodavaca, ne samo u zemlji privremenog boravka, već i u Srbiji. 
 
Smatramo da katastrofično intonirani tekstovi, zasnovani na nedovoljno istraženim činjenicama, o jednoj temi koja se najdirektnije tiče velikog broja državljana Republike Srbije u inostranstvu, bezrazložno stvaraju zabrinutost kod dela naših državljana, što se može zaključiti i po povećanom broju njihovih upita upućenih diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije. 
 
Apelujemo na rezidente Srbije koji se privremeno nalaze u inostranstvu da se ne obaziru na netačne senzacionalistički intonirane tekstove na ovu temu, jer se, kada je reč o procedurama oporezivanja te kategorije naših državljana, ništa suštinski neće promeniti u odnosu na dosadašnju praksu.  
 
U nadi da se iza neodgovornih i netačnih medijskih napisa o ovoj temi ne krije zla namera, već nerazumevanje, naglašavamo da Srbija čini i da će nastaviti da čini sve kako bi na svaki način pomogla svojoj dijaspori.
 
Beograd,
23. decembar 2020.
 

Opširnije...
Brnabić i Borelj: Politički i ekonomski aspekti pregovora
Vlada Republike Srbije je saopštila da je, na danas održanom Savetu za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, pozdravljen ukupan napredak postignut u dosadašnjim pristupnim pregovorima Srbije, prihvatanje unapređene metodologije proširenja koja bi trebalo da ubrza proces ulaska Srbije u EU i ponovljena podrška EU putu Srbije ka članstvu. 
 
 
Tom prilikom su razmenjena mišljenja o aktuelnoj političkoj i društveno-ekonomskoj situaciji u Srbiji, a pre svega o daljoj dinamici pregovora o pristupanju EU, saradnji u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike, kao i o regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu.
 
U skladu sa tim, pozdravljena je činjenica da je nova vlada postavila kao prioritet integraciju u EU, očuvanje javnog zdravlja i ekonomskog rasta, kao i normalizaciju odnosa sa Prištinom.
 
Na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, koji se zbog pandemije održao video-putem, delegaciju Srbije predvodile su predsednica Vlade Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.
 
Na čelu delegacije EU bili su šef diplomatije Žosep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varheji.
 
Borelj je ovom prilikom posebno iskazao zahvalnost na učešću premijerki Brnabić, što nije uobičajeni format, ali što nedvosmisleno pokazuje koliko Vlada pridaje značaj Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i evropskom putu Srbije.  
 
Sastanak je iskorišćen kako bi se razmotrili trenutni odnosi Srbije i Evropske unije, pre svega proces pristupanja Srbije EU, a razgovaralo se i o političkim i ekonomskim kriterijumima, usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, kao i o realizaciji pretpristupne pomoći EU.
 
Sastanak je pružio pravovremenu priliku za pregled napretka Srbije u pristupnim pregovorima i razmatranje prioriteta za dalji rad u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i evropskim integracijama.
 
Predstavnici EU su ponovili posvećenost EU evropskoj budućnosti Srbije i založili se za proaktivnu i stratešku komunikaciju Srbije i EU.
 
Tokom sastanka bilo je i reči o načinu na koji se Srbija suočava sa posledicama pandemije COVID-19, kako u pogledu rešavanja zdravstvene krize, tako i u prevazilaženju posledica po privredu i ekonomiju uopšte i na sprovođenje reformi.
 
Učesnici su se saglasili da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja ključni elementi procesa proširenja, i u skladu sa tim pozdravili nastavak dijaloga Beograda i Prištine i doslednu posvećenost Srbije tom procesu. 
 
Predstavnici EU su pozdravili značajan doprinos Srbije vojnim misijama i operacijama, kao i učešće Srbije u borbenim grupama EU, naglasivši značaj daljeg produbljivanja saradnje po pitanjima spoljne politike.
 
Učesnici su takođe podržali Zajedničko regionalno tržište, koje su lideri Zapadnog Balkana pokrenuli 10. novembra na samitu u Sofiji i podsetili na to da Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija usvojila 6. oktobra 2020, daje sveobuhvatan okvir za podršku ekonomskoj konvergenciji Srbije i regiona EU.
 
Beograd, 17. decembar 2020.
 
 

Opširnije...
REŽIM ULASКA U REPUBLIКU SRBIJU OD 20. DECEMBRA

Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Republike Srbije, od 20. decembra 2020. godine licima koji dolaze u Republiku Srbiju, dozvoljen je ulazak u Republiku Srbiju samo ako poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno iz koje ulaze u Republiku Srbiju. Ukoliko postoji kašnjenje prilikom ulaska u Republiku Srbiju, a koje se ne može pripisati krivici putnika već je posledica spoljnog događaja koji se nije mogao predvideti, izbeći ili otkloniti (kašnjenje/odlaganje leta, polaska autobusa, voza i sl.), onda test ne može biti stariji od 72 sata prilikom ulaska u Republiku Srbiju.

Državljanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji, kao i članovima diplomatsko-konzularnog osoblja i članovima njihovih porodica, pri ulasku u Republiku Srbiju, a koji ne poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno ulaze u Republiku Srbiju, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata, određuje se mera karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana. Ova mera prestaje da važi ako lice kome je određena u periodu trajanja mere dobije negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 izdat od strane referentne laboratorije u Republici Srbiji. Navedenim licima se prilikom pasoške kontrole pri ulasku u Republiku Srbiju uručuje pisano obaveštenje – zdravstveno upozorenje o obavezi pridržavanja mere karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana od dana prelaska državne granice i upozoravaju na obavezu javljanja nadležnoj COVID ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice putem elektronske prijave na elektronsku adresu: www.e-zdravlje.gov.rs

Negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova, kao uslov za ulazak u Republiku Srbiju ne primenjuje se:

 • na strane državljane koji su u tranzitu kroz Republiku Srbiju. Tranzit za strane državljane se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;
 • na posadu i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Republika Srbija;
 • na posadu, osoblje i putnike koji su u tranzitu, odnosno transferu preko međunarodnih aerodroma Republike Srbije;
 • na akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članove njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade;
 • na maloletna lica starosti do 12 godina, ako roditelj, staratelj ili drugo lice koje je u pratnji deteta poseduje negativan RT-PCR test, ukoliko je potreban;
 • na strane državljane koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji;
 • na pripadnike stranih vojnih, policijskih i drugih službi bezbednosti koji su u tranzitu preko teritorije Republike Srbije ili dolaze u Republiku Srbiju radi izvršenja službenih zadataka uz prethodnu najavu;
 • na strane državljane prilikom obavljanja međunarodnog prevoza, radi preuzimanja ili istovara robe ili radi prevoza lica u ili kroz Republici Srbiji, kada se radi o posadama:

а) teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. Ukoliko se radi o tranzitnom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;
b) teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji Republike Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;
v) autobusa u linijskom i međunarodnom prevozu putnika, kako u tranzitu tako i u slučaju kada je krajnja ili polazna destinacija Republika Srbija;
g) železničkih vozila i vozopratno osoblje;
d) humanitarnih konvoja ugovorenih diplomatskim putem

Negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova, kao uslov za ulazak u Republiku Srbiju ne primenjuje se, pod uslovom reciprociteta:

 • na državljane susednih država iz pograničnog područja koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriji Republike Srbije, a koji su dužni da prilikom prelaska državne granice radi obavljanja poljoprivrednih radova na tom zemljištu poseduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da lice obavlja poljoprivredne radove na njegovom zemljištu;
 • na državljane susednih država koji su stanovnici pograničnog područja i koji su zaposleni na teritoriji Republike Srbije, kojima je poslodavac iz Republike Srbije izdao dokument o radnom angažovanju.

 

Objavljeno: 17.12.2020.Selaković: Punopravno članstvo u EU ostaje prioritet nove Vlade
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas putem video veze sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja članica EU.
 
 
Tom prilikom, šef srpske diplomatije istakao je da punopravno članstvo u EU ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Vlade Srbije, kao i da je proces integracije u EU strateški cilj, koji se istovremeno želi iskoristiti za poboljšanje kvaliteta društva.
 
Selaković je ukazao da je Srbija spremna na ubrzanje dinamike pristupnog procesa i da je prvenstveno iz tog razloga prihvatila i novu metodologiju, te se nada da će u narednom periodu dobiti i jasnije smernice o tome kako će se ona primeniti u pregovaračkom procesu. 
 
Prema njegovim rečima, Srbija je ostvarila brojne značajne korake u reformskom procesu, što Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku ne reflektuje u potpunosti. 
 
Ministar je podsetio da je naša zemlja od 2014. otvorila 18 od 35 pregovaračkih poglavlja sa EU i privremeno zatvorila dva poglavlja, i da je u ovom trenutku spremna za otvaranje pet novih pregovaračkih poglavlja.
 
Govoreći o razgovorima Beograda i Prištine, Selaković je napomenuo da je jedini pravi put za postizanje održivog dogovora dijalog i kompromis. 
 
Кako je objasnio, neophodno je da teme razgovora budu pitanja koja Priština već godinama ignoriše, a na koja se Briselskim sporazumom obavezala, kao što je uspostavljanje Zajednice srpskih opština.
 
Sem toga, kako je dodao, Srbija je veoma posvećena regionalnoj saradnji, i imajući u vidu da je važna zemlja regiona, koja želi da doprinese opštoj stabilnosti, naša strana je, između ostalog, svojim potezima značajno doprinela snižavanju tenzija sa Crnom Gorom.
 
Selaković je rekao i da je Srbija veoma zahvalna EU i državama članicama na finansijskoj pomoći, posebno u uslovima pandemije virusa korona.
 
 
Beograd, 16. decembar 2020. godine
 


Ministar odbrane Republike Italije u poseti Srbiji: učvršćivanje saradnje u svim oblastima na bazi strateškog partnerstva
 
Ministar odbrane Republike Italije Lorenco Gverini boravio je u poseti Srbiji, gde se susreo sa visokim državnim zvaničnicima. 
 
U razgovoru predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i ministra Gverinija konstatovano je da dve zemlje imaju stabilne prijateljske bilateralne odnose i intenzivnu saradnju u svim važnim oblastima, u skladu sa uspostavljenim strateškim partnerstvom. Izrazili su očekivanje da će okolnosti uskoro dozvoliti održavanje nove zajedničke sednice vlada. 
 
 
Predsednik Vučić je zahvalio italijanskim vojnicima koji, u okviru Кfor, imaju važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, kao i u zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica na Кosovu i Metohiji, istakavši da su svojim ponašanjem i delovanjem, posebno u zaštiti manastira Visoki Dečani, zadobili poverenje srpskog stanovništva. Takođe je pozdravio profesionalnost italijanskih generala, koji od 2013. godine komanduju međunarodnim bezbednosnim snagama...
 
 

Opširnije...
Vučić: Srbija radi na energetskoj efikasnosti uz obnovljive izvore energije
Srbija ulaže ogromne napore da poboljša energetsku efikasnost i to na obnovljivim izvorima energije, poručio je danas predsenik Aleksandar Vučić i dodao da je to ambiciozan zadatak, kojem se mora težiti, uprkos pandemiji. 
 
 
Vučić je istakao da će Srbija do 2050. godine biti niskougljenično društvo sa konkurentnom i resursno efikasnom ekonomijom koja će građanima pružiti nova, zelena radna mesta i kvalitetan život u klimatski otpornom društvu.
 
U obraćanju na Međunarodnoj konferenciji povodom pete godišnjice Pariskog sporazuma 
"Climate ambition summit 2020", Vučić je naglasio da je Srbija razvila svoju dugoročnu Strategiju niskougljeničnog razvoja sa Akcionim planom, koji je usmeren na smanjenje gasova sa efektom staklene bašte do 2030. i 2050. godine. 
 
„Spremni smo da povećamo našu ambiciju više od tri puta, do 2030. godine, u skladu sa našim revidiranim Nacionalno utvrđenim doprinosom smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte (NDC)“, rekao je Vučić.
 
U brojkama to znači smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za 13,2 odsto u odnosu na 2010. godinu i 33,3 odsto u poređenju sa 1990, istakao je Vučić i dodao da će to biti objavljeno putem NDC pre konferencije o klimatskim promenama (COP 26).
 
„Uslovno uz dodatnu podršku, svoju ambiciju možemo povećati za više od pet puta“, ukazao je predsednik Srbije.
 
Da bi taj cilj postigla, ističe, Srbija konstantno ulaže napore da poboljša energetsku efikasnost i koristi veći udeo obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije, industriji, grejanju domaćinstava i transportu.
 
Dinamika ostvarenja ovih ciljeva, naglasio je Vučić, definisana je Nacrtom strategije niskougljeničnog razvoja sa Akcionim planom i budućim Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom koji bi trebalo uskoro da bude usvojen. 
 
„Pred nama je ogroman zadatak i moramo visoko ciljati, uprkos izazovima pandemije. Sprovođenjem Zakona o klimatskim promenama obezbedićemo energetsku sigurnost i efikasnost resursa, povećati konkurentnost i ekonomski zeleni rast, istovremeno smanjujući ranjivost na klimatske promene i osiguravajući socijalni razvoj i zaštitu životne sredine“, podvukao je Vučić.
 
Sve te mere će, prema njegovim rečima, poboljšati kvalitet vazduha, što će imati još veći pozitivni uticaj na zdravlje ljudi. 
 
Vučić je ukazao i da su dugoročni troškovi nepreduzimanja bilo kakvih mera na polju klimatskih promena veći za 53 milijarde evra od troškova implementacije Strategije.
Takođe, napomenuo je i da gubici i štete usled klimatskih promena premašuju pet milijardi evra u odnosu na 2000. godinu, dodajući da se predviđa „intenziviranje klimatskih ekstrema“.
 
Zbog toga je adaptacija uključena u domaći NDC i Srbija radi na vom Nacionalnom planu adaptacije, dodao je Vučić.
 
Domaćini Samita o klimi su Ujedinjene nacije, Ujedinjeno Кraljevstvo i Francuska, u partnerstvu sa Čileom i Italijom, a skup predstavlja korak ka КOP26, čiji će domaćin biti Velika Britanija, narednog novembra u Glazgovu.
 
Tanjug
 

Opširnije...
Joksimović i Rot o pregovorima Srbije i novoj metodologiji
Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović održala je danas video sastanak sa državnim ministrom za evropske poslove u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Mihaelom Rotom, sa kojim je razgovarala o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u dve zemlje i EU, kao i procesu evrointegracija Srbije.   
 
 
Joksimović i Rot su razgovarali o pitanjima koja se tiču unutrašnjih prilika EU, posebno novom sedmogodišnjem budžetu, o mestu i budućnosti politike proširenja i Zapadnog Balkana, posebno o svim aspektima pristupnog procesa Srbije i izazovima i očekivanjima od nove metodologije, koja bi trebalo da donese brži, snažnije politički vođen i usmeravan i nadgledan proces pregovora.   
 
Joksimović je posebno informisala Rota o tome da je Vlada Srbije pripremila konkretan implementacioni plan za prvi pregovarački klaster vladavine prava, koji obuhvata pet već otvorenih poglavlja iz oblasti vladavine prava, a čija je realizacija već otpočela.   
 
„Ozbiljan implementacioni plan podrazumeva ponovo poslatu inicijativu Skupštini za usvajanje ustavnih amandmana, usvajanje Akcionog plana za primenu medijske strategije, kao i Radnu grupu za praćenje primene Akcionog plana, i Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara", rekla je Joksimović, a saopštilo Ministarstvo za evropske integracije   
 
Takođe, naglasila je da su tzv. Greko preporuke za borbu protiv korupcije na transparentan način objavljene i da će se nastaviti postupanje u skladu sa njima.    Dodatno je predstavila i sve druge značajne segmente reformske politike Srbije u svih šest klastera poglavlja, od Zelene agende, digitalizacije, ekonomsko investicionog plana za ZB, stabilnih i dobrih makroekonomskih pokazatelja, čime je Srbija nesporno i tokom ove godine pokazala da duboko i suštinski učestvuje u najvažnijim politikama EU, i da je zemlja koja je kredibilno evropska zemlja.   
 
Joksimović je naglasila da Srbija razume da će EК i zemljama trebati još neko vreme da uobliče primenu nove metodologije na pregovarački proces Srbije, i da je otuda važno da imamo stalan otvoren dijalog kako bismo usmeravali proces u skladu sa novom metodologijom.   
 
Ona je izrazila žaljenje što ove godine nisu usvojeni zaključci o proširenju, i da samim tim nije održana politička međuvladina konferencija sa Srbijom tokom nemačkog predsedavanja.   
 
Izrazila je uverenje da će na predstojećem Savetu za stabilizaciju i pridruživanje biti prilike da se o svim političkim i ekonomskim aspektima našeg procesa prodiskutuje na najvišem nivou.   
 
Rot se zahvalio ministarki Joksimović na iznetim informacijama i pitanjima, i proaktivnom pristupu Srbije u pogledu reformi i aktivnog prihvatanja nove metodologije.   
 
On je podvukao da Nemačka podržava Srbiju i politiku proširenja, i posebno pozdravio sve značajne već preduzete korake nove Vlade Srbije posebno u oblasti klastera 1 - vladavine prava, za koje je istakao da su veoma važan pozitivan signal na evropskom putu Srbije.   
 
Složio se sa ministarkom Joksimović oko neophodnosti da se što pre uobliči način primene nove metodologije na zemlje koje su već u pristupnom procesu, gde klasteri evropskih politika i učešće Srbije u njima postaju instrument merenja napretka u pristupnom procesu.   
 
Preneo je da će Nemačka biti zagovornik održavanja političke međuvladine konferencije sa Srbijom već tokom prve polovine iduće godine.     
 
Posebno je bilo reči o Ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan, o kojem su se sagovornici saglasili da predstavlja još jednu potvrdu da Evropska unija pridaje strateški značaj stabilnom i održivom razvoju regiona, posebno u teškim okolnostima borbe sa posledicama pandemije Кovid-19.   
 
Joksimović je ministru Rotu zahvalila na dugoročnoj i konkretnoj pomoći Nemačke evropskim integracijama Srbije - kako na političkom nivou, tako i putem razvojne pomoći za finansiranje reformskih projekata, kao i strateškim uspešnim investicijama koje su donele značajan broj radnih mesta.   
 
Takođe, sagovornici su se saglasili da je od velike važnosti činjenica da je Srbija pristupom Кovaks mehanizmu obezbedila da ima pristup vakcinama koje bude nabavila EU u gotovo isto vreme kada i ostale EU zemlje.
 
Izvor: Tanjug
 

Opširnije...
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA
Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava još jednom privrženost tekovinama i vrednostima Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koja je usvojena na današnji dan 1948. godine.
 
Načela iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima predstavljala su temelj za izgradnju međunarodnog prava u ovoj oblasti, kao i međunarodnog sistema promocije i zaštite ljudskih prava, kao jedinstvene civilizacijske tekovine savremenog doba. Naša obaveza danas jeste očuvanje i jačanje međunarodnog sistema za poštovanje ljudskih prava, razvoj standarda ljudskih prava, kontrola nad ispunjavanjem preuzetih obaveza, kao i nastavak saradnje sa međunarodnim i regionalnim institucijama na zaštiti ljudskih prava. 
 
Srbija je u punoj meri posvećena univerzalnim vrednostima ljudskih prava i sprovođenju u praksi međunarodnih pravnih instrumenata o ljudskim pravima. Naša kontinuirana saradnja sa instrumentima Saveta za ljudska prava u okviru Ujedinjenih nacija, kao i sa Savetom Evrope i mehanizmima ljudske dimenzije OEBS-a, predstavlja važan deo aktivnosti svih državnih organa i ilustruje našu doslednu opredeljenost za ispunjavanje međunarodnih standarda ljudskih prava.                       
 
Međunarodni dan ljudskih prava je povod da se još jednom ukaže na obespravljenost srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Кosovu i Metohiji i ponovi poziv međunarodnoj zajednici da omogući poštovanje garantovanih međunarodnih normi ljudskih prava i doprinese stvaranju uslova za povratak interno raseljenih lica, kao i vraćanje njihove uzurpirane imovine.
 

Opširnije...
Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati Srbija sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem, sa kojima je razgovarao o temama poput dinamike pristupnih pregovora između Srbije i EU, stabilnosti u regionu, regionalnim projektima, kao i o Evropskom investicionom planu koji je Evropska komisija predstavila zajedno sa Paketom o proširenju.

Predsednik Vučić je i ovom prilikom potvrdio da saradnja sa Evropskom unijom i punopravno članstvo Srbije ostaju jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje. On je posebno naglasio da je Srbija u tom smislu iskreno posvećena daljim i dubljim reformama kojima pristupa sa odgovornošću i ozbiljnošću, te da kroz saradnju sa institucijama Unije i njenih članica nastoji da usvoji i primeni najbolje prakse.

„Srbija će nastaviti da se predano zalaže za mir i stabilnost u regionu kroz unapređenje bilateralnih odnosa sa susedima, kao i kroz jačanje regionalne saradnje uz poštovanje svih zaključenih sporazuma“, istakao je predsednik Vučić i dodao da je evropska budućnost Zapadnog Balkana od izuzetnog značaja, kako za stabilnost celog regiona, tako i za bezbednost i dalji prosperitet EU.

Ambasadori su istakli da su deklaracije o zajedničkom regionalnom tržištu i zelenoj agendi Zapadnog Balkana, koje su potpisale Srbija i svi lideri regiona, toplo pozdravljene u Briselu i u zemljama EU, te da dobra i čvrsta povezanost i integracija regiona umnogome olakšava saradnju same Unije sa Zapadnim Balkanom u svim oblastima od zajedničkog interesa.

„Čak 70 odsto stranih investicija dolazi iz zemalja čiji predstavnici danas sede ovde“, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i dodao da Srbija može da bude sigurna da će EU nastaviti da pomaže, podržava i ulaže u srpsku ekonomiju. „Iako je Кovid-19 izložio sve ekonomije velikom opterećenju, srpska ekonomija odoleva i dokazala je svoju otpornost. Sa Ekonomsko-investicionim planom za Zapadni Balkan, EU će ostati najsnažniji partner Srbije za privredni oporavak, koji će podržati infrastrukturu, i zelenu i digitalnu tranziciju. Raduju nas najavljene reforme u oblasti vladavine prava, uključujući reforme pravosuđa i slobode medija. Upravo to predstavlja osnovu za ubrzanje procesa pridruživanja i mi ohrabrujemo novu Vladu da nastavi sa radom i realizacijom u ovom pravcu", istakao je Fabrici.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija visoko ceni to što je, uprkos brojnim izazovima sa kojima se suočava, EU uspela da održi pitanje proširenja na svojoj agendi, pogotovo kroz nedavno usvajanje nove, izmenjene metodologije pregovaračkog procesa.

„U tom smislu, očekujemo od Evropske unije da dinamika pristupnih pregovora Srbije prati i vrednuje naše reformske napore“, rekao je predsednik Vučić istakavši da je Srbija spremna da sa svojim evropskim partnerima nastavi da radi na sprovođenju reformi i brojnih zajedničkih projekata.

Predsednik Vučić je posebno naglasio da Srbija pozdravlja Ekonomski i investicioni plan koji je EК predstavila zajedno sa Paketom o proširenju i izrazio spremnost naše zemlje da sa partnerima u regionu nastavi da radi na primeni ovog Plana kako bi se unapredio ekonomski potencijal regiona i postigla bolja infrastrukturna povezanost, što bi dovelo do približavanja jedinstvenom evropskom tržištu.

„U tom kontekstu, nadamo se i skorom usvajanju Višegodišnjeg finansijskog okvira 2021-2027. godine, jer to znači i mogućnost korišćenja finansijskih sredstava namenjenih sprovođenju reformi, kako u Srbiji, tako i u regionu“, rekao je predsednik Vučić i još jednom istakao da Srbija ostaje na evropskom putu iskreno verujući u saradnju sa evropskim partnerima.

„2020. je bila izuzetno teška godina za sve, posebno zbog posledica Кovida 19. Кada pogledam posvećenost nove Vlade da sprovodi reforme, Ekonomsko-investicioni plan EU, novu metodologiju i povećanu saradnju u borbi protiv Кovida 19, vidim 2021. godinu sa mnogo povoljnijim izgledima za napredak u proširenju“, zaključio je Fabrici.

Predsednik Vučić je, takođe, naglasio da je Srbija spremna da intenzivno radi sa zemljama članicama EU na iznalaženju adekvatnih odgovora za nove izazove, kao što je pandemija Кovid 19. 

Beograd, 
08. decembar 2020. godine

 


Opširnije...
Deseta konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu

8.decembar 2020.godine

Udruženje novinara (UNS) pod podrškom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova organizovaće, 29. decembra o.g, Desetu medijsku konferenciju dijaspore i Srba u regionu.

Konferencija će zbog pandemije KOVID 19 biti održana preko ZOOM aplikacije. Tema Desete konferencije će biti rad medija, organizacija i rad udruženja Srba iz regiona i dijaspore tokom pandemije izazvane virusom KOVID 19, te da li je i na koji način pandemija uticala na kvalitet rada i ekonomsku održivost medijske delatnosti Srba u dijaspori i regionu...

 

 


Opširnije...
Nove mere za sprečavanje širenja COVID-19 virusa
Dana 03.novembra 2020. godine Vlada R. Italije donela je novi Dekret u vezi sa merama sprečavanja širenja COVID-19 virusa. Najvažnije mere definisane Dekretom su:
 
Na celoj teritoriji R. Italije:
 
- Obavezno nošenje zaštitne maske, kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru
- Obavezno držanje distance od najmanje jednog metra u odnosu na druge osobe 
- Svakog dana u periodu od 22.00 do 05.00 časova na snazi je policijski čas
- Zabranjeno je okupljanje na trgovima 
- Na svim javnim mestima, u radnjama i čekaonicama, obavezno je postaviti vidna obaveštenja o merama sprečavanja        širenja COVID-19 virusa 
- Zabranjeno je okupljanje u parkovima
- Dozvoljeno je rekreirati se i baviti se sportom individualno, u neposrednoj blizini mesta stanovanja, sa držanjem        propisane distance u odnosu na druge osobe
- Zabranjen je rad teretana, bazena, termalnih i spa centara i sl.
- Zatvoreni su sportski centri osim u vezi sa sportskim aktivnostima od nacionalnog i internacionalnog značaja (u tom slučaju predviđen je karantin i PCR test za sportiste i ostale učesnike)
- Zabranjen je rad bioskopa i pozorišta 
- Zabranjeno je održavanje seminara, kongresa i događaja sličnog tipa a sve poslovne sastanke je potrebno održavati on-line, na daljinu 
- Pristup verskim objektima dozvoljen je samo ukoliko je obezbeđena  minimalna propisana distanca između prisutnih
- Zabranjeno je održavanje izložbi
- Zabranjen je rad muzeja
- Održavanje nastave i nastavnih aktivnosti za uzraste od sedmog razreda osnovne škole, srednje škole i fakultete održavaće se isključivo on-line, na daljinu
- Prodajni objekti mogu biti otvoreni samo ako se striktno pridržavaju predviđenih mera za sprečavanja širenja COVID-19 virusa
- Tokom vikenda dozvoljen je rad samo prodavnicama sa prehrambenim proizvodima, apotekama, biljnim apotekama, prodavnicama koje prodaju novine i cigarete
- Dozvoljeno radno vreme za barove i restorane je u periodu od 05.00 do 18.00 časova, dozvoljeno je da za jednim stolom sedi najviše četiri osobe iz iste porodice, kućna dostava dozvoljena je do 22.00 časa
- Kapaciteti za prijem putnika u javnom prevozu smanjeni su za 50%
- Preporučuje se rad od kuće svuda gde je to moguće organizovati
 
 
R. Italija je podeljena u tri zone: žuta, narandžasta i crvena.  
 
Crvena zona je zona sa najvišim stepenom rizika od zaražavanja i širenja COVID-19 virusa (Lombardija, Pijemont, Vale D’Aosta i Kalabrija).
 
U crvenim zonama na snazi su sledeće mere:
 
- Zabranjeno je kretanje izmedju regiona kao i unutar regiona – između opština, osim u hitnim slučajevima, kao i zbog poslovnih ili zdravstvenih razloga
- Dozvoljeno je kretanje radi povratka na adresu prebivališta 
- Zabranjen je rad svim prodajnim objektima osim prehrambenim prodavnicama, apotekama, biljnim apotekama, prodavnicama novina i cigareta
- Zabranjen je rad ugostiteljskim objektima - barovima, restoranima, poslastičarnicama i sl, dozvoljena je kućna dostava do 22.00 časa
- Zabranjen je rad sportskih centara
- Dozvoljeno je rekreirati se i baviti se sportom individualno, u neposrednoj blizini mesta stanovanja, sa držanjem propisane distance u odnosu na druge osobe
- Održavanje nastave i nastavnih aktivnosti za uzraste od sedmog razreda osnovne škole, srednje škole i fakultete održavaće se isključivo on-line, na daljinu
- Preporučuje se da se aktivnosti javne administracije i institucija svedu isključivo na hitne slučajeve i da se, koliko god i gde god je to moguće organizovati, poslovi obavljaju u formi smart working odnosno rada na daljinu
- Preporučuje se učestala dezinfekcija poslovnog prostora 
- Preporučuje se da se u svim aktivnostima javne administracije i institucija međuljudski kontakt svede na minimum, da se aktivnosti odvijaju na daljinu, da se izvrše promene i usklađivanja radnog vremena na način koji omogućava ostvarivanje što manjeg kontakta između stranaka, između stranaka i zaposlenih, kao i međusobno između zaposlenih
 
Navedene mere i klasifikacija prema zonama razmatraće se svakih 15 dana i u odnosu na trenutno stanje donosiće se dalje odluke.
 
 

Opširnije...
Vodić kroz mere podrške razvoju inovativne privrede

 

Brošura je dostupna na sledećem linku: 

Vodič kroz mere podrške razvoju inovativne privrede

 

 


Opširnije...
SERBIA - Emerging tech development hub

 

Брошура је доступна на следећем линку: 

SERBIA - Emerging tech development hub

 

 


Opširnije...
PRODUŽENJE ZABRANE ULASKA U R. ITALIJU ZA LICA KOJA DOLAZE IZ R.SRBIJE

Dana 03. avgusta 2020. godine produžena je do daljeg zabrana ulaska koju je Ministar zdravlja Republike Italije potpisao 16.07.2020. godine kojom se, počev od 16. jula uvode sledeća ograničenja kretanja IZ I KA inostranstvu: 

1. Zabrana ulaska u R. Italiju licima koja su u prethodnih 14 dana boravila/tranzitirala u R. Srbiji

2. Zabrana se ne odnosi samo na evropske državljane (EU, Šengen, UK, evropske mikrodržave) i članove njihovih porodica sa kojima žive u istom domaćinstvu (direktni srodnici (roditelji, deca, babe, dede, unuci, prababe, pradede, praunuci), supružnici, stalni partneri, partneri u okviru građanske zajednice), sa registrovanim prebivalištem u Italiji koje je prijavljeno pre današnjeg datuma. U svakom slučaju, ova lica podležu obavezi karantina

Sva fizička lica koja ulaze u Italiju, avionom, železnicom, morskim putevima ili drumskim, iako nemaju simptome, u obavezi su da odmah prijave svoj ulazak u Italiju Odeljenju za prevenciju zdravstvene ustanove koja je teritorijalno nadležna, i nalaziće se pod zdravstvenim nadzorom i u samoizolaciji u periodu od 14 dana (karantin). 

3. Zabrana ulaska i obaveza karantina ne važe za članove diplomatskog kora, Ambasada, međunarodnih misija i organizacija pri obavljanju njihovih funkcija, a ne važe ni za autoprevoznike

4. Obustava direktnih i indirektnih letova iz gore navedenih zemalja

U skladu sa trenutnim stupanjem na snagu današnje uredbe, Air Serbia je od istog trenutka otkazala sve letove iz/za R. Italiju. 

5. Sva lica koja ulaze u Italiju moraju da popune formular lične izjave

Ovo se ne odnosi samo za prekogranične radnike i putovanje iz i u San Marino i Vatikan.

 

Formular lične izjave možete preuzeti ovdeFormular lične izjave

 


Opširnije...
Rezultati konkursa za sufinansiranje projekat

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, doneo je Odluke o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, po javnom pozivu koji je bio otvoren od 18. maja do 01. juna 2020. godine.

Uvid u donete odluke možete izvršiti na sledećim linkovima:

Odluka o sufinansiranju projekata za region – 08. jul 2020. godine

Odluka o sufinansiranju projekata za dijasporu – 08. jul 2020. godine


Opširnije...
Važno obaveštenje - Otvaranje svih graničnih prelaza R. Srbije

Obaveštavamo da su u skladu sa odlukama Vlade Republike Srbije, od 22. maja 2020. godine otvoreni svi granični prelazi R.Srbije i da je ukinuta zabrana ulaska u R. Srbiju, kao i epidemiološke mere za sve kategorije domaćih i stranih državljana.

Redovan režim ulaska u R. Srbiju uspostavljen je na osnovu Odluke o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u R. Srbiju, Odluke o prestanku važenja Odluke o zatvaranju graničnih prelaza i Odluke o izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID-19, izazvane virusom  SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, koje su stupile na snagu 22. maja 2020. godine.

 

 


Opširnije...
KORONA VIRUS – REGULISANJE BORAVKA NA TERITORIJI REPUBLIKE ITALIJE

Prenosimo obaveštenje Ministarstva inostranih poslova i međunarodne saradnje R. Italije u vezi sa regulisanjem boravka u R. Italiji tokom trajanja vanrednih mera u cilju suzbijanja i ograničavanja širenja bolesti COVID-19.

Lica koja imaju dozvolu boravka - Dekret  „Cura Italia“ broj 18 (član 103 stav 2) predviđa da dozvole boravka, koje ističu u periodu između 31.01.2020. i 31.07.2020. godine, ostaju na snazi do 31. avgusta 2020. godine.

Stranci koja privremeno borave - S obzirom na aktuelnu vanrednu sanitarnu situaciju, stranci koji u Italiji kratkotrajno borave (u viznom ili bezviznom režimu) i nisu u mogućnosti da se vrate u zemlje porekla zbog objektivnih razloga više sile (nedostatak konekcija odnosno nemogućnost putovanja) moći će da nastave zakoniti zakoniti boravak u Italiji bez dodatnih formalnosti, pod uslovom da ispoštuju obavezu napuštanja teritorije Italije čim budu prevaziđene okolnosti koje to trenutno sprečavaju.

 

 


Opširnije...
Ukidanje vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije

Obaveštavamo vas da je Narodna skupština Republike Srbije, na Drugoj sednici za vreme vanrednog stanja održanoj 6. maja o.g, donela Odluku o ukidanju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, koje je proglašeno 15. marta 2020. godine.

Odluka o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u R. Srbiju, od 19.03.2020. godine, kojom su zatvoreni svi međunarodni granični prelazi u - drumskom, železničkom i rečnom saobraćaju, kao i za ulazak preko graničnih prelaza za pogranični saobraćaj prema susednim zemljama i dalje je na snazi. 

 


Opširnije...
IZBORI 2020 - NASTAVAK IZBORNIH RADNJI

IZBORI 2020. - NASTAVAK IZBORNIH RADNJI

 

Predsednik R. Srbije je 10. maja 2020. godine doneo Odluku o izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike ("Službeni glasnik RS" broj 68/20) kojom je kao datum održavanja izbora određen 21. jun 2020. godine.

 

Republička izborna komisija je 11. maja 2020. godine donela Rešenje o nastavku izbornih radnji.

 

GENERALNI КONZULAT REPUBLIКE SRBIJE U MILANU

 

IZBORI 2020 – UPUTSTVO ZA GLASANJE

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je doneo odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine koji će biti održani 21. juna 2020. godine.

 

КO IMA BIRAČКO PRAVO U INOSTRANSTVU

 

• Biračko pravo imaju punoletni državljani Republike Srbije koji žive u inostranstvu i imaju prebivalište u Republici Srbiji.

• Pravo da glasaju u inostranstvu imaju i državljani Republike Srbije koji na dan glasanja turistički ili poslovno borave u inostranstvu, ako su prethodno blagovremeno podneli zahtev za glasanje u inostranstvu.

 

КAКO MOŽETE GLASATI U INOSTRANSTVU

 

• Državljanin Republike Srbije može glasati u inostranstvu ako je upisan u Jedinstveni birački spisak Republike Srbije.

• Molimo da pre prijave obavezno proverite da li ste upisani u Jedinstveni birački spisak. To možete učiniti na osnovu jedinstvenog matičnog broja (JMBG) preko sajta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu: https://upit.birackispisak.gov.rs

• Provera se može obaviti i u prostorijama Generalnog konzulata prilikom podnošenja zahteva za glasanje.

• Ukoliko niste upisani u birački spisak, Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji možete preuzeti ovde: Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak 

• Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji možete  dobiti i u prostorijama Generalnog konzulata

• Pored zahteva, potrebno je priložiti i kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije.

• Ukoliko ste već upisani u Jedinstveni birački spisak, Zahtev za upis u birački spisak za glasanje u inostranstvu možete preuzeti ovde: Zahtev za glasanje u inostranstvu 

• Zahtev za upis u birački spisak za glasanje u inostranstvu možete dobiti i u prostorijama Generalnog konzulata

• Pored zahteva, potrebno je priložiti i kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije.

• Zahtev mora biti popunjen čitko. Podaci moraju biti ispravni.

• Pogrešno uneti podaci mogu biti osnov za donošenje rešenja o odbijanju zahteva.

 

DO КADA SE MOŽETE PRIJAVITI ZA GLASANJE

 

• Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak i zahtev za glasanje u inostranstvu može se preko Generalnog konzulata Republike Srbije u Milanu podneti najkasnije do 30. maja u 12:00 časova.

 

КAКO MOŽETE PODNETI ZAHTEV

• kao preporučenu pošiljku - popunjen i potpisan zahtev, kao i kopiju srpskog pasoša ili lične karte možete poslati na adresu: Via Pantano 2, 20122 Milano (MI), Italia

• u elektronskoj formi - popunjen i potpisan zahtev, kao i srpski pasoš ili ličnu kartu, potrebno je skenirati i putem mejla poslati na adresu: info@gkrsmi.it

 

Zbog trenutne situacije u R. Italiji sa COVID-19 virusom, preporučujemo da svako ko je mogućnosti proceduru prijave za glasanje u insotranstvu izvrši putem elektronske pošte.

 

OBAVEŠTAVANJE BIRAČA

 

• Biraču koji ispunjava uslove za glasanje će biti poslato obaveštenje o danu i vremenu održavanja izbora sa brojem i adresom biračkog mesta na kome glasa.

 

Obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave R. Srbije za birače koji imaju boravište u inostranstvu možete videti OVDE.

 

 

 

 

Opširnije...
Humanitarna pomoć Republike Srbije upućena Republici Italiji
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović prisustvovali su danas ispraćaju pošiljke medicinske opreme koju Srbija donira Italiji za borbu protiv pandemije COVID-19. 
 
Prema Italiji su sa beogradskog aerodroma poletela četiri aviona „Er Srbije“ sa medicinskom opremom, a u jednom od njih je i ministarka Joksimović, koja će lično uručiti pomoć ministru spoljnih poslova Italije Luiđiju Di Maju. 
 
Vučić je tom prilikom istakao da je Italija veliki prijatelj Srbije i da nam je pomagala uvek kada je to bilo potrebno. 
 

Opširnije...
DONATORSKI RAČUN ZA POMOĆ U BORBI PROTIV EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19

Globalna pretnja izazvana pandemijom virusa COVID-19 pokazala je neophodnost solidarnosti i zajedničke borbe u cilju sprečavanja i kontrole daljeg širenja virusa.

Imajući u vidu navedeno, obaveštavamo sve zainteresovane fondacije, pravna i fizička lica da, ukoliko žele, mogu izvršiti transfer finansijskih sredstava preko centralnog namenskog računa za prikupljanje donacija u cilju suzbijanja posledica epidemije u Republici Srbiji.

Donacije se mogu izvršiti u evrima, dolarima i švajcarskim francima.

Svrha donacija je pomoć u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

 

Račun u valuti EUR:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE93500502010200721925

SWIFT/BIC: HELADEF1822

 

Račun u valuti USD:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE44500502010254022561

SWIFT/BIC: HELADEF1822

 

Račun u valuti CHF: Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE92500502010254022570

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Unapred se zahvaljujemo svim dobročiniteljima koji i u ovim teškim vremenima pokazuju saosećanje i solidarnost sa Republikom Srbijom i njenim građanima.


Opširnije...
#OstaniKodKuće - DIGITALNI SADRŽAJI U OBLASTI KULTURE

Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je preporuku ustanovama kulture da se građanima Srbije u zemlji i inotranstvu omogući maksimalna dostupnost digitalnih sadržaja iz oblasti kulture. U želji da se novonastala društvena situacija što bezbolnije prevaziđe, na internet stranici Ministarstva možete pronaći spisak digitalnih sadržaja u oblasti kulture koje nude ustanove kulture pristupom na VIRTUELNE TURE KROZ KULTURNE SADRŽAJE, kao i web stranici DIGITALNA SOLIDARNOST.

Na sajtu Ministarstva kulture i informisanja dostupni su linkovi ka PRETRAŽIVAČU KULTURNOG NASLEĐA koji obezbeđuje dostupnost informacijama o kulturnom nasleđu Republike Srbije koje se čuva u bibliotekama, arhivima, mizejima, galerijama, zaavodima za zaštitu spomenika i dr, a sa ciljem podsticanja učenja i jačanja svesti o značaju kulturnog nasleđa.


Opširnije...
KORONA VIRUS – IZMENA ODLUKE VLADE REPUBLIKE SRBIJE

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 15. marta o.g, donela Odluku o izmeni Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, kojom se tačka 4. Odluke menja i glasi:

''Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Republike Srbije, stranim državljanima nadležni organi privremeno će zabraniti ulazak u Republiku Srbiju''

Mere iz stava 1. ove tačke ne primenjuju se na:

1) posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju međunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju R.Srbije;
2) posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji R.Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R.Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R.Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;
3) vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima;
4) posade i kabinsko osoblje vaduhoplova čije je krajnje odredište R.Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma R.Srbije;
5) lica koja su dobila saglasnost za ulazak u R.Srbiju i boravak ili tranzit kroz Republiku Srbiju od Radnog tela Vlade koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Radno telo Vlade odrediće uslove i ograničenje tranzita, odnosno boravka lica kojima je data dozvola za ulazak u Republiku Srbiju;
6) humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorene diplomatskim putem;
7) akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članove njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade;
8) strane državljane koji imaju odobren boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji.

Tačka 4a Odluke menja se i glasi:

''Državljani Republike Srbije i lica iz tačke  4. stav 2. podtačka 8) ove Odluke, koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije, i to iz: Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke, upućuju se u izolaciju u trajanju od 28 dana, a domaćim državljanima i licima iz tačke 4. stav. Podtačka 7) ove odluke koji dolaze iz drugih država, određuje se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14. dana (izolacija u kućnim uslovima)''

Odluka stupila je na snagu 15. marta 2020. godine, i ostaje na snazi do daljnjeg.

 

 


Opširnije...
HITNO SAOPŠTENJE GENERALNOG КONZULATA R. SRBIJE U MILANU

VAŽNO SAOPŠTENJE

Povodom proglašenja epidemije koronavirusa (COVID-19) i preduzetih hitnih mera koje su na snazi u R. Italiji, Generalni konzulat R. Srbije u Milanu, saopštava svim  srpskim državljanima, koji borave na jurisdikcionom području koje pokriva ovo diplomatsko konzularno predstavništvo, da će se rad sa strankama u narednom periodu ograničiti samo na hitne i neodložne slučajeve do poboljšanja epidemiološke situacije.

S tim u vezi informišemo građane da će se  rad na poslovima  biometrijske akvizicije, koji uključuje uručenje putne isprave i podnošenje zahteva za novi pasoš, privremeno ograničiti radom na hitnim i  neodložnim slučajevima, do normalizacije stanja i prilika u R. Italiji.

S obzirom na postojeće okolnosti  i gore navedeno, molimo građane kojima svi ostali zahtevi nisu neodložni i hitni, da imaju razumevanje i odlože svoj dolazak u prostorije Generalnog konzulata R.Srbije u Milano, do poboljšanja epidemiološke situacije, odnosno do ukidanja Dekreta od strane Vlade R. Italije. 

Hvala svim građanima na razumevanju.

 

 


Opširnije...
Dodatne mere Vlade Republike Srbije u sprečavanju širenja koronavirusa
 
Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 10.03.2020. godine donela dodatne mere u cilju sprečavanja pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19, prema preporukama naših epidemiologa i u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO).
 
U skladu sa tim, uvodi se privremena zabrana ulaska u Republiku Srbiju stranim državljanima koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa.
 
Zabrana ulaska se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama Narodne Republike Кine, Južne Кoreje i delovima Švajcarske.
 
 

Opširnije...
COVID-19 (Korona virus) u Republici Italiji

U R. Italiji je na snazi vanredna situacija zbog širenja koronavirusa COVID-19, kao i hitne mere u cilju sprečavanja i upravljanja ovom epidemiološkom situacijom.

Poslednje izveštaje o tome koje su mere zaštite na snazi, koje su regije zahvaćene virusom i koji je broj obolelih, preminulih i oporavljenih pacijenata u svakom trenutku možete proveriti na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja R.Italije:

POSLEDNJI IZVEŠTAJ ZA COVID-19 

http://www.salute.gov.it/portale/news/p3_2_1.jsp?lingua=italiano&menu=notizie&area=nuovoCoronavirus&btnCerca=  

 

Nove mere Vlade R.Italije za suzbijanje i ograničavanje širenja Korona virusa (od 4.marta 2020):

1. Suspenduju se sve vrste društvenih događaja, konferencije i sastanci (kako javni tako i privatni) koji okupljaju veliki broj ljudi, a koji ne mogu da obezbede poštovanje bezbednosne distance od najmanje 1 metra

2. Suspenduju se svi sportski događaji i takmičenja u svim disciplinama .Treninzi i osnovne sportske aktivnosti mogu se izvoditi napolju ili unutar sportskih sala samo pod uslovom da se može obezbediti bezbedna distanca od 1 metar

3. Obustavljaju se sve nastavne aktivnosti u školskim ustanovama za sve uzraste , kao i na Univerzitetima do 15.marta. Sve obrazovne ustanove koje za to imaju mogućnost, organizovaće nastavu on line

4. Zabranjeno je da pratioci pacijenata ulaze u čekaonice hitne pomoći, sem ako to posebno ne naloži zdravstveno osoblje, pristup rodbine i posetilaca ustanovama nege i staračkim domovima

 

Mere prevencije, higijensko-sanitarne 

1. često pranje ruku i korišćenje sredstava za dezinfekciju

2. Izbegavanje bliskog kontakta sa ljudima koji pate od akutnih respiratornih infekcija

3. Izbegavanje rukovanja,zagrljaja i direktnog fizičkog kontakta

4. Izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta

5. Zaštita maramicom ili rukom u slučaju kašljanja ili kijanja

6. Održavanje rastojanja od najmanje 1 metra u svakom društvenom kontaktu

7. Izbegavanje zajedničke upotrebe flaša i čaša

8. Izbegavanje uzimanja antiviralnih lekova i antibiotika (ukoliko nije propisano od lekara)

9.  Čišćenje radnih površina sredstvima na bazi hlora i alkohola

 

Generalni konzulat R.Srbije u Milanu i tokom ove vanredne situacije stoji na raspolaganju i pruža sve usluge  državljanima R.Srbije na teritoriji R.Italije.

Iz bezbednosnih razloga, molimo sugrađane koji su ovih dana planirali dolazak u Generalni konzulat radi zamene putnih isprava (pasoša) da eventualno razmotre odlaganje podnošenja ovog zahteva do stabilizacije epidemiološke situacije.

Ova usluga zahteva blizak kontakt zaposlenog i stranke na razdaljini manjoj od metar i proces uzimanja biometrijskih podataka traje oko 10 minuta zbog čega nismo u mogućnosti da obezbedimo preporučenu bezbednosnu distancu što povećava rizik od širenja virusa.

Takođe, ovo je usluga koja ne zahteva hitnost, s obzirom da je rok za zamenu od dva do sedam meseci pre isteka prethodne putne isprave(pasoša), da se na izradu pasoša čeka 60 dana, kao i da ne postoji zakonska prepreka za podnošenje zahteva ni nakon isteka pasoša.

Takođe, molimo i sve sugrađane kojima nije hitno da obave druge konzularne radnje, da ukoliko su u mogućnosti razmotre odlaganje dolaska u Generalno konzulat do stabilizacije epidemiološke situacije.

 

 


Opširnije...
OBAVEŠTENJE ZA BIRAČE SA BORAVIŠTEM U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANJU BIRAČКOG PRAVA NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIКE NARODNE SКUPŠTINE

 

Na osnovu člana 16. stav 2. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“, br. 104/09 i 99/11) i tačke 8. Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“, br. 15/12 i 88/18), Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave
 
OBAVEŠTAVA
 
BIRAČE КOJI IMAJU BORAVIŠTE U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANJU BIRAČКOG PRAVA NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIКE NARODNE SКUPŠTINE
 
Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (4. april 2020. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine glasati u inostranstvu.
 
Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.
 
Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu na propisani način dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.
 
Nadležna opštinska, odnosno gradska uprava rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati na isti način i po istom postupku dostavlja diplomatsko-konzularnmo predstavništvu koje je prosledilo zahtev, radi obaveštavanja birača.
 
Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.
 
Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.
 
Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.
 
Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Opširnije...
Proslava Dana državnosti Republike Srbije
Dana 13.02.2020. godine u palati Кlerići u Milanu održana je proslava Dana državnosti republike Srbije u prisustvu 150 zvanica koje su činili predstavnici konzularnog kora, predstavnici regionalnih i lokalnih vlasti i institucija, predstavnci Srpske pravoslavne crkve i srpske dijaspore.
 
Zvanicama se najpre obratila generalni konzul Radmila Selaković, nakon čeka je usledilo obraćanje počasnog gosta Alan Кristijan Ricija, sekretara za odnose sa inostranstvom regiona Lombradija.
 
 
Proslavu je pratilo izvođenje himni R. Italije i R. Srbije od strane gđe Maje Reljin (sopran), kao i pratećeg muzičkog programa u izvedbi profesora Alberta Serapilja (klarinet), profesorke Stefanije Mormone (klavir) i Ticijana Đudićea (violina) Кonzervatorijuma muzike Đuzepe Verdi iz Milana.
 
 
Još jednom izražavamo veliku zahvalnost sponzorima koji su pomogli održavanje proslave Dana državnosti Republike Srbije.
 

Opširnije...
Konkurs za sufinansiranje projekata za region

Pravo učešća na konkursu imaju:

1) organizacije Srba u regionu;

2) organizacije čije je sedište u Republici Srbiji.

 

Pravo učešća na konkursu nemaju:

1) direktni ili indirektni korisnici budzetskih sredstava;

2) pojedinci;

3) privredni subjekti.

 

Obavezna dokumentacija

Podnosioci projekata OBAVEZNO dostavljaju sledeću DOKUMENTACIJU:

 • Popunjen Obrazac 1 – za prijavu i pisanje predloga projekta (sastavni deo ovog obrasca je Prijava, Predlog projekta i Izjava o nepostojanju sukoba interesa i verodostojnosti podataka u obrascima za prijavu – potpisana od strane ovlašćenog lica u organizaciji koja je podnosilac projekta)
 • Popunjen Obrazac 2 – predlog budzeta projekta
 • Rešenje o upisu u registar organizacija, ili drugi odgovarajući akt, kao dokaz da je organizacija registrovana u skladu sa propisima države u kojoj deluje; organizacije registrovane van teritorije Republike Srbije potrebno je da dostave Rešenje ili drugi odgovarajući akt, preveden na srpski jezik kod ovlašćenog sudskog tumača za srpski jezik;

Za organizacije čije je sedište registrovano u Republici Srbiji, provera pravnog statusa se vrši službenim putem preko zvaničnog sajta organa za registraciju, sa danom prijema prijave na konkurs.

 • Za organizacije iz inostranstva uz prijavnu dokumentaciju potrebno je dostavljanje instrukcije za devizne uplate iz banke u kojoj organizacija ima otvoren račun (nije dovoljno samo popuniti SWIFT i IBAN u obrazcu prijave), sa identifikacionim podacima organizacije i upisanim podacima o ovlašćenom licu za raspolaganje sredstvima, koji se slažu sa podacima nevedenim u prijavi, ne stariju od 30 dana od dana objavljivanja konkursa.

Napomena: Eparhije Srpske pravoslavne crkve u inostranstvu dostavljaju fotokopiju potvrde o upisu u Registar crkava i verskih zajednica. Crkvene jedinice u okviru eparhije Srpske pravoslavne crkve u inostranstvu, pored potvrde o upisu u registar Eparhije, dostavljaju i potvrdu te Eparhije da jedinica ima svojstvo pravnog lica u smislu autonomnih propisa SPC.

Poželjna prateća dokumentacija:

 • Protokol ili ugovor o partnerstvu u slučaju partnerstva više udruženja, koji jasno definiše uloge i odgovornosti svakog partnera;
 • Pisma preporuke od diplomatsko konzularnog predstavništva na čijoj se teritoriji konzularne nadležnosti projekat realizuje;
 • Ostala pisma preporuke.

Realizacija projekata predviđena je do 28. februara 2021. godine.

Svi obrasci su dostupni na internet stranici Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu www.dijaspora.gov.rs

Konkurs se objavljuje na internet stranici Ministarstva spoljnih poslova www.mfa.rs  i internet stranici Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu www.dijaspora.gov.rs  20. januara 2020. godine, i u listu ,, Vesti”.

Rok i način dostavljanja projekata:

Zainteresovani su dužni da projekte dostave najkasnije do 10. februara 2020. godine, u zatvorenoj koverti sa naznakom ,,Za konkurs za region”, uz navođenje oblasti konkursa, u skladu sa obrascem za prijavu i pisanje projekta, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Kneza Miloša 24-26, 11000 Beograd, poštom preporučeno ili pisarnici MSP. Neblagovremene prijave i nepotpuna dokumentacija neće biti uzeti u razmatranje.

Ukupna vrednost opredeljenih sredstava za ovaj Konkurs iznosi do  52.500.000  (slovima: pedeset dva miliona pet stotina hiljada) dinara i to: 5.000.000 (slovima: pet miliona) dinara za programske aktivnosti 0001 i  47.500.000 (slovima: četrdeset sedam miliona pet stotina hiljada) dinara za programske aktivnosti 0002.

Najmanji iznos sredstava koji se može odobriti po projektu iznosi 100.000 (slovima: stotinu hiljada) dinara, a najveći  iznos po projektu iznosi 1.500.000 (slovima: milion pet stotina hiljada)  dinara.

Organizacija koja se prijavljuje na Konkurs može aplicirati samo sa jednim projektnim predlogom.

Obrazac za prijavu i pisanje predloga projekta i Obrazac predloga budzeta projekta potrebno je popuniti čitko, štampanim slovima ili otkucati na pisaćoj mašini ili personalnom računaru, na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu.

Smernice za podnosioce predloga projekata sadrže detaljne kriterijume i prioritete na osnovu kojih će se projekti ocenjivati, kao i informacije o načinu pripreme i podnošenja projektnog predloga. Smernice za podnosioce predloga projekta čine sastavni deo konkursne dokumentacije.

Predata prijava i druga dokumentacija ostaje trajno u arhivi Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i ne vraća se podnosiocima.

Ministar će formirati konkursnu komisiju koja će razmatrati pristigle  projekte i utvrditi predlog Odluke za sufinansiranje projekata. Rezultati Konkursa biće objavljeni na internet stranici Ministarstva spoljnih poslova www.mfa.rs  i internet stranici Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu www.dijaspora.gov.rs


Opširnije...
KONKURS za sufinansiranje projekata organizacija iz dijaspore

Pravo učešća na konkursu imaju:

1) organizacije u dijaspori;

2) organizacije čije je sedište u  Republici Srbiji.

 

Pravo učešća na konkursu nemaju:

1) direktni ili indirektni korisnici budzetskih sredstava;

2) pojedinci;

3) privredni subjekti.

 

Obavezna dokumentacija:

Podnosioci projekata OBAVEZNO dostavljaju sledeću DOKUMENTACIJU:

 • Popunjen Obrazac 1 – za prijavu i pisanje predloga projekta (sastavni deo ovog obrasca je Prijava, Predlog projekta i Izjava o nepostojanju sukoba interesa i verodostojnosti podataka u obrascima za prijavu –potpisana od strane ovlašćenog lica u organizaciji koja je podnosilac projekta)
 • Popunjen Obrazac 2 – predlog budzeta projekta
 • Rešenje o upisu u registar organizacija, ili drugi odgovarajući akt, kao dokaz da je organizacija registrovana u skladu sa propisima države u kojoj deluje; organizacije registrovane van teritorije Republike Srbije potrebno je da dostave Rešenje ili drugi odgovarajući akt, preveden na srpski jezik kod ovlašćenog sudskog tumača za srpski jezik;

Za organizacije čije je sedište registrovano u Republici Srbiji, provera  statusa se vrši službenim putem preko zvaničnog sajta organa za registraciju, sa danom prijema prijave na konkurs.

 • Za organizacije iz inostranstva uz prijavnu dokumentaciju potrebno je dostavljanje instrukcije za devizne uplate iz banke u kojoj organizacija ima otvoren račun (nije dovoljno samo popuniti SWIFT i IBAN u obrazcu prijave), sa identifikacionim podacima organizacije i upisanim podacima o ovlašćenom licu za raspolaganje sredstvima, koji se slažu sa podacima nevedenim u prijavi, ne stariju od 30 dana od dana objavljivanja konkursa.

Napomena: Eparhije Srpske pravoslavne crkve u inostranstvu dostavljaju fotokopiju potvrde o upisu u Registar crkava i verskih zajednica. Crkvene jedinice u okviru eparhije Srpske pravoslavne crkve u inostranstvu, pored potvrde o upisu u registar Eparhije, dostavljaju i potvrdu te Eparhije da jedinica ima svojstvo pravnog lica u smislu autonomnih propisa SPC.

Poželjna prateća dokumentacija:

 • Protokol ili ugovor o partnerstvu u slučaju partnerstva više udruženja, koji jasno definiše uloge i odgovornosti svakog partnera;
 • Pisma preporuke od diplomatsko konzularnog predstavništva na čijoj se teritoriji konzularne nadležnosti projekat realizuje;
 • Ostala pisma preporuke.

 

Realizacija projekata predviđena je do 28. februara 2021. godine.

Svi obrasci su dostupni na internet stranici Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu www.dijaspora.gov.rs

Konkurs se objavljuje na internet stranici Ministarstva spoljnih poslova www.mfa.rs i internet stranici Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu www.dijaspora.gov.rs  20. januara 2020. godine, i u listu ,,Vesti”.

Rok i način dostavljanja projekata:

Zainteresovani su dužni da projekte dostave najkasnije do 10. februara 2020. godine, u zatvorenoj koverti sa naznakom ,,Za konkurs za dijasporu, uz navođenje oblasti konkursa, u skladu sa obrascem za prijavu i pisanje projekta, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Kneza Miloša 24-26, 11000 Beograd, lično ili poštom preporučeno. Neblagovremene prijave i nepotpuna dokumentacija neće biti uzeti u razmatranje.

Ukupna vrednost opredeljenih sredstava za ovaj Konkurs iznosi do 52.500.000 (slovima: pedeset dva miliona pet stotina hiljada) dinara i to: 5.000.000 (slovima: pet miliona) dinara za programske aktivnosti 0001 i  47.500.000  (slovima: četrdeset sedam miliona pet stotina hiljada) dinara za programske aktivnosti 0002.

Najmanji iznos sredstava koji se može odobriti po projektu iznosi 100.000 (slovima: stotinu hiljada) dinara, a najveći  iznos po projektu iznosi 1.500.000 (slovima: milion pet stotina hiljada)  dinara.      

 

Organizacija koja se prijavljuje na Konkurs može aplicirati samo sa jednim projektnim predlogom.

Obrazac za prijavu i pisanje predloga projekta i Obrazac predloga budzeta projekta potrebno je popuniti čitko, štampanim slovima ili otkucati na pisaćoj mašini ili personalnom računaru, na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu.

Smernice za podnosioce predloga projekata sadrže detaljne kriterijume i prioritete na osnovu kojih će se projekti ocenjivati, kao i informacije o načinu pripreme i podnošenja projektnog predloga. Smernice za podnosioce predloga projekta čine sastavni deo konkursne dokumentacije.

Predata prijava i druga dokumentacija ostaje trajno u arhivi Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i ne vraća se podnosiocima.

Ministar će formirati konkursnu komisiju koja će razmatrati pristigle  projekte i utvrditi predlog Odluke za sufinansiranje projekata. Rezultati Konkursa biće objavljeni na internet stranici Ministarstva spoljnih poslova www.mfa.rs i internet stranici Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu www.dijaspora.gov.rs.


Opširnije...
Nagradni konkurs na temu “Sveti Trifun i Sveti Valentin nekada i sada”

Akademska srpska asocijacija (ASA) raspisuje nagradni konkurs na temu “Sveti Trifun i Sveti Valentin nekada i sada”.

Uslovi konkursa:

Na konkursu mogu učestovavati deca iz dijaspore u uzrastu od 15 do 20 godina. Konkuriše se sa temom na srpskom i engleskom jeziku, maksimalno do dve kucane strane.

Detaljnije: https://asasocijacija.com/otvoren-nagradni-konkurs-na-temu-sveti-trifun-i-sveti-valentin-nekada-i-sada/

 


Opširnije...
Radna poseta Predsednik pokrajinske vlade Igora Mirovića italijanskoj regiji Lombardija
 
Predsednik Pokrajinske vlade g. Igor Mirović sastao se dana 23.01.2020. godine u Milanu s predsednikom regije Lombardija g. Atiliom Fontanom.
 

Opširnije...
Obaveštenje o zaključenom ugovoru - javna nabavka male vrednosti, službeno vozilo

U prilogu objavljujemo zaključeni Ugovor - javna nabavka male vrednosti, nabavka novog službenog vozila za potrebe Generalnog konzulata Republike Srbije u Milanu.

http://milano.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Уговор_-_јавна_набавка_мале_вредности,_набавка_службеног_возила.pdf

 


Opširnije...
Finansijski vodič za povratnike u Republiku Srbiju

Narodna banka Srbije je izradila Finansijski vodič za povratnike kako bi unapredila informisanost naših građana koji žele da se vrate u Srbiju. U vodiču se na jednom mestu nalaze informacije o deviznim propisima i poslovanju koje su značajne za povratak naših građana i njihovu bržu integraciju.

https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf

Verzija na engleskom jeziku:

https://www.nbs.rs/internet/english/20/dev/finansijski_vodic_za_povratnike_e.pdf


Opširnije...
Milano će posaditi tri miliona novih sadnica drveća do 2030. godine

Povodom projekta “ForestaMi”, zapravo strateškog plana da se u Milanu u narednih 10 godina posadi 3 miliona novih stabala, radi smanjenja zagađenja u ovom italijanskom gradu, u Asocijaciji stranih novinara (Stampa Estera di Milano) 27. novembra u Milanu, održana je konferencija, na kojoj je čuveni arhitekta Stefano Boeri, zajedno sa načelnikom za urbanizam, zelenilo i poljoprivredu grada Milana, Pjerfrančeskom Maranom, predstavio ovaj projekat domaćim i stranim novinarima.


Opširnije...
Republički izbori 2020. godine - ostvarivanje glasačkog prava u inostranstvu
Imajući u vidu da će se u Republici Srbiji 2020. godine održati parlamentarni izbori, radi pravovremenog obaveštavanja naših državljana i ostvarivanja glasačkog prava u inostranstvu, pozivaju se zainteresovani da popune Zahtev (u prilogu) i isti dostave Generalnom konzulatu Republike Srbije u Milanu putem elektronske pošte na adresu info@gkrsmi.it .
 
Popunjeni zahtev služi za pravljenje baze podataka državljana Republike Srbije koji žele da ostvare svoje glasačko pravo a sa ciljem obezbeđivanja potrebnog broja prijavljenih za otvaranje glasačkog mesta u inostranstvu. 
 
Naglašavamo da je ovaj zahtev namenjen za pravljenje liste zainteresovanih za glasanje u inostranstvu te da će zvaničan zahtev biti nakon objavljivanju u Službenom glasniku Republike Srbije.
 

 


Opširnije...
Poseta generalnog konzula Radmile Selaković dečijoj bolnici „L’Ospedale Infantile Regina Margherita” u Torinu

Dana 13.11.2019. godine generalni konzul Republike Srbije u Milanu gđa. Radmila Selaković posetila je dečiju bolnicu „L’Ospedale Infantile Regina Margherita“ u Torinu.


Opširnije...
Poseta generalnog konzula Radmile Selaković bolnici „Fondazione IRCCS – Policlinico San Matteo“ u Paviji

Dana 05.11.2019. godine generalni konzul Republike Srbije u Milanu gđa. Radmila Selaković posetila je bolnicu „Fondazione IRCCS – Policlinico San Matteo“ u Paviji u kojoj su deca iz Republike Srbije na lečenju od leukemije i autoimunih bolesti i koja su na hemioterapiji ili čekaju na transplantaciju koštane srži.


Opširnije...
Humanitarni događaj „L’Apertivo Balcanico“, 16.11.2019. godine u Torinu

U organizaciji udruženja „Colletivo Azione Pace“ dana 16.11.2019. godine, sa početkom u 19:30 časova, u Torinu na adresi Via Modesto Panetti 1, održaće se humanitarni događaj „L’Apertivo Balcanico“.

Sva sredstva sakupljena od prodaje ulaznica namenjena su finansiranju projekta „Biće bolje“, za pomoć deci iz R. Srbije na lečenju u R. Italiji.


Opširnije...
11. novembar 2019. godine - Dan primirja u Prvom svetskom ratu, neradni dan

Obaveštavamo da će Generalni konzulat Republike Srbije u Milanu biti zatvoren 11. novembra 2019. godine zbog državnog praznika - Dan primirja u Prvom svetskom ratu.


Opširnije...
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane R. Jermenije, nosioce običnih pasoša

Vlada Republike Srbije donela je Odluku o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane R. Jermenije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R.Srbije najduže do 90 dana od datuma ulaska u R.Srbiju, u periodu od 180 dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl.15. Zakona o strancima.

Odluka stupa na snagu 02.novembra 2019.godine.


Opširnije...
Кonferencija o "Art Brut" i "Outsider Art" u R. Srbiji u "Casa dell’ Art Brut"

U sklopu obeležavanja 140. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između R. Srbije i R. Italije, u organizaciji fondacije "Bussolera Branca" i u saradnji sa Muzejom naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine i Generalnim konzulatom R. Srbije u Milanu, dana 26.10.2019. godine u mestu Mairano di Casteggio, provincija Pavija, pred velikim brojem zainteresovane publike, održana je konferencija o "Art Brut" i "Outsider art" u R. Srbiji, sa posebnim osvrtom na umetnička dela izložena u "Casa dell’ Art Brut".

 


Opširnije...
Slava Srpske crkve u Milanu

Dana 13.10.2019. godine Srpske crkve u Milanu, u Karate Brianci (Carate Brianza), proslavila je svoju slavu Sv Stefan Prvovenčani.

Tom prilikom održana je arhijerejska liturgija koju je služio episkop austrijsko-švajcarski Andrej.

Arhijerejskoj liturgiji i svečanom slavskom ručku prisustvovao je veliki broj pripadnika srpske dijaspore, predstavnici katoličke crkve u Italiji, kao i predstavnici Generalnog konzulata R. Srbije u Milanu.

 


Opširnije...
U Milanu je otvorena izložba "Nikola Tesla - čovek iz budućnosti"

Изложба  "Никола Тесла - човек из будућности", у организацији музеја Николе Тесле из Београда и у сарадњи са креативним студиом "Bulb Creation" из Београда и организације "Venice Exibition" из Венеције, свечано је отворена 03.10.2019. године у Милану. 

Изложба ће трајати до 29. марта 2020. године. у изложбеном простору "Spazio Ventura XV", на адреси Via Privata Giovanni Vanutra 15. 

Отварању изложбе присуствовали су амбасадор Р. Србије у Р. Италији г. Горан Алексић, генерани конзул Р. Србије у Милану гђа Радмила Селаковић, директорка Музеја Николе Тесле гђа Ивона Јевтић,италијански званичници, представници дипломатског кора, представници дијаспоре и медији.

 


Opširnije...
"A Bridge for Music" - Međunarodni projekat saradnje Đenova-BeogradIzložba "Nikola Tesla - čovek iz budućnosti"

Muzej Nikole Tesle iz Beograda, u saradnji sa kreativnim studiom "Bulb Creation" iz Beograda i "Venice Exibition" iz Venecije, predstaviće italijanskoj publici izložbu "Nikola Tesla - čovek iz budućnosti".

Otvaranje izložbe održaće se 5. oktobra 2019. godine u "Spazio Ventura XV" u Milanu a trajaće do 29. marta 2020. godine.  

 


Opširnije...
Milanska nedelja mode - "Milano Fashion Week"
U okviru manifestacije “Milano Fashion Week”, dana 19. septembra 2019. godine, na platformi “Mad Mood” srpska dizajnerka Suzana Perić predstavila je svoju novu kolekciju “La Perla Bianca”.
 
Кolekcija “La Perla Bianca” predstavljena je uz nastup srpske džez pevačice Lene Кovačević.
 
Pored italijanske i inostrane publike, ovom događaju prisustvovali su i brojni državljani R. Srbije koji žive u R. Italiji, kao i predstavnici Generalnog konzulata R. Srbije u Milanu.
 
 

Opširnije...
Poseta generalnog konzula Radmile Selaković bolnici „ASST Papa Giovanni XXIII“ u Bergamu
Dana 06.08.2019. godine generalni konzul Republike Srbije gđa. Radmila Selaković posetila je bolnicu „ASST Papa Giovanni XXIII“, u kojoj su deca iz Republike Srbije, koja su kandidati za transplantaciju jetre zbrinuta na osnovu sporazuma potpisanog 2010. godine. 
 
 

Opširnije...
REPUBLIKA SRBIJA - KANDIDAT ZA IZVRŠNI SAVET UNESKA 2019-2023

Brošuru sa svim potrebnim informacijama o kandidaturi Republike Srbije za reizbor u Izvršni savet UNESCO, za period 2019-2023. godine,moete preuzeti na sledećem linku: http://ojdinfo.msp.rs/wp-content/uploads/2019/07/REPUBLIC-OF-SERBIA-CANDIDATE-FOR-THE-UNESCO-EXECUTIVE-BOARD-2019-2023.pdf


Opširnije...
Uspeh Dalibora Vrhovca na evropskim masters igrama za veterane u Torinu

Na Evropskim masters igrama za veterane, održanim u R. Italiji, u Torinu, predstavnik R. Srbije Dalibor Vrhovac osvojio je tri medalje, dve srebrne i jednu bronzanu.

Srebrne medalje je osvojio u trkama na 1500 metara, a bronzanu u trci na 3000 metara. 

 


Opširnije...
OBAVEŠTENJE O ZAHTEVIMA ZA NOVE PASOŠE

Zbog povećanog obima zahteva za izdavanje novih pasoša R. Srbije, obaveštavamo da će konzularno odeljenje Generalnog konzulata u Milanu raditi od ponedeljka do petka u periodu od 09:00 do 15:30 časova.

Napominjemo da se ovo radno vreme odnosi samo na zahteve za izradu pasoša i preuzimanje urađenih pasoša, dok za sve ostale konzularne radnje radno vreme ostaje kao i do sada, od ponedeljka do petka od 09:00 do 12:00 časova.

Takođe obaveštavamo naše državljanje da je poželjno zakazati termin za predavanje novog zahteva za pasoš kako bi se izbeglo nekada i višečasovno čekanje da se dođe na red.

Termin za podnošenje zahteva za izradu pasoša možete zakazati svakog radnog dana od 14:00 do 16:00 časova na broj telefona +39 (02) 7209-5466.

Stranke koje dođu u Generalni konzulat sa namerom da podnesu zahtev za pasoš biće primljene odmah ukoliko u tom periodu nema zakazanih termina, u suprotnom će morati da sačekaju da se završi sa uzimanjem zahteva od stranaka koje imaju zakazan termin.


Opširnije...
ODLUKA O SUFINANSIRANjU PROJEKATA KOJI SOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANjU I JAČANjU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

U vezi sa raspisivanjem Konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova doneo je 19.juna 2019. godine,  odluke o projektima koji će biti sufinansirani u toku ove godine.

Odluke možete preuzeti na OVDE

Među korisnicima kojima su dodeljena sredstva za realizaciju predloženi projekata koji doprinose jačanju veza matice i dijaspore, nalazi se 12 srpskih udruženja iz Republike Italije.


Opširnije...
Biznis forum: Jugoistočna Evropa - Balkan
     Dana 21.05.2019. generalni konzul R. Selaković i vicekonzul I. Lorencin učestvovali su na događaju „Business Forum on the South East Europe – Balkans“, koji je održan u prostorijama advokatske kancelarije Grimaldi (Grimaldi Studio Legale) u Milanu.
     Tom prilikom predstavljeno je partnerstvo advokatskih kancelarija iz država Jugoistočne Evrope sa advokatskom kancelarijom Grimaldi u pružanju pomoći potencijalnim italijanskim investitorima. 
     Partnerska kancelarija iz R. Srbije „Bojović Drašković Popović & Partners“, predstavila je mogućnosti za investiranje u R. Srbiju, sa akcentom na pravni okvir, zaštitu u poslovanju, postojeću kao i planiranu infrastrukturu.
     Događaju su prisustvovali brojni italijanski privredni subjekti i predstavnici italijanskih institucija.
Nakon formalnog dela predstavnici ovog Generalnog konzulata su u neposrednom kontaktu sa predstavnicima italijanskih privrednih subjekata davali informacije u vezi sa mogućnostima za investiranje u R. Srbiji. 

Opširnije...
Zamena vozačkih dozvola
Usled velikog broja pitanja naših državljana u vezi sa zamenom vozačkih dozvola, obaveštavamo:
 
- Sporazum između R. Italije i R. Srbije o zameni vozačkih dozvola istekao je 8. aprila 2018. godine i više nije moguće vršiti zamenu srpske vozačke dozvole za italijansku
 
- Generalni konzulat nema informacije o tome da li će i kada biti potpisan novi sporazum o zameni vozačkih dozvola pošto je to pitanje u nadležnosti ministarstava unutrašnjih poslova R. Italije i R. Srbije
 
- Ukoliko novi sporazum bude potpisan informacija o tome će biti postavljena na internet stranici Generalnog konzulata

Opširnije...
Obaveštenje o novim saobraćajnim propisima u R. Italiji

          Od decembra meseca 2018. godine u R. Italiji je stupio na snagu “Decreto Sicurezza” kojim je definisano da osobe koje dobiju prebivalište u R. Italiji nemaju pravo da upravljaju motornim vozilima sa inostranim registarskim tablicama duže od 60 dana od dana dobijanja prebivališta.

          Predviđena zakonska sankcija za nepoštovanje navedenog propisa jeste novčana kazna u iznosu od 712,00 do 2,828,00 eura, kao i oduzimanje motornog vozila i pripadajuće saobraćajne dozvole.

          U slučaju oduzimanja vozila, predviđen je zakonski rok od 180 dana za registraciju u R. Italiji ili za transfer vozila u državu u kojoj je vozilo registrovano.

          Apelujemo na državljane R. Srbije da se striktno pridržavaju novih propisa pošto italijanski nadležni organi strogo primenjuju predviđene sankcije i već je oduzet znatan broj motornih vozila.


Opširnije...
O B A V E Š T E NJ E

DRŽAVLJANI REPUBLIKE SRBIJE KOJI SU ROĐENI NA TERITORIJI BIVŠIH REPUBLIKA SFRJ, A KOJI U PRETHODNOM PERIODU NISU POKRENULI POSTUPAK ZA UPIS ČINJENICE ROĐENJA U MATIČNE KNJIGE REPUBLIKE SRBIJE, DUŽNI SU DA, BEZ ODLAGANJA, POKRENU ODGOVARAJUĆE UPRAVNE POSTUPKE I IZVRŠE UPIS U MATIČNE KNJIGE ROĐENIH U R. SRBIJI.

GRAĐANI KOJI TO NE BUDU UČINILI NEĆE BITI U MOGUĆNOSTI DA PRIBAVE NOVE ODNOSNO ZAMENE DOSADAŠNJE PUTNE ISPRAVE KOJIMA JE ISTEKAO ROK VAŽENJA, UKOLIKO PRILIKOM PODNOŠENJA ZAHTEVA BUDU PRILAGALI IZVODE IZ MATIČNIH KNJIGA ROĐENIH KOJE SU IZDALI ORGANI IZ BIVŠIH REPUBLIKA SFRJ, UMESTO IZVODA IZ MATIČNE KNJIGE ROĐENIH REPUBLIKE SRBIJE.


Opširnije...
Nastup dueta Nemanja Stanković (violončelo) - Maja Mihić (klavir) u Milanu

Duet Nemanja Stanković (violončelo) - Maja Mihić (klavir) imao je 15.juna 2018. godine veoma uspešan nastup u milanskoj palati Mezzanotte - zgradi Milanske berze, koji je sjajno primljen od elitne publike koja je ovacijama ispratila naše muzičare.


Opširnije...
Sufinansiranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

 

13. mart - Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje jednom godišnje Konkurs za finansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu. Više informacija, uslove i način realizacije Konkursa možete pronaći na sledećim linkovima: Konkurs za sufinanasiranje projekata organizacija iz dijaspore  i  Konkurs za sufinansiranje projekata organizacija iz regiona.

Rok za dostavljanje projekata je 30. mart 2018. godine. 


Opširnije...
8. Konferencija srpske medicinske dijaspore, Beograd, 21-23. jun 2017. godine

 

 

 


Prva dopunska škola srpskog jezika u Milanu

U organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije i konzulata Srbije u Milanu oformljeno je prvo odeljenje učenika koji će izučavati  srpski jezik, geografiju, istoriju, kao i tradiciju i običaje Srbije.

Deca srpske nacionalnosti starosne dobi od 6 do 15 godina prisustvovala su u subotu 07.11.2015. prvom dopunskom času koji je održan u osnovnoj školi Leonardo da Vinči koja se nalazi u Gorgonzoli (Via Mazzini 24), periferiji Milana.Gostovanje filharmonije za mlade "Davorin Jenko" u Auditorijumu Verdi u Milanu

U organizaciji eminentnog Muzičkog instituta „Đuzepe Verdi“ u Milanu je 31. oktobra 2015.g. održan veliki koncert „U susret svetu“, čiji su učesnici bili mladi članovi orkestara i horova iz Italije, Španije i Srbije, njih preko 200.

GK R.Srbije u Milanu imao je zadovoljstvo da bude pokrovitelj ove veoma značajne muzičke manifestacije i da ugostiti mlade muzičare članove orkestra muzičke škole „Davorin Jenko“ iz Beograda.

Članovi srpskog orkestra, pod vođstvom dirigenta Nenada Petkovića, imali su veoma zapažen nastup i u grupi od preko 200 sjajnih muzičara briljirali su svojim izvođenjem, a kompozicija „Vranjski čoček“ izazvala je ovacije u prepunoj sali kultnog Auditorijuma, gde su im podršku dali i predstavnici generalnog konzulata.Non-paper: Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?

Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?

Because the request for its membership is a serious breach of the international law, the Constitution of UNESCO, the legally binding UN Security Council resolution 1244 (1999) and the Charter of the UN whose Article 25 says that „The Members of the UN agree to accept and carry out the decisions of the Security Council in accordance with the present Charter".

Because according to the UN Security Council resolution 1244, which reaffirms the sovereignty and territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia (now Serbia), Kosovo and Metohija is an integral part of the Republic of Serbia, under the administration of the UN. Since Kosovo cannot be considered a State, it does not fulfill the basic requirement for membership set out by the UNESCO Constitution.

Because unilateral attempts such as this one seriously harm and disrupt the dialogue between Belgrade and Pristina, under the auspices of the European Union in which mutually acceptable solutions for many complex issues have been devised so far. The issue of the Serbian cultural heritage and the property of the Serbia Orthodox Church has not yet been discussed within the dialogue where it belongs.

Because this is an unacceptable politicization of UNESCO which should not overtake the competences of the UN Security Council as the highest authority for the preservation of the international peace and security. UNESCO should not serve as an instrument for the affirmation of an illegal and unilaterally declared independence of a part of the territory of one UN member state. The primary goal of UNESCO is to promote universal values of humanity through education, science and culture not to make political decisions with regard to the statehood.

Because this would be a dangerous precedent, harmful for many states. This would open the door for other entities to follow the same path thus threatening territorial integrity and sovereignty of other member states.

Because this issue is polarizing the membership of UNESCO.

Because, besides not being a state, Pristina does not have moral credibility for membership. Anyone aspiring to UNESCO membership must prove not only in words but as well in deeds its commitment to the goals of the UNESCO Constitution, which certainly is incompatible with deliberate, systematic, vandal demolition of Serbian cultural and historic monuments with the aim to remove the traces of centuries-long existence of Serbs in this area as well as the impunity of the perpetrators of such barbaric acts unworthy of the 21st century. These acts are comparable only to the acts of destruction of cultural heritage by terrorist groups in the Middle East and elsewhere that the world is witnessing and UNESCO is strongly condemning.

Because four Serbian orthodox monasteries are inscribed on the UNESCO List of World Heritage in danger although the armed conflict in Kosovo is over for many years now. In danger from whom?

Because the inclusion of this item in the provisional agenda of the 197th session of the UNESCO Executive board raises serious concerns about the compliance with procedure and the respect of the established UNESCO rules. Just to mention that that even publishing of the document on the unacceptability of Kosovo's application for UNESCO membership from the standpoint of the international law, prepared by Serbian Delegation to UNESCO, as an official document, as we requested, was refused. And the only intention was the voice of Serbia also to be heard.

Because we all would have to live with the negative consequences of such an irresponsible decision from the lesioning of the international law up to the fate of the Serbian cultural heritage in the province of Kosovo and Metohija which not only belongs to the Serbian people but also represents a part of the historical and civilizational heritage of modern Europe and the world.Nacionalni dan Republike Srbije na Expo-u

Obeležavanju nacionalnog dana republike Srbije na Expo-u u Milanu, 22. juna 2015. godine, prisustvovala je i državna delegacije na čelu sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, kao i brojni gosti iz zemlje i inostranstva.Mogućnost slanja novca iz inostranstva putem Javnog preduzeća ''Pošta Srbije''

Javno preduzeće ”Pošta Srbije” je uvela uslugu prenosa novca sa inostranstvom na osnovu zaključenih ugovora sa poštanskim upravama Francuske, Rusije, Ukrajine i Belorusije, koristeći transfer Svetskog poštanskog saveza.

Usluga je namenjena svim građanima koji žive u inostranstvu, a koji žele da pošalju novac u Srbiju u više od 1200 pošta, čime je pokrivena cela terirotija države. Ova usluga je uvedena sa ciljem olakšavanja prenosa doznaka iz inostranstva koje su namenjene fizičkim licima.

Za dodatne informacije možete kontaktirati ”Pošte Srbije” na telefon +381 3644 745 ili imejl novcano@ptt.rsMeđunarodni konkurs Lingua Madre - uručivanje nagrada

U okviru međunarodnog sajma knjiga u Torinu, 18. maja je održana svečana ceremonija i uručivanje nagrade Slobodanki Ćirić, koja je osvojila prvu nagradu na konkursu Lingua Madre u konkurenciji fotografije na temu 'Ruža od papira'. Nagradu je našoj državljanki uručila vice konzul R. Srbije u Milanu, Olivera Šopalović. Posthumno uručivanje odlikovanja Ćezaru Vizmari

U prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Milanu, dana 24.04.2015. godine, organizovana je prigodna ceremonija posthumnog uručivanja odlikovanja kojim je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić odlikovao Ćezara Vizmaru.

 MILANO WORLD CUP 2014 - VELIKI TRIJUMF SRBIJE

Povodom održavanja aktuelnog Svetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu, grad Milano i Konzularni kor u Milanu i Lombardiji organizovali su 14. juna 2014.g. na stadionu Vigorelo veliki turnir u fudbalu - Milano World Cup 2014, na kojem su uzeli učešće predstavnici 21 konzulata i njihovih dijaspora.

Tim Srbije, sastavljen od predstavnika Generalnog konzulata RS u Milanu i naše dijaspore, je ubedljivo osvojio prvo mesto i veliki pehar.

Rezultati:

po grupama:SRBIJA-ITALIJA 1:0, SRBIJA-SENEGAL 1:0, četvrtfinale: SRBIJA-SAD 4:0, polufinale: SRBIJA-VENECUELA 2:1, finale: SRBIJA-MAROKO 2:0 (nakon penala), najbolji igrač turnira - golman Srbije Perica Radovanović.

 Podrška humanitarnoj akciji u korist Doma za decu ometenu u razvoju u Veterniku

I ove godine, Generalni konzulat Republike Srbije podržao je humanitarnu akciju naše državljanke, g-đe Dušanke Puhalo. U mestu Pasirano (Breša) 13.04.2014. godine održana je manifestacija prijateljstva Italije i Srbije, sa izložbom starih automobila i motorcikala i prodajom zanatskih proizvoda, a kompletan prihod namenjen je Domu za decu ometenu u razvoju u Veterniku. Manifestaciju je posetio vice konzul Bojan Stevanović, koji se istom prilikom sreo sa predsednicom opštine Pasirano, g-đom Danijelom Gerardini, lokalnim preduzetnicima, zanatlijama i predstavnicima srpske zajednice koja živi na ovoj opštini.

 

 

 Susret Generalnog konzula Republike Srbije g. Nebojše Vušurovića sa Gradonačelnikom grada Torina

Gradonačelnik Torina g. Piero Fasino primio je dana 04.03.2014. Generalnog konzula Nebojšu Vušurovića i Vice konzula Bojana Stevanovića u torinskoj Palati Ćiviko. U srdačnom razgovoru razmatrne su mogućnosti daljeg unapređenja saradnje grada Torina sa Republikom Srbijom, srpskim institucijama i srpskom privredom. Bilo je reči o konkretnim projektima u oblasti kulturne, univerzitetske, turističke i eno-gastronomske saradnje, naročito u svetlu učešća Republike Srbije na predstojećoj univerzalnoj izložbi EXPO 2015. Ponuđeno je organizovanje prezentacije privrednih potencijala Republike Srbije zainteresovanim preduzećima iz Torina i regiona, konkretno kroz organizaciju "Country Presentation" Srbije u Torinu, na čemu će Generalni Konzulat posebno biti angažovan u predstojećem periodu.


Opširnije...
Obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije 2014. godine u Milanu

Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije 2014. godine, u Milanu je u organizaciji Generalnog konzulata 13.02.2014. godine, održan prijem u reprezentativnom zdanju palate Klerići iz 18. veka, u užem istorijskom jezgru grada. Prisustvovali su brojni eminentni gosti, predstavnici državnih institucija Republike Italije, predstavnici uglednih italijanskih kompanija, banaka, privrednih i trgovinskih komora, univerziteta, predstavnici konzularnog kora u Milanu i Lombardiji, kao i predstavnici naše dijaspore u ovom delu Italije.

Poznati milanski kamerni hor Ambroziana otpevao je himne Republike Italije i Republike Srbije, kao i numeru "Hor Jevreja" iz Verdijeve opere "Nabuko".

Fotografije sa prijema možete pogledati u našoj galeriji.


Opširnije...
Vesti
Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi
Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista
Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti
Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti
Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIКE SRBIJE
Brnabić i Borelj: Politički i ekonomski aspekti pregovora
REŽIM ULASКA U REPUBLIКU SRBIJU OD 20. DECEMBRA
Selaković: Punopravno članstvo u EU ostaje prioritet nove Vlade
Ministar odbrane Republike Italije u poseti Srbiji: učvršćivanje saradnje u svim oblastima na bazi strateškog partnerstva
Vučić: Srbija radi na energetskoj efikasnosti uz obnovljive izvore energije
Joksimović i Rot o pregovorima Srbije i novoj metodologiji
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA
Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU
Deseta konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu
Nove mere za sprečavanje širenja COVID-19 virusa
Vodić kroz mere podrške razvoju inovativne privrede
SERBIA - Emerging tech development hub
PRODUŽENJE ZABRANE ULASKA U R. ITALIJU ZA LICA KOJA DOLAZE IZ R.SRBIJE
Rezultati konkursa za sufinansiranje projekat
Važno obaveštenje - Otvaranje svih graničnih prelaza R. Srbije
KORONA VIRUS – REGULISANJE BORAVKA NA TERITORIJI REPUBLIKE ITALIJE
Ukidanje vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije
IZBORI 2020 - NASTAVAK IZBORNIH RADNJI
Humanitarna pomoć Republike Srbije upućena Republici Italiji
DONATORSKI RAČUN ZA POMOĆ U BORBI PROTIV EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19
#OstaniKodKuće - DIGITALNI SADRŽAJI U OBLASTI KULTURE
KORONA VIRUS – IZMENA ODLUKE VLADE REPUBLIKE SRBIJE
HITNO SAOPŠTENJE GENERALNOG КONZULATA R. SRBIJE U MILANU
Dodatne mere Vlade Republike Srbije u sprečavanju širenja koronavirusa
COVID-19 (Korona virus) u Republici Italiji
OBAVEŠTENJE ZA BIRAČE SA BORAVIŠTEM U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANJU BIRAČКOG PRAVA NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIКE NARODNE SКUPŠTINE
Proslava Dana državnosti Republike Srbije
Konkurs za sufinansiranje projekata za region
KONKURS za sufinansiranje projekata organizacija iz dijaspore
Nagradni konkurs na temu “Sveti Trifun i Sveti Valentin nekada i sada”
Radna poseta Predsednik pokrajinske vlade Igora Mirovića italijanskoj regiji Lombardija
Obaveštenje o zaključenom ugovoru - javna nabavka male vrednosti, službeno vozilo
Finansijski vodič za povratnike u Republiku Srbiju
Milano će posaditi tri miliona novih sadnica drveća do 2030. godine
Republički izbori 2020. godine - ostvarivanje glasačkog prava u inostranstvu
Poseta generalnog konzula Radmile Selaković dečijoj bolnici „L’Ospedale Infantile Regina Margherita” u Torinu
Poseta generalnog konzula Radmile Selaković bolnici „Fondazione IRCCS – Policlinico San Matteo“ u Paviji
Humanitarni događaj „L’Apertivo Balcanico“, 16.11.2019. godine u Torinu
11. novembar 2019. godine - Dan primirja u Prvom svetskom ratu, neradni dan
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane R. Jermenije, nosioce običnih pasoša
Кonferencija o "Art Brut" i "Outsider Art" u R. Srbiji u "Casa dell’ Art Brut"
Slava Srpske crkve u Milanu
U Milanu je otvorena izložba "Nikola Tesla - čovek iz budućnosti"
"A Bridge for Music" - Međunarodni projekat saradnje Đenova-Beograd
Izložba "Nikola Tesla - čovek iz budućnosti"
Milanska nedelja mode - "Milano Fashion Week"
Poseta generalnog konzula Radmile Selaković bolnici „ASST Papa Giovanni XXIII“ u Bergamu
REPUBLIKA SRBIJA - KANDIDAT ZA IZVRŠNI SAVET UNESKA 2019-2023
Uspeh Dalibora Vrhovca na evropskim masters igrama za veterane u Torinu
OBAVEŠTENJE O ZAHTEVIMA ZA NOVE PASOŠE
ODLUKA O SUFINANSIRANjU PROJEKATA KOJI SOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANjU I JAČANjU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU
Biznis forum: Jugoistočna Evropa - Balkan
Zamena vozačkih dozvola
Obaveštenje o novim saobraćajnim propisima u R. Italiji
O B A V E Š T E NJ E
Nastup dueta Nemanja Stanković (violončelo) - Maja Mihić (klavir) u Milanu
Sufinansiranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
8. Konferencija srpske medicinske dijaspore, Beograd, 21-23. jun 2017. godine
Prva dopunska škola srpskog jezika u Milanu
Gostovanje filharmonije za mlade "Davorin Jenko" u Auditorijumu Verdi u Milanu
Non-paper: Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?
Nacionalni dan Republike Srbije na Expo-u
Mogućnost slanja novca iz inostranstva putem Javnog preduzeća ''Pošta Srbije''
Međunarodni konkurs Lingua Madre - uručivanje nagrada
Posthumno uručivanje odlikovanja Ćezaru Vizmari
MILANO WORLD CUP 2014 - VELIKI TRIJUMF SRBIJE
Podrška humanitarnoj akciji u korist Doma za decu ometenu u razvoju u Veterniku
Susret Generalnog konzula Republike Srbije g. Nebojše Vušurovića sa Gradonačelnikom grada Torina
Obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije 2014. godine u Milanu
Arhiva vesti