| |     latinica | english  
Насловна
Основне информације

Република Србија је демократска земља свих својих грађана. Њена историја и достигнућа учинили су је делом модерне цивилизације.

Поред Централне Србије, Република Србија има и две аутономне покрајине: Војводину и Косово и Метохију. Београд је главни град Србије. Са 1,6 милиона становника, он је административни, економски и културни центар земље.

Географски положај, површина и клима

Србија се налази у централном делу Балканског полуострва, на најважнијим путним правцима који повезују Европу и Азију и заузима површину од 88.361 квадратна километра. Она је у западноевропској временској зони (један сат испред гриничког времена). Има умерено континенталну климу, са постепеним прелазом између четири годишња доба.


Становништво, језик и религија

Етнички склоп становништва Републике Србије је веома разноврсан, што је резултат бурне прошлости земље. Већину становника Републике Србије чине Срби, али на њеној територији живи још 37 етничких заједница. Сви грађани су једнаки у правима и обавезама и уживају пуну етничку равноправност.

Србија има 7,498,001 становника. Срби чине 82.86% становништва, Мађари 3.91%, Бошњаци 1.81%, Роми 1.44%, Југословени 1.08%, Хрвати 0.94%, Црногорци 0.92%, Албанци 0.82%, Словаци 0.79%, Власи 0.53%, Румуни 0.46%, Македонци 0.34%, Бугари и војвођански Хрвати по 0.27%, Муслимани 0.26%, Русини 0.21%, Словенци и Украинци по 0.7%, Горанци 0.06%, Немци 0.05%, и Руси и Чеси по 0.03%.

У службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо, а користи се и латинично писмо. Националне мањине имају законско право да свој језик и писмо користе у службеној употреби у подручјима у којима живе.


Становништво у Србији је највећим делом православно-хришћанске вероисповести. Осим Српске православне цркве постоје и друге верске заједнице у Србији: Исламска, Католичка, Протестантска, Јеврејска и друге.


Верзија за штампу
О Србији
Основне информације
Главни град
Државна обележја и химна Републике Србије
Устав Републике Србије
Историја Србије