| |     latinica | english  
Насловна
ОБАВЕШТЕЊЕ: Од 01. марта 2022. дозвољен улазак из Р. Србије у Р. Италију

На основу Уредбе Министарства здравља Р. Италије (на снази од 01.03. до 31.03.2022) од 01. марта 2022. укидају се тзв. Листе земаља и усклађују се правила за улазак на територију Р. Италије.

 


Oпширније...
Селаковић разговарао са шефом Делегације ЕУ и амбасадорима држава чланица ЕУ

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованим у Србији.

Министар Селаковић упознао је присутне амбасадоре са Закључком Савета за националну безбедност, који је Влада Србије усвојила 27. фебруара поводом ситуације у Украјини.


Oпширније...
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре за 2022. годину

Конкурс је отворен од 23. фебруара до 9. марта 2022. године.

Увид у расписане конкурсе за суфинасирање пројеката могу се пронаћи на следећим линковима: http://www.mfa.gov.rs или http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/


Oпширније...
Пријављивање за гласање у иностранству до 12. марта

16. феб 2022.

Поводом предстојећих избора у Републици Србији, расписаним за 3. април 2022.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 12. марта 2022. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Zahtev-za-glasanje-u-inostranstvu.doc обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.

По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на изборима, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати орема месту боравишта у иностранству.

Након доношења решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак.

Zahtev-za-upis-u-JBS1.doc  истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној   https://upit.birackispisak.gov.rs/

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”

Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје бирачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије.

KО ИМА БИРАЧKО ПРАВО У ИНОСТРАНСТВУ

• Бирачко право имају пунолетни држављани Републике Србије који живе у иностранству и имају пребивалиште у Републици Србији.
• Право да гласају у иностранству имају и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички или пословно бораве у иностранству, ако су претходно благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.

KАKО МОЖЕТЕ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

• Држављанин Републике Србије може гласати у иностранству ако је уписан у Јединствени бирачки списак Републике Србије.

•  Молимо да пре пријаве обавезно проверите да ли сте уписани у Јединствени бирачки списак. То можете учинити на основу јединственог матичног броја (ЈМБГ) преко сајта Министарства за државну управу и локалну самоуправу:https://upit.birackispisak.gov.rs/

• Провера се може обавити и у просторијама Генералног конзулата приликом подношења захтева за гласање.

• Уколико нисте уписани у бирачки списак, Захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији можете преузети овде /Zahtev-za-upis-u-JBS1.doc

• Захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији можете  добити и у просторијама Генералног конзулата

• Поред захтева, потребно је приложити и копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије.

• Уколико сте већ уписани у Јединствени бирачки списак, Захтев за упис у бирачки списак за гласање у иностранству можете преузети овде: Zahtev-za-glasanje-u-inostranstvu.doc

• Захтев за упис у бирачки списак за гласање у иностранству можете добити и у просторијама Генералног конзулата

• Поред захтева, потребно је приложити и копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије.

• Захтев мора бити попуњен читко. Подаци морају бити исправни.

• Погрешно унети подаци могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева.

ДО KАДА СЕ МОЖЕТЕ ПРИЈАВИТИ ЗА ГЛАСАЊЕ

• Захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за гласање у иностранству може се преко Генералног конзулата Републике Србије у Милану поднети најкасније до поноћи 12. марта 2022. године (молимо да због времена потребног за обраду захтеве поднесете до 21:00).

KАKО ПОПУНИТИ РУБРИKУ "БИРАЧKО МЕСТО НА KОМЕ СЕ ГЛАСА"

Бирачи који се налазе на јурисдикционом подручју ГK РС Милано, у захтеву би требало  да наведу да панирају да гласају на бирачком месту:

Генерални конзулат Републике Србије у Милану, Виа Пантано 2, 20122 Mилано

KАKО МОЖЕТЕ ПОДНЕТИ ЗАХТЕВ

• лично у Генералном конзулату

• као препоручену пошиљку - попуњен и потписан захтев, као и копију српског пасоша или личне карте можете послати на адресу:                                   

 Consolato Generale della Repubblica di Serbia

Via Pantano  2, 20122 Milano

• у електронској форми - попуњен и потписан захтев, као и српски пасош или личну карту, потребно је скенирати и путем мејла послати на адресу:

                                                         info@gkrsmi.it

ОБАВЕШТАВАЊЕ БИРАЧА

• Бирачу који испуњава услове за гласање ће бити послато обавештење о дану и времену одржавања избора са бројем и адресом бирачког места на коме гласа.Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију

15.02.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.

Председник Александар Вучић је истакао да Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија држава слободних сељака, чије је право на имовину потврђено највишим правним актом Кнежевине.

 


Oпширније...
15. фебруар - Дан државности Републике Србије

15.02.2022.

Свим нашим сународницима у Србији, Италији и свету желимо срећан Дан државности!

Данас 15. фебруара обележавамо годишњицу Првог српског устанка 1804. прве националне револуције на Балкану и почетак стварања модерне српске државе.

Честитку министра спољних послова Републике Србије г. Николе Селаковића можете погледати кликом на слику:


Oпширније...
Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију

 

7.фебруар 2022.

 

 

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкан.

Споразум су у седишту тог форума потписали директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и извршни директор задужен за центре Светског економског форума за четврту индустријску револуцију Џереми Јургенс.

Поменути центар у Србији биће 16. у мрежи центара Светског економског форума у свету и први у региону Западног Балкана.

 

 


Oпширније...
Ускоро Канцеларија Србије у Валети

21.01.2022.

Министарство спољних послова Србије обавештава да ће Канцеларија Републике Србије у Валети, у Републици Малти, започети са радом 31. јануара. 
 
Отварање Канцеларије Амбасаде Србије у Италији, са седиштем у Валети, у интересу је даљег развоја међудржавних односа са Републиком Малтом, а поред пружања конзуларно-правне заштите држављанима Србије, радиће на унапређењу билатералних и економских односа, као и културно-просветне, научно-техничке и других видова сарадње две земље.
 
Канцеларија, која се отвара захваљујући и Меморандуму о колокацији са Мађарском, налази се на адреси: Europa Centre, Level 3, Office 18/a, Triq Sant` Anna 58, Floriаna, FRN,1400 Malta.
 
Контакт подаци канцеларије су: тел. +35627037921 и +35627023539, електронска пошта:
 
За рад са странкама, заказивање термина и конзуларне консултације и-мејл адреса је:
 
Радно време Kанцеларије у Валети са странкама биће уторком, четвртком и петком од 10 до 14 часова.
 
Јурисдикционо подручје Канцеларије у Валети обухвата територију Републике Малте.
 
 

Oпширније...
РЕПУБЛИЧКИ РЕФЕРЕНДУМ РАДИ ПОТВРЂИВАЊА АКТА О ПРОМЕНИ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић потписао је Одлуку о расписивању републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије, који ће бити одржан 16. јануара 2022. године.

Бирачко право имају сви пунолетни држављани Републике Србије који живе у иностранству, а имају пребивалиште у Републици Србији, као и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички бораве у иностранству, ако су претходно благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.

Држављани Р. Србије са бирачким правом, који се налазе на конзуларном подручју Генералног конзулата Р. Србије у Милану могу да поднесу захтев за гласање у иностранству најкасније до поноћи 25. децембра 2021. године. 

Молимо да пре подношења захтева проверите да ли сте уписани у јединствени бирачки списак. То можете учинити на основу јединственог матичног броја (ЈМБГ) и регистарског броја личне карте преко јавног портала МДУЛС: https://upit.birackispisak.gov.rs


а) уколико је лице уписано у Јединствени бирачки списак у Републици Србији подноси само Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству:

     - Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству


б) уколико лице није уписано у Јединствени бирачки списак у Републици Србији,  подноси два захтева:

     - Захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији и
     - Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству.


Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству потребно је поднети без обзира да ли су грађани - бирачи раније гласали у иностранству.

Попуњен и потписан захтев, уз копију важећег личног документа Републике Србије (прве стране пасоша или обе стране личне карте), може се доставити на следеће начине:

 • лично у просторијама Генералног конзулата Р. Србије у Милану (сваког радног дана од 09:00 до      13:00 часова);
 • електронском поштом на адресу: info@gkrsmi.it (са насловом "Референдум"), 
 • поштом на адресу: Consolato Generale della Repubblica di Serbia, Via Pantano 2, 20122 Milano (MI)

Захтев мора бити попуњен читко. Подаци морају бити исправни. Погрешно унети подаци могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева.


Oпширније...
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
04. децембар 2021. године
 
 
Поводом републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:
 
Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству.
 
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећем републичком референдуму и потпис подносиоца захтева.
 
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.
 
По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на републичком референдуму, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству.
 
Након доношења решења да ће бирач на предстојећем републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
 
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
 
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/
 
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”
 
Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје гласачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије. Листа дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије се може наћи овде - https://www.mfa.gov.rs/predstavnistva/predstavnistva-srbije-u-svetu.
 

Oпширније...
Отварање Кластера 4 важна прекретница за Србију
14. децембар 2021. године
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је у Бриселу, након Међувладине конференције о приступању Републике Србије Европској унији, на којој је отворен Кластер 4, који обухвата четири поглавља у приступним преговорима са ЕУ, да је данашњи дан веома значајан и да представља веома важну прекретницу за Србију.
 
 
Брнабић је истакла да је Србија у складу са новом методологијом отворила Кластер 4 - Зелена агенда и одржива повезаност, и у оквиру тог кластера, отворена су четири нова поглавља...
 
Премијерка је оценила да је то велики успех на ком жели да честита свим грађанима Србије, исказавши захвалност председнику Србије Александру Вучићу на подршци и разумевању.
 
 

Oпширније...
"CrossOpera" у Позоришту Павароти-Френи у Модени у изведби Српског народног позоришта из Новог Сада
 
Дана 05.12.2021. године у Позоришту Павароти-Френи у Модени изведена је CrossOpera, која је посвећена теми међународне интеграције, настале заједно са копродукцијом Фондације Општинског позоришта Модена (Р.Италија), ООЕ Театра Оркестра  Ландестхеатром у Линцу (Аустрија)  и Српског народног позоришта из Новог Сада (Р.Србија).
 
Тема рада је била Разноликост, Страх, Откриће и у рад је укључено присуство 12 музичара и 6 младих певача из три града. Пројекат, победник позива Креативна Европа 2018, афирмисао се у заједничкој жељи да се уобличи рад посвећен различитим аспектима културне интеграције, повезаним са миграторним токовима који све више утичу на Европу последњих деценија. Отуда и назив ове „CrossOpera“, односно дела музичког театра где се мешају оперски и укрштени музички утицаји. 
 
Од тројице композитора је затражено да развију кратак тридесетоминутни једночин на тему опере, Разноликост, страх и откриће, или страх од другог и откриће нечег новог. Разноликост подржавају три композитора различитог порекла и међународног значаја и пореди музичку мисао и различите језике три аутора, који су се на оригиналан начин бавили истом полазном идејом.
 
Изведба је подењена на три епизоде, од којих је свака поверена композитору кога су предложила њихова позоришта: Италијан Луиђи Чинке, Немац Валентин Рукебир и Српкиња Јасмина Митрушић. Сваки чин се може тумачити на језику порекла (италијанском, немачком и српском).
 
Рођена Београђанка, Јасмина Митрушић је писала камерну и симфонијску музику, за позоришне представе и за телевизију. 
 
После Модене, водећег позоришта европског пројекта, опера ће бити постављена у Линцу (10. и 12. децембар 2021.) и у Новом Саду, „Град европске културе“ 2022. (20. и 22. јануар).
 
На позив Позоришта Павароти-Френи у Модени и Српског народног позоришта из Новог Сада, извођењу представе је присуствовао и генерални конзул Р. Србије у Милану гђа Радмила Селаковић.
 

Oпширније...
Представа Ксеније Мартиновић "Noi saremo felici, ma chissà quando" у позоришту „Оскар“ у Милану

На позив глумице српског порекла Ксеније Мартиновић, генерални конзул Р. Србије у Милану гђа Радмила Селаковић је дана 30.11.2021. године у позоришту „Оскар“ у Милану, присуствовала извођењу представе (монодраме) под називом  "Noi saremo felici, ma chissà quando" („Бићемо срећни, али ко зна када“), италијанске продукције (CTB di Brescia e de Gli Incamminati) која се базира на текстовима Биљане Србљановић (1999 Дневник из Београда - чланци из "La Repubblica"), у режији Паола Бињаминија.

Ксенија Мартиновић је српско-италијанскa глумицa, која ради већ 10 година у Италији као глумица и ауторка. Рођена је у Београду 1989. године. За  време рата и догађаја које прича Биљана Србљановић, она је имала десет година, али приче из Дневника из Београда, за њу звуче као ехо њене личне приче. У представи је приказано виђење ауторке током три недеље Нато бомбардовања Југославије из Београда, лични осећаји и дешавања. Глумица је на свој уметнички начин приказала сву бесмисленост рата на просторима бивше Југославије као и трагедију српског народа.

Представа је изведена на италијанском језику, уз неке деловев (музички део) на српском језику.Новак Ђоковић Фондација добила међународну награду за етику на фестивалу у Милану

У Музеју АДИ Десигн у Милану одржан је Фестивал етике 2021. Фестивал је организовало Удружење под називом "Ассоциазионе Цултурале Плана", које, између осталог, за циљ има да ода признање људима и организацијама чије активности рефлектују друштвену и етичку посвећеност напретку и променама у сопственим окружењима. Новака Ђоковић Фондација добила је награду која носи назив Етицо Етхицал Аwард, за етички приступ и изузетан допринос раном образовању у Србији.

На свечаној додели награда дана 18.11.2021. године г. Серђо Коста је изјавио да је Новак Ђоковић оправдано изостао с обиром на то да је играо АТП У Торину, али да му је послао писмо у коме се захваљује у име читаве Фондације. Коста је велики поштовалац лика и дела Новака Ђоковића, не само као спортисте него и као човека, који поклања велику пажњу онима којима је помоћ потребна и који  често не жели да се рекламира и да јавно прича о подршци и помоћи коју пружа онда када је најтеже. Нагласио је да је Новак Ђоковић након првог таласа пандемије ковида 19. у Р. Италији, донирао Бергамској болници велику новчану помоћ, а о томе није нико ни обавештен.

Због немогућности чланова Фондације да дођу у Милано и да лично преузму награду (због епидемиолошких разлога), награду је у име Фондације „Новак Ђоковић“ примила генерални конзул Р. Србије у Милану, гђа Радмила Селаковић.

 


Oпширније...
Фондација Новак Ђоковић добила награду за етику на фестивалу у Милану
18.11.2021.
 
У Музеју Ади Дизајн у Милану одржан је Фестивал Етике 2021. Фестивал је организовало Удружење Плана, чији је циљ истицање рада компанија и фондација као и упознавање јавности са иницијативама и особама које раде на очувању планете и на међуљудским односима на друштвеном, урбаном, културном и етичком плану. Фондација Новака Ђоковића добила је награду за подршку едукације деце у Србији.
 
Додељене су и две важне награде за залагање у пољу етике: Etico Ethical Award и Етика у друштву и на послу. Прву награду је добила Фондација Новака Ђоковића за подршку едукације деце у Србији.
 
 
Серђо Kоста, који је основао Удружење Плана 1977. године, изјавио је да је Новак Ђоковић оправдано изостао, с обзиром на то да игра АТП у Торину, али да му је послао писмо у коме се захваљује у име читаве Фондације.
 
Kоста је велики фан Ђоковића не само као спортисте, него и као човека који поклања велику пажњу онима којима је помоћ потребна и који врло често не жели да рекламира ни да јавно прича о подршци и помоћи коју пружа онда када је најтеже.
 
Новак је за време првог таласа пандемије ковида 19 донирао Бергамској болници велику новчану помоћ, а о томе није никога ни обавестио.
 
Генерални конзул Републике Србије Радмила Селаковић примила је награду у име Фондације Новак Ђоковић.
 
 
 
ИЗВОР: РТС
 
АУТОР: САЊА ЛУЧИЋ, ДОПИСНИЦА РТС-А ИЗ МИЛАНА

Oпширније...
Селаковић разговарао са Жиофреом и амбасадорима ЕУ
18. новембар 2021.
 
 
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са шефом Делегације Европске уније Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованих у нашој земљи. 
 
 
Селаковић је нагласио да је чланство у ЕУ апсолутни приоритет наше спољне политике и стратешко опредељење, преневши да смо у потпуности посвећени реформском процесу и унапређењу свих сегмената нашег друштва.
 
Оценио је да динамика приступних преговора треба да буде у складу са нашим реформским напорима, али да охрабрује што је овогодишњи извештај Европске комисије о напретку Србије позитивније интониран у поређењу са претходним, те да, у том смислу, очекујемо да ће до краја словеначког председавања Савету ЕУ бити одржана Међувладина конференција на којој ће бити отворена два кластера...
 
 
 

Oпширније...
ОДЛУКA о додели националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да је по основу овлашћења МСП Р. Србије, државни секретар Н. Старовић 29. октобра 2021. године донео одлуку o додели националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Увид у ОДЛУКУ и СПИСАК свих пристиглих пријава.


Oпширније...
Србија очекује подршку за отварање кластера до краја године
12. новембар 2021. године
 
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Паризу да очекује позитивне вести и подршку Француске за отварање једног или два кластера на међувладиној конференцији која ће бити одржана у децембру.
 
Брнабић је на конференцији за новинаре навела да је са председником Француске Емaнуелом Макроном разговарала о ситуацији у Србији, пре свега у контексту европских интеграција, односно о томе да ли можемо да рачунамо на подршку те земље за отварање кластера на децембарској међувладиној конференцији...
 
 

Oпширније...
Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету
12. новембар 2021. године
 
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.
 
Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу, нагласила да су четири драгуља српске средњовековне културне баштине на Космету – Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, очувани захваљујући томе што су уписани на листу угрожене светске баштине, али да је још стотине локалитета и споменика угрожено.
 
Српска баштина на Косову и Метохији је од немерљиве важности не само за национални идентитет Србије, већ и као део цењене европске и светске баштине, подвукла је она.
 
Премијерка је указала на приврженост Србије основним принципима Унеска – дијалогу и консензусу, утемељеним у Повељи УН и Уставу Унеска, због чега се ми континуирано залажемо за деполитизацију ове организације.
 
 
Извор/Фото: www.srbija.gov.rs
 

Oпширније...
Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову
2. новембар 2021. године
 
 
"Ваше Екселенције,
уважени делегати,
драга Сара,
 
На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству. 
 
Имам привилегију да представљам Републику Србију на овом важном месту и на највишем светском форуму који се бави најважнијом темом данашњице – унапређењем климатске свести... 
 
 
 

Oпширније...
Континуирана комуникација Србије са ЕУ о даљим реформама
22. октобар 2021. године
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, заједно са министaрком за европске интеграције и главним преговарачем Јадранком Јоксимовић, састала се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ.
 
 
Теме састанка биле су Пакет проширења ЕУ за 2021. годину и посебно Извештај Европске комисије о Србији за ову годину, као и наредни кораци у процесу приступања Унији...
 
 
 

Oпширније...
Разматрана нова улагања италијанских привредника у Србији
21. октобар 2021. године
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са председником „Кофиндустрије Србије“ Патрицијом Деи Тосом о пословању италијанских компанија и пословној клими у Србији, њиховим новим улагањима у нашу земљу и билатералним односима.+
 
 
Брнабић jе указала на изузетно добре билатералне односе у области економије, чему је допринело стратешко партнерство двеју држава, и додала да је од велике важности и решавање проблема који се појављују у Србији, као и у свакој другој тржишној привреди у свету...
 
 
 

Oпширније...
Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања
15. октобар 2021. године
 
 
Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБУН посвећеној раду УНМИК-а:
 
Поштовани председниче Савета безбедности,
 
Уважени чланови Савета безбедности,
 
Поштовани специјални представниче,
 
Желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у спровођење мандата УНМИК. Захваљујем и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини...
 
 
 

Oпширније...
Принципи и вредности Покрета несврстаних актуелни и данас
Београд, 11. октобар 2021.
 
Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас, отварајући комеморативни самит поводом 60-годишњице Покрета несврстаних земаља, да је међународна сарадња, уз поштовање фундаменталних принципа, једини пут ка развоју и просперитету човечанства.
 
 
Вучић, који је своје обраћање на овом скупу започео речима "добро дошли кући", истакао је да је Београд био, јесте и биће поносни домаћин сваком људском бићу које у себи носи мир.
 
Основна идеја око које су се окупили наши претходници када су оснивали Покрет био је мир, који је основ за развој сарадње, било да је реч о политичкој или економској, рекао је он...
 
 

Oпширније...
Одлуке Министарства спољних послова Србије о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону донело је Одлуку о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону, који имају за циљ: употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Републике Србије и Срба у региону.

Средства у укупном износу од 44.140.000 распоређују се следећим корисницима:

Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре

Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Арно Гујон, ће у име Министарства спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, потписати уговоре о суфинансирању са изабраним корисницима, у којима ће се уредити међусобна права и обавезе у циљу реализације одобрених пројеката из ове одлуке.

 


Oпширније...
Председник Вучић присуствовао церемонији обележавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш-Брестовац
30. септембар 2021. године
 
Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен присуствовали су данас церемонији обележавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш-Брестовац на међународном железничком Коридору 10, као и потписивању Уговора између Јавног предузећа Коридори Србије и Конзорцијума STRABAG AG и STRABAG д.o.o. Београд о изградњи прве фазе Ауто-пута мира на деоници Мерошина – Мерошина 1.
 
 
„У Доњем Међурову гради се пруга од 23 км, коју ће 75 одсто да финансира Европска унија. То је за нас огроман новац, велики подстрек и поштовање. Ова пруга и пут за нас су важни, за Европу су важни. Дугујем огромну захвалност госпођи Фон дер Лајен што је данас дошла у Ниш, који нама постаје центар, средиште свих балканских коридора, постаје балканска раскрсница“, истакао је председник Вучић и додао да је Србија у потпуности посвећена имплементацији до сада потписаних споразума чији је покровитељ ЕУ...
 
 
 

Oпширније...
Састанак председника Вучића са амбасадорима земаља Квинте
27. септембар 2021. године
 
Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадоре земаља чланица Квинте – Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и шефа Делегације Европске уније, који су затражили деескалацију кризе на северу Косова и Метохије.
 
 
Председник Вучић је овом приликом објаснио позицију Србије. „Посвећени смо очувању мира и поштовању Бриселског споразума, али никако нећемо да дозволимо понижење ни Србије, нити њених грађана“, рекао је председник Вучић.
 
Извор/Фото: www.predsednik.rs
 
 

Oпширније...
Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО
26. септембар 2021. године
 
Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.
 
 
Председник Вучић је истакао да Србија апсолутно ничим, ни једним јединим својим потезом, није прекршила ни Бриселски споразум, ни Резолуцију 1244, нити је на било који начин угрозила очување мира.
 
„Седам дана траје потпуна окупација оклопним возилима севера Kосова и Метохије које спроводи Приштина и сви у међународној заједници „громогласно ћуте“, нагласио је председник Србије. „Ипак, сви су изненада забринути када на територији централне Србије угледају српске хеликоптере и авионе, јер ваљда не би требало да постоје, или не би смели да полете док им Kурти или неко из међународне заједнице то не одобри“, истиче председник Вучић. 
 
Србија поштује све међународне споразуме које је потписала, Србија ће се увек понашати одговорно и озбиљно, али Србија и даље пита кад креће формирање ЗСО и када ће Kуртијеве оклопне јединице бити повучене са севера Kосова и Метохије.
 
На крају, уз захвалност генералном секретару Столтенбергу на коректном односу и жељи да саслуша српску страну, председник Вучић је поставио питање коју је то норму и међународни пропис Србија прекршила? Данас, јуче или било када?
 
Двојица саговорника договорили су да остану у сталном контакту због неопходности очувања мира и стабилности у целом региону.
 
Извор/Фото: www.predsednik.rs
 

Oпширније...
Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ
25. септембар 2021. године
 
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.
 
 
Сумирајући резултате посете Њујорку у оквиру заседања Генералне скупштине УН, министар Селаковић је рекао да је један од последњих састанака био са министром Лавровом, што је био трећи њихов сусрет у последњих девет месеци...
 
 

Oпширније...
Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност
25. септембар 2021. године
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је данас на то да је Приштина озбиљно угрозила локалну и регионалну стабилност након што је послала на север Космета тешко наоружане специјалне јединице које демонстрирају бруталност према мирном српском становништву.
 
 
Брнабић је говорила на генералној дебати светских лидера, у оквиру 76. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.
 
Говор премијерке преносимо у целини...
 
 

Oпширније...
Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће
22. септембар 2021. године
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас видео-поруком на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће, који је отворио председник САД Џозеф Бајден.
 
 
На самиту видео-порукама учествује велики број светских лидера и званичника међународних организација, између осталих и генерални секретар УН Антонио Гутереш, председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен, британски и канадски премијер Борис Џонсон и Џастин Трудо, немачка канцеларка Ангела Меркел и многи други...
 

Oпширније...
Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе
15.09.2021. 
 
Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе на Савском тргу. 
 
 
"Ваша Светости,поштовани члане председништва Босне и Херцеговине господине Додик,уважена председнице Републике Српске госпођо Цвијановић, уважени председниче Народне скупштине Републике Србије господине Дачићу, уважена председнице Владе Републике Србије госпођо Брнабић, Ваше екселенције, часни оци, драги пријатељи...
 

Oпширније...
Заштита имовинских права Срба пореклом из Федерације Босне и Херцеговине
Преносимо обавештење Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону о почетку медијске кампање посвећене информисању Срба пореклом из Федерације БиХ о потреби заштите имовинских права које заједнички спроводе органи Републике Србије и Републике Српске.
 
У Федерацији БиХ је у току усклађивање података о некретнинама катастра и земљишним књигама, тзв. хармонизација података. Приликом овог процеса припадници српског народа би могли да изгубе право на имовину која је у њиховом власништву или поседу.
 
У многим случајевима се као власник уписује држава, ентитет, кантон или општина или лице које неовлашћено користи српску имовину, тако да избегли и расељени Срби, те њихови наследници, немају сазнања да је њихово земљиште или земљиште предака предмет поступка. Уколико се грађанин изјасни да није имао сазнања о распису могуће је продужење  рока за пријаву до годину дана, а имајући у виду да власничка тужба код имовине не застарева, накнадне исправке погрешних уписа су могуће само кроз судски процес.
 
Имајући све наведено у виду, Управa за сарадњу с дијаспором и Србима у региону позива све припаднике српског народа у дијаспори, пореклом из Федерација БиХ, да се јаве на:
 
Телефон: +387 55490940
 
Viber и WhatsApp: + 387 65 090-040
 
 
Facebook i Instragam: @kancelarijezapravnupomoc
 
Контакти Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ:
 
 
 

Oпширније...
Компанија „Ципријани“ заинтересована за улагања у Србији
23. август 2021. године
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са директором италијанске компаније „Ципријани“ Ђузепеом Ципријанијем о потенцијалним улагањима у Србији.
 
 
Брнабић је упознала свог саговорника са најважнијим економским показатељима и могућностима за инвестирање у нашој земљи, истакавши да Србијa од 2014. године континуирано ради на унапређењу услова за пословање и инвестирање и да и Србија и Београд имају велики потенцијал за нова улагања.
 
Она је са Ципријанијем разговарала о могућностима за сарадњу и потенцијалним улагањима компаније која је један од лидера у области угоститељства и хотелијерства.
 
Ципријани је рекао да ће радо поново посeтити Београд како би наставио разговоре о инвестицијама.
 
Извор: www.srbija.gov.rs
Фото: Tanjug
 

 


Oпширније...
Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“
05. август 2021. године
 
Председник Репулике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ и поручио да Србија памти!
 
 
„Данас, када поново подсећамо себе на оно што се догодило августа 1995. године, на ужасан погром, протеривање више од 250 хиљада Срба, на егзодус и етничко чишћење, ми, истовремено, и коначно, подсећамо себе на то ко смо, шта смо, одакле смо и куда идемо. Хвала вам свима што смо вечерас сви заједно и што показујемо колико волимо свој народ“, рекао је председник Вучић и додао да нећемо заборавити све оно кроз шта су Крајишници морали да прођу.
 
„За нас то нису само страшне бројке страдалих“, поручио је председник Вучић и нагласио да Србија неће заборавити...
 
 
 

Oпширније...
ЗАБОРАВЉЕНИ ПОГРОМ НАД СРПСКИМ НАРОДОМ У ХРВАТСКОЈ
04.08.2021.
 
Данас се навршава 26 година од погрома над српским народом у Хрватској, од здружене оружане акције хрватске војске и полиције под називом „Олуја“, једног од највећих злочина етничког чишћења у свету после Другог светског рата. 
 
Овај дан обележава се као Дан сећања на страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“.
 
Иако је Српска аутономна област Крајина била под заштитом Уједињених нација а 3. августа 1995. године представници Републике Српске Крајине су у Женеви и Београду прихватили предлог Међународне заједнице о мирном решењу сукоба, дан касније отпочела је здружена оружана акција хрватске војске и полиције.
 
4. августа 1995. године 138.500 припадника хрватске војске и полиције извршили су агресију на Српску аутономну област Крајина у којој је било око 230.000 крајишких Срба и 30.000 припадника Српске војске Крајине. Након пар дана неравноправне борбе сломљен је отпор Српске војске Крајине услед чега је српски живаљ кренуо у повлачење према Србији и Републици Српској. 
 
Више од 220. 000 протераних Срба као и 1.852 лица на листи погинулих и страдалих Срба, од чега 1.200 цивила, резултат су хрватске оружане акције „Олуја“.  Поред људских жртава и масовног прогона српског народа, причињена је и несагледива материјална штета: уништено је 25.000 кућа, 78 цркава, 96 музеја, 181 гробље, 920 споменика, 52 домова здравља, као и сви индустријски погони.
 
Од 2014. године Република Србија и Република Српска заједнички обележавају годишњице страдања српског народа у Другом светском рату и хрватској оружаној акцији „Олуја“ јер се злочини са краја 20. века не могу посматрати ван контекста злочина и геноцида над српским народом из периода Другог светског рата.
 
Данас готово нико у Европи и свету не говори о геноциду над српским народом на тлу нацистичке творевине Независне државе Хрватске у Другом светском рату а стравична прича о концентрационом логору Јасеновац обавијена је велом ћутања.
 
Поменуто ћутање доследно се спроводи и када је у питању страдање српског народа у оружаној акцији „Олуја“. Нико од одговорних за оружану акцију „Олуја“ није правноснажно осуђен док представници међународне заједнице и дипломатског кора сваке године присуствују „прослави“ годишњице „Олује“, акције која је од стране Међународног суда у Хагу окарактерисана као удружени злочиначки подухват са циљем трајног и присилног протеривања највећег дела Срба са простора бивше РС Крајине, и тиме практично учествују у прослави годишњице етничког чишћења.
 
Република Србија и Република Српска ће се одлучно борити против ћутања о страдању српског народа не очекујући од других да признају геноцид који се догодио већ да искажу пијетет према српским жртвама и да не славе над гробовима наших сународника.
 
Србија жели да развија сарадњу са свима у региону али је дужна да памти и да не ћути.
 
Никада се више неће догодити „Олуја“ против српског народа јер Србија то неће дозволити.
 
 
 

Oпширније...
Јавни позив за националнa признања 2021.

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује  Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, који ће трајати од 3. августа до 12.августа  2021. године. Пријава се подноси  путем електронске поште (мејл) на komunikacije@dijaspora.gov.rs са назнаком: „Јавни позив  за доделу националних  признања“.

ТЕКСТ ЈАВНОГ ПОЗИВА ПРЕУЗМИТЕ ОВДЕ


Oпширније...
ИНИЦИЈАТИВА „ОТВОРЕНИ БАЛКАН“
30.07.2021.
 
Председник Републике Србије Александар Вучић и председници Влада Републике Северне Македоније и Републике Албаније, Зоран Заев и Еди Рама, састали су се 28. и 29. jула у Скопљу, на дводневном самиту иницијативе за регионалну сарадњу, до сада познате под називом „мини-шенген“, за коју је договорено да се убудуће зове „Отворени Балкан“ (Open Balkans). 
 
Председник Вучић је нагласио да је та иницијатива велика идеја започета 2019. године и да показује да смо, у складу са еворпским вредностима и идејама,  у стању да сами водимо рачуна о својој будућности и да узмемо судбину у своје руке
 
Конкретно, реч је о иницијативи чији је циљ да у региону успостави четири слободе на којима се темељи ЕУ, односно њено унутрашње тржиште – слободу кретања роба, радника и капитала, те слободу пружања услуга...
 
 
 

Oпширније...
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

23. јул 2021. године

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић донео је одлуке о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Све информације о расписаним конкурсима за суфинансирање пројеката доступне су ОВДЕ.


Oпширније...
Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер
22. јул 2021. године
 
Ми смо се одлучили - наш циљ јесте и остаје ЕУ, истакао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу немачком дневнику „Ханделсблату“ и да за Србију не постоји никаква алтернатива, али нагласио и да је Кина важан партнер Србији, а задатак државе да води бригу о интересу својих грађана.
 
 
Он је тако одговорио на питање шта ће Србија изабрати када једном буде морала да бира између тесних односа са Пекингом или ЕУ. Вучић је нагласио да Србија жели да постане пуноправна чланица ЕУ...
 
 
 

Oпширније...
Србија остварила велики успех у области дигитализације
20. јул 2021. године
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на скупу посвећеном дигитализацији и ИТ сектору, који је одржан у Њујорку, да је, откако је постала премијерка, најпоноснија на успех Србије у области дигитализације.
 
 
Брнабић, која борави у дводневној посети САД, рекла је да је, када је у августу 2016. године изабрана за министарку државне управе и локалне самоуправе, желела да учини све да промени јавну администрацију и оно што јој је као грађанину сметало...
 
 
 

Oпширније...
Србија снажно подржава Берлински процес
05. јул 2021. године
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас на онлајн Самиту лидера Берлинског процеса на којем је било речи о конкретним резултатима постигнутим у току његовог седмогодишњег трајања, плановима за наредни период и иницијативама чији је циљ пружање подршке Западном Балкану на његовом путу ка Европској унији.
 
 
Фокус самита био је на изградњи заједничког регионалног тржишта који се односи на четири темељне слободе: слободно кретање људи, робе, услуга и капитала, за које је усвојен Акциони план у новембру прошле године, а од којег би регион имао посебне бенефите...
 
 
 

Oпширније...
Промоција стрипа "Добро дошли на Косово"

Поводом манифестације "Дани српске културе у Италији", дана 02. јула 2021. године, у великој сали Музејa стрипова у Милану, са почетком у 18:00 часова, одржаће се промоција стрипа "Добро дошли на Косово", италијанско издање.

Италијанско издање стрипа промовише Савез Срба у Италији, под покровитељством Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Промоције се организују у сарадњи са Генералним конзулатом Републике Србије из Трста, Генералним конзулатом Републике Србије из Милана и Општином Вићенца.

 

 Председник Вучић учествовао на конференцији „Мини Шенген“
29. јун 2021. године
 
Председник Републике Србије Александар Вучић учествоваo је данас путем видео-линка на конференцији „Мини Шенген“ са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Зораном Заевим. Званичници су разговарали о даљим корацима у регионалној сарадњи, као процесу од виталног значаја за напредак Западног Балкана и европског пута у целини.
 
 
Саговорници су се сагласили да је земљама Западног Балкана потребно чланство у Европској унији, али и да је исто толико Европској унији потребан Западни Балкан, будући да је регион и окружен границама ЕУ, а земље које стреме чланству деле заједничке европске вредности...
 
 
 

Oпширније...
Министар Селаковић са будућим изасланицима одбране Републике Србије
25. јун 2021. године
 
Шеф српске дипломатије Никола Селаковић разговарао је данас са будућим изасланицима одбране, који у Министарству спољних послова Србије обављају припреме за одлазак у иностранство.
 
 
Министар Селаковић је пожелео будућим изасланицима одбране Републике Србије успех у раду, истакавши да ће у обављању свог посла имати пуну подршку Министарства спољних послова и наше дипломатско-конзуларне мреже.
 
Селаковић је групу будућих изасланика одбране, који ће службовати у Црној Гори, Уједињеном Краљевству, Немачкој, Хрватској, Белгији, Италији и Румунији, упознао са приоритетима спољне политике Србије.
 
Посебну пажњу министар Селаковић поклонио је објашњавању праваца наше регионалне политике, истичући да су очување регионалне стабилности и промовисање економске сарадње приоритетни циљеви.

Oпширније...
Селаковић: Захвалност Италији на подршци европском путу Србије
22. јун 2021.
 
Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да Италија подржава наставак проширења Европске уније и захвалио Влади те земље што подржава Србију у процесу европских интеграција. 
 
 
Након састанка са италијанским колегом Луиђијем Ди Мајом, Селаковић је на заједничкој конференцији за медије рекао да ће се у новембру одржати заједничка седница Влада Србије и Италије која ће бити праћена бизнис форумом.
 
Селаковић је поручио да Србија и Италија имају дугу традицију добрих и пријатељских односа, као и да је Италија један од најважнијих наших политичких и економских партнера у ЕУ...
 
 
 

Oпширније...
Састанак са министром спољних послова Републике Италије
22.06.2021. 
 
Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас министра спољних послова и међународне сарадње Републике Италије Луиђија ди Маја, са којим је констатовао да односе двеју земаља карактерише висок степен међусобног разумевања.
 
 
Председник Вучић и министар Ди Мајо изразили су наду да би до краја године могла да буде одржана четврта заједничка седница влада, јер би дала снажан подстицај свестраној сарадњи двеју земаља, у складу са Споразумом о стратешком партнерству... 
 
 
 

Oпширније...
Подршка Италије Србији у процесу евроинтеграција на свим нивоима
22. јун 2021. 
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са министром спољних послова Италије Луиђијем ди Мајом о најважнијим економским и политичким процесима у земљи и региону и подршци коју Рим на свим нивоима пружа Србији у процесу европских интеграција.
 
 
Брнабић је истакла да Србија помно прати опоравак Италије од последица пандемије коронавируса, имајући у виду да је та земља међу најзначајнијим партнерима Србије на економском пољу, при чему је поручила да без јаке Италије ни наша земља не може бити јака...
 
 
 

Oпширније...
Селаковић: Висок ниво сарадње Србије и Италије
18. јун 2021.
 
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Италије Карлом Ло Кашом. 
 
На састанку је било речи о предстојећој посети министра спољних послова и међународне сарадње Луиђија Ди Маја Београду 21. и 22. јуна.
 
 
Селаковић је поручио да Србија веома придаје значај даљем развоју укупних односа са Италијом, који се одвијају у духу пријатељства и блиских веза између наших народа...
 
 
 

Oпширније...
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација
09. јун 2021. године
 
Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација,
 
У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.
 
 
Други део излагања биће посвећен питањима која се покрећу шестомесечним Извештајем о раду Механизма – председника Механизма г. Ађијуса и Извештаја главног тужиоца г. Сержа Брамерца, посебно по питању актуелне сарадње Републике Србије са Механизмом...
 
 
 

Oпширније...
Европска награда за проналазаче - гласање за српску научницу Гордану Вуњак-Новаковић
03.06.2021.
 
Обавештавамо да сви грађани Србије, као и дијаспора, могу од данас гласати за српску научницу Гордану Вуњак-Новаковић, која је у финалу престижне Европске награде за проналазаче номинована у категорији Животно дело за иновативни допринос у биомедицини. Победнике у 5 категорија бира независни међународни жири, а јавност одлучује ко ће добити Награду публике. Гласање је једноставно и отворено за све грађане и дијаспору до 17. јуна на страници у наставку текста.
 
 
Професорка Вуњак-Новаковић се две деценије бави истраживањима и применом биореактора који омогућавају да се хумана ткива гаје у лабораторији. Са својим тимом научника направила је срчани мишић од матичних ћелија који ради као срчани мишић одраслог човека, што представља праву револуцију у медицини какву познајемо. Тренутно истражује и да ли би њихова технологија могла да помогне и опоравку плућа оштећених услед заразне болести CОVID-19.
 
Гордана Вуњак-Новаковић је професорка Универзитета Колумбија у Њујорку, чланица САНУ и прва Српкиња и жена која је постала члан Националне академије инжењерства САД. Угледна научница је и креативни амбасадор Србије у оквиру Савета за креативне индустрије при Кабинету председнице Владе Србије Ане Брнабић.
 
Председник Србије Александар Вучић је професорку Вуњак-Новаковић 2020. године одликовао Орденом Карађорђеве звезде другог степена за нарочите заслуге у представљању Републике Србије и њених грађана и постигнуте изузетне резултате у области медицинских наука и биомедицинског инжењерства као једног од најперспективнијих начина за продужење људског века и побољшање квалитета живота.
 
 
 
 

Oпширније...
Гојковић са министром културног наслеђа активности и туризма Италије

22. maj 2021.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић састала се данас са министром културног наслеђа и активности и туризма Републике Италије Дариом Франческинијем у Венецији, где се одржава 17. Међународно Бијенале архитектуре у Венецији.
 
 
Гојковић је упутила честитке на организацији Бијенала у веома изазовним околностима пандемије, истичући да овај догађај представља важну прилику за културну размену и подстицај активности упркос пандемији...
 
 
 

Oпширније...
Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“
20. мај 2021. године
 
У Београду је данас представљена нова услуга Министарства спољних послова „е-Конзулат”, намењена страним држављанима који аплицирају за визу и желе да дођу у Србију да раде.
 
Том приликом, министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић рекао је да је та услуга један од показатеља доброг развоја наше државе, која, како је истакао, постаје магнет за озбиљне стране компаније, које доводе велики број радника из других земаља да би радили у Србији.
 
 
„Да не будем претенциозан, него потпуно реалан, ова услуга представља прекретницу у функционисању нашег система. Е- Конзулат и дигитализација поступка издавања радних виза за стране држављане који желе да раде у Србији, јесте прва електронска услуга МСП-а, а могу да вам обећам да то јесте прва, али никако и последња е-услуга”, нагласио је Селаковић...
 
 
 

Oпширније...
Селаковић: Србија показала да солидарност не мора бити искључиво привилегија богатих
11. мај 2021. године
 
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић учествовао је данас на Јадранско-јонском савету Јадранско јонске иницијативе и Министарском састанку Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион и поручио да је неопходно све доступне ресурсе ове иницијативе директније укључити у проналажење заједничких одговора на изазове пандемије вируса корона.
 
 
Шеф српске дипломатије указао је да се пандемија може победити само заједничким снагама, а као кључну реч у овим изазовним временима истакао је солидарност...
 
 
 

Oпширније...
Вучић: Европу сматрамо нашом кућом
08. мај 2021. године
 
Председник Александар Вучић рекао је вечерас да је визионарска идеја Роберта Шумана донела истинску победу новог поверења након Другог светског рата и веру у уједињење различитости у миру и солидарности, уз поруку да ту веру има и Србија, као и наду да ће постати земља која ће бити радо виђена у европској породици народа.
 
 
Вучић је, честитајући свима у Србији и ЕУ Дан Европе, подсетио да је 9. мај дан када се слави и велика победа слободе, извојевана уз огромне жртве.
 
„Док су ужаси рата тињали, а Европа лечила ране из Другог светског рата, она је имала и људе попут Роберта Шумана, који су схватали да се само на помирењу народа и њиховом заједништву може стварати будућност”, рекао је Вучић на пријему поводом Дана Европе...
 
 
 

Oпширније...
Селаковић честитао Дан Европе Жозепу Борелу
08. мај 2021.
 
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић упутио је честитку поводом, 9. маја, Дана Европе високом представнику ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепу Борелу у којој је изразио уверење да ће идеја уједињења различитости у миру и солидарности и даље бити идеја водиља Европске уније.
 
 
„Дубоко верујем да Република Србија, политиком мира и добросуседске сарадње, може допринети да Европска унија постане још боље место за живот, уз искрено уверење да ће наша достигнућа на путу ка чланству у европској породици народа бити адекватно вреднована”, наводи се у честитки министра Селаковића и додаје да европска перспектива нашој земљи представља снажан подстрек за свеобухватно спровођење политичких, економских и друштвених реформи са циљем да у догледно време постане пуноправна чланица Европске уније.
 
Шеф српске дипломатије подвукао је да Србија историјски, културно и вредносно припада кругу земаља уједињених под заставом Европске уније и изразио наду да ће наша земља и наши суседи на западном Балкану, бити у прилици да у блиској будућности постану део несумњиво најуспешнијег мировног, демократског и економског пројекта у историји нашег заједничког континента.
 
Сeлаковић је, такође, овом приликом у име Србије упутио захвалност Европској унији на пруженој помоћи у борби против заразне болести Ковид-19, нагласио да наша земља високо цени исказану солидарност и подршку у тешким тренуцима сузбијања пандемије, и изразио уверење да ћемо у наредном периоду заједничким снагама допринети проналажењу решења за превазилажење економских последица пандемије вируса корона.
 

 


Oпширније...
Универзитет Инсубриа - конкурс за доделу стипендија студентима из иностранства

28.04.2021.

Универзитет Инсубриа расписао је конкурс за доделу стипендија студентима из иностранства за студирање у Комоу и Варезеу.

Заинтересовани више информација могу видети на следећем линку: https://www.uninsubria.eu/opportunity/scholarships-supporting-excellent-international-students

Рок за пријаве је до 15.06.2021. године у 12:00 часова.


Oпширније...
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ
21. април 2021. године
 
Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.
 
 
Током разговора, председник Вучић и Јан Кејс Мартејн посебно су се осврнули на мере подстицаја и усвојена три пакета мера за помоћ привреди и грађанима, којима је очувана макроекономска стабилност и чак постигнута већа стопа запослености. Мартејн је поздравио одговорну економску политику Србије и успешно управљање кризом током пандемије...
 
 
 

Oпширније...
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу
20. април 2021. године
 
Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас регионалног директора Светске здравствене организације за Европу др Ханса Клугеа, са којим је разговарао о сарадњи у борби против пандемије Ковид-19, као и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима.
 
 
Председник Вучић је захвалио др Клугеу на личном ангажовању и подршци током актуелне пандемије, посебно на техничкој помоћи и експертизи. Овом приликом упознао је званичника СЗО са резултатима имунизације у Србији и плановима како да се вакцина обезбеди свим грађанима који буду желели да је приме...
 
 
 

Oпширније...
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији
19. април 2021. године
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији.
 
 
Брнабић је исказала захвалност на сарадњи у борби против пандемије, техничкој помоћи и експертизи, истичући да је за нашу земљу веома значајна подршка ове организације...
 
 
 

Oпширније...
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу
13. април 2021. године
 
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид.  
 
 
Селаковић је, на седници Савета безбедности УН на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, истакао да су очигледни напори привремених институција на KиМ да створе наратив о масовним силовањима Албанки, те да се за ту сврху користе пропагандни методи и лажи.
 
„Јасно је да је жртава било на свим странама у сукобу, као и да наша страна располаже доказима о бројним српским жртвама. Али предуслов за остваривање заштите права које има свака појединачна жртва јесте рационалан и аргументован приступ“, казао је Селаковић, одговарајући на клевете представнице Приштине...
 

 


Oпширније...
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи
13. април 2021. године
 
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.
 
 
Селаковић је, на седници на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, подсетио да обавеза формирања Заједнице српских општина није испуњена већ 2.917 дана и да се заправо, 19. априла навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а да Приштина и даље одбија да испуни своју обавезу и омогући формирање ЗСО...
 
 
 

Oпширније...
Састанак са амбасадором Републике Италије

5. април 2021. 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Републике Италије Карла Ло Каша, са којим се сагласио да је прошлонедељна посета шефа српске дипломатије Николе Селаковића Риму потврдила блискост двеју земаља и висок степен међусобног разумевања.

Председник Вучић и амбасадор Ло Кашо су изразили наду да ће епидемиолошка ситуација омогућити да ове године буде одржана четврта заједничка седница влада, јер би дала снажан подстицај свестраној сарадњи двеју земаља... 

 

 


Oпширније...
Селаковић: Вакцине нису питање геополитике већ хуманости
02. април 2021.
 
Србија успешно наставља са својом кампањом вакцинације против Ковида-19 у којој се није руководила геополитичким разлозима, већ намером да се спасу људски животи, изјавио је министар спољних послова Србије Никола Селаковић у интервјуу за италијанску агенцију Нова током дводневне посете Риму.
 
 
„Мислим да то није геополитичка мистерија већ плод потпуно другачијег приступа“, изјавио је Селаковић, коментаришући успех Србије у набавци вакцина против ковида.
 
Према његовом мишљењу, трка за вакцинама против ковида „није геополитичко питање, већ питање очувања здравља популације“ и „када постоји такав приоритет, не делује се кроз геополитичку призму већ хуманошћу“...
 
 
 

Oпширније...
Селаковић: Србија за Италију кључна земља у региону
01. април 2021.
 
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић рекао је данас да Италија Србију сматра кључним чиниоцем у региону, и да је наша држава својим економским и друштвеним развојем показала да земље Западног Балкана заиста могу да се развијају и остварују европске стандарде. 
 
 
„Нескривено јасно је речено на састанку - очи су упрте у Србију. Хвала вам што ваша влада и премијер (Марио) Драги регион Западног Балкана држите високо на својој листи приоритета ваше спољне политике“, рекао је шеф српске дипломатије на конференцији за новинаре након састанка са италијанским колегом Луиђијем Ди Мајом...
 
 
 

Oпширније...
Селаковић: Италија без резерве подржава Србију
31. март 2021.
 
Италија подржава отварање свих нових преговарачких поглавља за која је Србија спремна и та земља је највећа држава чланица ЕУ која нема резерву у подршци Србији на пољу напретка у евроинтеграцијама, изјавио је данас у Риму министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић. 
 
Шеф српске дипломатије истакао је и да Италија показује посебно интересовање када је у питању регион Западног Балкана.
 
 
Селаковић каже да је у Риму имао прилике да разговара и о односима унутар самог региона, нагласивши да је недвосмислено пружена подршка иницијативама које долазе од председника Вучића по питању стварања јединственог економског тржишта на Западном Балкану...
 
 
 

Oпширније...
Селаковић: Италија је Србији важан и поуздан партнер
31. март 2021.
 
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић обратио се данас Комисији за спољне и европске послове Дома посланика парламента Италије, и поручио да билатерални односи наших земаља могу послужити као пример успешне и развијене институционалне сарадње на темељима стратешког партнерства.
 
Шеф српске дипломатије рекао је да Италија може бити чврсто уверена да у Влади Србије има стабилног и поузданог партнера окренутог европској будућности.
 
 
„Србија Италију види као важног, респектабилног и поузданог европског партнера. Стабилност односа трајна је вредност која ће наставити да се негује и унапређује“, рекао је Селаковић.
 
У сложеним околностима пандемије, Србија је у духу солидарности и пријатељства у априлу прошле године једну од највећих донација медицинске опреме за подршку здравственом систему упутила управо Италији, подсетио је министар...
 
 
 

Oпширније...
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
24. март 2021. године
 
Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.
 
„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.
 
 
Једно дете дневно и мало више од тога. То је она нajтежа, намучнија и најболнија бројка НАТО агресије из 1999. године. Убијено, заустављено, без икакве своје кривице, никакав  грех нису починили, без права на одбрану, и без права на правду, без права на живот...
 
 
 

Oпширније...
Селаковић: Италија један од најважнијих партнера Србије
22.03.2021.
 
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас са амбасадором Италије Карлом Ло Кашом.
 
Министар Селаковић је истакао да је Италија један од најважнијих партнера Србије, други спољнотрговински партнер, други највећи страни послодавац и држава која нас снажно подржава на путу европских интеграција.
 
 
Посебно је подвукао чињеницу да у Србији послује чак 1.789 активних италијанских привредних друштава са више од 26.000 запослених и нагласио да ће наша земља настојати да и убудуће обезбеђује повољне услове за наставак подршке италијанским инвеститорима у Србији...
 
 

Oпширније...
Република Србија обележава Месец Франкофоније

18.02.2021.

Република Србија, придружена чланица Франкофоније од 2018, током марта са целом франкофоном заједницом у свету обележава „Месец Франкофоније“. За све љубитеље српске културе и француског језика, Министарство културе и информисања Републике Србије је припремило разнолик програм, а Амбасада Р.Србије у Риму вас позива да откријете богатство српског културног и уметничког израза на француском језику. Припремљени садржај можете да погледате кликом на на слику.


Oпширније...
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији
18.03.2021.
 
Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.
 
 
„Можда постоји време у којем смо немоћни да спречимо неправду, али никада не сме да постоји време да се против неправде побунимо, ове речи Елија Визела, некадашњег логораша, нобеловца, обавезују нас заувек да против злочина не ћутимо, ко год да га је и зашто починио“, поручио је председник Вучић и додао да смо запамтили и научили сваку лекцију у којој смо били губитници, сваку у којој смо били неми на сопствене жртве, сваку у којој смо били спремни да заборавимо.
  
„Србија данас више није слаба, нити земља губитника, не прети, али и не заборавља, спремна је на разговоре, али не и понижење. Србија, баш као и сви други има право да брине о свом народу, његовој сигурности и добробити. Право на живот је основно људско право и ми ћемо га увек бранити“, рекао је председник Вучић.
 
  Фото: Димитрије Гол
 
Председник Вучић је казао да погром превазилази све остале злочине, јер је он, не само чин, већ намера, политика, предумишљај да се неки крај, нека земља, насилно очисти од припадника других нација и вере.
 
„Немамо права да то прећутимо“, поручио је председник Србије и истакао да имамо обавезу да будемо победници без крви и рата, најбољи у економији, здравству, спорту, образовању и свему осталом што чини развој и напредак.
 
„Желимо исто и другима да се баве собом и буду успешни, јер смо свесни да је злочин алатка губитника, а победницима то није потребно, они памте, али опраштају и иду даље, док се губитници врте у истом зачараном кругу. Ми Срби то више нећемо да будемо, хоћемо будућност, у којој ћемо да памтимо, али из које нећемо да се враћамо. Знамо шта се дешавало и то називамо правим именом,“ закључио је председник Вучић.
 
 
 
 

Oпширније...
Састанак са шефом Делегације Европске уније
17.03.2021.
 
Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са шефом Делегације Европске уније амбасадором Семом Фабрицијем, са којим је разговарао о наставку борбе против пандемије Ковид-19 и изазовима у процесу масовне вакцинације, као и о динамици приступних преговора између Србије и ЕУ и стабилности у региону.  
 
 
Председник Вучић je захвалио на подршци коју ЕУ пружа Србији у условима пандемије и изразио наду да ће ускоро стићи и први контингенти вакцина из програма Ковакс...
 
 

 


Oпширније...
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
08. март 2021. године
 
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ. 
 
„То је и наша морална обавеза, како би генерацијама иза нас оставили један бољи свет“, рекао је Селаковић учествујући видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу, који се одржава у Кјоту.
 
 
Министар Селаковић истакао је да је Србија као циљ поставила сузбијање високотехнолошког криминала, трговине људима, тероризма и илегалне миграције у „Другој националној процени претњи од тешког и организованог криминала“ из 2019. године...
 
 

Oпширније...
Министар Селаковић упутио честитку Луиђију Ди Мају
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић упутио је честитку Луиђију Ди Мају, поводом реизбора на функцију министра спољних послова и међународне сарадње Републике Италије.
 
 
Пожелевши много успеха у будућем раду шефу италијанске дипломатије, Селаковић је подвукао пријатељство Србије и Италије и изразио жељу за јачањем стратешког партнерства и сарадње две земље.
 
„Уверен сам да ћемо на чврстим темељима стратешке сарадње и пријатељских односа, и у актуелним временима великих глобалних изазова, наставити да дајемо конкретан допринос снази и виталности билатералне сарадње између Србије и Италије, на добробит наших народа и држава“, стоји у честитки министра Селаковића, уз очекивање да се сусрет с италијанским колегом што пре реализује.
 
 
Београд,
19. фебруар 2021. године
 

Oпширније...
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
18. фебруар 2021. године
 
Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.
 
 
Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском господину Порфирију. Звона на храму Светог Саве на Врачару огласила су се неколико минута пре 16 часова означавајући да је изабран 46. Патријарх српски...
 
 
 

Oпширније...
Видео честитка Министарства спољних послова поводом Дана државности Републике Србије

Дана 15. фебруара 2021. године Република Србија прославља Дан државности. 

Министарство спољних послова Републике Србије упутило је честитку коју можете видети у филму Дан државности Србије.

Свим нашим грађанима који живе и раде у Републици Италији, нашој дијаспори у читавом свету и пријатељима Републике Србије желимо срећан празник. 

Kолектив Генералног конзулата Републике Србије у Милану.


Oпширније...
Честитка новоизабраном председнику Владе Републике Италије
13.02.2021.
 
Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је честитку новоизабраном председнику Владе Републике Италије Марију Драгију, у којој се каже:
 
"Примите искрене честитке поводом ступања на дужност председника Владе Републике Италије, уз најбоље жеље за добро здравље и много успеха у раду.
 
 
Указано поверење да водите Владу Републике Италије велика је част, али је, посебно сада, у време глобалне кризе без преседана у новијој историји, која је све нас ставила пред незапамћене изазове, и велика одговорност. Уверен сам да ћете дужност премијера да обављате са истинском посвећеношћу и несумњивом стручношћу, на добробит Републике Италије и свих њених грађана.
 
Република Србија је посвећена развоју стратешког партнерства са пријатељском Републиком Италијом. Уверен сам да ће блискост и солидарност, коју смо показали и током актуелне пандемије, дати подстрек нашим односима и сарадњи у областима од заједничког интереса, доприносећи напретку наших држава и народа", наводи се у честитки председника Вучића.
 
Београд,
13. фебруар 2021. године
 

Oпширније...
Национална компанија Ер Србија почиње да обнавља директне летове

Национална компанија Ер Србија започела је обнављање директних летова ка европским дестинацијама. Од 2. фебруара 2021. повећан је број недељних летова на релацији Београд - Цирих, јер је дошло до делимичног ублажавања ограничења путовања. Такође, почев од 1. марта 2021. године обновиће се летови на релацији Београд - Женева који ће се обављати понедељком и петком. Више информација о наведеном лету можете сазнати кликом на линк овде.

Детаљније о летовима националног авио превозника Ер Србија можете видети на сајту  www.airserbia.com


Oпширније...
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
08.02.2021.
 
Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.
 
 
Председник је рекао да ће пре ставити „главу на пањ“, него да потпише било какав папир са признањем и подсетио да је то већ једном одбио у Вашингтону, где су постојале две верзије споразума...
 
 

Oпширније...
Састанак са шефом Делегације Европске уније у Србији
05.02.2021.
 
Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији амбасадором Семом Фабрицијем, са којим је разговарао о европском путу Србије, наставку борбе против пандемије Ковид-19, спровођењу политичких и економских реформи, уз посебан акценат на владавину права и планове за нове инвестиције ЕУ у нашој земљи.
 
 
Председник Вучић захвалио је на подршци коју ЕУ пружа Србији у области структурних реформи и економских мера, као и на инвестицијама ЕУ у нашој земљи. Председник је посебно изразио наду да ће ускоро стићи и први контингенти вакцина из програма Ковакс који промовише Европска унија...
 
 

Oпширније...
Селаковић: Србија посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе
28.01.2021.
 
Србија је посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе и одговарајуће стратегије, као оквира у којем се спроводе активности које јачају европски пут наше земље, све време стварајући боље место за живот заједно са државама чланицама ЕУ које учествују, рекао је министар спољних послова Никола Селаковић на видео конференцији Петог форума Стратегије ЕУ за јадрански и јонски регион.
 
 
„Упркос тешким изазовима са којима се суочила због пандемије вируса корона, Србија је током председавања Јадранско-јонској иницијативи успела да одржи континуитет у примени основних вредности усвојених потписивањем Анконске декларације“, изјавио је данас министар Селаковић...
 
 

Oпширније...
Селаковић и Гујон честитали Савиндан
26.01.2021.
 
Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.
 
 
У видео снимку на Твитер профилу Министарства спољних послова, Селаковић је рекао да учење и завештање Светог Саве, светосавље, није само верски, политички или национални концепт већ филозофија живота...
 
 

Oпширније...
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
26.1.2021.
 
Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.
 
 
Наш трајни интерес је и пуноправно чланство у Европској унији, јер то је тип друштва којем тежимо. На билатералном плану, наш циљ је учвршћивање веза са традиционалним пријатељима, са Руском Федeрацијом и НР Кином, као и градња нових партнерских односа са САД. Један од најважнијих задатака наше спољне политике је и унапређење положаја и заштита права и идентитета нашег народа у региону, као и пружање разних видова подршке Србима у дијаспори. Све су то веома важни и врло често комплементарни циљеви, истиче Никола Селаковић...
 
 

Oпширније...
Вакцинација у Р. Србији

24.01.2021.

У прилогу можете видети графиконе сајта Our world in data при Оксфордском универзиту, на којима се види да је Србија на трећем месту у Европи, а на шестом у свету по стопи вакцинисаних против коронавируса на 100 грађана.

Испред Србије по стопи вакцинисаних првом дозом вакцине против короне у Европи су само Велика Британија и Малта.

 

 

 


Oпширније...
ИНФОРМАЦИЈА О УСПЕСИМА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БОРБИ ПРОТИВ COVID-19

ИНФОРМАЦИЈА О УСПЕСИМА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БОРБИ ПРОТИВ COVID-19

          Министарство здравља Републике Србије је 6. марта 2020. године потврдило први случај COVID-19, а већ 19. марта 2020. године је проглашена епидемија.
          Попут других земаља и Србија се 2020. године суочила са великим изазовима, пре свега здравственим, а сви чиниоци у држави били су фокусирани на спречавање ширења вируса и очувања живота и здравља грађана. Са тим изазовима, Србија се суочила боље него многе богатије и развијеније државе Европе и света...

Oпширније...
Реформе у области владавине права у фокусу Владе Србије
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадорима земаља Квинте и шефом Делегације Европске уније о наставку спровођења реформи на путу Србије ка чланству у Европској унији.
 
 
Брнабић је потврдила да пуноправно чланство у ЕУ остаје кључни спољнополитички приоритет Србије, нагласивши да су реформе у области владавине права у фокусу Владе Србије...
 
 

Oпширније...
Конкурс за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години

20.01.2021.

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је 19.01.2021. године Конкурс за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години.

Предмет конкурса је суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике.
 
Општи циљ конкурса је подстицање превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике.
 
На конкурс у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике може се аплицирати из следећих књижевних области: поезија, проза, драма, књижевност за децу (изузимајући сликовнице и уџбенике), антологије и тематски избори и теоријска дела из области културе и уметности намењена широј читалачкој публици.
 
Приоритет за подршку преводима на стране језике ће бити дат класичним делима српске књижевности као и делима која су била запажена у стручној јавности.
 
Најмањи износ који ће се финансирати и суфинансирати по пројекту: 100.000,00 динара.
 
Више информација, као и услове и начин пријављивања на конкурс можете видети на интернет страницу Министарства културе и информисања Републике Србије - https://www.kultura.gov.rs/konkurs/30/600690372a8d5
 
Конкурс је отворен од 19. јануара  до 9. марта 2021. године.
 

Oпширније...
Вучић: Србија по расту прва у Европи
Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.
 
 
Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала минус од 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто...
 

 


Oпширније...
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
03.01.2021.
 
Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.
 
 
„Kада причамо о Србима у дијаспори, и посебно у региону, то је једна прилично запарложена пољана, на којој је потребно радити много и у којој не може много тога одједном учињеног и да се види", констатује Селаковић у интервјуу за Танјуг....
 
 

Oпширније...
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
02.01.2021.
 
Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.
 
 
„У наредној години, уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места", рекао је Селаковић за Танјуг, и истакао да се тај посао обавља поступно, јер држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин...
 
 

Oпширније...
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
29.12.2020.
 
Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане. 
 
 
Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса...
 
 

Oпширније...
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".
 
 
 
Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету....
 
 

Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији. 
 
Сматрамо да катастрофично интонирани текстови, засновани на недовољно истраженим чињеницама, о једној теми која се најдиректније тиче великог броја држављана Републике Србије у иностранству, безразложно стварају забринутост код дела наших држављана, што се може закључити и по повећаном броју њихових упита упућених дипломатско-конзуларним представништвима Србије. 
 
Апелујемо на резиденте Србије који се привремено налазе у иностранству да се не обазиру на нетачне сензационалистички интониране текстове на ову тему, јер се, када је реч о процедурама опорезивања те категорије наших држављана, ништа суштински неће променити у односу на досадашњу праксу.  
 
У нади да се иза неодговорних и нетачних медијских написа о овој теми не крије зла намера, већ неразумевање, наглашавамо да Србија чини и да ће наставити да чини све како би на сваки начин помогла својој дијаспори.
 
Београд,
23. децембар 2020.
 

Oпширније...
Брнабић и Борељ: Политички и економски аспекти преговора
Влада Републике Србије је саопштила да је, на данас одржаном Савету за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ, поздрављен укупан напредак постигнут у досадашњим приступним преговорима Србије, прихватање унапређене методологије проширења која би требало да убрза процес уласка Србије у ЕУ и поновљена подршка ЕУ путу Србије ка чланству. 
 
 
Том приликом су размењена мишљења о актуелној политичкој и друштвено-економској ситуацији у Србији, а пре свега о даљој динамици преговора о приступању ЕУ, сарадњи у оквиру Заједничке спољне и безбедносне политике, као и о регионалној сарадњи на Западном Балкану.
 
У складу са тим, поздрављена је чињеница да је нова влада поставила као приоритет интеграцију у ЕУ, очувањe јавног здравља и економског раста, као и нормализацију односа са Приштином.
 
На састанку Савета за стабилизацију и придруживање, који се због пандемије одржао видео-путем, делегацију Србије предводиле су председница Владе Ана Брнабић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.
 
На челу делегације ЕУ били су шеф дипломатије Жосеп Борељ и комесар за проширење Оливер Вархеји.
 
Борељ је овом приликом посебно исказао захвалност на учешћу премијерки Брнабић, што није уобичајени формат, али што недвосмислено показује колико Влада придаје значај Споразуму о стабилизацији и придруживању и европском путу Србије.  
 
Састанак је искоришћен како би се размотрили тренутни односи Србије и Европске уније, пре свега процес приступања Србије ЕУ, а разговарало се и о политичким и економским критеријумима, усклађивању домаћег законодавства са правним тековинама ЕУ, као и о реализацији претприступне помоћи ЕУ.
 
Састанак је пружио правовремену прилику за преглед напретка Србије у приступним преговорима и разматрање приоритета за даљи рад у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању и европским интеграцијама.
 
Представници ЕУ су поновили посвећеност ЕУ европској будућности Србије и заложили се за проактивну и стратешку комуникацију Србије и ЕУ.
 
Током састанка било је и речи о начину на који се Србија суочава са последицама пандемије COVID-19, како у погледу решавања здравствене кризе, тако и у превазилажењу последица по привреду и економију уопште и на спровођење реформи.
 
Учесници су се сагласили да су добросуседски односи и регионална сарадња кључни елементи процеса проширења, и у складу са тим поздравили наставак дијалога Београда и Приштине и доследну посвећеност Србије том процесу. 
 
Представници ЕУ су поздравили значајан допринос Србије војним мисијама и операцијама, као и учешће Србије у борбеним групама ЕУ, нагласивши значај даљег продубљивања сарадње по питањима спољне политике.
 
Учесници су такође подржали Заједничко регионално тржиште, које су лидери Западног Балкана покренули 10. новембра на самиту у Софији и подсетили на то да Економски и инвестициони план за Западни Балкан, који је Европска комисија усвојила 6. октобра 2020, даје свеобухватан оквир за подршку економској конвергенцији Србије и региона ЕУ.
 
Београд, 17. децембар 2020.
 
 

Oпширније...
РЕЖИМ УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ОД 20. ДЕЦЕМБРА

Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, од 20. децембра 2020. године лицима који долазе у Републику Србију, дозвољен је улазак у Републику Србију само ако поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 48 часова, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно из које улазе у Републику Србију. Уколико постоји кашњење приликом уласка у Републику Србију, а које се не може приписати кривици путника већ је последица спољног догађаја који се није могао предвидети, избећи или отклонити (кашњење/одлагање лета, поласка аутобуса, воза и сл.), онда тест не може бити старији од 72 сата приликом уласка у Републику Србију.

Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, као и члановима дипломатско-конзуларног особља и члановима њихових породица, при уласку у Републику Србију, а који не поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно улазе у Републику Србију, не старији од 48 часова од датума издавања резултата, одређује се мера карантина у кућним условима у трајању од 10 дана. Ова мера престаје да важи ако лице коме је одређена у периоду трајања мере добије негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2 издат од стране референтне лабораторије у Републици Србији. Наведеним лицима се приликом пасошке контроле при уласку у Републику Србију уручује писано обавештење – здравствено упозорење о обавези придржавања мере карантина у кућним условима у трајању од 10 дана од дана преласка државне границе и упозоравају на обавезу јављања надлежној COVID амбуланти или територијално надлежном заводу за јавно здравље у року од 24 часа од часа преласка државне границе путем електронске пријаве на електронску адресу: www.e-zdravlje.gov.rs

Негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 48 часова, као услов за улазак у Републику Србију не примењује се:

 • на стране држављане који су у транзиту кроз Републику Србију. Транзит за стране држављане се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;
 • на посаду и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија;
 • на посаду, особље и путнике који су у транзиту, односно трансферу преко међународних аеродрома Републике Србије;
 • на акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе;
 • на малолетна лица старости до 12 година, ако родитељ, старатељ или друго лице које је у пратњи детета поседује негативан RT-PCR тест, уколико је потребан;
 • на стране држављане који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији;
 • на припаднике страних војних, полицијских и других служби безбедности који су у транзиту преко територије Републике Србије или долазе у Републику Србију ради извршења службених задатака уз претходну најаву;
 • на стране држављане приликом обављања међународног превоза, ради преузимања или истовара робе или ради превоза лица у или кроз Републици Србији, када се ради о посадама:

а) теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. Уколико се ради о транзитном саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;
б) теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе;
в) аутобуса у линијском и међународном превозу путника, како у транзиту тако и у случају када је крајња или полазна дестинација Република Србија;
г) железничких возила и возопратно особље;
д) хуманитарних конвоја уговорених дипломатским путем.


Негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 48 часова, као услов за улазак у Републику Србију не примењује се, под условом реципроцитета:
 

 • на држављане суседних држава из пограничног подручја који обављају пољопривредне радове и имају пољопривредно земљиште на територији Републике Србије, а који су дужни да приликом преласка државне границе ради обављања пољопривредних радова на том земљишту поседују доказ о власништву над пољопривредним земљиштем или изјаву власника пољопривредног земљишта да лице обавља пољопривредне радове на његовом земљишту;
 • на држављане суседних држава који су становници пограничног подручја и који су запослени на територији Републике Србије, којима је послодавац из Републике Србије издао документ о радном ангажовању.

 

Објављено: 17.12.2020.Селаковић: Пуноправно чланство у ЕУ остаје приоритет нове Владе
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас путем видео везе са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља чланица ЕУ.
 
 
Том приликом, шеф српске дипломатије истакао је да пуноправно чланство у ЕУ остаје један од кључних спољнополитичких приоритета Владе Србије, као и да је процес интеграције у ЕУ стратешки циљ, који се истовремено жели искористити за побољшање квалитета друштва.
 
Селаковић је указао да је Србија спремна на убрзање динамике приступног процеса и да је првенствено из тог разлога прихватила и нову методологију, те се нада да ће у наредном периоду добити и јасније смернице о томе како ће се она применити у преговарачком процесу. 
 
Према његовим речима, Србија је остварила бројне значајне кораке у реформском процесу, што Годишњи извештај Европске комисије о напретку не рефлектује у потпуности. 
 
Министар је подсетио да је наша земља од 2014. отворила 18 од 35 преговарачких поглавља са ЕУ и привремено затворила два поглавља, и да је у овом тренутку спремна за отварање пет нових преговарачких поглавља.
 
Говорећи о разговорима Београда и Приштине, Селаковић је напоменуо да је једини прави пут за постизање одрживог договора дијалог и компромис. 
 
Како је објаснио, неопходно је да теме разговора буду питања која Приштина већ годинама игнорише, а на која се Бриселским споразумом обавезала, као што је успостављање Заједнице српских општина.
 
Сем тога, како је додао, Србија је веома посвећена регионалној сарадњи, и имајући у виду да је важна земља региона, која жели да допринесе општој стабилности, наша страна је, између осталог, својим потезима значајно допринела снижавању тензија са Црном Гором.
 
Селаковић је рекао и да је Србија веома захвална ЕУ и државама чланицама на финансијској помоћи, посебно у условима пандемије вируса корона.
 
 
Београд, 16. децембар 2020. године
 

Oпширније...
Министар одбране Републике Италије у посети Србији: учвршћивање сарадње у свим областима на бази стратешког партнерства
 
Министар одбране Републике Италије Лоренцо Гверини боравио је у посети Србији, где се сусрео са високим државним званичницима. 
 
У разговору председника Републике Србије Александра Вучића и министра Гверинија констатовано је да две земље имају стабилне пријатељске билатералне односе и интензивну сарадњу у свим важним областима, у складу са успостављеним стратешким партнерством. Изразили су очекивање да ће околности ускоро дозволити одржавање нове заједничке седнице влада. 
 
 
Председник Вучић је захвалио италијанским војницима који, у оквиру Кфор, имају важну улогу у одржавању мира и стабилности, као и у заштити Срба и других неалбанских заједница на Косову и Метохији, истакавши да су својим понашањем и деловањем, посебно у заштити манастира Високи Дечани, задобили поверење српског становништва. Такође је поздравио професионалност италијанских генерала, који од 2013. године командују међународним безбедносним снагама...
 
 

Oпширније...
Вучић: Србија ради на енергетској ефикасности уз обновљиве изворе енергије
Србија улаже огромне напоре да побољша енергетску ефикасност и то на обновљивим изворима енергије, поручио је данас предсеник Александар Вучић и додао да је то амбициозан задатак, којем се мора тежити, упркос пандемији. 
 
 
Вучић је истакао да ће Србија до 2050. године бити нискоугљенично друштво са конкурентном и ресурсно ефикасном економијом која ће грађанима пружити нова, зелена радна места и квалитетан живот у климатски отпорном друштву.
 
У обраћању на Међународној конференцији поводом пете годишњице Париског споразума 
"Climate ambition summit 2020", Вучић је нагласио да је Србија развила своју дугорочну Стратегију нискоугљеничног развоја са Акционим планом, који је усмерен на смањење гасова са ефектом стаклене баште до 2030. и 2050. године. 
 
„Спремни смо да повећамо нашу амбицију више од три пута, до 2030. године, у складу са нашим ревидираним Национално утврђеним доприносом смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште (NDC)“, рекао је Вучић.
 
У бројкама то значи смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште за 13,2 одсто у односу на 2010. годину и 33,3 одсто у поређењу са 1990, истакао је Вучић и додао да ће то бити објављено путем NDC пре конференције о климатским променама (COP 26).
 
„Условно уз додатну подршку, своју амбицију можемо повећати за више од пет пута“, указао је председник Србије.
 
Да би тај циљ постигла, истиче, Србија константно улаже напоре да побољша енергетску ефикасност и користи већи удео обновљивих извора енергије у производњи електричне енергије, индустрији, грејању домаћинстава и транспорту.
 
Динамика остварења ових циљева, нагласио је Вучић, дефинисана је Нацртом стратегије нискоугљеничног развоја са Акционим планом и будућим Интегрисаним националним енергетским и климатским планом који би требало ускоро да буде усвојен. 
 
„Пред нама је огроман задатак и морамо високо циљати, упркос изазовима пандемије. Спровођењем Закона о климатским променама обезбедићемо енергетску сигурност и ефикасност ресурса, повећати конкурентност и економски зелени раст, истовремено смањујући рањивост на климатске промене и осигуравајући социјални развој и заштиту животне средине“, подвукао је Вучић.
 
Све те мере ће, према његовим речима, побољшати квалитет ваздуха, што ће имати још већи позитивни утицај на здравље људи. 
 
Вучић је указао и да су дугорочни трошкови непредузимања било каквих мера на пољу климатских промена већи за 53 милијарде евра од трошкова имплементације Стратегије.
Такође, напоменуо је и да губици и штете услед климатских промена премашују пет милијарди евра у односу на 2000. годину, додајући да се предвиђа „интензивирање климатских екстрема“.
 
Због тога је адаптација укључена у домаћи NDC и Србија ради на вом Националном плану адаптације, додао је Вучић.
 
Домаћини Самита о клими су Уједињене нације, Уједињено Краљевство и Француска, у партнерству са Чилеом и Италијом, а скуп представља корак ка KOP26, чији ће домаћин бити Велика Британија, наредног новембра у Глазгову.
 
Танјуг

Oпширније...
Јоксимовић и Рот о преговорима Србије и новој методологији
Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић одржала је данас видео састанак са државним министром за европске послове у Министарству иностраних послова Немачке Михаелом Ротом, са којим је разговарала о актуелној епидемиолошкој ситуацији у две земље и ЕУ, као и процесу евроинтеграција Србије.   
 
 
Јоксимовић и Рот су разговарали о питањима која се тичу унутрашњих прилика ЕУ, посебно новом седмогодишњем буџету, о месту и будућности политике проширења и Западног Балкана, посебно о свим аспектима приступног процеса Србије и изазовима и очекивањима од нове методологије, која би требало да донесе бржи, снажније политички вођен и усмераван и надгледан процес преговора.   
 
Јоксимовић је посебно информисала Рота о томе да је Влада Србије припремила конкретан имплементациони план за први преговарачки кластер владавине права, који обухвата пет већ отворених поглавља из области владавине права, а чија је реализација већ отпочела.   
 
„Озбиљан имплементациони план подразумева поново послату иницијативу Скупштини за усвајање уставних амандмана, усвајање Акционог плана за примену медијске стратегије, као и Радну групу за праћење примене Акционог плана, и Радну групу за безбедност и заштиту новинара", рекла је Јоксимовић, а саопштило Министарство за европске интеграције   
 
Такође, нагласила је да су тзв. Греко препоруке за борбу против корупције на транспарентан начин објављене и да ће се наставити поступање у складу са њима.    Додатно је представила и све друге значајне сегменте реформске политике Србије у свих шест кластера поглавља, од Зелене агенде, дигитализације, економско инвестиционог плана за ЗБ, стабилних и добрих макроекономских показатеља, чиме је Србија неспорно и током ове године показала да дубоко и суштински учествује у најважнијим политикама ЕУ, и да је земља која је кредибилно европска земља.   
 
Јоксимовић је нагласила да Србија разуме да ће ЕК и земљама требати још неко време да уобличе примену нове методологије на преговарачки процес Србије, и да је отуда важно да имамо сталан отворен дијалог како бисмо усмеравали процес у складу са новом методологијом.   
 
Она је изразила жаљење што ове године нису усвојени закључци о проширењу, и да самим тим није одржана политичка међувладина конференција са Србијом током немачког председавања.   
 
Изразила је уверење да ће на предстојећем Савету за стабилизацију и придруживање бити прилике да се о свим политичким и економским аспектима нашег процеса продискутује на највишем нивоу.   
 
Рот се захвалио министарки Јоксимовић на изнетим информацијама и питањима, и проактивном приступу Србије у погледу реформи и активног прихватања нове методологије.   
 
Он је подвукао да Немачка подржава Србију и политику проширења, и посебно поздравио све значајне већ предузете кораке нове Владе Србије посебно у области кластера 1 - владавине права, за које је истакао да су веома важан позитиван сигнал на европском путу Србије.   
 
Сложио се са министарком Јоксимовић око неопходности да се што пре уобличи начин примене нове методологије на земље које су већ у приступном процесу, где кластери европских политика и учешће Србије у њима постају инструмент мерења напретка у приступном процесу.   
 
Пренео је да ће Немачка бити заговорник одржавања политичке међувладине конференције са Србијом већ током прве половине идуће године.     
 
Посебно је било речи о Економском и инвестиционом плану за Западни Балкан, о којем су се саговорници сагласили да представља још једну потврду да Европска унија придаје стратешки значај стабилном и одрживом развоју региона, посебно у тешким околностима борбе са последицама пандемије Ковид-19.   
 
Јоксимовић је министру Роту захвалила на дугорочној и конкретној помоћи Немачке европским интеграцијама Србије - како на политичком нивоу, тако и путем развојне помоћи за финансирање реформских пројеката, као и стратешким успешним инвестицијама које су донеле значајан број радних места.   
 
Такође, саговорници су се сагласили да је од велике важности чињеница да је Србија приступом Ковакс механизму обезбедила да има приступ вакцинама које буде набавила ЕУ у готово исто време када и остале ЕУ земље.
 
Извор: Танјуг

Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
 
Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.
 
Начела из Универзалне декларације о људским правима представљала су темељ за изградњу међународног права у овој области, као и међународног система промоције и заштите људских права, као јединствене цивилизацијске тековине савременог доба. Наша обавеза данас јесте очување и јачање међународног система за поштовање људских права, развој стандарда људских права, контрола над испуњавањем преузетих обавеза, као и наставак сарадње са међународним и регионалним институцијама на заштити људских права. 
 
Србија је у пуној мери посвећена универзалним вредностима људских права и спровођењу у пракси међународних правних инструмената о људским правима. Наша континуирана сарадња са инструментима Савета за људска права у оквиру Уједињених нација, као и са Саветом Европе и механизмима људске димензије ОЕБС-а, представља важан део активности свих државних органа и илуструје нашу доследну опредељеност за испуњавање међународних стандарда људских права.                       
 
Међународни дан људских права је повод да се још једном укаже на обесправљеност српског и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и понови позив међународној заједници да омогући поштовање гарантованих међународних норми људских права и допринесе стварању услова за повратак интерно расељених лица, као и враћање њихове узурпиране имовине.
 

Oпширније...
Састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Палати Србија са амбасадорима земаља чланица Европске уније акредитованих у Србији и шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијем, са којима је разговарао о темама попут динамике приступних преговора између Србије и ЕУ, стабилности у региону, регионалним пројектима, као и о Европском инвестиционом плану који је Европска комисија представила заједно са Пакетом о проширењу.

Председник Вучић је и овом приликом потврдио да сарадња са Европском унијом и пуноправно чланство Србије остају један од кључних спољнополитичких приоритета наше земље. Он је посебно нагласио да је Србија у том смислу искрено посвећена даљим и дубљим реформама којима приступа са одговорношћу и озбиљношћу, те да кроз сарадњу са институцијама Уније и њених чланица настоји да усвоји и примени најбоље праксе.

„Србија ће наставити да се предано залаже за мир и стабилност у региону кроз унапређење билатералних односа са суседима, као и кроз јачање регионалне сарадње уз поштовање свих закључених споразума“, истакао је председник Вучић и додао да је европска будућност Западног Балкана од изузетног значаја, како за стабилност целог региона, тако и за безбедност и даљи просперитет ЕУ.

Амбасадори су истакли да су декларације о заједничком регионалном тржишту и зеленој агенди Западног Балкана, које су потписале Србија и сви лидери региона, топло поздрављене у Бриселу и у земљама ЕУ, те да добра и чврста повезаност и интеграција региона умногоме олакшава сарадњу саме Уније са Западним Балканом у свим областима од заједничког интереса.

„Чак 70 одсто страних инвестиција долази из земаља чији представници данас седе овде“, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици и додао да Србија може да буде сигурна да ће ЕУ наставити да помаже, подржава и улаже у српску економију. „Иако је Ковид-19 изложио све економије великом оптерећењу, српска економија одолева и доказала је своју отпорност. Са Економско-инвестиционим планом за Западни Балкан, ЕУ ће остати најснажнији партнер Србије за привредни опоравак, који ће подржати инфраструктуру, и зелену и дигиталну транзицију. Радују нас најављене реформе у области владавине права, укључујући реформе правосуђа и слободе медија. Управо то представља основу за убрзање процеса придруживања и ми охрабрујемо нову Владу да настави са радом и реализацијом у овом правцу", истакао је Фабрици.

Председник Вучић је нагласио да Србија високо цени то што је, упркос бројним изазовима са којима се суочава, ЕУ успела да одржи питање проширења на својој агенди, поготово кроз недавно усвајање нове, измењене методологије преговарачког процеса.

„У том смислу, очекујемо од Европске уније да динамика приступних преговора Србије прати и вреднује наше реформске напоре“, рекао је председник Вучић истакавши да је Србија спремна да са својим европским партнерима настави да ради на спровођењу реформи и бројних заједничких пројеката.

Председник Вучић је посебно нагласио да Србија поздравља Економски и инвестициони план који је ЕК представила заједно са Пакетом о проширењу и изразио спремност наше земље да са партнерима у региону настави да ради на примени овог Плана како би се унапредио економски потенцијал региона и постигла боља инфраструктурна повезаност, што би довело до приближавања јединственом европском тржишту.

„У том контексту, надамо се и скором усвајању Вишегодишњег финансијског оквира 2021-2027. године, јер то значи и могућност коришћења финансијских средстава намењених спровођењу реформи, како у Србији, тако и у региону“, рекао је председник Вучић и још једном истакао да Србија остаје на европском путу искрено верујући у сарадњу са европским партнерима.

„2020. је била изузетно тешка година за све, посебно због последица Ковида 19. Када погледам посвећеност нове Владе да спроводи реформе, Економско-инвестициони план ЕУ, нову методологију и повећану сарадњу у борби против Ковида 19, видим 2021. годину са много повољнијим изгледима за напредак у проширењу“, закључио је Фабрици.

Председник Вучић је, такође, нагласио да је Србија спремна да интензивно ради са земљама чланицама ЕУ на изналажењу адекватних одговора за нове изазове, као што је пандемија Ковид 19.

Београд, 08. децембар 2020. године


Oпширније...
Десета конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону

8.децембар 2020.године

Удружење новинара (УНС) под подршком Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова организоваће, 29. децембра о.г, Десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону.

Конференција ће због пандемије КОВИД 19 бити одржана преко ZOOM апликације. Тема Десете конференције ће бити рад медија, организација и рад удружења Срба из региона и дијаспоре током пандемије изазване вирусом КОВИД 19, те да ли је и на који начин пандемија утицала на квалитет рада и економску одрживост медијске делатности Срба у дијаспори и региону...

 

 


Oпширније...
Нове мере за спречавање ширења КОВИД-19 вируса
Дана 03.новембра 2020. године Влада Р. Италије донела је нови Декрет у вези са мерама спречавања ширења КОВИД-19 вируса. Најважније мере дефинисане Декретом су:
 
На целој територији Р. Италије:
 
- Обавезно ношење заштитне маске, како на отвореном тако и у затвореном простору
- Обавезно држање дистанце од најмање једног метра у односу на друге особе 
- Сваког дана у периоду од 22.00 до 05.00 часова на снази је полицијски час
- Забрањено је окупљање на трговима 
- На свим јавним местима, у радњама и чекаоницама, обавезно је поставити видна обавештења о мерама спречавања ширења КОВИД-19 вируса 
- Забрањено је окупљање у парковима
- Дозвољено је рекреирати се и бавити се спортом индивидуално, у непосредној близини места становања, са држањем прописане дистанце у односу на друге особе
- Забрањен је рад теретана, базена, термалних и спа центара и сл.
- Затворени су спортски центри осим у вези са спортским активностима од националног и интернационалног значаја (у том случају предвиђен је карантин и ПЦР тест за спортисте и остале учеснике)
- Забрањен је рад биоскопа и позоришта 
- Забрањено је одржавање семинара, конгреса и догађаја сличног типа а све пословне састанке је потребно одржавати on-line, на даљину 
- Приступ верским објектима дозвољен је само уколико је обезбеђена  минимална прописана дистанца између присутних
- Забрањено је одржавање изложби
- Забрањен је рад музеја
- Одржавање наставе и наставних активности за узрасте од седмог разреда основне школе, средње школе и факултете одржаваће се искључиво on-line, на даљину
- Продајни објекти могу бити отворени само ако се стриктно придржавају предвиђених мера за спречавање ширења КОВИД-19 вируса
- Током викенда дозвољен је рад само продавницама са прехрамбеним производима, апотекама, биљним апотекама, продавницама које продају новине и цигарете
- Дозвољено радно време за барове и ресторане је у периоду  од 05.00 до 18.00 часова, дозвољено је да за једним столом седи највише четири особе из исте породице, кућна достава дозвољена је до 22.00 часа.
- Kапацитети за пријем путника у јавном превозу смањени су за 50%
- Препоручује се рад од куће свуда где је то могуће организовати
 
 
Р. Италија је подељена у три зоне: жута, наранџаста и црвена.  
 
Црвена зона је зона са највишим степеном ризика од заражавања и ширења КОВИД-19 вируса (Ломбардија, Пијемонт, Вале Д’Аоста и Kалабрија).
 
У црвеним зонама на снази су следеће мере:
 
- Забрањено је кретање између региона као и унутар региона – између општина, осим у хитним случајевима, као и због пословних или здравствених разлога
- Дозвољено је кретање ради повратка на адресу пребивалишта 
- Забрањен је рад свим продајним објектима осим прехрамбеним продавницама, апотекама, биљним апотекама, продавницама новина и цигарета
- Забрањен је рад угоститељским објектима - баровима, ресторанима, посластичарницама и сл,  дозвољена је кућна достава до 22.00 часа
- Забрањен је рад спортских центара
- Дозвољено је рекреирати се и бавити се спортом индивидуално, у непосредној близини места становања, са држањем прописане дистанце у односу на друге особе
- Одржавање наставе и наставних активности за узрасте од седмог разреда основне школе, средње школе и факултете одржаваће се искључиво on-line, на даљину
- Препоручује се да се активности јавне администрације и институција сведу искључиво на хитне случајеве и да се, колико год и  где год је то могуће организовати, послови обављају у форми smart working односно рада на даљину
- Препоручује се учестала дезинфекција пословног простора 
- Препоручује се да се у свим активностима јавне администрације и институција међуљудски контакт сведе на минимум, да се активности одвијају на даљину, да се изврше промене и усклађивања радног времена на начин који омогућава остваривање што мањег контакта између странака, између странака и запослених, као и међусобно између запослених
 
Наведене мере и класификација према зонама разматраће се сваких 15 дана и у односу на тренутно стање доносиће се даље одлуке.
 
 

Oпширније...
Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде

 

Брошура је доступна на следећем линку:

Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде

 

 


Oпширније...
SERBIA - Emerging tech development hub

 

Брошура је доступна на следећем линку: 

SERBIA - Emerging tech development hub

 

 


Oпширније...
ПРОДУЖЕЊЕ ЗАБРАНЕ УЛАСKА У Р. ИТАЛИЈУ ЗА ЛИЦА KОЈА ДОЛАЗЕ ИЗ Р. СРБИЈЕ
Дана 03. августа 2020. године продужена је до даљег забрана уласка коју је Министар здравља Републике Италије потписао 16.07.2020. године којом се, почев од 16. јула уводе следећа ограничења кретања ИЗ И KА иностранству:
 
1. Забрана уласка у Р. Италију лицима која су у претходних 14 дана боравила/транзитирала у Р. Србији
 
2. Забрана се не односи само на европске држављане (ЕУ, Шенген, УK, европске микродржаве) и чланове њихових породица са којима живе у истом домаћинству (директни сродници (родитељи, деца, бабе, деде, унуци, прабабе, прадеде, праунуци), супружници, стални партнери, партнери у оквиру грађанске заједнице), са регистрованим пребивалиштем у Италији које је пријављено пре данашњег датума. У сваком случају, ова лица подлежу обавези карантина
 
Сва физичка лица која улазе у Италију, авионом, железницом, морским путевима или друмским, иако немају симптоме, у обавези су да одмах пријаве свој улазак у Италију Одељењу за превенцију здравствене установе која је територијално надлежна, и налазиће се под здравственим надзором и у самоизолацији у периоду од 14 дана (карантин). 
 
3. Забрана уласка и обавеза карантина не важе за чланове дипломатског кора, Амбасада, међународних мисија и организација при обављању њихових функција, а не важе ни за аутопревознике
 
4. Обустава директних и индиректних летова из Р. Србије
 
У складу са тренутним ступањем на снагу данашње уредбе, Air Serbia је од истог тренутка отказала све летове из/за Р. Италију. 
 
5. Сва лица која улазе у Италију морају да попуне формулар личне изјаве
 
Ово се не односи само за прекограничне раднике и путовање из и у Сан Марино и Ватикан.
 
 
 
Формулар личне изјаве можете преузети овде: Формулар личне изјаве
 
 

Oпширније...
Резултати конкурса за суфинансирање пројеката

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, донео је Одлукe о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, по јавном позиву који је био отворен од 18. маја до 01. јуна 2020. године.

Увид у донете одлуке можете извршити на следећим линковима:

Одлука о суфинансирању пројеката за регион – 08. јул 2020. године

Одлука о суфинансирању пројеката за дијаспору – 08. јул 2020. године


Oпширније...
Важно обавештење - Отварање свих граничних прелаза Р. Србије

Обавештавамо да су у складу са одлукама Владе Републике Србије, од 22. маја 2020. године отворени сви гранични прелази Р.Србије и да je укинута забрана уласка у Р. Србију, као и епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана.

Редован режим уласка у Р. Србију успостављен је на основу Одлуке о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Р. Србију, Одлуке о престанку важења Одлуке о затварању граничних прелаза и Одлуке о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19, изазване вирусом  SARS-CoV-2 заразном болешћу, које су ступиле на снагу 22. маја 2020. године.

 


Oпширније...
Поновљени конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да је Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону поново расписало конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 18. маја до 01. јуна 2020. године.

Све информације о конкурсима доступне су на следећем линку:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/.

 


Oпширније...
КОРОНА ВИРУС – РЕГУЛИСАЊЕ БОРАВКА НА ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ ИТАЛИЈЕ

Преносимо обавештење Министарства иностраних послова и међународне сарадње Р. Италије у вези са регулисањем боравка у Р. Италији током трајања ванредних мера у циљу сузбијања и ограничавања ширења болести COVID-19.

Лица која имају дозволу боравка - Декрет „Cura Italia“ број 18 (члан 103 став 2) предвиђа да дозволе боравка, које истичу у периоду између 31.01.2020. и 31.07.2020. године, остају на снази до 31. августа 2020. године.

Странци која привремено бораве - С обзиром на актуелну ванредну санитарну ситуацију, странци који у Италији краткотрајно бораве (у визном или безвизном режиму) и нису у могућности да се врате у земље порекла због објективних разлога више силе (недостатак конекција односно немогућност путовања) моћи ће да наставе законити законити боравак у Италији без додатних формалности, под условом да испоштују обавезу напуштања територије Италије чим буду превазиђене околности које то тренутно спречавају.

 


Oпширније...
Укидање ванредног стања на територији Републике Србије

Обавештавамо вас да је Народна скупштина Републике Србије, на Другој седници за време ванредног стања одржаној 6. маја о.г, донела Одлуку о укидању ванредног стања на територији Републике Србије, које је проглашено 15. марта 2020. године.

Одлука о затварању свих граничних прелаза за улазак у Р. Србију, од 19.03.2020. године, којом су затворени сви међународни гранични прелази у - друмском, железничком и речном саобраћају, као и за улазак преко граничних прелаза за погранични саобраћај према суседним земљама и даље је на снази.

 


Oпширније...
ИЗБОРИ 2020 - НАСТАВАК ИЗБОРНИХ РАДЊИ

ИЗБОРИ 2020. - НАСТАВАК ИЗБОРНИХ РАДЊИ

 

Председник Р. Србије је 10. маја 2020. године донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике ("Службени гласник РС" број 68/20) којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020. године.

 

Републичка изборна комисија је 11. маја 2020. године донела Решење о наставку изборних радњи.

 

ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛАТ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У МИЛАНУ

ИЗБОРИ 2020 – УПУТСТВО ЗА ГЛАСАЊЕ

 

Председник Републике Србије донео је одлуку о расписивању избора за народне посланике Народне скупштине који ће бити одржани 21. јуна 2020. године.

 

КО ИМА БИРАЧКО ПРАВО У ИНОСТРАНСТВУ

• Бирачко право имају пунолетни држављани Републике Србије који живе у иностранству и имају пребивалиште у Републици Србији.

• Право да гласају у иностранству имају и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички или пословно бораве у иностранству, ако су претходно благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.

 

КAKO МОЖЕTE ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

• Држављанин Републике Србије може гласати у иностранству ако је уписан у Јединствени бирачки списак Републике Србије.

• Молимо да пре пријаве обавезно проверите да ли сте уписани у Јединствени бирачки списак. То можете учинити на основу јединственог матичног броја (ЈМБГ) преко сајта Министарства за државну управу и локалну самоуправу: https://upit.birackispisak.gov.rs

• Провера се може обавити и у просторијама Генералног конзулата приликом подношења захтева за гласање.

• Уколико нисте уписани у бирачки списак, Захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији можете преузети овде: Захтев за упис у Јединствени бирачки списак 

• Захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији можете  добити и у просторијама Генералног конзулата

• Поред захтева, потребно је приложити и копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије.

• Уколико сте већ уписани у Јединствени бирачки списак, Захтев за упис у бирачки списак за гласање у иностранству можете преузети овде: Захтев за гласање у иностранству 

• Захтев за упис у бирачки списак за гласање у иностранству можете добити и у просторијама Генералног конзулата

• Поред захтева, потребно је приложити и копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије.

• Захтев мора бити попуњен читко. Подаци морају бити исправни.

• Погрешно унети подаци могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева.

 

ДО КАДА СЕ МОЖЕТЕ ПРИЈАВИТИ ЗА ГЛАСАЊЕ

• Захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за гласање у иностранству може се преко Генералног конзулата Републике Србије у Милану поднети најкасније до 30. маја 2020. године у 12:00 часова.

 

КАКО МОЖЕТЕ ПОДНЕТИ ЗАХТЕВ

• Као препоручену пошиљку - попуњен и потписан захтев, као и копију српског пасоша или личне карте можете послати на адресу: Via Pantano 2, 20122 Milano (MI), Italia

• У електронској форми - попуњен и потписан захтев, као и српски пасош или личну карту, потребно је скенирати и путем мејла послати на адресу: info@gkrsmi.it

Због тренутне ситуације у Р. Италији са ЦОВИД-19 вирусом, препоручујемо да свако ко је могућности процедуру пријаве за гласање у инсотранству изврши путем електронске поште.

 

ОБАВЕШТАВАЊЕ БИРАЧА

• Бирачу који испуњава услове за гласање ће бити послато обавештење о дану и времену одржавања избора са бројем и адресом бирачког места на коме гласа.

Обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе Р. Србије за бираче који имају боравиште у иностранству можете видети ОВДЕ.

 

 

 


Oпширније...
Хуманитарна помоћ Републике Србије упућена Републици Италији

Председник Републике Србије Александар Вучић и министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић присуствовали су данас испраћају пошиљке медицинске опреме коју Србија донира Италији за борбу против пандемије COVID-19.

Према Италији су са београдског аеродрома полетела четири авиона „Ер Србије“ са медицинском опремом, а у једном од њих је и министарка Јоксимовић, која ће лично уручити помоћ министру спољних послова Италије Луиђију Ди Мају.

Вучић је том приликом истакао да је Италија велики пријатељ Србије и да нам је помагала увек када је то било потребно.

 


Oпширније...
ДОНАТОРСКИ РАЧУН ЗА ПОМОЋ У БОРБИ ПРОТИВ ЕПИДЕМИЈЕ БОЛЕСТИ COVID-19

Глобална претња изазвана пандемијом вируса COVID-19 показала је неопходност солидарности и заједничке борбе у циљу спречавања и контроле даљег ширења вируса.

Имајући у виду наведено, обавештавамо све заинтересоване фондације, правна и физичка лица да, уколико желе, могу извршити трансфер финансијских средстава преко централног наменског рачуна за прикупљање донација у циљу сузбијања последица епидемије у Републици Србији.

Донације се могу извршити у еврима, доларима и швајцарским францима.

Сврха донација је помоћ у борби против епидемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

 

Рачун у валути EUR:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE93500502010200721925

SWIFT/BIC: HELADEF1822

 

Рачун у валути USD:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE44500502010254022561

SWIFT/BIC: HELADEF1822

 

Рачун у валути CHF:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE92500502010254022570

SWIFT/BIC: HELADEF1822

 

Унапред се захваљујемо свим доброчинитељима који и у овим тешким временима показују саосећање и солидарност са Републиком Србијом и њеним грађанима.


Oпширније...
#ОстаниКодКуће - ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ

Министарство културе и информисања упутило је препоруку установама културе да се грађанима Србије у земљи и инотранству омогући максимална доступност дигиталних садржаја из области културе. У жељи да се новонастала друштвена ситуација што безболније превазиђе, на интернет страници Министарства можете пронаћи списак дигиталних садржаја у области културе које нуде установе културе приступом на ВИРТУЕЛНЕ ТУРЕ КРОЗ КУЛТУРНЕ САДРЖАЈЕ, као и веб страници ДИГИТАЛНА СОЛИДАРНОСТ.

На сајту Министарства културе и информисања доступни су линкови ка ПРЕТРАЖИВАЧУ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА који обезбеђује доступност информацијама о културном наслеђу Републике Србије које се чува у библиотекама, архивима, мизејима, галеријама, зааводима за заштиту споменика и др, а са циљем подстицања учења и јачања свести о значају културног наслеђа.


Oпширније...
КОРОНА ВИРУС – ИЗМЕНА ОДЛУКЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 15. марта о.г, донела Одлуку о измени Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом САРС-ЦоВ-2 заразном болешћу, којом се тачка 4. Одлуке мења и гласи:

''Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, страним држављанима надлежни органи привремено ће забранити улазак у Републику Србију''

Мере из става 1. ове тачке не примењују се на:

1) посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Р.Србије;
2) посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Р.Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р.Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р.Србије у случају низводне пловидбе;
3) возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;
4) посаде и кабинско особље вадухоплова чије је крајње одредиште Р.Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Р.Србије;
5) лица која су добила сагласност за улазак у Р.Србију и боравак или транзит кроз Републику Србију од Радног тела Владе које чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Радно тело Владе одредиће услове и ограничење транзита, односно боравка лица којима је дата дозвола за улазак у Републику Србију;
6) хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговорене дипломатским путем;
7) акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе;
8) стране држављане који имају одобрен боравак или стално настањење у Републици Србији.

Тачка 4а Одлуке мења се и гласи:

''Држављани Републике Србије и лица из тачке  4. став 2. подтачка 8) ове Одлуке, који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из: Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке, упућују се у изолацију у трајању од 28 дана, а домаћим држављанима и лицима из тачке 4. став. Подтачка 7) ове одлуке који долазе из других држава, одређује се мера стављања под здравствени надзор у трајању од 14. дана (изолација у кућним условима)''

Одлука ступила је на снагу 15. марта 2020. године, и остаје на снази до даљњег.


Oпширније...
ХИТНО САОПШТЕЊЕ ГЕНЕРАЛНОГ КОНЗУЛАТА Р. СРБИЈЕ У МИЛАНУ
 
ВАЖНО САОПШТЕЊЕ
 
Поводом проглашења епидемије коронавируса (COVID-19) и предузетих хитних мера које су на снази у Р. Италији, Генерални конзулат Р. Србије у Милану, саопштава свим  српским држављанима, који бораве на јурисдикционом подручју које покрива ово дипломатско конзуларно представништво, да ће се рад са странкама у наредном периоду ограничити само на хитне и неодложне случајеве до побољшања епидемиолошке ситуације.
 
С тим у вези информишемо грађане да ће се  рад на пословима  биометријске аквизиције, који укључује уручење путне исправе и подношење захтева за нови пасош, привремено ограничити радом на хитним и  неодложним случајевима, до нормализације стања и прилика у Р.Италији.
 
С обзиром на постојеће околности  и горе наведено, молимо грађане којима сви остали захтеви нису неодложни и хитни, да имају разумевање и одложе свој долазак у просторије Генералног конзулата Р.Србије у Милано, до побољшања епидемиолошке ситуације, односно до укидања Декрета од стране Владе Р. Италије. 
 
Хвала свим грађанима на разумевању.
 
 
 

Oпширније...
Додатне мере Владе Републике Србије у спречавању ширења коронавируса
 

Влада Републике Србије је на седници одржаној 10.03.2020. године донела додатне мере у циљу спречавања појаве ширења и сузбијања заразне болести COVID-19, према препорукама наших епидемиолога и у складу са препорукама Светске здравствене организације (СЗО).

 
У складу са тим, уводи се привремена забрана уласка у Републику Србију страним држављанима који долазе из подручја са интензивном трансмисијом коронавируса.
 
Забрана уласка се односи на особе које су боравиле у Италији, појединим провинцијама Народне Републике Кине, Јужне Кореје и деловима Швајцарске.
 

 


Oпширније...
ЦОВИД-19 ( Kорона вирус) у Републици Италији

 

У Р.Италији је на снази ванредна ситуација због ширења коронавируса ЦОВИД-19, као и хитне мере у циљу спречавања и управљања овом епидемиолошком ситуацијом.

Последње извештаје о томе које су мере заштите на снази, које су регије  захваћене вирусом и који је број оболелих, преминулих и опорављених пацијената у сваком тренутку можете проверити на званичном сајту Mинистарства здравља Р.Италије:

ПОСЛЕДЊИ ИЗВЕШТАЈ ЗА COVID- 19

http://www.salute.gov.it/portale/news/p3_2_1.jsp?lingua=italiano&menu=notizie&area=nuovoCoronavirus&btnCerca=  

 

Нове мере Владе Р.Италије за сузбијање и ограничавање ширења Корона вируса (од 4.марта 2020.):

1. Суспендују се све врсте друштвених догађаја, конференције и састанци (како јавни тако и приватни) који окупљају велики број људи, а који не могу да обезбеде поштовање безбедносне дистанце од најмање 1 метра

2. Суспендују се сви спортски догађаји и такмичења у свим дисциплинама .Тренинзи и основне спортске активности могу се изводити напољу или унутар спортских сала само под условом да се може обезбедити безбедна дистанца од 1 метар

3. Oбустављају се све наставне активности у школским установама за све узрасте , као и на Универзитетима до 15.марта. Све образовне установе које за то имају могућност, организоваће наставу on line

4. Забрањено је да пратиоци пацијената улазе у чекаонице хитне помоћи, сем ако то посебно не наложи здравствено особље, приступ родбине и посетилаца установама неге и старачким домовима

 

Мере превенције, хигијенско-санитарне 

1. Често прање руку и коришћење средстава за дезинфекцију

2. Избегавање блиског контакта са људима који пате од акутних респираторних инфекција

3. Избегавање руковања,загрљаја и директног физичког контакта

4. Избегавање додиривања очију, носа и уста

5. Заштита марамицом или руком у случају кашљања или кијања

6. Одржавање растојања од најмање 1 метра у сваком друштвеном контакту

7. Избегавање заједничке употребе флаша и чаша

8. Избегавање узимања антивиралних лекова и антибиотика (уколико није прописано од лекара)

9. Чишћење радних површина средствима на бази хлора и алкохола

 

Генерални конзулат Р.Србије у Милану и током ове ванредне ситуације стоји на располагању и пружа све услуге  држављанима Р.Србије на територији Р.Италије.

Из безбедносних разлога, молимо суграђане који су ових дана планирали долазак у Генерални конзулат ради замене путних исправа (пасоша) да евентуално размотре одлагање подношења овог захтева до стабилизације епидемиолошке ситуације.

Ова услуга захтева близак контакт запосленог и странке на раздаљини мањој од метар и процес узимања биометријских података траје око 10 минута због чега нисмо у могућности да обезбедимо препоручену безбедносну дистанцу што повећава ризик од ширења вируса.

Такође, ово је услуга која не захтева хитност с обзиром да је рок за замену од два до седам месеци пре истека претходне путне исправе(пасоша), да се на израду пасоша чека 60 дана, као и да не постоји законска препрека за подношење захтева ни након истека пасоша.

Такође, молимо и све суграђане којима није хитно да обаве друге конзуларне радње, да уколико су у могућности размотре одлагање доласка у Генерално конзулат до стабилизације епидемиолошке ситуације.

 

 

 


Oпширније...
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ СА БОРАВИШТЕМ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛAНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

 

На основу члана 16. став 2. Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 104/09 и 99/11) и тачке 8. Упутства за спровођење Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 15/12 и 88/18), Министарство државне управе и локалне самоуправе

ОБАВЕШТАВА

БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (4. април 2020. године)могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

Надлежна општинска, односно градска управа решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати на исти начин и по истом поступку доставља дипломатско-конзуларнмо представништву које је проследило захтев, ради обавештавања бирача.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/.


Oпширније...
Прослава Дана државности Републике Србије

Дана 13.02.2020. године у палати Клерићи у Милану одржана је прослава Дана државности републике Србије у присуству 150 званица које су чинили представници конзуларног кора, представници регионалних и локалних власти и институција, представнци Српске православне цркве и српске дијаспоре.

Званицама се најпре обратила генерални конзул Радмила Селаковић, након чека је уследило обраћање почасног госта Алан Кристијан Риција, секретара за односе са иностранством региона Ломбрадија.

Прославу је пратило извођење химни Р. Италије и Р. Србије од стране гђе Маје Рељин (сопран), као и пратећег музичког програма у изведби професора Алберта Серапиља (кларинет), професорке Стефаније Мормоне (клавир) и Тицијана Ђудићеа (виолина) Конзерваторијума музике Ђузепе Верди из Милана.

Још једном изражавамо велику захвалност спонзорима који су помогли одржавање прославе Дана државности Републике Србије.


Oпширније...
Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору

Обавезна документација:

Подносиоци пројеката OБАВЕЗНО достављају следећу ДОКУМЕНТАЦИЈУ:

 

 • Попуњен Образац 1 – за пријаву и писање предлога пројекта (саставни део овог обрасца је Пријава, Предлог пројекта и Изјава о непостојању сукоба интереса и веродостојности података у обрасцима за пријаву –потписана од стране овлашћеног лица у организацији која је подносилац пројекта)
 • Попуњен Образац 2 – предлог буџета пројекта
 • Решење о упису у регистар организација, или други одговарајући акт, као доказ да је организација регистрована у складу са прописима државе у којој делује; организације регистроване ван територије Републике Србије потребно је да доставе Решење или други одговарајући акт, преведен на српски језик код овлашћеног судског тумача за српски језик;

За организације чије је седиште регистровано у Републици Србији, провера    статуса се врши службеним путем преко званичног сајта органа за регистрацију, са даном пријема пријаве на конкурс.

 • За организације из иностранства уз пријавну документацију потребно је достављање инструкције за девизне уплате из банке у којој организација има отворен рачун (није довољно само попунити SWIFT и IBAN у образцу пријаве), са идентификационим подацима организације и уписаним подацима о овлашћеном лицу за располагање средствима, који се слажу са подацима неведеним у пријави, не старију од 30 дана од дана објављивања конкурса.

Напомена: Епархије Српске православне цркве у иностранству достављају фотокопију потврде о упису у Регистар цркава и верских заједница. Црквене јединице у оквиру епархије Српске православне цркве у иностранству, поред потврде о упису у регистар Епархије, достављају и потврду те Епархије да јединица има својство правног лица у смислу аутономних прописа СПЦ.

 

Пожељна пратећа документација:

 • Протокол или уговор о партнерству у случају партнерства више удружења, који јасно дефинише улоге и одговорности сваког партнера;
 • Писма препоруке од дипломатско конзуларног представништва на чијој се територији конзуларне надлежности пројекат реализује;
 • Остала писма препоруке.

 

Реализација пројекaта предвиђена је до 28. фебруара 2021. године.

 

Сви обрасци су доступни на интернет страници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs

Конкурс се објављује на интернет страници Министарства спољних послова www.mfa.rs и интернет страници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs  20. јануара 2020. године, и у листу ,,Вести”.

Рок и начин достављања пројеката:

Заинтересовани су дужни да пројекте доставе најкасније до 10. фебруара 2020. године, у затвореној коверти са назнаком ,,За конкурс за дијаспору, уз навођење области конкурса, у складу са обрасцем за пријаву и писање пројекта, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Кнеза Милоша 24-26, 11000 Београд, лично или поштом препоручено. Неблаговремене пријаве и непотпуна документација неће бити узети у разматрање.

Укупна вредност опредељених средстава за овај Конкурс износи до 52.500.000 (словима: педесет два милиона пет стотина хиљада) динара и то: 5.000.000 (словима: пет милиона) динара за програмске активности 0001 и  47.500.000  (словима: четрдесет седам милиона пет стотина хиљада) динара за програмске активности 0002.

Најмањи износ средстава који се може одобрити по пројекту износи 100.000 (словима: стотину хиљада) динара, а највећи  износ по пројекту износи 1.500.000 (словима: милион пет стотина хиљада)  динара.      

                                                                 

Организација која се пријављује на Конкурс може аплицирати само са једним пројектним предлогом.

Образац за пријаву и писање предлога пројекта и Образац предлога буџета пројекта потребно је попунити читко, штампаним словима или откуцати на писаћој машини или персоналном рачунару, на српском језику и ћириличком писму.

Смернице за подносиоце предлога пројеката садрже детаљне критеријуме и приоритете на основу којих ће се пројекти оцењивати, као и информације о начину припреме и подношења пројектног предлога. Смернице за подносиоце предлога пројекта чине саставни део конкурсне документације.

Предата пријава и друга документација остаје трајно у архиви Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и не враћа се подносиоцима.

Мин