| |     latinica | english  
Насловна
Селаковић и Гујон честитали Савиндан
26.01.2021.
 
Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.
 
 
У видео снимку на Твитер профилу Министарства спољних послова, Селаковић је рекао да учење и завештање Светог Саве, светосавље, није само верски, политички или национални концепт већ филозофија живота...
 
 

Oпширније...
Вакцинација у Р. Србији

24.01.2021.

У прилогу можете видети графиконе сајта Our world in data при Оксфордском универзиту, на којима се види да је Србија на трећем месту у Европи, а на шестом у свету по стопи вакцинисаних против коронавируса на 100 грађана.

Испред Србије по стопи вакцинисаних првом дозом вакцине против короне у Европи су само Велика Британија и Малта.

 

 

 


Oпширније...
ИНФОРМАЦИЈА О УСПЕСИМА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БОРБИ ПРОТИВ COVID-19

ИНФОРМАЦИЈА О УСПЕСИМА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БОРБИ ПРОТИВ COVID-19

          Министарство здравља Републике Србије је 6. марта 2020. године потврдило први случај COVID-19, а већ 19. марта 2020. године је проглашена епидемија.
          Попут других земаља и Србија се 2020. године суочила са великим изазовима, пре свега здравственим, а сви чиниоци у држави били су фокусирани на спречавање ширења вируса и очувања живота и здравља грађана. Са тим изазовима, Србија се суочила боље него многе богатије и развијеније државе Европе и света...

Oпширније...
Реформе у области владавине права у фокусу Владе Србије
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадорима земаља Квинте и шефом Делегације Европске уније о наставку спровођења реформи на путу Србије ка чланству у Европској унији.
 
 
Брнабић је потврдила да пуноправно чланство у ЕУ остаје кључни спољнополитички приоритет Србије, нагласивши да су реформе у области владавине права у фокусу Владе Србије...
 
 

Oпширније...
Конкурс за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години

20.01.2021.

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је 19.01.2021. године Конкурс за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години.

Предмет конкурса је суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике.
 
Општи циљ конкурса је подстицање превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике.
 
На конкурс у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике може се аплицирати из следећих књижевних области: поезија, проза, драма, књижевност за децу (изузимајући сликовнице и уџбенике), антологије и тематски избори и теоријска дела из области културе и уметности намењена широј читалачкој публици.
 
Приоритет за подршку преводима на стране језике ће бити дат класичним делима српске књижевности као и делима која су била запажена у стручној јавности.
 
Најмањи износ који ће се финансирати и суфинансирати по пројекту: 100.000,00 динара.
 
Више информација, као и услове и начин пријављивања на конкурс можете видети на интернет страницу Министарства културе и информисања Републике Србије - https://www.kultura.gov.rs/konkurs/30/600690372a8d5
 
Конкурс је отворен од 19. јануара  до 9. марта 2021. године.
 

Oпширније...
Вучић: Србија по расту прва у Европи
Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.
 
 
Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала минус од 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто...
 

 


Oпширније...
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
03.01.2021.
 
Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.
 
 
„Kада причамо о Србима у дијаспори, и посебно у региону, то је једна прилично запарложена пољана, на којој је потребно радити много и у којој не може много тога одједном учињеног и да се види", констатује Селаковић у интервјуу за Танјуг....
 
 

Oпширније...
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
02.01.2021.
 
Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.
 
 
„У наредној години, уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места", рекао је Селаковић за Танјуг, и истакао да се тај посао обавља поступно, јер држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин...
 
 

Oпширније...
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
29.12.2020.
 
Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане. 
 
 
Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса...
 
 

Oпширније...
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".
 
 
 
Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету....
 
 

Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији. 
 
Сматрамо да катастрофично интонирани текстови, засновани на недовољно истраженим чињеницама, о једној теми која се најдиректније тиче великог броја држављана Републике Србије у иностранству, безразложно стварају забринутост код дела наших држављана, што се може закључити и по повећаном броју њихових упита упућених дипломатско-конзуларним представништвима Србије. 
 
Апелујемо на резиденте Србије који се привремено налазе у иностранству да се не обазиру на нетачне сензационалистички интониране текстове на ову тему, јер се, када је реч о процедурама опорезивања те категорије наших држављана, ништа суштински неће променити у односу на досадашњу праксу.  
 
У нади да се иза неодговорних и нетачних медијских написа о овој теми не крије зла намера, већ неразумевање, наглашавамо да Србија чини и да ће наставити да чини све како би на сваки начин помогла својој дијаспори.
 
Београд,
23. децембар 2020.
 

Oпширније...
Брнабић и Борељ: Политички и економски аспекти преговора
Влада Републике Србије је саопштила да је, на данас одржаном Савету за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ, поздрављен укупан напредак постигнут у досадашњим приступним преговорима Србије, прихватање унапређене методологије проширења која би требало да убрза процес уласка Србије у ЕУ и поновљена подршка ЕУ путу Србије ка чланству. 
 
 
Том приликом су размењена мишљења о актуелној политичкој и друштвено-економској ситуацији у Србији, а пре свега о даљој динамици преговора о приступању ЕУ, сарадњи у оквиру Заједничке спољне и безбедносне политике, као и о регионалној сарадњи на Западном Балкану.
 
У складу са тим, поздрављена је чињеница да је нова влада поставила као приоритет интеграцију у ЕУ, очувањe јавног здравља и економског раста, као и нормализацију односа са Приштином.
 
На састанку Савета за стабилизацију и придруживање, који се због пандемије одржао видео-путем, делегацију Србије предводиле су председница Владе Ана Брнабић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.
 
На челу делегације ЕУ били су шеф дипломатије Жосеп Борељ и комесар за проширење Оливер Вархеји.
 
Борељ је овом приликом посебно исказао захвалност на учешћу премијерки Брнабић, што није уобичајени формат, али што недвосмислено показује колико Влада придаје значај Споразуму о стабилизацији и придруживању и европском путу Србије.  
 
Састанак је искоришћен како би се размотрили тренутни односи Србије и Европске уније, пре свега процес приступања Србије ЕУ, а разговарало се и о политичким и економским критеријумима, усклађивању домаћег законодавства са правним тековинама ЕУ, као и о реализацији претприступне помоћи ЕУ.
 
Састанак је пружио правовремену прилику за преглед напретка Србије у приступним преговорима и разматрање приоритета за даљи рад у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању и европским интеграцијама.
 
Представници ЕУ су поновили посвећеност ЕУ европској будућности Србије и заложили се за проактивну и стратешку комуникацију Србије и ЕУ.
 
Током састанка било је и речи о начину на који се Србија суочава са последицама пандемије COVID-19, како у погледу решавања здравствене кризе, тако и у превазилажењу последица по привреду и економију уопште и на спровођење реформи.
 
Учесници су се сагласили да су добросуседски односи и регионална сарадња кључни елементи процеса проширења, и у складу са тим поздравили наставак дијалога Београда и Приштине и доследну посвећеност Србије том процесу. 
 
Представници ЕУ су поздравили значајан допринос Србије војним мисијама и операцијама, као и учешће Србије у борбеним групама ЕУ, нагласивши значај даљег продубљивања сарадње по питањима спољне политике.
 
Учесници су такође подржали Заједничко регионално тржиште, које су лидери Западног Балкана покренули 10. новембра на самиту у Софији и подсетили на то да Економски и инвестициони план за Западни Балкан, који је Европска комисија усвојила 6. октобра 2020, даје свеобухватан оквир за подршку економској конвергенцији Србије и региона ЕУ.
 
Београд, 17. децембар 2020.
 
 

Oпширније...
РЕЖИМ УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ОД 20. ДЕЦЕМБРА

Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, од 20. децембра 2020. године лицима који долазе у Републику Србију, дозвољен је улазак у Републику Србију само ако поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 48 часова, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно из које улазе у Републику Србију. Уколико постоји кашњење приликом уласка у Републику Србију, а које се не може приписати кривици путника већ је последица спољног догађаја који се није могао предвидети, избећи или отклонити (кашњење/одлагање лета, поласка аутобуса, воза и сл.), онда тест не може бити старији од 72 сата приликом уласка у Републику Србију.

Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, као и члановима дипломатско-конзуларног особља и члановима њихових породица, при уласку у Републику Србију, а који не поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно улазе у Републику Србију, не старији од 48 часова од датума издавања резултата, одређује се мера карантина у кућним условима у трајању од 10 дана. Ова мера престаје да важи ако лице коме је одређена у периоду трајања мере добије негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2 издат од стране референтне лабораторије у Републици Србији. Наведеним лицима се приликом пасошке контроле при уласку у Републику Србију уручује писано обавештење – здравствено упозорење о обавези придржавања мере карантина у кућним условима у трајању од 10 дана од дана преласка државне границе и упозоравају на обавезу јављања надлежној COVID амбуланти или територијално надлежном заводу за јавно здравље у року од 24 часа од часа преласка државне границе путем електронске пријаве на електронску адресу: www.e-zdravlje.gov.rs

Негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 48 часова, као услов за улазак у Републику Србију не примењује се:

 • на стране држављане који су у транзиту кроз Републику Србију. Транзит за стране држављане се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;
 • на посаду и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија;
 • на посаду, особље и путнике који су у транзиту, односно трансферу преко међународних аеродрома Републике Србије;
 • на акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе;
 • на малолетна лица старости до 12 година, ако родитељ, старатељ или друго лице које је у пратњи детета поседује негативан RT-PCR тест, уколико је потребан;
 • на стране држављане који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији;
 • на припаднике страних војних, полицијских и других служби безбедности који су у транзиту преко територије Републике Србије или долазе у Републику Србију ради извршења службених задатака уз претходну најаву;
 • на стране држављане приликом обављања међународног превоза, ради преузимања или истовара робе или ради превоза лица у или кроз Републици Србији, када се ради о посадама:

а) теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. Уколико се ради о транзитном саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;
б) теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе;
в) аутобуса у линијском и међународном превозу путника, како у транзиту тако и у случају када је крајња или полазна дестинација Република Србија;
г) железничких возила и возопратно особље;
д) хуманитарних конвоја уговорених дипломатским путем.


Негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 48 часова, као услов за улазак у Републику Србију не примењује се, под условом реципроцитета:
 

 • на држављане суседних држава из пограничног подручја који обављају пољопривредне радове и имају пољопривредно земљиште на територији Републике Србије, а који су дужни да приликом преласка државне границе ради обављања пољопривредних радова на том земљишту поседују доказ о власништву над пољопривредним земљиштем или изјаву власника пољопривредног земљишта да лице обавља пољопривредне радове на његовом земљишту;
 • на држављане суседних држава који су становници пограничног подручја и који су запослени на територији Републике Србије, којима је послодавац из Републике Србије издао документ о радном ангажовању.

 

Објављено: 17.12.2020.Селаковић: Пуноправно чланство у ЕУ остаје приоритет нове Владе
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас путем видео везе са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља чланица ЕУ.
 
 
Том приликом, шеф српске дипломатије истакао је да пуноправно чланство у ЕУ остаје један од кључних спољнополитичких приоритета Владе Србије, као и да је процес интеграције у ЕУ стратешки циљ, који се истовремено жели искористити за побољшање квалитета друштва.
 
Селаковић је указао да је Србија спремна на убрзање динамике приступног процеса и да је првенствено из тог разлога прихватила и нову методологију, те се нада да ће у наредном периоду добити и јасније смернице о томе како ће се она применити у преговарачком процесу. 
 
Према његовим речима, Србија је остварила бројне значајне кораке у реформском процесу, што Годишњи извештај Европске комисије о напретку не рефлектује у потпуности. 
 
Министар је подсетио да је наша земља од 2014. отворила 18 од 35 преговарачких поглавља са ЕУ и привремено затворила два поглавља, и да је у овом тренутку спремна за отварање пет нових преговарачких поглавља.
 
Говорећи о разговорима Београда и Приштине, Селаковић је напоменуо да је једини прави пут за постизање одрживог договора дијалог и компромис. 
 
Како је објаснио, неопходно је да теме разговора буду питања која Приштина већ годинама игнорише, а на која се Бриселским споразумом обавезала, као што је успостављање Заједнице српских општина.
 
Сем тога, како је додао, Србија је веома посвећена регионалној сарадњи, и имајући у виду да је важна земља региона, која жели да допринесе општој стабилности, наша страна је, између осталог, својим потезима значајно допринела снижавању тензија са Црном Гором.
 
Селаковић је рекао и да је Србија веома захвална ЕУ и државама чланицама на финансијској помоћи, посебно у условима пандемије вируса корона.
 
 
Београд, 16. децембар 2020. године
 

Oпширније...
Министар одбране Републике Италије у посети Србији: учвршћивање сарадње у свим областима на бази стратешког партнерства
 
Министар одбране Републике Италије Лоренцо Гверини боравио је у посети Србији, где се сусрео са високим државним званичницима. 
 
У разговору председника Републике Србије Александра Вучића и министра Гверинија констатовано је да две земље имају стабилне пријатељске билатералне односе и интензивну сарадњу у свим важним областима, у складу са успостављеним стратешким партнерством. Изразили су очекивање да ће околности ускоро дозволити одржавање нове заједничке седнице влада. 
 
 
Председник Вучић је захвалио италијанским војницима који, у оквиру Кфор, имају важну улогу у одржавању мира и стабилности, као и у заштити Срба и других неалбанских заједница на Косову и Метохији, истакавши да су својим понашањем и деловањем, посебно у заштити манастира Високи Дечани, задобили поверење српског становништва. Такође је поздравио професионалност италијанских генерала, који од 2013. године командују међународним безбедносним снагама...
 
 

Oпширније...
Вучић: Србија ради на енергетској ефикасности уз обновљиве изворе енергије
Србија улаже огромне напоре да побољша енергетску ефикасност и то на обновљивим изворима енергије, поручио је данас предсеник Александар Вучић и додао да је то амбициозан задатак, којем се мора тежити, упркос пандемији. 
 
 
Вучић је истакао да ће Србија до 2050. године бити нискоугљенично друштво са конкурентном и ресурсно ефикасном економијом која ће грађанима пружити нова, зелена радна места и квалитетан живот у климатски отпорном друштву.
 
У обраћању на Међународној конференцији поводом пете годишњице Париског споразума 
"Climate ambition summit 2020", Вучић је нагласио да је Србија развила своју дугорочну Стратегију нискоугљеничног развоја са Акционим планом, који је усмерен на смањење гасова са ефектом стаклене баште до 2030. и 2050. године. 
 
„Спремни смо да повећамо нашу амбицију више од три пута, до 2030. године, у складу са нашим ревидираним Национално утврђеним доприносом смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште (NDC)“, рекао је Вучић.
 
У бројкама то значи смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште за 13,2 одсто у односу на 2010. годину и 33,3 одсто у поређењу са 1990, истакао је Вучић и додао да ће то бити објављено путем NDC пре конференције о климатским променама (COP 26).
 
„Условно уз додатну подршку, своју амбицију можемо повећати за више од пет пута“, указао је председник Србије.
 
Да би тај циљ постигла, истиче, Србија константно улаже напоре да побољша енергетску ефикасност и користи већи удео обновљивих извора енергије у производњи електричне енергије, индустрији, грејању домаћинстава и транспорту.
 
Динамика остварења ових циљева, нагласио је Вучић, дефинисана је Нацртом стратегије нискоугљеничног развоја са Акционим планом и будућим Интегрисаним националним енергетским и климатским планом који би требало ускоро да буде усвојен. 
 
„Пред нама је огроман задатак и морамо високо циљати, упркос изазовима пандемије. Спровођењем Закона о климатским променама обезбедићемо енергетску сигурност и ефикасност ресурса, повећати конкурентност и економски зелени раст, истовремено смањујући рањивост на климатске промене и осигуравајући социјални развој и заштиту животне средине“, подвукао је Вучић.
 
Све те мере ће, према његовим речима, побољшати квалитет ваздуха, што ће имати још већи позитивни утицај на здравље људи. 
 
Вучић је указао и да су дугорочни трошкови непредузимања било каквих мера на пољу климатских промена већи за 53 милијарде евра од трошкова имплементације Стратегије.
Такође, напоменуо је и да губици и штете услед климатских промена премашују пет милијарди евра у односу на 2000. годину, додајући да се предвиђа „интензивирање климатских екстрема“.
 
Због тога је адаптација укључена у домаћи NDC и Србија ради на вом Националном плану адаптације, додао је Вучић.
 
Домаћини Самита о клими су Уједињене нације, Уједињено Краљевство и Француска, у партнерству са Чилеом и Италијом, а скуп представља корак ка KOP26, чији ће домаћин бити Велика Британија, наредног новембра у Глазгову.
 
Танјуг

Oпширније...
Јоксимовић и Рот о преговорима Србије и новој методологији
Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић одржала је данас видео састанак са државним министром за европске послове у Министарству иностраних послова Немачке Михаелом Ротом, са којим је разговарала о актуелној епидемиолошкој ситуацији у две земље и ЕУ, као и процесу евроинтеграција Србије.   
 
 
Јоксимовић и Рот су разговарали о питањима која се тичу унутрашњих прилика ЕУ, посебно новом седмогодишњем буџету, о месту и будућности политике проширења и Западног Балкана, посебно о свим аспектима приступног процеса Србије и изазовима и очекивањима од нове методологије, која би требало да донесе бржи, снажније политички вођен и усмераван и надгледан процес преговора.   
 
Јоксимовић је посебно информисала Рота о томе да је Влада Србије припремила конкретан имплементациони план за први преговарачки кластер владавине права, који обухвата пет већ отворених поглавља из области владавине права, а чија је реализација већ отпочела.   
 
„Озбиљан имплементациони план подразумева поново послату иницијативу Скупштини за усвајање уставних амандмана, усвајање Акционог плана за примену медијске стратегије, као и Радну групу за праћење примене Акционог плана, и Радну групу за безбедност и заштиту новинара", рекла је Јоксимовић, а саопштило Министарство за европске интеграције   
 
Такође, нагласила је да су тзв. Греко препоруке за борбу против корупције на транспарентан начин објављене и да ће се наставити поступање у складу са њима.    Додатно је представила и све друге значајне сегменте реформске политике Србије у свих шест кластера поглавља, од Зелене агенде, дигитализације, економско инвестиционог плана за ЗБ, стабилних и добрих макроекономских показатеља, чиме је Србија неспорно и током ове године показала да дубоко и суштински учествује у најважнијим политикама ЕУ, и да је земља која је кредибилно европска земља.   
 
Јоксимовић је нагласила да Србија разуме да ће ЕК и земљама требати још неко време да уобличе примену нове методологије на преговарачки процес Србије, и да је отуда важно да имамо сталан отворен дијалог како бисмо усмеравали процес у складу са новом методологијом.   
 
Она је изразила жаљење што ове године нису усвојени закључци о проширењу, и да самим тим није одржана политичка међувладина конференција са Србијом током немачког председавања.   
 
Изразила је уверење да ће на предстојећем Савету за стабилизацију и придруживање бити прилике да се о свим политичким и економским аспектима нашег процеса продискутује на највишем нивоу.   
 
Рот се захвалио министарки Јоксимовић на изнетим информацијама и питањима, и проактивном приступу Србије у погледу реформи и активног прихватања нове методологије.   
 
Он је подвукао да Немачка подржава Србију и политику проширења, и посебно поздравио све значајне већ предузете кораке нове Владе Србије посебно у области кластера 1 - владавине права, за које је истакао да су веома важан позитиван сигнал на европском путу Србије.   
 
Сложио се са министарком Јоксимовић око неопходности да се што пре уобличи начин примене нове методологије на земље које су већ у приступном процесу, где кластери европских политика и учешће Србије у њима постају инструмент мерења напретка у приступном процесу.   
 
Пренео је да ће Немачка бити заговорник одржавања политичке међувладине конференције са Србијом већ током прве половине идуће године.     
 
Посебно је било речи о Економском и инвестиционом плану за Западни Балкан, о којем су се саговорници сагласили да представља још једну потврду да Европска унија придаје стратешки значај стабилном и одрживом развоју региона, посебно у тешким околностима борбе са последицама пандемије Ковид-19.   
 
Јоксимовић је министру Роту захвалила на дугорочној и конкретној помоћи Немачке европским интеграцијама Србије - како на политичком нивоу, тако и путем развојне помоћи за финансирање реформских пројеката, као и стратешким успешним инвестицијама које су донеле значајан број радних места.   
 
Такође, саговорници су се сагласили да је од велике важности чињеница да је Србија приступом Ковакс механизму обезбедила да има приступ вакцинама које буде набавила ЕУ у готово исто време када и остале ЕУ земље.
 
Извор: Танјуг

Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
 
Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.
 
Начела из Универзалне декларације о људским правима представљала су темељ за изградњу међународног права у овој области, као и међународног система промоције и заштите људских права, као јединствене цивилизацијске тековине савременог доба. Наша обавеза данас јесте очување и јачање међународног система за поштовање људских права, развој стандарда људских права, контрола над испуњавањем преузетих обавеза, као и наставак сарадње са међународним и регионалним институцијама на заштити људских права. 
 
Србија је у пуној мери посвећена универзалним вредностима људских права и спровођењу у пракси међународних правних инструмената о људским правима. Наша континуирана сарадња са инструментима Савета за људска права у оквиру Уједињених нација, као и са Саветом Европе и механизмима људске димензије ОЕБС-а, представља важан део активности свих државних органа и илуструје нашу доследну опредељеност за испуњавање међународних стандарда људских права.                       
 
Међународни дан људских права је повод да се још једном укаже на обесправљеност српског и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и понови позив међународној заједници да омогући поштовање гарантованих међународних норми људских права и допринесе стварању услова за повратак интерно расељених лица, као и враћање њихове узурпиране имовине.
 

Oпширније...
Састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Палати Србија са амбасадорима земаља чланица Европске уније акредитованих у Србији и шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијем, са којима је разговарао о темама попут динамике приступних преговора између Србије и ЕУ, стабилности у региону, регионалним пројектима, као и о Европском инвестиционом плану који је Европска комисија представила заједно са Пакетом о проширењу.

Председник Вучић је и овом приликом потврдио да сарадња са Европском унијом и пуноправно чланство Србије остају један од кључних спољнополитичких приоритета наше земље. Он је посебно нагласио да је Србија у том смислу искрено посвећена даљим и дубљим реформама којима приступа са одговорношћу и озбиљношћу, те да кроз сарадњу са институцијама Уније и њених чланица настоји да усвоји и примени најбоље праксе.

„Србија ће наставити да се предано залаже за мир и стабилност у региону кроз унапређење билатералних односа са суседима, као и кроз јачање регионалне сарадње уз поштовање свих закључених споразума“, истакао је председник Вучић и додао да је европска будућност Западног Балкана од изузетног значаја, како за стабилност целог региона, тако и за безбедност и даљи просперитет ЕУ.

Амбасадори су истакли да су декларације о заједничком регионалном тржишту и зеленој агенди Западног Балкана, које су потписале Србија и сви лидери региона, топло поздрављене у Бриселу и у земљама ЕУ, те да добра и чврста повезаност и интеграција региона умногоме олакшава сарадњу саме Уније са Западним Балканом у свим областима од заједничког интереса.

„Чак 70 одсто страних инвестиција долази из земаља чији представници данас седе овде“, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици и додао да Србија може да буде сигурна да ће ЕУ наставити да помаже, подржава и улаже у српску економију. „Иако је Ковид-19 изложио све економије великом оптерећењу, српска економија одолева и доказала је своју отпорност. Са Економско-инвестиционим планом за Западни Балкан, ЕУ ће остати најснажнији партнер Србије за привредни опоравак, који ће подржати инфраструктуру, и зелену и дигиталну транзицију. Радују нас најављене реформе у области владавине права, укључујући реформе правосуђа и слободе медија. Управо то представља основу за убрзање процеса придруживања и ми охрабрујемо нову Владу да настави са радом и реализацијом у овом правцу", истакао је Фабрици.

Председник Вучић је нагласио да Србија високо цени то што је, упркос бројним изазовима са којима се суочава, ЕУ успела да одржи питање проширења на својој агенди, поготово кроз недавно усвајање нове, измењене методологије преговарачког процеса.

„У том смислу, очекујемо од Европске уније да динамика приступних преговора Србије прати и вреднује наше реформске напоре“, рекао је председник Вучић истакавши да је Србија спремна да са својим европским партнерима настави да ради на спровођењу реформи и бројних заједничких пројеката.

Председник Вучић је посебно нагласио да Србија поздравља Економски и инвестициони план који је ЕК представила заједно са Пакетом о проширењу и изразио спремност наше земље да са партнерима у региону настави да ради на примени овог Плана како би се унапредио економски потенцијал региона и постигла боља инфраструктурна повезаност, што би довело до приближавања јединственом европском тржишту.

„У том контексту, надамо се и скором усвајању Вишегодишњег финансијског оквира 2021-2027. године, јер то значи и могућност коришћења финансијских средстава намењених спровођењу реформи, како у Србији, тако и у региону“, рекао је председник Вучић и још једном истакао да Србија остаје на европском путу искрено верујући у сарадњу са европским партнерима.

„2020. је била изузетно тешка година за све, посебно због последица Ковида 19. Када погледам посвећеност нове Владе да спроводи реформе, Економско-инвестициони план ЕУ, нову методологију и повећану сарадњу у борби против Ковида 19, видим 2021. годину са много повољнијим изгледима за напредак у проширењу“, закључио је Фабрици.

Председник Вучић је, такође, нагласио да је Србија спремна да интензивно ради са земљама чланицама ЕУ на изналажењу адекватних одговора за нове изазове, као што је пандемија Ковид 19.

Београд, 08. децембар 2020. године


Oпширније...
Десета конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону

8.децембар 2020.године

Удружење новинара (УНС) под подршком Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова организоваће, 29. децембра о.г, Десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону.

Конференција ће због пандемије КОВИД 19 бити одржана преко ZOOM апликације. Тема Десете конференције ће бити рад медија, организација и рад удружења Срба из региона и дијаспоре током пандемије изазване вирусом КОВИД 19, те да ли је и на који начин пандемија утицала на квалитет рада и економску одрживост медијске делатности Срба у дијаспори и региону...

 

 


Oпширније...
Нове мере за спречавање ширења КОВИД-19 вируса
Дана 03.новембра 2020. године Влада Р. Италије донела је нови Декрет у вези са мерама спречавања ширења КОВИД-19 вируса. Најважније мере дефинисане Декретом су:
 
На целој територији Р. Италије:
 
- Обавезно ношење заштитне маске, како на отвореном тако и у затвореном простору
- Обавезно држање дистанце од најмање једног метра у односу на друге особе 
- Сваког дана у периоду од 22.00 до 05.00 часова на снази је полицијски час
- Забрањено је окупљање на трговима 
- На свим јавним местима, у радњама и чекаоницама, обавезно је поставити видна обавештења о мерама спречавања ширења КОВИД-19 вируса 
- Забрањено је окупљање у парковима
- Дозвољено је рекреирати се и бавити се спортом индивидуално, у непосредној близини места становања, са држањем прописане дистанце у односу на друге особе
- Забрањен је рад теретана, базена, термалних и спа центара и сл.
- Затворени су спортски центри осим у вези са спортским активностима од националног и интернационалног значаја (у том случају предвиђен је карантин и ПЦР тест за спортисте и остале учеснике)
- Забрањен је рад биоскопа и позоришта 
- Забрањено је одржавање семинара, конгреса и догађаја сличног типа а све пословне састанке је потребно одржавати on-line, на даљину 
- Приступ верским објектима дозвољен је само уколико је обезбеђена  минимална прописана дистанца између присутних
- Забрањено је одржавање изложби
- Забрањен је рад музеја
- Одржавање наставе и наставних активности за узрасте од седмог разреда основне школе, средње школе и факултете одржаваће се искључиво on-line, на даљину
- Продајни објекти могу бити отворени само ако се стриктно придржавају предвиђених мера за спречавање ширења КОВИД-19 вируса
- Током викенда дозвољен је рад само продавницама са прехрамбеним производима, апотекама, биљним апотекама, продавницама које продају новине и цигарете
- Дозвољено радно време за барове и ресторане је у периоду  од 05.00 до 18.00 часова, дозвољено је да за једним столом седи највише четири особе из исте породице, кућна достава дозвољена је до 22.00 часа.
- Kапацитети за пријем путника у јавном превозу смањени су за 50%
- Препоручује се рад од куће свуда где је то могуће организовати
 
 
Р. Италија је подељена у три зоне: жута, наранџаста и црвена.  
 
Црвена зона је зона са највишим степеном ризика од заражавања и ширења КОВИД-19 вируса (Ломбардија, Пијемонт, Вале Д’Аоста и Kалабрија).
 
У црвеним зонама на снази су следеће мере:
 
- Забрањено је кретање између региона као и унутар региона – између општина, осим у хитним случајевима, као и због пословних или здравствених разлога
- Дозвољено је кретање ради повратка на адресу пребивалишта 
- Забрањен је рад свим продајним објектима осим прехрамбеним продавницама, апотекама, биљним апотекама, продавницама новина и цигарета
- Забрањен је рад угоститељским објектима - баровима, ресторанима, посластичарницама и сл,  дозвољена је кућна достава до 22.00 часа
- Забрањен је рад спортских центара
- Дозвољено је рекреирати се и бавити се спортом индивидуално, у непосредној близини места становања, са држањем прописане дистанце у односу на друге особе
- Одржавање наставе и наставних активности за узрасте од седмог разреда основне школе, средње школе и факултете одржаваће се искључиво on-line, на даљину
- Препоручује се да се активности јавне администрације и институција сведу искључиво на хитне случајеве и да се, колико год и  где год је то могуће организовати, послови обављају у форми smart working односно рада на даљину
- Препоручује се учестала дезинфекција пословног простора 
- Препоручује се да се у свим активностима јавне администрације и институција међуљудски контакт сведе на минимум, да се активности одвијају на даљину, да се изврше промене и усклађивања радног времена на начин који омогућава остваривање што мањег контакта између странака, између странака и запослених, као и међусобно између запослених
 
Наведене мере и класификација према зонама разматраће се сваких 15 дана и у односу на тренутно стање доносиће се даље одлуке.
 
 

Oпширније...
Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде

 

Брошура је доступна на следећем линку:

Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде

 

 


Oпширније...
SERBIA - Emerging tech development hub

 

Брошура је доступна на следећем линку: 

SERBIA - Emerging tech development hub

 

 


Oпширније...
ПРОДУЖЕЊЕ ЗАБРАНЕ УЛАСKА У Р. ИТАЛИЈУ ЗА ЛИЦА KОЈА ДОЛАЗЕ ИЗ Р. СРБИЈЕ
Дана 03. августа 2020. године продужена је до даљег забрана уласка коју је Министар здравља Републике Италије потписао 16.07.2020. године којом се, почев од 16. јула уводе следећа ограничења кретања ИЗ И KА иностранству:
 
1. Забрана уласка у Р. Италију лицима која су у претходних 14 дана боравила/транзитирала у Р. Србији
 
2. Забрана се не односи само на европске држављане (ЕУ, Шенген, УK, европске микродржаве) и чланове њихових породица са којима живе у истом домаћинству (директни сродници (родитељи, деца, бабе, деде, унуци, прабабе, прадеде, праунуци), супружници, стални партнери, партнери у оквиру грађанске заједнице), са регистрованим пребивалиштем у Италији које је пријављено пре данашњег датума. У сваком случају, ова лица подлежу обавези карантина
 
Сва физичка лица која улазе у Италију, авионом, железницом, морским путевима или друмским, иако немају симптоме, у обавези су да одмах пријаве свој улазак у Италију Одељењу за превенцију здравствене установе која је територијално надлежна, и налазиће се под здравственим надзором и у самоизолацији у периоду од 14 дана (карантин). 
 
3. Забрана уласка и обавеза карантина не важе за чланове дипломатског кора, Амбасада, међународних мисија и организација при обављању њихових функција, а не важе ни за аутопревознике
 
4. Обустава директних и индиректних летова из Р. Србије
 
У складу са тренутним ступањем на снагу данашње уредбе, Air Serbia је од истог тренутка отказала све летове из/за Р. Италију. 
 
5. Сва лица која улазе у Италију морају да попуне формулар личне изјаве
 
Ово се не односи само за прекограничне раднике и путовање из и у Сан Марино и Ватикан.
 
 
 
Формулар личне изјаве можете преузети овде: Формулар личне изјаве
 
 

Oпширније...
Резултати конкурса за суфинансирање пројеката

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, донео је Одлукe о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, по јавном позиву који је био отворен од 18. маја до 01. јуна 2020. године.

Увид у донете одлуке можете извршити на следећим линковима:

Одлука о суфинансирању пројеката за регион – 08. јул 2020. године

Одлука о суфинансирању пројеката за дијаспору – 08. јул 2020. године


Oпширније...
Важно обавештење - Отварање свих граничних прелаза Р. Србије

Обавештавамо да су у складу са одлукама Владе Републике Србије, од 22. маја 2020. године отворени сви гранични прелази Р.Србије и да je укинута забрана уласка у Р. Србију, као и епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана.

Редован режим уласка у Р. Србију успостављен је на основу Одлуке о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Р. Србију, Одлуке о престанку важења Одлуке о затварању граничних прелаза и Одлуке о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19, изазване вирусом  SARS-CoV-2 заразном болешћу, које су ступиле на снагу 22. маја 2020. године.

 


Oпширније...
Поновљени конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да је Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону поново расписало конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 18. маја до 01. јуна 2020. године.

Све информације о конкурсима доступне су на следећем линку:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/.

 


Oпширније...
КОРОНА ВИРУС – РЕГУЛИСАЊЕ БОРАВКА НА ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ ИТАЛИЈЕ

Преносимо обавештење Министарства иностраних послова и међународне сарадње Р. Италије у вези са регулисањем боравка у Р. Италији током трајања ванредних мера у циљу сузбијања и ограничавања ширења болести COVID-19.

Лица која имају дозволу боравка - Декрет „Cura Italia“ број 18 (члан 103 став 2) предвиђа да дозволе боравка, које истичу у периоду између 31.01.2020. и 31.07.2020. године, остају на снази до 31. августа 2020. године.

Странци која привремено бораве - С обзиром на актуелну ванредну санитарну ситуацију, странци који у Италији краткотрајно бораве (у визном или безвизном режиму) и нису у могућности да се врате у земље порекла због објективних разлога више силе (недостатак конекција односно немогућност путовања) моћи ће да наставе законити законити боравак у Италији без додатних формалности, под условом да испоштују обавезу напуштања територије Италије чим буду превазиђене околности које то тренутно спречавају.

 


Oпширније...
Укидање ванредног стања на територији Републике Србије

Обавештавамо вас да је Народна скупштина Републике Србије, на Другој седници за време ванредног стања одржаној 6. маја о.г, донела Одлуку о укидању ванредног стања на територији Републике Србије, које је проглашено 15. марта 2020. године.

Одлука о затварању свих граничних прелаза за улазак у Р. Србију, од 19.03.2020. године, којом су затворени сви међународни гранични прелази у - друмском, железничком и речном саобраћају, као и за улазак преко граничних прелаза за погранични саобраћај према суседним земљама и даље је на снази.

 


Oпширније...
ИЗБОРИ 2020 - НАСТАВАК ИЗБОРНИХ РАДЊИ

ИЗБОРИ 2020. - НАСТАВАК ИЗБОРНИХ РАДЊИ

 

Председник Р. Србије је 10. маја 2020. године донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике ("Службени гласник РС" број 68/20) којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020. године.

 

Републичка изборна комисија је 11. маја 2020. године донела Решење о наставку изборних радњи.

 

ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛАТ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У МИЛАНУ

ИЗБОРИ 2020 – УПУТСТВО ЗА ГЛАСАЊЕ

 

Председник Републике Србије донео је одлуку о расписивању избора за народне посланике Народне скупштине који ће бити одржани 21. јуна 2020. године.

 

КО ИМА БИРАЧКО ПРАВО У ИНОСТРАНСТВУ

• Бирачко право имају пунолетни држављани Републике Србије који живе у иностранству и имају пребивалиште у Републици Србији.

• Право да гласају у иностранству имају и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички или пословно бораве у иностранству, ако су претходно благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.

 

КAKO МОЖЕTE ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

• Држављанин Републике Србије може гласати у иностранству ако је уписан у Јединствени бирачки списак Републике Србије.

• Молимо да пре пријаве обавезно проверите да ли сте уписани у Јединствени бирачки списак. То можете учинити на основу јединственог матичног броја (ЈМБГ) преко сајта Министарства за државну управу и локалну самоуправу: https://upit.birackispisak.gov.rs

• Провера се може обавити и у просторијама Генералног конзулата приликом подношења захтева за гласање.

• Уколико нисте уписани у бирачки списак, Захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији можете преузети овде: Захтев за упис у Јединствени бирачки списак 

• Захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији можете  добити и у просторијама Генералног конзулата

• Поред захтева, потребно је приложити и копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије.

• Уколико сте већ уписани у Јединствени бирачки списак, Захтев за упис у бирачки списак за гласање у иностранству можете преузети овде: Захтев за гласање у иностранству 

• Захтев за упис у бирачки списак за гласање у иностранству можете добити и у просторијама Генералног конзулата

• Поред захтева, потребно је приложити и копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије.

• Захтев мора бити попуњен читко. Подаци морају бити исправни.

• Погрешно унети подаци могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева.

 

ДО КАДА СЕ МОЖЕТЕ ПРИЈАВИТИ ЗА ГЛАСАЊЕ

• Захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за гласање у иностранству може се преко Генералног конзулата Републике Србије у Милану поднети најкасније до 30. маја 2020. године у 12:00 часова.

 

КАКО МОЖЕТЕ ПОДНЕТИ ЗАХТЕВ

• Као препоручену пошиљку - попуњен и потписан захтев, као и копију српског пасоша или личне карте можете послати на адресу: Via Pantano 2, 20122 Milano (MI), Italia

• У електронској форми - попуњен и потписан захтев, као и српски пасош или личну карту, потребно је скенирати и путем мејла послати на адресу: info@gkrsmi.it

Због тренутне ситуације у Р. Италији са ЦОВИД-19 вирусом, препоручујемо да свако ко је могућности процедуру пријаве за гласање у инсотранству изврши путем електронске поште.

 

ОБАВЕШТАВАЊЕ БИРАЧА

• Бирачу који испуњава услове за гласање ће бити послато обавештење о дану и времену одржавања избора са бројем и адресом бирачког места на коме гласа.

Обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе Р. Србије за бираче који имају боравиште у иностранству можете видети ОВДЕ.

 

 

 


Oпширније...
Хуманитарна помоћ Републике Србије упућена Републици Италији

Председник Републике Србије Александар Вучић и министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић присуствовали су данас испраћају пошиљке медицинске опреме коју Србија донира Италији за борбу против пандемије COVID-19.

Према Италији су са београдског аеродрома полетела четири авиона „Ер Србије“ са медицинском опремом, а у једном од њих је и министарка Јоксимовић, која ће лично уручити помоћ министру спољних послова Италије Луиђију Ди Мају.

Вучић је том приликом истакао да је Италија велики пријатељ Србије и да нам је помагала увек када је то било потребно.

 


Oпширније...
ДОНАТОРСКИ РАЧУН ЗА ПОМОЋ У БОРБИ ПРОТИВ ЕПИДЕМИЈЕ БОЛЕСТИ COVID-19

Глобална претња изазвана пандемијом вируса COVID-19 показала је неопходност солидарности и заједничке борбе у циљу спречавања и контроле даљег ширења вируса.

Имајући у виду наведено, обавештавамо све заинтересоване фондације, правна и физичка лица да, уколико желе, могу извршити трансфер финансијских средстава преко централног наменског рачуна за прикупљање донација у циљу сузбијања последица епидемије у Републици Србији.

Донације се могу извршити у еврима, доларима и швајцарским францима.

Сврха донација је помоћ у борби против епидемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

 

Рачун у валути EUR:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE93500502010200721925

SWIFT/BIC: HELADEF1822

 

Рачун у валути USD:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE44500502010254022561

SWIFT/BIC: HELADEF1822

 

Рачун у валути CHF:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE92500502010254022570

SWIFT/BIC: HELADEF1822

 

Унапред се захваљујемо свим доброчинитељима који и у овим тешким временима показују саосећање и солидарност са Републиком Србијом и њеним грађанима.


Oпширније...
#ОстаниКодКуће - ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ

Министарство културе и информисања упутило је препоруку установама културе да се грађанима Србије у земљи и инотранству омогући максимална доступност дигиталних садржаја из области културе. У жељи да се новонастала друштвена ситуација што безболније превазиђе, на интернет страници Министарства можете пронаћи списак дигиталних садржаја у области културе које нуде установе културе приступом на ВИРТУЕЛНЕ ТУРЕ КРОЗ КУЛТУРНЕ САДРЖАЈЕ, као и веб страници ДИГИТАЛНА СОЛИДАРНОСТ.

На сајту Министарства културе и информисања доступни су линкови ка ПРЕТРАЖИВАЧУ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА који обезбеђује доступност информацијама о културном наслеђу Републике Србије које се чува у библиотекама, архивима, мизејима, галеријама, зааводима за заштиту споменика и др, а са циљем подстицања учења и јачања свести о значају културног наслеђа.


Oпширније...
КОРОНА ВИРУС – ИЗМЕНА ОДЛУКЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 15. марта о.г, донела Одлуку о измени Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом САРС-ЦоВ-2 заразном болешћу, којом се тачка 4. Одлуке мења и гласи:

''Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, страним држављанима надлежни органи привремено ће забранити улазак у Републику Србију''

Мере из става 1. ове тачке не примењују се на:

1) посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Р.Србије;
2) посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Р.Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р.Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р.Србије у случају низводне пловидбе;
3) возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;
4) посаде и кабинско особље вадухоплова чије је крајње одредиште Р.Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Р.Србије;
5) лица која су добила сагласност за улазак у Р.Србију и боравак или транзит кроз Републику Србију од Радног тела Владе које чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Радно тело Владе одредиће услове и ограничење транзита, односно боравка лица којима је дата дозвола за улазак у Републику Србију;
6) хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговорене дипломатским путем;
7) акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе;
8) стране држављане који имају одобрен боравак или стално настањење у Републици Србији.

Тачка 4а Одлуке мења се и гласи:

''Држављани Републике Србије и лица из тачке  4. став 2. подтачка 8) ове Одлуке, који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из: Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке, упућују се у изолацију у трајању од 28 дана, а домаћим држављанима и лицима из тачке 4. став. Подтачка 7) ове одлуке који долазе из других држава, одређује се мера стављања под здравствени надзор у трајању од 14. дана (изолација у кућним условима)''

Одлука ступила је на снагу 15. марта 2020. године, и остаје на снази до даљњег.


Oпширније...
ХИТНО САОПШТЕЊЕ ГЕНЕРАЛНОГ КОНЗУЛАТА Р. СРБИЈЕ У МИЛАНУ
 
ВАЖНО САОПШТЕЊЕ
 
Поводом проглашења епидемије коронавируса (COVID-19) и предузетих хитних мера које су на снази у Р. Италији, Генерални конзулат Р. Србије у Милану, саопштава свим  српским држављанима, који бораве на јурисдикционом подручју које покрива ово дипломатско конзуларно представништво, да ће се рад са странкама у наредном периоду ограничити само на хитне и неодложне случајеве до побољшања епидемиолошке ситуације.
 
С тим у вези информишемо грађане да ће се  рад на пословима  биометријске аквизиције, који укључује уручење путне исправе и подношење захтева за нови пасош, привремено ограничити радом на хитним и  неодложним случајевима, до нормализације стања и прилика у Р.Италији.
 
С обзиром на постојеће околности  и горе наведено, молимо грађане којима сви остали захтеви нису неодложни и хитни, да имају разумевање и одложе свој долазак у просторије Генералног конзулата Р.Србије у Милано, до побољшања епидемиолошке ситуације, односно до укидања Декрета од стране Владе Р. Италије. 
 
Хвала свим грађанима на разумевању.
 
 
 

Oпширније...
Додатне мере Владе Републике Србије у спречавању ширења коронавируса
 

Влада Републике Србије је на седници одржаној 10.03.2020. године донела додатне мере у циљу спречавања појаве ширења и сузбијања заразне болести COVID-19, према препорукама наших епидемиолога и у складу са препорукама Светске здравствене организације (СЗО).

 
У складу са тим, уводи се привремена забрана уласка у Републику Србију страним држављанима који долазе из подручја са интензивном трансмисијом коронавируса.
 
Забрана уласка се односи на особе које су боравиле у Италији, појединим провинцијама Народне Републике Кине, Јужне Кореје и деловима Швајцарске.
 

 


Oпширније...
ЦОВИД-19 ( Kорона вирус) у Републици Италији

 

У Р.Италији је на снази ванредна ситуација због ширења коронавируса ЦОВИД-19, као и хитне мере у циљу спречавања и управљања овом епидемиолошком ситуацијом.

Последње извештаје о томе које су мере заштите на снази, које су регије  захваћене вирусом и који је број оболелих, преминулих и опорављених пацијената у сваком тренутку можете проверити на званичном сајту Mинистарства здравља Р.Италије:

ПОСЛЕДЊИ ИЗВЕШТАЈ ЗА COVID- 19

http://www.salute.gov.it/portale/news/p3_2_1.jsp?lingua=italiano&menu=notizie&area=nuovoCoronavirus&btnCerca=  

 

Нове мере Владе Р.Италије за сузбијање и ограничавање ширења Корона вируса (од 4.марта 2020.):

1. Суспендују се све врсте друштвених догађаја, конференције и састанци (како јавни тако и приватни) који окупљају велики број људи, а који не могу да обезбеде поштовање безбедносне дистанце од најмање 1 метра

2. Суспендују се сви спортски догађаји и такмичења у свим дисциплинама .Тренинзи и основне спортске активности могу се изводити напољу или унутар спортских сала само под условом да се може обезбедити безбедна дистанца од 1 метар

3. Oбустављају се све наставне активности у школским установама за све узрасте , као и на Универзитетима до 15.марта. Све образовне установе које за то имају могућност, организоваће наставу on line

4. Забрањено је да пратиоци пацијената улазе у чекаонице хитне помоћи, сем ако то посебно не наложи здравствено особље, приступ родбине и посетилаца установама неге и старачким домовима

 

Мере превенције, хигијенско-санитарне 

1. Често прање руку и коришћење средстава за дезинфекцију

2. Избегавање блиског контакта са људима који пате од акутних респираторних инфекција

3. Избегавање руковања,загрљаја и директног физичког контакта

4. Избегавање додиривања очију, носа и уста

5. Заштита марамицом или руком у случају кашљања или кијања

6. Одржавање растојања од најмање 1 метра у сваком друштвеном контакту

7. Избегавање заједничке употребе флаша и чаша

8. Избегавање узимања антивиралних лекова и антибиотика (уколико није прописано од лекара)

9. Чишћење радних површина средствима на бази хлора и алкохола

 

Генерални конзулат Р.Србије у Милану и током ове ванредне ситуације стоји на располагању и пружа све услуге  држављанима Р.Србије на територији Р.Италије.

Из безбедносних разлога, молимо суграђане који су ових дана планирали долазак у Генерални конзулат ради замене путних исправа (пасоша) да евентуално размотре одлагање подношења овог захтева до стабилизације епидемиолошке ситуације.

Ова услуга захтева близак контакт запосленог и странке на раздаљини мањој од метар и процес узимања биометријских података траје око 10 минута због чега нисмо у могућности да обезбедимо препоручену безбедносну дистанцу што повећава ризик од ширења вируса.

Такође, ово је услуга која не захтева хитност с обзиром да је рок за замену од два до седам месеци пре истека претходне путне исправе(пасоша), да се на израду пасоша чека 60 дана, као и да не постоји законска препрека за подношење захтева ни након истека пасоша.

Такође, молимо и све суграђане којима није хитно да обаве друге конзуларне радње, да уколико су у могућности размотре одлагање доласка у Генерално конзулат до стабилизације епидемиолошке ситуације.

 

 

 


Oпширније...
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ СА БОРАВИШТЕМ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛAНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

 

На основу члана 16. став 2. Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 104/09 и 99/11) и тачке 8. Упутства за спровођење Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 15/12 и 88/18), Министарство државне управе и локалне самоуправе

ОБАВЕШТАВА

БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (4. април 2020. године)могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

Надлежна општинска, односно градска управа решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати на исти начин и по истом поступку доставља дипломатско-конзуларнмо представништву које је проследило захтев, ради обавештавања бирача.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/.


Oпширније...
Прослава Дана државности Републике Србије

Дана 13.02.2020. године у палати Клерићи у Милану одржана је прослава Дана државности републике Србије у присуству 150 званица које су чинили представници конзуларног кора, представници регионалних и локалних власти и институција, представнци Српске православне цркве и српске дијаспоре.

Званицама се најпре обратила генерални конзул Радмила Селаковић, након чека је уследило обраћање почасног госта Алан Кристијан Риција, секретара за односе са иностранством региона Ломбрадија.

Прославу је пратило извођење химни Р. Италије и Р. Србије од стране гђе Маје Рељин (сопран), као и пратећег музичког програма у изведби професора Алберта Серапиља (кларинет), професорке Стефаније Мормоне (клавир) и Тицијана Ђудићеа (виолина) Конзерваторијума музике Ђузепе Верди из Милана.

Још једном изражавамо велику захвалност спонзорима који су помогли одржавање прославе Дана државности Републике Србије.


Oпширније...
Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору

Обавезна документација:

Подносиоци пројеката OБАВЕЗНО достављају следећу ДОКУМЕНТАЦИЈУ:

 

 • Попуњен Образац 1 – за пријаву и писање предлога пројекта (саставни део овог обрасца је Пријава, Предлог пројекта и Изјава о непостојању сукоба интереса и веродостојности података у обрасцима за пријаву –потписана од стране овлашћеног лица у организацији која је подносилац пројекта)
 • Попуњен Образац 2 – предлог буџета пројекта
 • Решење о упису у регистар организација, или други одговарајући акт, као доказ да је организација регистрована у складу са прописима државе у којој делује; организације регистроване ван територије Републике Србије потребно је да доставе Решење или други одговарајући акт, преведен на српски језик код овлашћеног судског тумача за српски језик;

За организације чије је седиште регистровано у Републици Србији, провера    статуса се врши службеним путем преко званичног сајта органа за регистрацију, са даном пријема пријаве на конкурс.

 • За организације из иностранства уз пријавну документацију потребно је достављање инструкције за девизне уплате из банке у којој организација има отворен рачун (није довољно само попунити SWIFT и IBAN у образцу пријаве), са идентификационим подацима организације и уписаним подацима о овлашћеном лицу за располагање средствима, који се слажу са подацима неведеним у пријави, не старију од 30 дана од дана објављивања конкурса.

Напомена: Епархије Српске православне цркве у иностранству достављају фотокопију потврде о упису у Регистар цркава и верских заједница. Црквене јединице у оквиру епархије Српске православне цркве у иностранству, поред потврде о упису у регистар Епархије, достављају и потврду те Епархије да јединица има својство правног лица у смислу аутономних прописа СПЦ.

 

Пожељна пратећа документација:

 • Протокол или уговор о партнерству у случају партнерства више удружења, који јасно дефинише улоге и одговорности сваког партнера;
 • Писма препоруке од дипломатско конзуларног представништва на чијој се територији конзуларне надлежности пројекат реализује;
 • Остала писма препоруке.

 

Реализација пројекaта предвиђена је до 28. фебруара 2021. године.

 

Сви обрасци су доступни на интернет страници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs

Конкурс се објављује на интернет страници Министарства спољних послова www.mfa.rs и интернет страници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs  20. јануара 2020. године, и у листу ,,Вести”.

Рок и начин достављања пројеката:

Заинтересовани су дужни да пројекте доставе најкасније до 10. фебруара 2020. године, у затвореној коверти са назнаком ,,За конкурс за дијаспору, уз навођење области конкурса, у складу са обрасцем за пријаву и писање пројекта, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Кнеза Милоша 24-26, 11000 Београд, лично или поштом препоручено. Неблаговремене пријаве и непотпуна документација неће бити узети у разматрање.

Укупна вредност опредељених средстава за овај Конкурс износи до 52.500.000 (словима: педесет два милиона пет стотина хиљада) динара и то: 5.000.000 (словима: пет милиона) динара за програмске активности 0001 и  47.500.000  (словима: четрдесет седам милиона пет стотина хиљада) динара за програмске активности 0002.

Најмањи износ средстава који се може одобрити по пројекту износи 100.000 (словима: стотину хиљада) динара, а највећи  износ по пројекту износи 1.500.000 (словима: милион пет стотина хиљада)  динара.      

                                                                 

Организација која се пријављује на Конкурс може аплицирати само са једним пројектним предлогом.

Образац за пријаву и писање предлога пројекта и Образац предлога буџета пројекта потребно је попунити читко, штампаним словима или откуцати на писаћој машини или персоналном рачунару, на српском језику и ћириличком писму.

Смернице за подносиоце предлога пројеката садрже детаљне критеријуме и приоритете на основу којих ће се пројекти оцењивати, као и информације о начину припреме и подношења пројектног предлога. Смернице за подносиоце предлога пројекта чине саставни део конкурсне документације.

Предата пријава и друга документација остаје трајно у архиви Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и не враћа се подносиоцима.

Министар ће формирати конкурсну комисију која ће разматрати пристигле  пројекте и утврдити предлог Одлуке за суфинансирање пројеката. Резултати Конкурса биће објављени на интернет страници Министарства спољних послова www.mfa.rs и интернет страници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs.


Oпширније...
Конкурс за суфинансирање пројеката за регион

Обавезна документација

Подносиоци пројеката OБАВЕЗНО достављају следећу ДОКУМЕНТАЦИЈУ:

 • Попуњен Образац 1 – за пријаву и писање предлога пројекта (саставни део овог обрасца је Пријава, Предлог пројекта и Изјава о непостојању сукоба интереса и веродостојности података у обрасцима за пријаву – потписана од стране овлашћеног лица у организацији која је подносилац пројекта)
 • Попуњен Образац 2 – предлог буџета пројекта
 • Решење о упису у регистар организација, или други одговарајући акт, као доказ да је организација регистрована у складу са прописима државе у којој делује; организације регистроване ван територије Републике Србије потребно је да доставе Решење или други одговарајући акт, преведен на српски језик код овлашћеног судског тумача за српски језик;

За организације чије је седиште регистровано у Републици Србији, провера    правног статуса се врши службеним путем преко званичног сајта органа за регистрацију, са даном пријема пријаве на конкурс.

 • За организације из иностранства уз пријавну документацију потребно је достављање инструкције за девизне уплате из банке у којој организација има отворен рачун (није довољно само попунити SWIFT и IBAN у образцу пријаве), са идентификационим подацима организације и уписаним подацима о овлашћеном лицу за располагање средствима, који се слажу са подацима неведеним у пријави, не старију од 30 дана од дана објављивања конкурса.

Напомена: Епархије Српске православне цркве у иностранству достављају фотокопију потврде о упису у Регистар цркава и верских заједница. Црквене јединице у оквиру епархије Српске православне цркве у иностранству, поред потврде о упису у регистар Епархије, достављају и потврду те Епархије да јединица има својство правног лица у смислу аутономних прописа СПЦ.

Пожељна пратећа документација:

 • Протокол или уговор о партнерству у случају партнерства више удружења, који јасно дефинише улоге и одговорности сваког партнера;
 • Писма препоруке од дипломатско конзуларног представништва на чијој се територији конзуларне надлежности пројекат реализује;
 • Остала писма препоруке.

Реализација пројекaта предвиђена је до 28. фебруара 2021. године.

Сви обрасци су доступни на интернет страници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs

Конкурс се објављује на интернет страници Министарства спољних послова www.mfa.rs  и интернет страници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs  20. јануара 2020. године, и у листу ,, Вести”.

Рок и начин достављања пројеката:

Заинтересовани су дужни да пројекте доставе најкасније до 10. фебруара 2020. године, у затвореној коверти са назнаком ,,За конкурс за регион”, уз навођење области конкурса, у складу са обрасцем за пријаву и писање пројекта, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Кнеза Милоша 24-26, 11000 Београд, поштом препоручено или писарници МСП. Неблаговремене пријаве и непотпуна документација неће бити узети у разматрање.

Укупна вредност опредељених средстава за овај Конкурс износи до  52.500.000  (словима: педесет два милиона пет стотина хиљада) динара и то: 5.000.000 (словима: пет милиона) динара за програмске активности 0001 и  47.500.000 (словима: четрдесет седам милиона пет стотина хиљада) динара за програмске активности 0002.

Најмањи износ средстава који се може одобрити по пројекту износи 100.000 (словима: стотину хиљада) динара, а највећи  износ по пројекту износи 1.500.000 (словима: милион пет стотина хиљада)  динара.

Организација која се пријављује на Конкурс може аплицирати само са једним пројектним предлогом.

Образац за пријаву и писање предлога пројекта и Образац предлога буџета пројекта потребно је попунити читко, штампаним словима или откуцати на писаћој машини или персоналном рачунару, на српском језику и ћириличком писму.

Смернице за подносиоце предлога пројеката садрже детаљне критеријуме и приоритете на основу којих ће се пројекти оцењивати, као и информације о начину припреме и подношења пројектног предлога. Смернице за подносиоце предлога пројекта чине саставни део конкурсне документације.

Предата пријава и друга документација остаје трајно у архиви Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и не враћа се подносиоцима.

Министар ће формирати конкурсну комисију која ће разматрати пристигле  пројекте и утврдити предлог Одлуке за суфинансирање пројеката. Резултати Конкурса биће објављени на интернет страници Министарства спољних послова www.mfa.rs  и интернет страници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs


Oпширније...
Наградни конкурс на тему “Свети Трифун и Свети Валентин некада и сада”

Академска српска асоцијација (АСА) расписује наградни конкурс на тему “Свети Трифун и Свети Валентин некада и сада”.

Услови конкурса: 

На конкурсу могу учестовавати деца из дијаспоре у узрасту од 15 до 20 година. Kонкурише се са темом на српском и енглеском језику, максимално до две куцане стране. 

Детаљније: https://asasocijacija.com/otvoren-nagradni-konkurs-na-temu-sveti-trifun-i-sveti-valentin-nekada-i-sada/


Oпширније...
Радна посета Председник покрајинске владе Игора Мировића италијанској регији Ломбардија

 

Председник Покрајинске владе г. Игор Мировић састао се дана 23.01.2020. године у Милану с председником регије Ломбардија г. Атилиом Фонтаном.

 


Oпширније...
Обавештење о закљученом уговору - јавна набавка мале вредности, службено возило

У прилогу објављујемо закључени Уговор - јавна набавка мале вредности, набавка новог службеног возила за потребе Генералног конзулата Републике Србије у Милану.

http://milano.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Уговор_-_јавна_набавка_мале_вредности,_набавка_службеног_возила.pdf

 

 


Oпширније...
Финансијски водич за повратнике у Републику Србију
Народна банка Србије је израдила Финансијски водич за повратнике како би унапредила информисаност наших грађана који желе да се врате у Србију. У водичу се на једном месту налазе информације о девизним прописима и пословању које су значајне за повратак наших грађана и њихову бржу интеграцију.
 
 
Верзија на енглеском језику:
 

Oпширније...
Милано ће посадити три милиона нових садница дрвећа до 2030. године
Поводом пројекта “ForestaMI”, заправо стратешког плана да се у Милану у наредних 10 година посади 3 милиона нових стабала, рStampa Estera di Milano) 27. новембра у Милану, одржана је конференција, на којој је чувени архитекта Стефано Боери, заједно са начелником за урбанизам, зеленило и пољопривреду града Милана, Пјерфранческом Мараном, представио овај пројекат домаћим и страним новинарима.
 

Oпширније...
Републички избори 2020. године - остваривање гласачког права у иностранству

Имајући у виду да ће се у Рeпублици Србији 2020. године одржати парламентарни избори, ради правовременог обавештавања наших држављана и остваривања гласачког права у иностранству, позивају се заинтересовани да попуне Захтев (у прилогу) и исти доставе Генералном конзулату Републике Србије у Милану путем електронске поште на адресу info@gkrsmi.it .

Попуњени захтев служи за прављење базе података држављана Републике Србије који желе да остваре своје гласачко право а са циљем обезбеђивања потребног броја пријављених за отварање гласачког места у иностранству.

Наглашавамо да је овај захтев намењен за прављење листе заинтересованих за гласање у иностранству те да ће званичан захтев бити након објављивању у Службеном гласнику Републике Србије.

Захтев можете преузети овде: http://milano.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev.pdf

 


Oпширније...
Посета генералног конзула Радмиле Селаковић дечијој болници „L’Ospedale Infantile Regina Margherita” у Торину

Дана 13.11.2019. године генерални конзул Републике Србије у Милану гђа. Радмила Селаковић посетила је дечију болницу „L’Ospedale Infantile Regina Margherita“ у Торину.


Oпширније...
Посета генералног конзула гђе. Радмиле Селаковић болници „Fondazione IRCCS – Policlinico San Matteo“ у Павији

Дана 05.11.2019. године генерални конзул Републике Србије у Милану гђа. Радмила Селаковић посетила је болницу „Fondazione IRCCS – Policlinico San Matteo“ у Павији у којој су деца из Републике Србије на лечењу од леукемије и аутоимуних болести и која су на хемиотерапији или чекају на трансплантацију коштане сржи.


Oпширније...
Хуманитарни догађај „L’Apertivo Balcanico“, 16.11.2019. године у Торину

У организацији удружења „Colletivo Azione Pace“ дана 16.11.2019. године, са почетком у 19:30 часова, у Торину на адреси Via Modesto Panetti 1, одржаће се хуманитарни догађај „L’Apertivo Balcanico“.

Сва средства сакупљена од продаје улазница намењена су финансирању пројекта "Биће боље", за помоћ деци из Р. Србије на лечењу у Р. Италији.


Oпширније...
11. новембар 2019. године - Дан примирја у Првом светском рату, нерадни дан

Обавештавамо да ће Генерални конзулат Републике Србије у Милану бити затворен 11. новембра 2019. године због државног празника - Дан примирја у Првом светском рату.


Oпширније...
Одлука о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Р. Јерменије, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије донела је Одлуку о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Јерменије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р.Србије најдуже до 90 дана од датума уласка у Р.Србију, у периоду од 180 дана, уколико не постоје сметње из чл.15. Закона о странцима.

Одлука ступа на снагу 02.новембра 2019.године.


Oпширније...
Конференција о "Art Brut" и "Outsider Аrt" у Р. Србији у "Casa dell’ Art Brut"

У склопу обележавања 140. година од успостављања дипломатских односа између Р. Србије и Р. Италије, у организацији фондације "Bussolera Branca" и у сарадњи са Музејом наивне и маргиналне уметности из Јагодине и Генералним конзулатом Р. Србије у Милану, дана 26.10.2019. године у месту Mairano di Casteggio, провинција Павија, пред великим бројем заинтересоване публике, одржана је конференција о "Art Brut" и "Outsider art" у Р. Србији, са посебним освртом на уметничка дела изложена у "Casa dell’ Art Brut".

 


Oпширније...
Слава Српске цркве у Милану

Дана 13.10.2019. године Српске цркве у Милану, у Kарате Брианци (Царате Брианза), прославила је своју славу Св Стефан Првовенчани.

Том приликом одржана је архијерејска литургија коју је служио епископ аустријско-швајцарски Андреј.

Архијерејској литургији и свечаном славском ручку присуствовао је велики број припадника српске дијаспоре, представници католичке цркве у Италији, као и представници Генералног конзулата Р. Србије у Милану.

 


Oпширније...
У Милану је отворена изложба "Никола Тесла - човек из будућности"

Изложба  "Никола Тесла - човек из будућности", у организацији музеја Николе Тесле из Београда и у сарадњи са креативним студиом "Bulb Creation" из Београда и организације "Venice Exibition" из Венеције, свечано је отворена 03.10.2019. године у Милану. 

Изложба ће трајати до 29. марта 2020. године. у изложбеном простору "Spazio Ventura XV", на адреси Via Privata Giovanni Vanutra 15. 

Отварању изложбе присуствовали су амбасадор Р. Србије у Р. Италији г. Горан Алексић, генерани конзул Р. Србије у Милану гђа Радмила Селаковић, директорка Музеја Николе Тесле гђа Ивона Јевтић,италијански званичници, представници дипломатског кора, представници дијаспоре и медији.

 


Oпширније...
"A Bridge for Music" - Међународни пројекат сарадње Ђенова-БеоградИзложба "Никола Тесла - човек из будућности"

Музеј Николе Тесле из Београда, у сарадњи са креативним студиом "Bulb Creation" из Београда и "Venice Exibition" из Венеције, представиће италијанској публици изложбу "Никола Тесла - човек из будућности".

Отварање изложбе одржаће се 5. октобра 2019. године у "Spazio Ventura XV" у Милану а трајаће до 29. марта 2020. године.

 


Oпширније...
Миланска недеља моде - "Milano Fasion Week"

У оквиру манифестације “Milano Fashion Week”, дана 19. септембра 2019. године, на платформи “Mad Mood” српска дизајнерка Сузана Перић представила је своју нову колекцију “La Perla Bianca”.

Колекција “La Perla Bianca” представљена је уз наступ српске џез певачице Лене Ковачевић.

Поред италијанске и иностране публике, овом догађају присуствовали су и бројни држављани Р. Србије који живе у Р. Италији, као и представници Генералног конзулата Р. Србије у Милану.


Oпширније...
Посета генералног конзула Радмиле Селаковић болници „ASST Papa Giovanni XXIII“ у Бергаму

Дана 06.08.2019. године генерални конзул Републике Србије гђа. Радмила Селаковић посетила је болницу „ASST Papa Giovanni XXIII“, у којој су деца из Републике Србије, која су кандидати за трансплантацију јетре збринута на основу споразума потписаног 2010. године.

 

Oпширније...
РЕПУБЛИKА СРБИЈА - KАНДИДАТ ЗА ИЗВРШНИ САВЕТ УНЕСKА 2019-2023

Брошуру са свим потребним информацијама о кандидатури Републике Србије за реизбор у Извршни савет УНЕСКА, за период 2019-2023. године,можете преузети на следећем линку: http://ojdinfo.msp.rs/wp-content/uploads/2019/07/REPUBLIC-OF-SERBIA-CANDIDATE-FOR-THE-UNESCO-EXECUTIVE-BOARD-2019-2023.pdf


Oпширније...
Успех Далибора Врховцана Европским мастер играма за ветеране у Торину

На Европским мастерс играма за ветеране, одржаним у Р. Италији, у Торину, представник Р. Србије, атлетичар Далибор Врховац освојио је три медаље, две сребрне и једну бронзану.

Сребрне медаље је освојио у тркама на 1500 метара, а бронзану у трци на 3000 метара. 

 


Oпширније...
ОБАВЕШТЕЊЕ О ЗАХТЕВИМА ЗА НОВЕ ПАСОШЕ

Због повећаног обима захтева за издавање нових пасоша Р. Србије, обавештавамо да ће конзуларно одељење Генералног конзулата у Милану радити од понедељка до петка у периоду од 09:00 до 15:30 часова.

Напомињемо да се ово радно време односи само на захтеве за израду пасоша и преузимање урађених пасоша, док за све остале конзуларне радње радно време остаје као и до сада, од понедељка до петка од 09:00 до 12:00 часова.

Такође обавештавамо наше држављање да је пожељно заказати термин за предавање новог захтева за пасош како би се избегло некада и вишечасовно чекање да се дође на ред.

Термин за подношење захтева за израду пасоша можете заказати сваког радног дана од 14:00 до 16:00 часова на број телефона  +39 (02) 7209-5466.

Странке које дођу у Генерални конзулат са намером да поднесу захтев за пасош биће примљене одмах уколико у том периоду нема заказаних термина, у супротном ће морати да сачекају да се заврши са узимањем захтева од странака које имају заказан термин.


Oпширније...
ОДЛУКА О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

У вези са расписивањем Конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба, први потпредседник Владе и министар спољних послова донео је 19.јуна 2019. године,  одлуке о пројектима који ће бити суфинансирани у току ове године.

Одлуке можете преузети на ОВДЕ

Међу корисницима којима су додељена средства за реализацију предложени пројеката који доприносе јачању веза матице и дијаспоре, налази се 12 српских удружења из Републике Италије.


Oпширније...
Бизнис форум: Југоисточна Европа - Балкан
     Дана 21.05.2019. генерални конзул Р. Селаковић и вицеконзул И. Лоренцин учествовали су на догађају „Business Forum on the South East Europe – Balkans“, који је одржан у просторијама адвокатске канцеларије Грималди (Grimaldi Studio Legale) у Милану.
     Том приликом представљено је партнерство адвокатских канцеларија из држава Југоисточне Европе са адвокатском канцеларијом Грималди у пружању помоћи потенцијалним италијанским инвеститорима. 
     Партнерска канцеларија из Р. Србије „Bojović Drašković Popović & Partners“, представила је могућности за инвестирање у Р. Србију, са акцентом на правни оквир, заштиту у пословању, постојећу као и планирану инфраструктуру.
     Догађају су присуствовали бројни италијански привредни субјекти и представници италијанских институција.
Након формалног дела представници овог Генералног конзулата су у непосредном контакту са представницима италијанских привредних субјеката давали информације у вези са могућностима за инвестирање у Р. Србији. 

Oпширније...
Замена возачких дозвола
Услед великог броја питања наших држављана у вези са заменом возачких дозвола, обавештавамо:
 
- Споразум између Р. Италије и Р. Србије о замени возачких дозвола истекао је 8. априла 2018. године и више није могуће вршити замену српске возачке дозволе за италијанску
 
- Генерални конзулат нема информације о томе да ли ће и када бити потписан нови споразум о замени возачких дозвола пошто је то питање у надлежности министарстава унутрашњих послова Р. Италије и Р. Србије
 
- Уколико нови споразум буде потписан информација о томе ће бити постављена на интернет страници Генералног конзулата

Oпширније...
Обавештење о новим саобраћајним прописима у Р. Италији

          Од децембра месеца 2018. године у Р. Италији је ступио на снагу “Decreto Sicurezza” којим је дефинисано да особе које добију пребивалиште у Р. Италији немају право да управљају моторним возилима са иностраним регистарским таблицама дуже од 60 дана од дана добијања пребивалишта.

          Предвиђена законска санкција за непоштовање наведеног прописа јесте новчана казна у износу од 712,00 до 2,828,00 еура, као и одузимање моторног возила и припадајуће саобраћајне дозволе.

          У случају одузимања возила, предвиђен је законски рок од 180 дана за регистрацију у Р. Италији или за трансфер возила у државу у којој је возило регистровано.

          Апелујемо на држављане Р. Србије да се стриктно придржавају нових прописа пошто италијански надлежни органи строго примењују предвиђене санкције и већ је одузет знатан број моторних возила.


Oпширније...
ОБАВЕШТЕЊЕ

ДРЖАВЉАНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ СУ РОЂЕНИ НА ТЕРИТОРИЈИ БИВШИХ РЕПУБЛИКА СФРЈ, А КОЈИ У ПРЕТХОДНОМ ПЕРИОДУ НИСУ ПОКРЕНУЛИ ПОСТУПАК ЗА УПИС ЧИЊЕНИЦЕ РОЂЕЊА У МАТИЧНЕ КЊИГЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, ДУЖНИ СУ ДА, БЕЗ ОДЛАГАЊА, ПОКРЕНУ ОДГОВАРАЈУЋЕ УПРАВНЕ ПОСТУПКЕ И ИЗВРШЕ УПИС У МАТИЧНЕ КЊИГЕ РОЂЕНИХ У Р. СРБИЈИ.

ГРАЂАНИ КОЈИ ТО НЕ БУДУ УЧИНИЛИ НЕЋЕ БИТИ У МОГУЋНОСТИ ДА ПРИБАВЕ НОВЕ ОДНОСНО ЗАМЕНЕ ДОСАДАШЊЕ ПУТНЕ ИСПРАВЕ КОЈИМА ЈЕ ИСТЕКАО РОК ВАЖЕЊА, УКОЛИКО ПРИЛИКОМ ПОДНОШЕЊА ЗАХТЕВА БУДУ ПРИЛАГАЛИ ИЗВОДЕ ИЗ МАТИЧНИХ КЊИГА РОЂЕНИХ КОЈЕ СУ ИЗДАЛИ ОРГАНИ ИЗ БИВШИХ РЕПУБЛИКА СФРЈ, УМЕСТО ИЗВОДА ИЗ МАТИЧНЕ КЊИГЕ РОЂЕНИХ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ. 


Oпширније...
Наступ дуета Немања Станковић (виолончело) - Маја Михић (клавир) у Милану

Дует Немања Станковић (виолончело) - Маја Михић (клавир) имао је 15.јуна 2018. године веома успешан наступ у миланској палати Mezzanotte - згради Миланске берзе, који је сјајно примљен од елитне публике која je овацијама испратила наше музичаре.


Oпширније...
Суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

 

13. март - Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује једном годишње Конкурс за финансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону. Више информација, услове и начин реализације Конкурса можете пронаћи на следећим линковима: Конкурс за суфинанасирање пројеката организација из дијаспоре и Конкурс за суфинансирање пројеката организација из региона.

Рок за достављање пројеката је 30. март 2018. године.


Oпширније...
8. Конференција српске медицинске дијаспоре, Београд, 21-23. јун 2017. годинеЈавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду

Обавештавамо вас да је Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу, објавио Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду...       

 


Oпширније...
Обавештење бирачима о начину гласања на изборима за председника Републике 2. априла 2017. године


Oпширније...
OБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка, односно до 11. марта 2017. године, могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

Подоношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давањео бавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе: www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству можете преузети овде.

Захтев за упис у бирачки списак можете преузети овде.

 

Oпширније...
Позив за пријаву потраживања по основу девизне штедње

Позив за пријаву потраживања по основу девизне штедње Министарство финансија – Управа за јавни дуг, на основу члана 10. став 1. Закона о регулисању јавног дуга Републике Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Републике Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ („Службени гласник РС“, број 108/16), позива држављане бивших република СФРЈ, који су до 27. априла 1992. године девизну штедњу положили код банака са седиштем на територији Републике Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ, као и држављане Републике Србије који су до 27. априла 1992. године девизну штедњу положили код филијала банака са седиштем на територији Републике Србије, а које су се налазиле на територијама бивших република СФРЈ, да пријаве своја потраживања. Пријава потраживања може се послати путем поште на адресу: Република Србија, Министарство финансија – Управа за јавни дуг, Сремска 3-5, Поштански преградак: 570, 11000 Београд 6, са назнаком „Пријава потраживања по основу девизне штедње“, почев од дана објављивања овог позива. Пријава потраживања може се и непосредно предати до 6. Марта 2017. године на шалтерима Министарства финансија – Управе за јавни дуг (у даљем тексту: Управа), Сремска 3-5, Београд, радним данима од 08:00 до 16:00 часова. Пријем пријава потраживања може се заказати преко бројева телефона: +381 11 2021 300; +381 11 2021 301. Пријава потраживања не може се поднети електронским путем. Пријава потраживања подноси се на Обрасцу 1. – Пријава потраживања који је одштампан уз овај позив. Образац 1. – Пријава потраживања подноси се у три примерка. Образац се може преузети на интернет страницама Министарства финансија www.mfin.gov.rs, Управе www.javnidug.gov.rs, Агенције за осигурање депозита www.aod.rs и Народне банке Србије www.nbs.rs. Образац се може преузети и на шалтерима Управе, на којима се предаје пријава потраживања. Уз пријаву потраживања девизни штедиша је дужан да поднесе следећу документацију:

1) оверену копију личне карте или пасоша девизног штедише;

2) оригинал уверења надлежног органа о променама пребивалишта

3) oригинал девизне штедне књижице

4) oригинал изјаве девизног штедише дате под пуном кривичном и материјалном одговорношћу, оверене код надлежних органа, да своју девизну штедњу није пренео на друго лице;

5) oригинал потврде надлежних органа и институција бивших република СФРЈ на чијој територији су се налазиле филијале банака у којима је положена штедња, о томе да девизни штедиша није остварио своје право по основу девизне штедње, нити да му је топраво признато од стране бивших република СФРЈ (информација ће бити доступна на сајту Управе www.javnidug.gov.rs);

6)оригинале потврда надлежних органа и институција свих бивших република СФРЈ у којима је девизни штедиша имао пребивалиште, о томе да девизни штедиша није остварио своје право по основу девизне штедње, нити да му је то право признато од стране бивших република СФРЈ – ако је мењао пребивалиште у више република;

7) оригинал извода из матичне књиге венчаних или други документ из кога се види промена личног имена (име и презиме);

8) оригинал извода из матичне књиге рођених малолетног лица које је наследник штедње.

У случају кад се о неком од напред наведених докумената води службена евиденција код органа у Републици Србији, а није достављен уз пријаву потраживања, Управа ће такав документ прибавити по службеној дужности, у складу са законом којим се уређује општи управни поступак. Ако пријаву потраживања у име и за рачун девизног штедише подноси овлашћено лице, то лице, поред наведене документације под тач. 1) до 8) доставља оверену копију своје личне карте или пасоша, као и оригинал овлашћења који је надлежни орган оверио након дана објављивања позива за пријаву потраживања. Ако је девизна штедња стечена наслеђивањем, наследник девизне штедње, поред документације наведене под тач. 1) до 8), доставља оригинал уверења надлежног органа о променама пребивалишта оставиоца, оригинал потврде наведене под тач. 5) и 6) које се односе на оставиоца, оригинал извода из матичне књиге умрлих, као и оригинал правоснажног решења о наслеђивању. Када је један од наследника уз пријаву потраживања поднео ову документацију, остали наследници могу о томе обавестити Управу и тада се сматра да су и они поднели ту документацију. Ако је више наследника девизне штедње, сваки наследник подноси пријаву потраживања за свој наследни део у складу са овим позивом. Када је један од наследника уз пријаву потраживања поднео оригинал девизне штедне књижице или ако је један од наследника остварио своје право на наплату девизне штедње у складу са прописима Републике Србије, сматра се да су и остали наследници поднели оригинал те књижице о чему обавештавају Управу. Ако је власник девизне штедње умро, а није правоснажно окончан поступак за расправљање заоставштине, наследник може поднети пријаву потраживања која садржи податке о власнику девизне штедње који је умро и уз која доставља оригинал извода из матичне књиге умрлих. Остала документације се доставља након правоснажно окончаног поступка за расправљање заоставштине. Документација из овог члана допставља се заједно са преводом на српски језик који је оверен од стране овлашћеног тумача за српски језик. Сви изрази, појмови, именице, придеви и глаголи у овом позиву који су употребљени у мушком граматичком роду, односе се без дискриминације и на особе женског пола. Пријава потраживања може се поднети у року од годину дана од дана објављивања овог позива. О утврђивању права на исплату девизне штедње Управа одлучује најкасније у року од 120 дана од истека рока за подношење пријава потраживања. Додатне информације у вези са пријавом потраживања могу се добити преко бројева телефона: +381 11 2021 118; +381 11 2021 119 и путем електронске поште преко e-маил адресе staradevizna@komisijasds.gov.rs.

 
 
 


Прва допунска школа српског језика у Милану

У организацији Министарства просвете Републике Србије и конзулата Србије у Милану оформљено је прво одељење ученика који ће изучавати  српски језик, географију, историју, као и традицију и обичаје Србије.

Деца српске националности старосне доби од 6 до 15 година присуствовала су данас првом допунском часу који је одржан у основној школи Леонардо да Винчи која се налази у Горгонзоли (Via Mazzini 24), периферији Милана.Гостовање филхармоније за младе „Даворин Јенко“ у Аудиторијуму Верди у Милану

У организацији еминентног Музичког института „Ђузепе Верди“ у Милану је 31. октобра 2015.г. одржан велики концерт „У сусрет свету“, чији су учесници били млади чланови оркестара и хорова из Италије, Шпаније и Србије, њих преко 200.

ГК Р.Србије у Милану имао је задовољство да буде покровитељ ове веома значајне музичке манифестације и да угостити младе музичаре чланове оркестра музичке школе „Даворин Јенко“ из Београда.

Чланови српског оркестра, под вођством диригента Ненада Петковића, имали су веома запажен наступ и у групи од преко 200 сјајних музичара бриљирали су својим извођењем, а композиција „Врањски чочек“ изазвала је овације у препуној сали култног Аудиторијума, где су им подршку дали и представници генералног конзулата.

 Non-paper: Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?

Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?

Because the request for its membership is a serious breach of the international law, the Constitution of UNESCO, the legally binding UN Security Council resolution 1244 (1999) and the Charter of the UN whose Article 25 says that „The Members of the UN agree to accept and carry out the decisions of the Security Council in accordance with the present Charter".

Because according to the UN Security Council resolution 1244, which reaffirms the sovereignty and territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia (now Serbia), Kosovo and Metohija is an integral part of the Republic of Serbia, under the administration of the UN. Since Kosovo cannot be considered a State, it does not fulfill the basic requirement for membership set out by the UNESCO Constitution.

Because unilateral attempts such as this one seriously harm and disrupt the dialogue between Belgrade and Pristina, under the auspices of the European Union in which mutually acceptable solutions for many complex issues have been devised so far. The issue of the Serbian cultural heritage and the property of the Serbia Orthodox Church has not yet been discussed within the dialogue where it belongs.

Because this is an unacceptable politicization of UNESCO which should not overtake the competences of the UN Security Council as the highest authority for the preservation of the international peace and security. UNESCO should not serve as an instrument for the affirmation of an illegal and unilaterally declared independence of a part of the territory of one UN member state. The primary goal of UNESCO is to promote universal values of humanity through education, science and culture not to make political decisions with regard to the statehood.

Because this would be a dangerous precedent, harmful for many states. This would open the door for other entities to follow the same path thus threatening territorial integrity and sovereignty of other member states.

Because this issue is polarizing the membership of UNESCO.

Because, besides not being a state, Pristina does not have moral credibility for membership. Anyone aspiring to UNESCO membership must prove not only in words but as well in deeds its commitment to the goals of the UNESCO Constitution, which certainly is incompatible with deliberate, systematic, vandal demolition of Serbian cultural and historic monuments with the aim to remove the traces of centuries-long existence of Serbs in this area as well as the impunity of the perpetrators of such barbaric acts unworthy of the 21st century. These acts are comparable only to the acts of destruction of cultural heritage by terrorist groups in the Middle East and elsewhere that the world is witnessing and UNESCO is strongly condemning.

Because four Serbian orthodox monasteries are inscribed on the UNESCO List of World Heritage in danger although the armed conflict in Kosovo is over for many years now. In danger from whom?

Because the inclusion of this item in the provisional agenda of the 197th session of the UNESCO Executive board raises serious concerns about the compliance with procedure and the respect of the established UNESCO rules. Just to mention that that even publishing of the document on the unacceptability of Kosovo's application for UNESCO membership from the standpoint of the international law, prepared by Serbian Delegation to UNESCO, as an official document, as we requested, was refused. And the only intention was the voice of Serbia also to be heard.

Because we all would have to live with the negative consequences of such an irresponsible decision from the lesioning of the international law up to the fate of the Serbian cultural heritage in the province of Kosovo and Metohija which not only belongs to the Serbian people but also represents a part of the historical and civilizational heritage of modern Europe and the world.Национални дан Републике Србије на Експо-у

Обележавању националног дана Републике Србије на Експо-у у Милану, 22. јуна 2015. године, присуствовала је и државна делегација на челу са првим потпредседником Владе и министром спољних послова Ивицом Дачићем, као и бројни гости из земље и иностранства.Могућност слања новца из иностранства путем Јавног предузећа ''Пошта Србије''

Јавно предузеће ”Пошта Србије” је увела услугу преноса новца са иностранством на основу закључених уговора са поштанским управама Француске, Русије, Украјине и Белорусије, користећи трансфер Светског поштанског савеза.

Услуга је намењена свим грађанима који живе у иностранству, а који желе да пошаљу новац у Србију  у више од 1200 пошта, чиме је покривена цела териротија државе. Ова услуга је уведена са циљем олакшавања преноса дознака из иностранства које су намењене физичким лицима.

За додатне информације можете контактирати ”Поште Србије” на телефон +381 3644 745 или имејл novcano@ptt.rsМеђународни конкурс Lingua Madre - уручивање награда

У оквиру међународног сајма књига у Торину, 18. маја је одржана свечана церемонија и уручивање награде Слободанки Ћирић, која је освојила прву награду на конкурсу Lingua Madre у конкуренцији фотографије на тему 'Ружа од папира'. Награду је нашој држављанки уручила вице конзул Р. Србије у Милану, Оливера Шопаловић.Постхумно уручивање одликовања Ћезару Визмари

У просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Милану, дана 24.04.2015. године, организована је пригодна церемонија постхумног уручивања одликовања којим је председник Републике Србије Томислав Николић одликовао Ћезара Визмару.MILANO WORLD CUP 2014 - ВЕЛИКИ ТРИЈУМФ СРБИЈЕ

Поводом одржавања актуелног Светског првенства у фудбалу у Бразилу, град Милано и Конзуларни кор у Милану и Ломбардији организовали су 14. јуна 2014.г. на стадиону Вигорело велики турнир у фудбалу - Милано Светски Куп 2014., на којем су узели учешће представници 21 конзулата и њихових дијаспора.

На овој добро осмишљеној и дуго популаризованој манифестацији тим Србије, састављен од представника Генералног конзулата РС у Милану и наше дијаспоре је убедљиво освојио прво место и велики пехар.

Резултати Србије:

У групи: СРБИЈА-ИТАЛИЈА 1:0, СРБИЈА-СЕНЕГАЛ 1:0, четвртфинале: СРБИЈА-САД  4:0, полуфинале: СРБИЈА-ВЕНЕЦУЕЛА 2:1, финале: СРБИЈА-МАРОКО 2:0 (након пенала), најбољи играч турнира - голман Србије Перица Радовановић.

 

 Подршка хуманитарној акцији у корист Дома за децу ометену у развоју у Ветернику

И ове године, Генерални конзулат Републике Србије подржао је хуманитарну акцију наше држављанке, г-ђе Душанке Пухало. У месту Пасирано (Бреша) 13.04.2014. године одржана је манифестација пријатељства Италије и Србије, са изложбом старих аутомобила и моторцикала и продајом занатских производа, а комплетан приход намењен је Дому за децу ометену у развоју у Ветернику. Манифестацију је посетио вице конзул Бојан Стевановић, који се истом приликом срео са председницом општине Пасирано, г-ђом Данијелом Герардини, локалним предузетницима, занатлијама и представницима српске заједнице која живи на овој општини.

 

 Сусрет Генералног конзула Републике Србије г. Небојше Вушуровића са Градоначелником града Торина

Градоначелник Торина г. Пиеро Фасинo примио је дана 04.03.2014. Генералног конзула Небојшу Вушуровића и Вице конзула Бојана Стевановића у торинској Палати Ћивико. У срдачном разговору разматране су могућности даљег унапређења сарадње града Торина са Републиком Србијом, српским институцијама, српском привредом. Било је речи о конкретним пројектима у области културне, универзитетске, туристичке и ено-гастрономске сарадње, нарочито у светлу учешћа Републике Србије на предстојећој универзалној изложби EXPO 2015. Понуђено је организовање презентације привредних потенцијала Републике Србије заинтересованим предузећима из Торина и региона, конкретно кроз организацију "Country Presentation" Србије у Торину, на чему ће Генерални Конзулат посебно бити ангажован у предстојећем периоду.


Oпширније...
Обележавање Дана државности Републике Србије 2014. године у Милану

Поводом обележавања Дана државности Републике Србије 2014. године, у Милану је у организацији Генералног конзулата 13.02.2014. године, одржан пријем у репрезентативном здању палате Клерићи из 18. века, у ужем историјском језгру града. Присуствовали су бројни еминентни гости, представници државних институција Републике Италије, представници угледних италијанских компанија, банака, привредних и трговинских комора, универзитета, представници конзуларног кора у Милану и Ломбардији, као и представници наше дијаспоре у овом делу Италије.

Познати милански камерни хор Амброзиана отпевао је химне Републике Италије и Републике Србије као и нумеру "Хор Јевреја" из Вердијеве опере "Набуко".

Фотографије са пријема можете погледати у нашој галерији.


Oпширније...
Вести
Селаковић и Гујон честитали Савиндан
Вакцинација у Р. Србији
ИНФОРМАЦИЈА О УСПЕСИМА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БОРБИ ПРОТИВ COVID-19
Реформе у области владавине права у фокусу Владе Србије
Конкурс за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години
Вучић: Србија по расту прва у Европи
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Брнабић и Борељ: Политички и економски аспекти преговора
РЕЖИМ УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ОД 20. ДЕЦЕМБРА
Селаковић: Пуноправно чланство у ЕУ остаје приоритет нове Владе
Министар одбране Републике Италије у посети Србији: учвршћивање сарадње у свим областима на бази стратешког партнерства
Вучић: Србија ради на енергетској ефикасности уз обновљиве изворе енергије
Јоксимовић и Рот о преговорима Србије и новој методологији
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ
Десета конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону
Нове мере за спречавање ширења КОВИД-19 вируса
Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде
SERBIA - Emerging tech development hub
ПРОДУЖЕЊЕ ЗАБРАНЕ УЛАСKА У Р. ИТАЛИЈУ ЗА ЛИЦА KОЈА ДОЛАЗЕ ИЗ Р. СРБИЈЕ
Резултати конкурса за суфинансирање пројеката
Важно обавештење - Отварање свих граничних прелаза Р. Србије
Поновљени конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
КОРОНА ВИРУС – РЕГУЛИСАЊЕ БОРАВКА НА ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ ИТАЛИЈЕ
Укидање ванредног стања на територији Републике Србије
ИЗБОРИ 2020 - НАСТАВАК ИЗБОРНИХ РАДЊИ
Хуманитарна помоћ Републике Србије упућена Републици Италији
ДОНАТОРСКИ РАЧУН ЗА ПОМОЋ У БОРБИ ПРОТИВ ЕПИДЕМИЈЕ БОЛЕСТИ COVID-19
#ОстаниКодКуће - ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ
КОРОНА ВИРУС – ИЗМЕНА ОДЛУКЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ХИТНО САОПШТЕЊЕ ГЕНЕРАЛНОГ КОНЗУЛАТА Р. СРБИЈЕ У МИЛАНУ
Додатне мере Владе Републике Србије у спречавању ширења коронавируса
ЦОВИД-19 ( Kорона вирус) у Републици Италији
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ СА БОРАВИШТЕМ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛAНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ
Прослава Дана државности Републике Србије
Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору
Конкурс за суфинансирање пројеката за регион
Наградни конкурс на тему “Свети Трифун и Свети Валентин некада и сада”
Радна посета Председник покрајинске владе Игора Мировића италијанској регији Ломбардија
Обавештење о закљученом уговору - јавна набавка мале вредности, службено возило
Финансијски водич за повратнике у Републику Србију
Милано ће посадити три милиона нових садница дрвећа до 2030. године
Републички избори 2020. године - остваривање гласачког права у иностранству
Посета генералног конзула Радмиле Селаковић дечијој болници „L’Ospedale Infantile Regina Margherita” у Торину
Посета генералног конзула гђе. Радмиле Селаковић болници „Fondazione IRCCS – Policlinico San Matteo“ у Павији
Хуманитарни догађај „L’Apertivo Balcanico“, 16.11.2019. године у Торину
11. новембар 2019. године - Дан примирја у Првом светском рату, нерадни дан
Одлука о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Р. Јерменије, носиоце обичних пасоша
Конференција о "Art Brut" и "Outsider Аrt" у Р. Србији у "Casa dell’ Art Brut"
Слава Српске цркве у Милану
У Милану је отворена изложба "Никола Тесла - човек из будућности"
"A Bridge for Music" - Међународни пројекат сарадње Ђенова-Београд
Изложба "Никола Тесла - човек из будућности"
Миланска недеља моде - "Milano Fasion Week"
Посета генералног конзула Радмиле Селаковић болници „ASST Papa Giovanni XXIII“ у Бергаму
РЕПУБЛИKА СРБИЈА - KАНДИДАТ ЗА ИЗВРШНИ САВЕТ УНЕСKА 2019-2023
Успех Далибора Врховцана Европским мастер играма за ветеране у Торину
ОБАВЕШТЕЊЕ О ЗАХТЕВИМА ЗА НОВЕ ПАСОШЕ
ОДЛУКА О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ
Бизнис форум: Југоисточна Европа - Балкан
Замена возачких дозвола
Обавештење о новим саобраћајним прописима у Р. Италији
ОБАВЕШТЕЊЕ
Наступ дуета Немања Станковић (виолончело) - Маја Михић (клавир) у Милану
Суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
8. Конференција српске медицинске дијаспоре, Београд, 21-23. јун 2017. године
Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду
Обавештење бирачима о начину гласања на изборима за председника Републике 2. априла 2017. године
OБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
Позив за пријаву потраживања по основу девизне штедње
Прва допунска школа српског језика у Милану
Гостовање филхармоније за младе „Даворин Јенко“ у Аудиторијуму Верди у Милану
Non-paper: Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?
Национални дан Републике Србије на Експо-у
Могућност слања новца из иностранства путем Јавног предузећа ''Пошта Србије''
Међународни конкурс Lingua Madre - уручивање награда
Постхумно уручивање одликовања Ћезару Визмари
MILANO WORLD CUP 2014 - ВЕЛИКИ ТРИЈУМФ СРБИЈЕ
Подршка хуманитарној акцији у корист Дома за децу ометену у развоју у Ветернику
Сусрет Генералног конзула Републике Србије г. Небојше Вушуровића са Градоначелником града Торина
Обележавање Дана државности Републике Србије 2014. године у Милану
Архива вести