| |     latinica | english  
Насловна
Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић је донео Одлуку о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону  и матичне државе и дијаспоре, по конкурисима који су били отворени од 01. фебруара 2024. године до 12. фебруара 2024. године.

Увид у објављене одлуке о суфинансирању пројеката можете извршити на интернет страници Министарства спољних послова и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону:

 

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi2024.php

 

 Амбасадор Мирјана Јеремић предала акредитиве председнику Републике Италије Серђу Матарели

Амбасадор Републике Србије у Републици Италији Мирјана Јеремић предала је  акредитивна писма председнику Републике Италије Серђу Матарели, 22. фебруара 2024. године

 

Током куртоазног разговора, изражена је обострана спремност за јачање политичког дијалога и свеукупних билатералних односа две земље.

Амбасадор М. Јеремић пренела је председнику С. Матарели поздраве председника Републике Србије А. Вучића и истакла да Р. Италија има искреног пријатеља у Р. Србији за даље унапређивање партнерске сарадње у бројним областима од заједничког интереса.Конкурс за суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза Срба у региону и дијаспоре са матицом

Конкурс за суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза Срба у региону и дијаспоре са матицом
Обавештавамо вас да је Одлуком МСП бр. 24/30-2024/01 од 19.01.2024. године расписан конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који имају за циљ употребу, учење, чување, неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског, културног, етничког и верског идентитета у области образовања.

Конкурс ће бити отворен у периоду од 1. фебруара до 12. фебруара 2024. године.

Више о детаљима конкурса можете пронаћи на следећим линковима:

https://www.dijaspora.gov.rs/dijaspora_konkursi.php

 Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић на Министарском састанку о Западном Балкану у Риму

Састанак министара спољних послова Групе „Пријатељи Западног Балкана“ и министара спољних послова држава Западног Балкана, одржан је 5. фебруара 2024. године у Вили Мадама у Риму.

Група „Пријатељи Западног Балкана“ основана је у јуну 2023. године и окупља Италију, Аустрију, Чешку, Хрватску, Словачку, Грчку и Словенију са циљем да задрже пажњу Европске уније на регион Западног Балкана, промовишући убрзање евроинтеграционог процеса и проширење ЕУ.

Током Министарског састанка, који су чинила два панела: „Заједнички рад на процесу европских интеграција Западног Балкана“  и „Раст и интеграције: допринос приватног сектора“ разговарано је о начинима убрзања приступних процеса ЗБ током ове године, снажнијој економској интеграцији региона у јединствено европско тржиште, чему би снажан допринос требало да пружи План раста за Западни Балкан.

Министар Дачић се у свом обраћању захвалио Италији, нарочито Антониу Тајанију заменику председника Владе и министру спољних послова и међународне сарадње, на подршци и преданом ангажовању према региону Западног Балкана ради постизања економског и друштвеног развоја и просперитета региона.

Између осталог министар Дачић је истакао: „Република Србија себе види као будућу чланицу Европске уније, што је приоритетни циљ наше спољне политике. Знамо да су реформе кључ успеха европских интеграција и не тражимо да наше „домаће задатке“ ради неко уместо нас.“

Додао је да је политика проширења је у интересу Републике Србије, у интересу Западног Балкана, али и у интересу Европске уније и свих садашњих и будућих чланица. Изнео је спремност Републике Србије да одговорно ради на реализацији Плана раста за Западни Балкан,  са циљем јачања и приближавања економије и друштава ЕУ и Западног Балкана, као и убрзања процеса европских интеграција ЗБ.

Закључио је да посвећеност миру, решавање свих питања кроз дијалог, као и проналажење начина за стабилнију и просперитнију будућност свих грађана Европе, представља циљ којем треба да теже сви партнери и пријатељи Западног Балкана. Само уједињена Европа може остварити тај циљ.

 Конкурси Министарства културе Републике Србије за 2024. годину

Обавештавамо да је Министарство културе Републике Србије - Сектор за међународне односе и европске интеграције у области културе расписало шест конкурса за 2024. годину, који се налазе на сајту овог Министарства:

https://www.kultura.gov.rs/konkursi/30.


Реч је о следећим конкурсима:
1. Конкурс за суфинансирање мобилности уметника и професионалаца у области културе и уметности у 2024. години (отворен до 20. јануара 2024. г.);
2. Конкурс за суфинансирање пројеката за промовисање културе и уметности Р. Србије у иностранству у дигиталном формату у 2024. години (отворен до 20. фебруара 2024. г.);
3. Конкурс за предлагање програма/пројеката у области културе и уметности за Културни центар Србије у Паризу у сезони 2024/2025 (отворен до 20. јануара 2024. г.);
4. Конкурс  за предлагање програма/пројеката у области културе и уметности за Културни центар Србије „Иво Андрић“ у Пекингу у сезони 2024/2025 (отворен до 20. јануара 2024. г);
5. Конкурс за суфинансирање пројеката у области културе и уметности који су подржани кроз међународне фондове/програме за 2024. годину (отворен до 20. фебруара 2024. г);
6. Конкурс за суфинансирање програма и пројеката међународне сарадње у области културе и уметности у 2024. години (отворен до 20. фебруара 2024. г)Састанак са председником италијанске регије Ломбардија

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са председником италијанске регије Ломбардија Атилиом Фонтаном, са којим је разговарао о јачању економске сарадње, као и сарадње у области иновација, с обзиром на то да је делегација ове регије гост Иновационог форума "Склапање послова ради иновација". Председник Вучић и председник Фонтана су се сагласили да позитивно искуство бројних компанија из Ломбардије, које већ послују у нашој земљи, представља препоруку за нова улагања у пројекте од обостраног интереса.


Председник Вучић је истакао да Србија посебан значај придаје даљем унапређењу сарадње са Ломбардијом, имајући у виду да је она економски најснажнија регија Италије и да је важан привредни партнер наше земље.

Председник Вучић је додао да интензивирање контаката са Италијом на свим нивоима, а чији је највећи замах дала и посета председнице Савета министара Ђорђе Мелони, указује на међусобно поверење и обострану спремност за даље снажење свестраних веза и сарадње Србије и Италије.

Саговорници су разменили мишљења и о додатним могућностима за сарадњу у оквиру постојећег Меморандума о разумевању између Републике Србије и региона Ломбардија, који представља добар оквир и темељ за даљи развој и свеобухватно продубљивање економских односа.

Председник Вучић је узразио посебно задовољство чињеницом да се Иновациони форум Србија - Италија „Склапање послова ради иновација“ одржава у Београду 5. и 6. децембра, са циљем проширења сарадње наше две земље у областима високих технологија заснованих на иновацијама и научним достигнућима, као и представљања могућности за нова улагања италијанских компанија у Републици Србији. Председник је, такође, изразио интересовање за размену мишљења и искустава у области инфраструктуре, развоја истраживачких центара и универзитета, посебно имајући у виду успешне резултате које Ломбардија постиже у овој области.

Значајно време је посвећено и могућностима за сарадњу у области пољопривреде.

Београд,
05. децембар 2023. године

 Посета председнице Владе Републике Италије

Председник Републике Србије Александар Вучић угостио је данас председницу Владе Републике Италије Ђорђу Мелони, са којом је разговарао о свим важним питањима за односе двеју земаља, регионалним питањима, као и европском путу Србије.

Посета председнице Владе Републике ИталијеФото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председник Вучић је на конференцији за медије рекао да Италија објективно и суштински приступа решавању проблема у региону, као и да Србија и Италија имају добре политичке и економске односе.

"Ниво робне размене је 4,6 милијарди евра и верујемо да у будућности може бити много виша, поготово када компанија Стелантис крене у производњу електричне панде у Крагујевцу. Ова компанија би могла бити и генератор нових инвестиција у ауто-индустрију", поручио је председник Вучић. Он је истакао да је захвалан председници Владе Италије због суштинске и истрајне подршке Републике Италије европском путу Србије.

"Посебно сам захвалан Ђорђи јер је увек желела да чује наше мишљење, имала довољно времена да саслуша оно што Србија има да каже и што није имала једностран приступ проблемима у региону", нагласио је председник, додајући да се нада да ће убудуће Италија имати још значајнију улогу.

Председница Владе Републике Италије Ђорђа Мелони је истакла да Србија има и стратешки значај за Италију и навела да се у времену када постоје велике кризе отвара простор за енергетску транзицију и вештачку интелигенцију и друга поља на којима две земље могу да сарађују.

"Зато смо овде и наставићемо да будемо међу првима који подржавају процес проширења, не толико проширење колико поновно уједињење Европе, јер Европа није клуб где се одлучује ко ту треба да буде. Оно што европске институције треба да ураде је озбиљан и брз процес, како би било гарантовано да дође до уједињења целе Европе", поручила је италијанска премијерка. Она је захвалила председнику Вучићу на гостопримству, истичући да верује да би веома добри односи двеју земаља могли још више да се развију.
 

Београд,
03. децембар 2023. године

 

 

 ОБАВЕШТЕЊЕ БИРАЧИМА КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА КОЈИ ЋЕ БИТИ ОДРЖАНИ 17. ДЕЦЕМБРА 2023. ГОДИНЕ

 

 

Председник Републике Србије Александар Вучић je донео одлуку о расписивању ванредних избора за посланике Народне скупштине и исти су заказани за 17. децембар 2023. године.

Обавештавамо држављане Републике Србије који имају боравиште у иностранству, као и држављане Републике Србије, који на дан гласања туристички бораве у иностранству, да у Генералном конзулату Републике Србије у Милану, могу најкасније до  25. новембра 2023. године у поноћ поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у ГК Републике Србије Милану.

Молимо да имате у виду да сваки захтев изискује техничку обраду, сходно чему је потребно да благовремено пошаљете своје пријаве.

Молимо да пре пријаве обавезно проверите да ли сте уписани у јединствени бирачки списак. То можете учинити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе - https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Поред тога, увид у податке који се воде о бирачу може се извршити и преко Портала еУправа https://euprava.gov.rs/usluge/7590

 Потребно је да је грађанин регистровани корисник Портала еУправа. Пријава на Портал еУправа могућа је путем мобилне апликације ConsentID или квалификованим електронски сертификатом.


а) Уколико је лице уписано у јединствени бирачки списак (ЈБС) у Републици Србији подноси само Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству:
- захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству

б) уколико лице није уписано у јединствени бирачки списак (ЈБС) у Републици Србији, подноси два захтева:
- захтев за упис у ЈБС у Републици Србији  и
- захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству

Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству потребно је поднети без обзира да ли су грађани - бирачи раније гласали у иностранству. Поред захтева, потребно је приложити и важећи пасош или личну карту Републике Србије. Захтев мора бити попуњен читко. Подаци морају бити исправни. Погрешно унети подаци могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева.


Попуњен и потписан захтев, уз копију важећег личног документа Републике Србије (прве стране пасоша или обе стране личне карте) може се доставити на следећe начинe:


• лично у Генералном конзулату сваког радног дана од 09:00-13:00 часова;


• као препоручену пошиљку на адресу:                                  
Consolato Generale della Repubblica di Serbia
Via Pantano  2, 20122 Milano


• у електронској форми на адресу: pi@gkrsmi.it

За сва додатна питања нас можете контактирати на +39 375-673-5763.Конкурс за суфинансирање пројеката из области образовања 2023 од 13. октобра до 23. октобра 2023. године.

Обавештавамо грађане Србије који живе у Италији да је расписан конкурс за суфинансирање пројеката у области образовања, а који доприносе очувању и јачању веза РС и дијаспоре. Све информације о начинима пријављивања и условима самог конкурса можете пронаћи на 👉 🖇️https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.htmlСРПСКА ДОПУНСКА ШКОЛА

Задовољство нам је да вас обавестимо да је у току  упис за школску 2023/24. годину за српску допунску школу на даљину.

Настава се одвија у организацији Министарства просвете Републике Србије.Часови се одржавају онлајн, једном седмично у трајању од 3 школска часа (2 сата и 15 минута), из три предмета: Српски језик, Моја отаџбина Србија и Основи културе српског народа. Право на упис имају сва деца на територији Републике Италије узраста од 6 до 18 година, која живе далеко од постојећих наставних места у Републици Италији. Настава је бесплатна.

 

Термини извођења наставе су :

понедељак 18.00 до 20.15

уторак 18.00 до 20.15

четвртак 18.00 до 20.15


 

За све додатне информације и упис можете се обратити учитељици Данијели Јанковић тел: +39 348 178 7112, имејл: danijela.jankovic011@gmail.com, whatsapp +381 65 300 8096).Слава српске православне цркве у Милану

Данас је српска православна црква у Милану прославила своју славу Св Стефана Првовенчаног - Симона Монаха. Литургији је присуствовала ГК Селаковић са сарадницима.

 ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ – ВОЗАЧКЕ ДОЗВОЛЕ

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Италије о узајамном признавању и замени возачких дозвола је објављен  у Службеном гласнику РС бр. 5/2023 од 11.09.2023, а на снагу ступа 17. децембра 2023. године.

Лица која су пријавила боравак у Италији, српску возачку дозволу могу користити најдуже до једне (1) године, након чега је могу заменити за италијанску, у складу са одредбама Споразума, који у чл. 4 ст. 2 предвиђа да власник возачке дозволе коју су издали органи једне од Страна уговорница исту „може заменити без полагања теоријских и практичних испита уколико у тренутку подношења захтева за замену возачке дозволе има пребивалиште у другој Страни мање од шест година.

Текст Споразума можете наћи на сајту Народне скупштине Р. Србијe 

http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/lat/pdf/predlozi_zakona/13_saziv/917-23%20-%20Lat..pdfСастанак ПР РС Вучића са италијанским министром за предузетништво и робу произведену у Италији Урсоом

Председник Републике Србије Александар Вучић се састао 14. септембра у Београду са италијанским министром за предузетништво и робу произведену у Италији Адолфом Урсоом са којим је разговарао, пре свега, о економској сарадњи двеју земаља.
Током састанка, председник Вучић је истакао да Србија и Италија имају дугу традицију пријатељских односа, као и да се конструктивна и разграната сарадња и билатерални дијалог константно унапређују и интензивирају.

Председник Вучић је рекао да је Италија, захваљујући динамичној и интензивној економској сарадњи, већ годинама један од највећих привредних партнера Србије и додао да га посебно радује чињеница да је наша земља највећи спољнотрговински партнер Италије на Западном Балкану.

Овом приликом, председник Вучић је изразио очекивање да ће у наредном периоду бити реализоване нове италијанске инвестиције у Србији, те се разговарало о планираним конкретним пројектима.

Министар Урсо је потврдио велики интерес италијанских компанија за улагање на српском тржишту.

Двојица саговорника су разговарали и о критичним сировинама.

Председник Вучић је захвалио на подршци коју Италија пружа Србији на путу ка пуноправном чланству у Европској унији.

 

Фото: ТанјугКЊИГА ЖАЛОСТИ

Након трагичног губитка живота у пуцњави у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду 3.маја 2023. године, Влада Републике Србије прогласила је тродневну државну жалост, од 5. до 7. маја 2023. године.

Књига жалости ће бити отворена у Генералном конзулату Републике Србије у Милану, Via Pantano  2, 3 спрат, од петка, 5. маја 2023. до понедељка, 8. маја 2023. године.


Oпширније...
Дачић: Италија жели да више буде присутна у региону и подржи евро интеграције

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, рекао је данас како Италија жели да подржи европске интеграције целокупног западног Балкана.
Дачић је у изјави за медије, после састанка са министром спољних послова Италије Антониом Тајанијем, рекао да је министарски састанак министара спољних послова западног Балкана у Италији корисна иницијатива.

"Тајани је био јасан и он је то истицао и раније, да Италија жели да више буде присутна у нашем региону, што нама одговара, и да Италија жели да подржи европске интеграције целокупног западног Балкана, што је такође наш стратешки циљ", рекао је Дачић, који је у Риму учествовао на Министарском састанку и конференцији о западном Балкану.

Поновио је да је Тајани посетио Београд и Привредно-пословни форум, што је један од највећих пословних скупова код нас у последњим годинама.

Како је навео, Тајани је посетио и српски штанд на Сајму вина у Верони, где је разговарао са председником Србије Александром Вучићем, премијером Албаније Едијем Рамом и премијером Северне Македоније Димитријем Ковачевским и да тиме даје динамику у односима Италије, што показује да подржава евро интеграције.

Дачић је казао да је Тајани рекао да ће до краја године сазвати сличан састанак са министрима западног Балкана, како би се видели ефекти сарадње и да би се "изјадали међусобно о дужини преговарачког процеса".

"Овде постоје две врсте проблема. Са једне стране замор од проширења у самој Европској унији, а са друге, порески обвезници нису баш спремни да даље финансирају нове чланице Уније", рекао је Дачић.

Према његовим речима, дуготрајни процес евро интеграције ствара замор од проширења и код земаља које су кандидати, и тиме се ствара уверење да до тога неће ни доћи.

"То су опасности које постоје. Мислим да је веома битно да смо ми чули и од Шведске и Европске комисије и од министра Тајанија, њихову подршку за европске интеграције Србије, али и ми морамо да одрадимо наш део посла, да тражимо наше заједничке интересе у западном Балкану", казао је Дачић.

Он је навео де је учеснике састанка упознао и са нашим конструктивним прилазом договорима у Бриселу и Охриду, али и поновио да привремене приштинске институције желе да избегну формирање Заједнице српских општина и чине све како би то пролонгирали за наредни период.

"Геополитичка ситуација је веома сложена, за нас је важно да ми и даље чувамо наше националне и државне интересе уз очување европског пута", нагласио је Дачић.

На питање да ли је на састанку било речи и о новом европском плану и имплементацији договора из Охрида, он је рекао да је Србија изнета као позитиван пример.

"Он (Тајани) није говорио о детаљима, то су изнели као позитиван пример, као резултат конструктивног прилаза Београда, али сада смо дошли на поље имплементације, где први следећи корак треба да буде ЗСО, а Приштина данима настоји да то омета тиме што напада и хапси Србе и не поштује договор о пререгистрацији возила, надајући се да ће тиме да доведе до реакције Срба која ће довести у питање даљи дијалог", закључио је Дачић.

Зато је после јучерашње седнице Бироа за координацију рада служби безбедности, Дачић позвао међународну заједницу да заустави премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, јер жели да омете оно о чему се разговара свих ових месеци.

Казао је да 2029. обележавамо 150 година дипломатских односа са Италијом, што је, према његовим речима, неупоредиво са неким државама које су настале тек у претходних пар деценија.

 Председник Вучић у посети Републици Италији

Председник Републике Србије Александар Вучић је 2. и 3. априла боравио у дводневној посети Републици Италији, где се састао са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским у оквиру иницијативе за сарадњу под називом Отворени Балкан. Након сусрета, тројица лидера посетили су Међународни сајам вина VINITALY 2023 у Верони и са министром спољних послова и међународне сарадње Републике Италије Антонијeм Тајанијем обишли заједнички штанд на којем су своја вина представили многобројни излагачи из земаља чланица иницијативе Отворени Балкан.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председник Вучић рекао је да је са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Северне Македоније Димитром Ковачевским разговарао о томе како помоћи обичним људима и како отклонити све препреке и омогућити слободну трговину и слободан проток робе и људи.

"Разговарали смо о многим важним питањима како би све припремили пре почетка летње сезоне. Мислим да ће бити веома важно. Такође, разговарали смо и о многим другим питањима, попут оних која се тичу безбедности хране", навео је председник Вучић.на конференцији за новинаре након састанка у оквиру иницијативе Отворени Балкан, који је одржан у згради градске скупштине Бардолини. Он је пренео да се разговарало и о усаглашавању око идентификационих докумената који ће убрзати преласке преко граница. 

"Разговарали смо и о пријему нових идентификационих картица и сва тројица смо се сложили да ћемо моћи да направимо напредак у наредним месецима по том питању. Договорили смо се о завршетку процеса осигурања радних дозвола и то би била основа, усуђујем се да кажем, основа економске сарадње између свих нас", истакао је председник Вучић и додао да је трговинска размена између Србије и Северне Македоније све већа и већа, а да је у последње три године порасла за 50 одсто.  

 

 

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председник Владе Републике Албаније Еди Рама изјавио је да је трговинска размена између Србије, Албаније и Северне Македоније у 2022. години порасла за 24,8 одсто, да је то огроман пораст и резултат рада на пројекту Отвореног Балкана.
 

На заједничкој конференцији за новинаре, албански премијер Рама је рекао да је пројекат Отвореног Балкана изузетно важан за те три земље и да га сматрају комплементарним са Берлинским процесом. 

 
Председник Владе Републике Северне Македоније Димитар Ковачевски рекао је да је Сајам вина у Верони један од највећих и најважнијих, где се дели винска визија Отвореног Балкана, али и доказ да ова иницијатива даје резултате за људе и за посао, што је  доказ да то није политичка, већ економска иницијатива, базирана на истим основама на којима је базирана слободна трговина добара Европске уније. Он је закључио да је иницијатива Отворени Балкан органска, аутентична и базирана на доброј вољи и добрим односима земаља. 

Председник Вучић је посетио  Међународни сајам VINITALY 2023, који се одржава у Верони, где су га дочекали гувернер региона Венето Лука Заја и министар спољних послова и међународне сарадње Републике Италије Антонио Тајани. Он је изразио наду и уверење да ће вина изложена на штанду земаља Отвореног Балкана – Србије, Северне Македоније и Албаније, привући велики број италијанских купаца и истакао да је намера и жеља целе регије Западног Балкана да се унапреди производња вина и грожђа.
Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 

Премијери Северне Македоније и Албаније Димитар Ковачевски и Еди Рама изразли су задовољство што заједнички са Србијом представљају вина својих држава у оквиру иницијативе Отворени Балкан.

 

Министар спољних послова и међународне сарадње Републике Италије Антонио Тајани изјавио је да његова земља жели да види све земље Западног Балкана у ЕУ, као и да је спремна за то. Он је истакао да је Сајам вина веома значајан не само за Италију, већ и за пријатељске земље, као што су оне са Западног Балкана.
 

 

Другог дана посете, председник Вучић састао се са председницом Владе Републике Италије Ђорђом Мелони, са којом је разговарао о јачању сарадње у многим областима и изразио захвалност на подршци и пажњи коју та земља пружа Србији.

"Настављамо да јачамо нашу сарадњу  и са радошћу очекујемо да узвратимо гостопримство премијерки Мелони и њеном тиму у Београду", рекао је председник Вучић и додао да је веома захвалан италијанској премијерки јер је увек спремна да саслуша ставове Србије и када су у супротности са ставовима њене Владе.


Верона,
03. април 2023. године

 

 Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са потпредседником Савета министара и министром спољних послова и међународне сарадње Републике Италије Антонијeм Тајанијем, након чега су двојица званичника учествовала на Форуму за пословну и научну сарадњу Србије и Италије.

 

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председник Вучић је на отварању Форума изјавио да је Италија искрени пријатељ Србије и да никада није била међу земљама које су вршиле тешке притиске, већ отварала врата сарадњи. Oн је поручио је да су италијански предузетници више него добродошли у нашу земљу и истакао да је спољнотрговинска размена две земље прошле године достигла 4,6 милијарде евра.


"Молим све италијанске компаније да дођу у Србију. Ми нудимо један сигуран систем. Десет година нисмо мењали порезе, ништа нисмо чинили на штету предузетника, већ смо све учинили да за њих смањимо трошак. Наша валута је чврста, иако немамо фиксни курс. Јавни дуг је на нивоу од 52 одсто у односу на бруто домаћи производ. Немамо никаквих проблема у јавним финансијама'', рекао је председник Вучић и додао и да су највеће пословне банке у Србији управо оне италијанске. Он је истакао да је Србија у претходне три године привукла готово 63 одсто страних директних инвестиција за цео Западни Балкан и додао да је поносан на такав резултат, до којег не би дошло, како је рекао, без помоћи италијанских компанија, али и оних из ЕУ и остатка света.


Председник Вучић је оценио да земље Западног Балкана желе веће присуство Италије како у економском, тако и у политичком смислу. Он је изразио захвалност што Италија, како је рекао, размишља о стабилности Западног Балкана и што настоји да Западни Балкан, као и северна Африка, буде приоритет италијанске спољне политике.

''Позивам све да од 2. до 5. априла присуствују најбољем фестивалу вина на свету, у Верони, где ћемо на штанду Open Balkan представити врхунска вина из Северне Македоније, Албаније, и наравно Србије'', казао је председник Вучић. 


Министар спољних послова и међународне сарадње Републике Италије Антонио Тајани поручио је да Италија жели да буде присутнија у Србији и на Балкану, за који је рекао да има стратешки значај.

"Почели смо од велике балканске земље која је кандидат за чланство у ЕУ. То је политичко опредељење, да Италија поново буде присутна у Србији и свим деловима Балкана. Желимо да и у будућности сарађујемо са људима са којима смо сарађивали у прошлости", рекао је на почетку Форума министар Тајани и захвалио председнику Вучићу и Влади Србије на свему што чине како би се сачувао мир на Балкану. Он је истакао да је данашњи скуп значајан и због сигнала да је Србија од пресудног значаја за стабилност региона и најавио да ће почетком априла организовати скуп свих министара спољних послова Западног Балкана на коме ће се разговарати о будућности овог региона.

"Желимо Србију у ЕУ, да добије ефективно чланство. Желимо да отварамо нова радна места. Морамо да сарађујемо у фундаменталним секторима. Важно је да се пословни људи састану и заједно граде нешто за добробит наших земаља, да се посветимо науци и истраживањима без чега нема раста. Тај спој између економије и научне сарадње наших земаља је од пресудног значаја", рекао је италијански министар Тајани.

Након одржаног Форума за пословну и научну сарадњу Србије и Италије, потписано је 11 билатералних докумената:

- Заједничка изјава првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије и потпредседника Савета министара и министра спољних послова и међународне сарадње Републике Италије
- Споразум о филмској копродукцији између Владе Републике Србије и Владе Републике Италије
- Споразум између две Владе о узајамном признавању и замени возачких дозвола
- Меморандум о разумевању између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије и Министарства инфраструктуре и транспорта Републике Италије о сарадњи у области транспортне инфраструктуре
- Меморандум о разумевању између Владе Републике Србије и Агенције за осигурање послова спољне трговине SACE
- Меморандум о разумевању између Владе Републике Србије и Института за интернационализацију италијанских компанија SIMEST
- Меморандум о разумевању између Владе Републике Србије и банке Cassa Depositi e Prestiti (CDP)
- Меморандум о сарадњи између Привредне коморе Србије и Конфедерације италијанске индустрије у Србији
- Меморандум о разумевању у области пољопривреде и прехрамбене индустрије
- Меморандум о разумевању на пољопривредном истраживању и сарадњи између Истраживачко-развојног института за информационе технологије биосистема републике Србије - Биосенс и Савета за пољопривредна и економска истраживања Републике Италије
- Меморандум о разумевању између Српског удружења инжењера консултаната и Италијанског удружења инжењерских, архитектонских и техничко-економских консултантских организација

Састанак са потпредседником Савета министара и министром спољних послова и међународне сарадње Републике ИталијеФото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председник Вучић захвалио је министру Тајанију на пријатељству и личном ангажману како би традиционално добри пријатељски и стратешки партнерски односи двеју земаља били подигнути на још виши ниво.

"Широк је дијапазон наше сарадње. У италијанским компанијама ради хиљаде наших људи, око 22 000. Значајан је и допринос финансијском сектору, а две, три италијанске банке су присутне. Размислите колико је то у новцу када је буџет 18 милијарди. То говори колики је значај италијанских улагања у нашу земљу. Мислим да је добро време за сарадњу испред нас", рекао је председник Вучић и нагласио да је Италија други највећи страни инвеститор у Србији, али и да постаје додатно интересантна имајући у виду политику нове италијанске Владе.


Потпредседник Савета министара и министар спољних послова Републике Италије Антонио Тајани поручио је, на конференцији за медије, да Србија и Западни Балкан треба што пре да постану део ЕУ и захвалио председнику Вучићу на великим напорима које је уложио како би се дошло до мирољубивог решења на простору Балкана.

"Веома сам задовољан како се одвијао наш дан, нарочито због тога што представља камен темељац који смо поставили како бисмо појачали односе између Италије и земаља Западног Балкана, међу којима је на првом месту Србија. Убеђен сам да се будућност Западног Балкана зове Европа",  рекао је министар Тајани.

Београд,
21. март 2023. годинеСрбија и Италија потписале 11 докумената о сарадњи

Београд, 21. март 2023.

Представници Србије и Италије потписали су данас на Форуму за пословну и научну сарадњу, који је одржан у оквиру званичне посете италијанске државно-привредне делегације нашој земљи, 11 докумената о сарадњи.

Заједничку изјаву о сарадњи двеју земаља потписали су први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и потпредседник Савета министара и министар спољних послова Италије Антонио Тајани.

Споразум о филмској копродукцији између Владе Србије и Владе Италије потписали су потпредседница Владе Србије и министарка културе Маја Гојковић и потпредседник Савета министара и министар спољних послова Италије Антонио Тајани.

Споразум између две владe о узајамном признавању и замени возачких дозвола потписали су министар унутрашњих послова Братислав Гашић и амбасадор Италије у Србији Лука Гори.

Меморандум о разумевању између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Министарства инфраструктуре и транспорта Италије о сарадњи у области транспортне инфраструктуре потписали су министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Србије Горан Весић и амбасадор Италије у Србији Лука Гори.

Меморандум о разумевању између Владе Србије и Агенције за осигурање послова спољне трговине САЦЕ потписали су министар унутрашње и спољне трговине у Влади Србије Томислав Момировић и извршна директорка Агенције за осигурање послова спољне трговине САЦЕ Алесандра Ричи.

Меморандум о разумевању између Владе Србије и Института за интернационализацију италијанских компанија СИМЕСТ потписали су министар унутрашње и спољне трговине у Влади Србије Томислав Момировић и председник Института СИМЕСТ Пасквале Салцано.

Меморандум о разумевању између Владе Србије и банке Cassa Depositi e Prestiti потписали су министар унутрашње и спољне трговине у Влади Србије Томислав Момировић и извршни директор банке Дарио Сканапјеко.

Меморандум о сарадњи између Привредне коморе Србије (ПКС) и Конфедерације италијанске индустрије у Србији потписали су председник ПКС Марко Чадеж и председник Конфедерације италијанске индустрије у Србији Патрицио деи Тос.

Меморандум о разумевању у области пољопривреде и прехрамбене индустрије потписали су председник ПКС Марко Чадеж и извршни директор Удружења Филиера Италиа Луиђи Скордамаља.

Меморандум о разумевању на пољопривредном истраживању и сарадњи између Истраживачко-развојног института за информационе технологије биосистема Србије Биосенс и Савета за пољопривредна и економска истраживања Републике Италије потписали су директор Биосенса Владимир Црнојевић и генерални директор Савета Стефано Вакари.

Меморандум о разумевању између Српског удружења инжењера консултаната и Италијанског удружења инжењерских, архитектонских и техничко-економских консултантских организација потписали су потпредседник Српског удружења инжењера консултаната Никола Матић и потпредседник Италијанског удружења инжењерских, архитектонских и техничко-економских консултантских организација Роберто Карпането.

Документи су потписани у присуству председника Републике Србије Александра Вучића.Пријаве за стипендије Универзитета у Инсубрији

Универзитет Инсубрија је расписао конкурс за 20 стипендија по 10.000 евра током две године (5.000 евра у академској 2023/24 и 5.000 евра у академској 2024/25. години) за међународне студенте који желе да упишу академску 2023/24. годину на било ком  трогодишњем или мастер курсу,  на енглеском или италијанском језику. Рок за пријаве је   31. мај 2023. године у 12 часова (по италијанском времену).

 

За више информација посетите: https://www.uninsubria.eu/opportunity/two-years-scholarships-supporting-excellent-international-studentsКонкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Обавештавамо да је министaр спољних послова Ивица Дачић 16. јануара донео одлуку о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који имају за циљ: употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону и одлуку о расписивању конкурса за сyфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону а који имају за циљ употребу, учење, чување, неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког и верског идентитета;

Увид у расписане конкурсе за суфинасирање пројеката мoжете извршити на следећем линку :http://www.dijaspora.gov.rs/konkursi2023.php

 Нове услуге на порталу еУправа

Грађани Републике Србије од сада путем портала еУправа могу електронским путем дати изјаву, односно сагласност за издавање пасоша малолетном лицу.

Сагласност на овај начин могу да дају лица која имају одговарајући кориснички налог на порталу еУправа. Детаљи у вези се техничким предусловима за давање електронске сагласности се могу наћи у Опису услуге на порталу еУправа преко линк, https://euprava.gov.rs//usluge/7240.

Електронску сагласност могу да дају и родитељи који су страни држављани уколико поседују ЕБС (евиденциони број за странце) и отворен одговарајући кориснички налог на еУправи. Министарство за државну управу и локалну самоуправу омогућило је издавање извода из матичних књига електронским путем, https://euprava.gov.rs//usluge/7353. У Министарству спољних послова Републике Србије јутрос је извршена примопредаја дужности између одлазећег министра Николе Селаковића и новог шефа српске дипломатије Ивице Дачића.

27.октобар 2022.годинеСелаковић на министарском састанку учесница "Берлинског процеса"

21. октобар 2022. године

Министар спољних послова Никола Селаковић учествовао је у Берлину на састанку министара спољних послова учесница "Берлинског процеса", на коме је било речи о припреми самита ове иницијативе 3. новембра, али и о енергетској безбедности, мигрантској кризи и европским интеграцијама западног Балкана.

Министар Селаковић је после састанка изјавио да је на том скупу, коме је председавала министарка иностраних послова Немачке Аналена Бербок, било речи и о формирању заједничког регионалног тржишта, сајбер безбедности, али и вишем степену културне сарадње међу партнерима на западном Балкану.


Oпширније...
Говор министра спољних послова Николе Селаковића на седници СБ УН поводом извештаја о раду УНМИK

18. октобар 2022.

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштована специјална представнице,

Част ми је да се поново обраћам овом уваженом телу Уједињених нација и да данас разматрамо нови извештај генералног секретара о раду мисије УН на територији наше јужне покрајине, на Kосову и Метохији.

Желим да захвалим генералном секретару и специјалној представници генералног секретара и шефу УНМИK-а на подношењу извештаја. Препознајемо напоре које гђа Зијаде улаже у обављању ове веома одговорне функције, нарочито имајући у виду неопходност свеобухватног сагледавања и комплексност ситуације на терену.

И овом приликом желим да нагласим да Република Србија високо уважава активности УНМИK на Kосову и Метохији, формиране Резолуцијом СБ УН 1244. Залажемо се за њено континуирано деловање у неизмењеном и несмањеном обиму и капацитету, а посебно имајући у виду да Мисија још увек није испунила основни циљ свог мандата - миран и нормалан живот свих грађана наше јужне Покрајине.


Oпширније...
Попис становништва – Упитник за држављане Р. Србије који живе у иностранству

Републички завод за статистику, у периоду вршења пописа становништва Републике Србије, од 1. до 31. октобра 2022. године, спроводи Истраживање о држављанима Р. Србије који са свим члановима свог домаћинства или као самачко домаћинство, живе у иностранству. Упитник ће бити доступан на сајту РЗС http://www.stat.gov.rs/ од 1. октобра 2022. године.Министарка Матић на панелу „Будућност винског туризма“ у Aлби

Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије, Татјана Матић, учествовала је на 6. Глобалној конференцији Светске туристичке организације (UNWTO) о винском туризму на панелу „Будућност винског туризма“, у граду Алба, у Републици Италији. У оквиру панела „Будућност винског туризма“, министарка Матић представила је пројекат „Вински путеви Отвореног Балкана“, као и резултате које су Република Србија, Република Албанија и Република Северна Македонија оствариле на сајму „Винска визија Отвореног Балкана“ у Београду.

„Размена знања и искустава са осталим државама Европе и света на 6. Глобалној конференцији о винском туризму у Алби значајно ће помоћи нашој земљи у настојањима да вински туризам учинимо једним од водећих покретача туризма и економије у Србији. Овом приликом, и у оквиру панела „Будућност винског туризма“, приказали смо све што смо до сада урадили у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“. Представили смо нашу идеју, мисију и визију будућности винског туризма у Србији и региону целом свету. Даљим улагањем у развој винарства, сигурно је да ће вински туризам код нас процветати, а руте вина наћи своје место на европској и светској туристичкој мапи уз тврђаве, царске градове, али и дестинације попут планина и бања“, истакла је министарка Матић.

Она је такође нагласила да се у Србији последњих година интензивно инвестира у винарски сектор путем субвенција за подизање нових засада, куповину винарске опреме, као и за промоцију на међународним тржиштима, те да су виноградарима и винарима и у 2022. години омогућени повољни кредити кроз нови пројекат Светске банке, а да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација кроз пројекте промоције, едукације и тренинга, од 2015. определило преко 170 хиљада евра (близу 20 милиона динара) за промоцију винског туризма.

На панелу о будућности винског туризма, поред министарке Матић учествовали су  и министар економије и одрживог развоја Грузије, Леван Давиташвили, заменица министра туризма Грчке, Софиа Захараки, министар туризма Италије, Масимо Гараваља, министар културе Молдавије, Сергиу Продан, државна секретарка за туризам, трговину и услуге Португала, Рита Маркуес, и министар туризма, поште, сарадње и Експоа Сан Марина, Федерико Педини Амати.

Уочи 6. Глобалне конференције Светске туристичке организације о винском туризму, у италијанском граду Алба.Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије, Татјана Матић састала се са министром туризма Републике Италије Масимом Гараваљом, У разговору са италијанским колегом, министарка Матић је поручила да је Србија веома заинтересована за размену знања и искустава са Италијом, имајући у виду успехе Италије у винском туризму, као и за италијанска улагања у српски спа и велнес туризам. Матић је такође говорила о резултатима иницијативе „Отворени Балкан“, потенцијалима винског туризма у Србији и у региону, посебно истакавши регионални пројекат „Вински путеви Отвореног Балкана“.

„Верујемо да је вино важан део будућности туризма у Србији, али и у региону. Мапирајући заједничке путеве вина, стварамо важан туристички бренд „Отвореног Балкана“ за који смо уверени да ће постати једна од најважнијих и најпожељнијих дестинација када је реч о винском туризму у Европи и свету“, изјавила је министарка Матић.

Матић је у разговору истакла да је Србија ове године остварила изузетне резултате у сектору туризма – са скоро три милиона туриста и близу 10 милиона ноћења, односно повећањем у укупном броју туристичких долазака за скоро 50 одсто у односу на исти период прошле године.

Министарка  је током боравка на конференцији ималабилатерални састанак а са генералним секретаром Светске туристичке организације (UNWTO) Зурабом Пололикашвилијем. Министарка Матић је представила регионални пројекат „Вински путеви Отвореног Балкана“, као и први међународни сајам вина „Винска визија Отвореног Балкана“ одржан у Београду и позвала Светску туристичку организацију да подржи ову иницијативу, нагласивши њен значај не само за Балкан, већ и за целу Европу.

„Препознајући винске руте као будућност туризма, пројекат „Вински путеви Отвореног Балкана“ помоћи ће Албанији, Северној Македонији и Србији да додатно развију своје виноградарско-винске секторе и заједнички позиционирају регион Западног Балкана на европској и светској винској туристичкој мапи као незаобилазне дестинације. Зато би подршка Светске туристичке организације била од велике важности за развој овог регионалног пројекта“, поручила је министарка Матић.

Генерални секретар Светске туристичке организације Зураб Пололикашвили је поздравио покретање иницијативе „Вински путеви Отвореног Балкана“ и истакао важност гастрономије, културног туризма, руралног туризма, телекомуникација у туризму, реке Дунав, као и укључивање више земаља у иницијативу.

Он је још нагласио значај образовања у туризму и позвао Србију да се прикључи онлајн платформи UNWTO академије која подстиче конкурентност у туристичком сектору и помаже радној снази глобалне индустрије да лакше приступи локалним и међународним могућностима запошљавања.

Министарка Матић се претходно током дана у Алби састала са заменицом министра туризма Бугарске, Мариелом Модевом, којој је такође представила пројекат „Вински путеви Отвореног Балкана”.

Она је том приликом оценила да би укључење других земаља региона, тако и Бугарске, у иницијативу „Вински путеви Отвореног Балкана” допринело бољој економској ситуацији и подизању туризма целог региона и навела да постоји заинтересованост за заједничко конкурисање на ИПА програмима ЕУ у области туризма

Извор / Фото: Министарство трговине, туризма и телекомуникацијаОрден части за Жан Тоски Марацни Висконти

Генерални конзул РС у Милану Радмила Селаковић је у уторак 27. септембра у просторијама ГК у Милану уручила Орден части Радмиле Бунушевац Дединац за истраживачко новинарство госпођи Жан Тоски Марацини Висконти.

 Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација

22.09.2022.

 

„Поштовани председниче Генералне скупштине,

Уважени генерални секретаре, Екселенције,

Даме и господо,

Изузетна ми је част да вам се обратим у име Републи Не замерите, због ограниченог времена, данас ћу  прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање присутних и одсутних и говорити директно о  суштини онога због чега смо се састали. Ја сам овде по ко зна који пут. Тежина тренутка у којем се налазимо  обавезује ме да са вама поделим тешке речи, али истините. Све што данас овде радимо делује, најблаже речено,  импотентно и бледо. Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени. А та  стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и  скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе  међународног права, бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована. За  то није крив ни Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о  задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева. Сведоци смо да доба у којем  живимо одликује усложњавање глобалне геополитичке ситуације. Наша генерална дебата одржава се у условима  нарушеног светског мира, у мери која није виђена још од Другог светског рата и од времена оснивања Уједињених  нација. Глобални изазови са којима се суочавамо прете да из темеља измене међународну  безбедносну архитектуру и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако сложена времена, захтевају  пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир као апсолутно најзначајнију тековину уткану и у  саме основе организације Уједињених нација.

Зако желим да прецизно и јасно изнесем пред вас виђење о пет кључних изазова са којима смо данас суочени: 1.  Повратак миру и очување глобалне стабилности; 2. Очување територијалног интегритета и суверенитета  међународно признатих држава, чланица ове организације, као кључног приципа међународносг јавног права и  односа међу државама; 3. Енергетска безбедност у условима глобалне кризе; 4. Финансијска сигурност  сиромашних и земаља у развоју; 5. Снабдевеност храном у условима ратом пресечених глобалних линиja  снабдевања; Актуелни глобални услови све чешће нас опомињу да принцип мирног решавања спорова нема  алтернативу. Ово начело данас је важније више него икада и најбоље је описано у преамбули Повеље  Уједињених нација у којој се позива да будемо толерантни и да заједно живимо у миру једни са другима као  добри  суседи. Одрицање од употребе силе и мирно решавање спорова стубови су на којима се заснива светска  стабилност, али они морају бити праћени принципима попут неселективног поштовања Повеље Уједињених  нација, примене обавезујућих резолуција Савета безбедности УН и основних начела важећег међународног  јавног  права. Тачка 2: Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава,  чланица ове организације; Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујићи,  наравно, и територијални интегритет Украјине. На тај начин, понашали смо се одговорно, озбиљно у овом  високом  дому. Од многих говорника чули смо приче о агресији и нарушавању територијалног интегритета  Украјине. Многи кажу да је то први сукоб на тлу Европе од другог светског рата. Али истина, да је први пут  нарушен интегритет једне земље у Европи, и то Србије, која није извршила напад на било коју другу суверену  земљу, се упорно прећуткује. Тражимо јасан одговор на питање које већ годинама постављам мојим  саговорницима, лидерима многих земаља – у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета  Украјине и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен, а чему многи од вас дају  међународно признање и легитимитет? Никада ни од кога нисам добио рационалан одговор на то питање.

 

Eкселенције,

Посебну захвалност дугујемо свим оним државама чланицама Уједињених нација, а оне у овом тренутку чине  већину у овој Скупштини, које подржавају територијални интегритет Републике Србије, посебно на простору и  територији Косова и Метохије. Додатно охрабрује што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао у  периоду између одржавања две седнице, што је тренд који се мора наставити, јер је од посебног значаја да  останемо верни основним принципима утканим у Повељу Уједињених нација, попут начела неповредивости  граница.

Република Србија и ја, као њен председник, веома стрпљиво и са много добре воље трагамо за компромисом у  вези са Kосовом и Метохијом, под покровитељством Европске уније, а у оквиру дијалога Београда и Приштине. То  је тежак процес, он траје већ дуже од десет година, али ми не видимо алтернативу. Боље је сто година  преговарати него један дан ратовати. Надам се да ћемо доћи до обострано прихватљивог решења, заснованог на  компромису, зато што је то апсолутно једини начин да постигнемо наш циљ, а то је успостављање дуготрајног  мира, као предуслова просперитетног живота за Србе и Албанце и за цео регион. Све друге опције смо већ  истрошили и, бар што се тиче Србије, не желимо ни у сну да се враћамо на стазе сукоба, конфликта и  крвопролића. Регион Балкана не може да поднесе још један сукоб. Ја се уздам да ћемо у том напору имати добру  вољу и разумевање наших међународних партнера, зато што и они добро знају да су неке раније одлуке њихових  влада биле лоше и да нису радиле за будућност нашег региона и светског мира. Београд овај процес води у  веома комплексним околностима у којима је присутан хибридни рат и прљава кампања у делу међународне  јавности против наше земље на различитим пољима. Довољно је да вас само подсетим на цитате и наводе  светских медија да ће Србија напасти своје суседе и да представља претњу по регионалну стабилност. Наравно,  то се никада није догодило, и то је била само једна у низу бројних лажи против Републике Србије. Србија је  окарактерисана као потенцијални фактор дестабилизације у региону, само зато да не би говорила истину - да  принцип неповредивости граница мора подједнако да важи за све. Србија је била и биће фактор стабилности у  целом региону. Србија, упркос многим неистинама и фалсификатима, подржава Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет Босне и Херцеговине и интегритет Републике Српске унутар Босне и Херцеговине.

Ми смо, са друге стране, уверени да народи Балкана имају капацитет да наставе суживот у будућности као пријатељи и партнери који имају заједничку визију чланства у уједињеној Европи. То добро знам, зато што смо већ превазишли многе баријере које су између наших народа стајале годинама и коштале су нас хиљада живота и протраћене будућности. Србија и Албанија, на пример, данас имају најближе и најпријатељскије односе у целој својој вишевековној заједничкој историји на простору Балканског полуострва. Било је потребно само да трезвено и прагматично разговарамо о нашој будућности, а не о нашој прошлости. Да разговарамо о томе како да решимо проблеме који муче наше људе, наше компаније, раднике, студенте и предузетнике. Много смо дискутовали и сами смо дошли до бројних решења која су већ укинула баријере које су између нас постојале без икаквог рационалног разлога. Пре свега у економији, трговини и протоку људи и капитала. Србија, Албанија и Северна Македонија већ три године имплементирају пројекат Отворени Балкан који има јасну визију– отворити регион за људе, за робу, услуге, за капитал и компаније, да бисмо добили подручје које ће трајно бити ослобођено тензија, напетости и конфликта. Поред неупитне заједничке економске користи коју ова иницијатива са собом доноси, она има и ширу димензију, пре свега у спајању људи различитих култура и промоције диверзитета, што свакако доприноси општем развоју друштава у овом делу Европе. Србија и на овај начин, заправо, наставља да доприноси миру, стабилности и процесу помирења у региону, а чиме свакако даје значајан допринос и безбедности на глобалном нивоу. Имали смо за то и инспирацију у речима једног од највећих дипломата у историји и великог генералног секретара Уједињених нација Дага Хамаршелда да ова организација није креирана да људску врсту одведе у рај, већ да човечанство спаси од пакла.

 

Даме и господо,

Тек што смо сузбили глобалну пандемију, већ смо се суочили са новим изазовима какве у овом веку нисмо очекивали. Док као човечанство, корак по корак, убрзано напредујемо на технолошком плану, пред нама су се појавили егзистенцијални проблеми попут енергетске безбедности, финансијске сигурности држава у развоју, али и поремећаја у ланцу снабдевања основним животним намирницама. Солидарност која је била неопходна у борби против пандемије, у још већој мери је потребна данас када су угрожене основне потребе људи за храном и енергентима. Република Србија своју енергетску безбедност посматра као неодвојиви део националне сигурности и као кључни предуслов за наставак економског развоја и напретка наше земље. Настојимо да обезбедимо континуитет снабдевања енергентима, али делимо забринутост због актуелних геополитичких изазова који угрожавају светску и европску енергетску стабилност. Остајемо посвећени проналажењу решења која би могла да имају трансформациону снагу у покушајима да постигнемо регионалну и европску енергетску сигурност. Желео бих да нагласим да је Република Србија успела да током актуелне кризе сачува континуитет у снабдевању енергентима. Ипак, остајемо витално заинтересовани за диверсификацију извора снабдевања, додатна улагања у енергетску инфраструктуру, али и у бржи и ефикаснији развој капацитета заснованих на обновљивим изворима снабдевања. Ми смо управо у Уједињеним нацијама текућу декаду назвали деценијом одрживије и отпорније будућности, деловања и трансформације. Она то мора и да остане, али у мало бржем ритму! Неравномеран развој, али и финансијска угроженост земаља у развоју, проузрокују додатна друштвена раслојавања и неминовно воде ка новим антагонизмима. Равномеран развој не сме бити ограничен, нити условљен ни географски ни политички, већ мора бити омогућен свим људима без обзира на етничку, расну, културну или верску припадност.

Пред нама је још један веома важан изазов који заједничким снагама морамо да превазиђемо, а то је изналажење најефикаснијег начина да се избегну последице које актуелна међународна криза оставља по глобалну сигурност снабдевања храном. Развој ситуације је изузетно алармантан, а реалност је да смо погођени сви, без изузетка. Растућа цена хране и њена доступност постале су додатни проблем. Задатак свих нас је да пронађемо оперативна и ефикасна решења која никога неће изоставити. На нама државама, као најзначајнијим међународним субјектима, је да се појединачно укључимо у координацију мера, пре свега доприносећи овом племенитом задатку на националном нивоу, како бисмо сачували оно највредније – људске животе и њихово достојанство. Тема овогодишње Генералне дебате нас упозорава на драгоценост тренутка и повезаност изазова на међународном плану. Кризе са којима се суочавамо нас подсећају на важност отворене комуникације. Не треба много мудрости да бисмо закључили да се изазови савладавају успешно само уколико се правилно уоче њихови узроци. Србија сматра да је императив да актуелни изазови ни на који начин не смеју продубити поделе у свету, а да већ очигледна и тенденциозна поларизација на глобалном плану треба да уступи место принципима мултилатерализма. Желео бих да истакнем да Република Србија учествује у колективним напорима за достизање циљева одрживог развоја и спровођење Агенде 2030. Србија дели визију генералног секретара о будућности глобалне сарадње на начин како је то утврђено Нашом заједничком агендом и снажно подржава инклузиван, умрежен и ефикасан мултилатерализам, као најбоље средство за одговор на најхитније изазове човечанства.

 

Даме и господо,

Мултилатерализам, колективна акција и заједничка одговорност су неизоставни елементи наших досадашњих дискусија, али дозволите ми да укажем да је полазна основа сваког таквог конструктивног ангажмана – солидарност. На крају, желим да потврдим да ће Република Србија наставити да буде поуздан партнер у остваривању заједничких циљева дефинисаних у оквиру Уједињених нација, чврсто верујући да је то најбољи пут којим можемо изградити бољи свет за нас и наше будуће генерације. Али не смемо да заборавимо да су Уједињене нације снажне онолико колико поштујемо заједнички усаглашене одлуке и акте ове организације. Цитирао бих нешто што смо чули 23 пута до сад, а то је: Повеља Уједињених нација је једини стандард који се мора поштовати. То смо чули од свих. У случају Републике Србије, њих 17 од 23 који су говорили о Повељи УН и резолуцијама УН је прекршило међународно јавно право и нису поштовали правила установљена у Уједињеним нацијама. Надам се да ћемо моћи да превазиђемо све потешкоће и учинимо да правила и процедуре буду исти за све на свету. У супротном, не видим излаз на крају тунела. Хвала на пажњи. Живела Србија!“

Зако желим да прецизно и јасно изнесем пред вас виђење о пет кључних изазова са којима смо данас суочени: 1.  Повратак миру и очување глобалне стабилности; 2. Очување територијалног интегритета и суверенитета  међународно признатих држава, чланица ове организације, као кључног приципа међународносг јавног права и  односа међу државама; 3. Енергетска безбедност у условима глобалне кризе; 4. Финансијска сигурност  сиромашних и земаља у развоју; 5. Снабдевеност храном у условима ратом пресечених глобалних линиja  снабдевања; Актуелни глобални услови све чешће нас опомињу да принцип мирног решавања спорова нема  алтернативу. Ово начело данас је важније више него икада и најбоље је описано у преамбули Повеље  Уједињених нација у којој се позива да будемо толерантни и да заједно живимо у миру једни са другима као  добри  суседи. Одрицање од употребе силе и мирно решавање спорова стубови су на којима се заснива светска  стабилност, али они морају бити праћени принципима попут неселективног поштовања Повеље Уједињених  нација, примене обавезујућих резолуција Савета безбедности УН и основних начела важећег међународног  јавног  права. Тачка 2: Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава,  чланица ове организације; Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујићи,  наравно, и територијални интегритет Украјине. На тај начин, понашали смо се одговорно, озбиљно у овом  високом  дому. Од многих говорника чули смо приче о агресији и нарушавању територијалног интегритета  Украјине. Многи кажу да је то први сукоб на тлу Европе од другог светског рата. Али истина, да је први пут  нарушен интегритет једне земље у Европи, и то Србије, која није извршила напад на било коју другу суверену  земљу, се упорно прећуткује. Тражимо јасан одговор на питање које већ годинама постављам мојим  саговорницима, лидерима многих земаља – у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета  Украјине и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен, а чему многи од вас дају  међународно признање и легитимитет? Никада ни од кога нисам добио рационалан одговор на то питање.

Eкселенције,

Посебну захвалност дугујемо свим оним државама чланицама Уједињених нација, а оне у овом тренутку чине  већину у овој Скупштини, које подржавају територијални интегритет Републике Србије, посебно на простору и  територији Косова и Метохије. Додатно охрабрује што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао у  периоду између одржавања две седнице, што је тренд који се мора наставити, јер је од посебног значаја да  останемо верни основним принципима утканим у Повељу Уједињених нација, попут начела неповредивости  граница.

Република Србија и ја, као њен председник, веома стрпљиво и са много добре воље трагамо за компромисом у  вези са Kосовом и Метохијом, под покровитељством Европске уније, а у оквиру дијалога Београда и Приштине. То  је тежак процес, он траје већ дуже од десет година, али ми не видимо алтернативу. Боље је сто година  преговарати него један дан ратовати. Надам се да ћемо доћи до обострано прихватљивог решења, заснованог на  компромису, зато што је то апсолутно једини начин да постигнемо наш циљ, а то је успостављање дуготрајног  мира, као предуслова просперитетног живота за Србе и Албанце и за цео регион. Све друге опције смо већ  истрошили и, бар што се тиче Србије, не желимо ни у сну да се враћамо на стазе сукоба, конфликта и  крвопролића. Регион Балкана не може да поднесе још један сукоб. Ја се уздам да ћемо у том напору имати добру  вољу и разумевање наших међународних партнера, зато што и они добро знају да су неке раније одлуке њихових  влада биле лоше и да нису радиле за будућност нашег региона и светског мира. Београд овај процес води у  веома комплексним околностима у којима је присутан хибридни рат и прљава кампања у делу међународне  јавности против наше земље на различитим пољима. Довољно је да вас само подсетим на цитате и наводе  светских медија да ће Србија напасти своје суседе и да представља претњу по регионалну стабилност. Наравно,  то се никада није догодило, и то је била само једна у низу бројних лажи против Републике Србије. Србија је  окарактерисана као потенцијални фактор дестабилизације у региону, само зато да не би говорила истину - да  принцип неповредивости граница мора подједнако да важи за све. Србија је била и биће фактор стабилности у  целом региону. Србија, упркос многим неистинама и фалсификатима, подржава Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет Босне и Херцеговине и интегритет Републике Српске унутар Босне и Херцеговине.

Ми смо, са друге стране, уверени да народи Балкана имају капацитет да наставе суживот у будућности као пријатељи и партнери који имају заједничку визију чланства у уједињеној Европи. То добро знам, зато што смо већ превазишли многе баријере које су између наших народа стајале годинама и коштале су нас хиљада живота и протраћене будућности. Србија и Албанија, на пример, данас имају најближе и најпријатељскије односе у целој својој вишевековној заједничкој историји на простору Балканског полуострва. Било је потребно само да трезвено и прагматично разговарамо о нашој будућности, а не о нашој прошлости. Да разговарамо о томе како да решимо проблеме који муче наше људе, наше компаније, раднике, студенте и предузетнике. Много смо дискутовали и сами смо дошли до бројних решења која су већ укинула баријере које су између нас постојале без икаквог рационалног разлога. Пре свега у економији, трговини и протоку људи и капитала. Србија, Албанија и Северна Македонија већ три године имплементирају пројекат Отворени Балкан који има јасну визију– отворити регион за људе, за робу, услуге, за капитал и компаније, да бисмо добили подручје које ће трајно бити ослобођено тензија, напетости и конфликта. Поред неупитне заједничке економске користи коју ова иницијатива са собом доноси, она има и ширу димензију, пре свега у спајању људи различитих култура и промоције диверзитета, што свакако доприноси општем развоју друштава у овом делу Европе. Србија и на овај начин, заправо, наставља да доприноси миру, стабилности и процесу помирења у региону, а чиме свакако даје значајан допринос и безбедности на глобалном нивоу. Имали смо за то и инспирацију у речима једног од највећих дипломата у историји и великог генералног секретара Уједињених нација Дага Хамаршелда да ова организација није креирана да људску врсту одведе у рај, већ да човечанство спаси од пакла.

Даме и господо,

Тек што смо сузбили глобалну пандемију, већ смо се суочили са новим изазовима какве у овом веку нисмо очекивали. Док као човечанство, корак по корак, убрзано напредујемо на технолошком плану, пред нама су се појавили егзистенцијални проблеми попут енергетске безбедности, финансијске сигурности држава у развоју, али и поремећаја у ланцу снабдевања основним животним намирницама. Солидарност која је била неопходна у борби против пандемије, у још већој мери је потребна данас када су угрожене основне потребе људи за храном и енергентима. Република Србија своју енергетску безбедност посматра као неодвојиви део националне сигурности и као кључни предуслов за наставак економског развоја и напретка наше земље. Настојимо да обезбедимо континуитет снабдевања енергентима, али делимо забринутост због актуелних геополитичких изазова који угрожавају светску и европску енергетску стабилност. Остајемо посвећени проналажењу решења која би могла да имају трансформациону снагу у покушајима да постигнемо регионалну и европску енергетску сигурност. Желео бих да нагласим да је Република Србија успела да током актуелне кризе сачува континуитет у снабдевању енергентима. Ипак, остајемо витално заинтересовани за диверсификацију извора снабдевања, додатна улагања у енергетску инфраструктуру, али и у бржи и ефикаснији развој капацитета заснованих на обновљивим изворима снабдевања. Ми смо управо у Уједињеним нацијама текућу декаду назвали деценијом одрживије и отпорније будућности, деловања и трансформације. Она то мора и да остане, али у мало бржем ритму! Неравномеран развој, али и финансијска угроженост земаља у развоју, проузрокују додатна друштвена раслојавања и неминовно воде ка новим антагонизмима. Равномеран развој не сме бити ограничен, нити условљен ни географски ни политички, већ мора бити омогућен свим људима без обзира на етничку, расну, културну или верску припадност.

Пред нама је још један веома важан изазов који заједничким снагама морамо да превазиђемо, а то је изналажење најефикаснијег начина да се избегну последице које актуелна међународна криза оставља по глобалну сигурност снабдевања храном. Развој ситуације је изузетно алармантан, а реалност је да смо погођени сви, без изузетка. Растућа цена хране и њена доступност постале су додатни проблем. Задатак свих нас је да пронађемо оперативна и ефикасна решења која никога неће изоставити. На нама државама, као најзначајнијим међународним субјектима, је да се појединачно укључимо у координацију мера, пре свега доприносећи овом племенитом задатку на националном нивоу, како бисмо сачували оно највредније – људске животе и њихово достојанство. Тема овогодишње Генералне дебате нас упозорава на драгоценост тренутка и повезаност изазова на међународном плану. Кризе са којима се суочавамо нас подсећају на важност отворене комуникације. Не треба много мудрости да бисмо закључили да се изазови савладавају успешно само уколико се правилно уоче њихови узроци. Србија сматра да је императив да актуелни изазови ни на који начин не смеју продубити поделе у свету, а да већ очигледна и тенденциозна поларизација на глобалном плану треба да уступи место принципима мултилатерализма. Желео бих да истакнем да Република Србија учествује у колективним напорима за достизање циљева одрживог развоја и спровођење Агенде 2030. Србија дели визију генералног секретара о будућности глобалне сарадње на начин како је то утврђено Нашом заједничком агендом и снажно подржава инклузиван, умрежен и ефикасан мултилатерализам, као најбоље средство за одговор на најхитније изазове човечанства.

Даме и господо,

Мултилатерализам, колективна акција и заједничка одговорност су неизоставни елементи наших досадашњих дискусија, али дозволите ми да укажем да је полазна основа сваког таквог конструктивног ангажмана – солидарност. На крају, желим да потврдим да ће Република Србија наставити да буде поуздан партнер у остваривању заједничких циљева дефинисаних у оквиру Уједињених нација, чврсто верујући да је то најбољи пут којим можемо изградити бољи свет за нас и наше будуће генерације. Али не смемо да заборавимо да су Уједињене нације снажне онолико колико поштујемо заједнички усаглашене одлуке и акте ове организације. Цитирао бих нешто што смо чули 23 пута до сад, а то је: Повеља Уједињених нација је једини стандард који се мора поштовати. То смо чули од свих. У случају Републике Србије, њих 17 од 23 који су говорили о Повељи УН и резолуцијама УН је прекршило међународно јавно право и нису поштовали правила установљена у Уједињеним нацијама. Надам се да ћемо моћи да превазиђемо све потешкоће и учинимо да правила и процедуре буду исти за све на свету. У супротном, не видим излаз на крају тунела. Хвала на пажњи. Живела Србија!“

Извор/Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл


Oпширније...
"Винска визија Отвореног Балкана" од 1. до 4. септембра у Београду

Први међународни сајам вина "Винска визија Отвореног Балкана" одржава се у Београду од 1. до 4. септембра 2022. године.

 Обраћање јавности председника Републике Србије

Београд,
25. јун 2022. године

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се данас јавности и најавио да ће укупно повећање пензија, закључно са првим јануаром наредне године, износити 19,1 одсто, као и да очекује значајно увећање минималне зараде, коју ће пратити двоцифрен раст плата у јавном сектору.
Председник Вучић је, након састанка са делегацијом представника радника компаније Stellantis Крагујевац, рекао да је захвалан радницима на коректности, те да је, као и код сваког договора, неопходно да се праве компромиси.

"Разуме се да је компликована ситуација, али мислим да смо близу договора. Пустићемо да они говоре о детаљима, а ми ћемо са компанијом Stellantis наставити да радимо да бисмо добар део обавеза према радницима у наредних неколико дана могли да испунимо. Мислим да смо учинили много и да смо ми направили велики помак и изашли у сусрет великом делу њихових захтева, тако да очекујем да са успехом те разговоре приведемо крају", навео је председник Вучић.Председник је говорио и о стратешкој позицији Републике Србије.

„Како рат у Украјини добија на замаху, тако је ситуација, и политичка и економска, у свету све компликованија, посебно имајући у виду чињеницу да су руске снаге у налету и да је замах њихове офанзиве све снажнији. Показује се да нису били у праву сви који су говорили да ће бити другачији резултат ратних збивања. То доноси и другачије околности у вези са економском ситуацијом у Европи и Србији. Трудимо се да на дневном нивоу, у разговорима са свима у окружењу, са представницима Европе, нађемо што је могуће више решења за предстојећу јесен и зиму, јер ће нама бити критични и трећи и четврти квартал“, рекао је председник, наводећи да је ситуација неупоредиво озбиљнија од оне коју видимо и можемо да сагледамо.

Председник Србије је најавио важне одлуке, јер 15. августа треба да се одржи састанак послодаваца и синдиката око минималне зараде, а да ће се, ако се не постигне договор, од 1. септембра укључити држава.

„Очекујемо значајно повећање цене минималне зараде кроз смањење доприноса, да смањимо порезе и доприносе на зараде на 60,2 одсто, што би било никада ниже, и то је једна од реформских ствари које смо преузели још од 2014. године, да олакшавамо послодавцима и да повећамо неопорезовани део дохотка. Гледаћемо да највећи део трошкова минималне зараде држава преузме на себе, што ће значајно увећати и просечне зараде. Плате ће бити двоцифрено повећане, а минималац још заначајније повећан. Покушаћемо да смањимо јаз између сиромашнијих и богатијих, а послодавцима ћемо помоћи ослобађањем од дажбина“, објаснио је председник Вучић и додао да се очекује да укупна међугодишња инфлација буде између 9 и 9,2 одсто.


"Укупно кумулативно повећање пензија биће 19,1 одсто, закључно са 1. јануаром. Мало ко је веровао у снагу српских јавних финансија у условима светске економске кризе, можда највеће од Другог светског рата. Стопа раста је 4,4 одсто у првом кварталу, флеш процена је 4 одсто у другом кварталу, при томе добар део носе услуге, грађевинарство, али и пољопривреда. Услуге су носиле много у првом кварталу. Добро је да имамо овакав опоравак, али индустрија мора да иде јаче. Наравно да има раст, од 1,5 до 1,9 одсто, али мора да иде снажније и јаче. Наше девизне резерве износе 14,6 милијарди евра. Дакле, веома стабилно, сигурно и чврсто стојимо. Резерве су у јуну повећане за 700 милиона евра, највећим делом по основу прилива из девизних интервенција. НБС је куповала девизе на тржишту, укупно 345 милиона евра. То говори да су златне резерве највеће, упркос кризи. Покушаћемо да тај тренд наставимо. Наш посао је да сачувамо стопроцентну фискалну стабилност“, истакао је председник и најавио нову подршку за око 200.000 грађана, који буду испунили услове, у виду ваучера у вредности од 15.000 динара за коришћење годишњих одмора у Србији.

„То је ексклузивна вест на којој смо радили дуго и много ћемо новца у то уложити. Ваучере ће моћи да добију сви који су остварили право на пензију у Србији и иностранству, незапослени, ђаци, студенти, незапослени пријављени на биро Националне службе за запошљавање, корисници посебне новчане накнаде и привремене накнаде, права на додатак за помоћ и негу другом лицу, који то остварују по Закону о социјалној заштити и Закону о ПИО, као и сви радници чија плата не прелази 70.000 динара. Дакле, ово је мера за велики број људи. Само за богате и релативно богате ову меру нисмо одобрили”, нагласио је председник Вучић и додао да ће ваучере моћи да добију и ратни и цивилни војни инвалиди са примањима која не прелазе износ од 60.000 динара нето месечно, затим они који имају право на накнаду за породичну инвалиднину по палом борцу, као и носиоци пољопривредног газдинства које је уписано у регистар газдинстава.

„Нудимо грађанима да узму ваучер не као пре у висини од 5.000 динара, већ 15.000 динара. Имали смо ове године 100.000 лица која су добила 5.000 динара. То је било 500 милиона динара, а сада дајемо три милијарде динара, за 200.000 људи по 15.000 динара, само да проведу део годишњег одмора у Србији”, рекао је председник.


Председник Вучић је истакао да су највећи ризици са којима ће Србија бити суочена у предстојећем периоду ниво снабдевања електричном енергијом, гасом и нафтом. Он је објаснио да су то проблеми који су, пре свега, условљени кризом која је захватила свет и највише се одражавају на енергетику и пољопривреду, док се на све то надовезује потенцијална финансијска криза делимично изазвана инфлацијом због недостатка енергената и хране, а делимично и природом рата и несигурности, психологијом која утиче на економију, због чега расте и цена новца.

Председник је рекао да проблем у снабдевању струјом постоји и због ниског нивоа хидрологије, али и недовољних количина угља, док око набавке гаса има добрих вести, јер је постигнут уговор са Газпромом, за око 62 одсто потреба, а за 38 одсто преосталих потреба је закупљено складиште у Мађарској, где ће за два наредна месеца бити напуњено 147 милиона кубних метара гаса.

„За то време, напунићемо у Србији по цени руског гаса, који је нејјефтинији за нас, Банатски двор за 250 милиона кубних метара гаса. До септембра имаћемо у резерви 400 милиона кубних метара гаса, а до 15. октобра се очекује преко 500 милиона кубних метара. Наш циљ је да дођемо до 700 милиона кубних метара гаса. Никада такве резерве нисмо имали, за све се старамо већ данас. То су добре вести, али то све кошта”, рекао је председник  Вучић, наводећи да са тим количинама можемо да преживимо два месеца. Он је објаснио да највећи проблем имамо са нафтом, мада Србија данас има готово најниже цене нафтних деривата на пумпама у региону.

„Наша рафинерија у Панчеву ради са сто одсто капацитета. Имамо стратешки проблем, јер морамо да пронађемо замену за руску нафту. До тада радимо на новим складиштима”, казао је председник Вучић, додајући да смо у великом проблему јер нафта може да дође до нас само преко јадранског нафтовода и зато мора да се реши питање НИС-а.

„Имамо стабилне и добре јавне финансије. Ниво јавног дуга нам је бољи него готово свима у Европи, износи 52 одсто. Постоје различите врсте опасности, али ћемо заједнички гледати како да их превазилазимо. У Бриселу није било лако слушати бројне шефове држава да је потребно усаглашавање Србије са рестриктивним мерама према Руској Федерацији. Не треба да одемо у другу крајност и помислимо да можемо да пронађемо замену за то тржиште, боље партнере од оних у ЕУ или други политички пут. То говорим, и да се неко не наљути, у политици мора да постоји рационалан приступ и глас прагматичности", додао је председник Вучић и напоменуо да у страним компанијама директно ради 300.000 људи, индиректно 500.000 наших грађана, а највећи део тих компанија су из Еврпске уније.

"Ако не разумете колико је важна и потребна ЕУ, ја то не могу да променим. Баш као што је нама важно да сами донесемо одлуку да ли уводимо или не уводимо санкције, али и да тражимо поштовање за нас, да се разуме колико су нам Руси и Кинези значајни. Србија наставља европски пут, иако много тога треба урадити до децембра“, поручио је председник.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић навела је да смо за иницијативу "Моја прва плата", која је покренута за време пандемије, јуче у Бриселу добили награду и прво место за најбољу иницијативу у 2021. године.

"Тај програм је обезбедио да преко 17.000 младих у Србији добије прилику да стекне своје прво радно искуство", додала је премијерка. Она је истакла и да све већу улогу у расту економије Србије игра сектор услуга.

"Извоз наших ИТ услуга у прва четири месеца ове године је достигао 740 милиона евра, колико је износио извоз ИТ услуга за целу 2016. годину. Верујемо да ћемо достићи онај циљ који смо зацртали за ову 2022. годину, а то је да само извоз наше памети преко ИТ услуга буде преко 2,5 милијарде евра", рекла је председница Владе Србије.

Извор/Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл
 Састанак са министром спољних послова Републике Италије

22.06.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са министром спољних послова и међународне сарадње Републике Италије Луиђијем ди Мајом, са којим је разговарао о даљем развоју билатералне сарадње, евроинтеграцијама Србије, геополитичким приликама и регионалним односима.

„Италија је међу водећим страним инвеститорима у Србији, убедљиво први страни партнер према вредности инвестиција у нашој земљи, а на другом месту према броју реализованих пројеката. И поред тога настављамо да стварамо још стимулативније пословно окружење, кaко бисмо привукли нове стране улагаче“, истакао је председник Вучић напомињући да је веома важно то што је Италија наш регион ставила високо на листу спољнополитичких приоритета.

Председник Вучић је захвалио Италији на отвореној и континуираној подршци европским интеграцијама Србије, те исткао да цени личну подршку шефа италијанске дипломатије Ди Маја напорима Србије на свом европском путу.

Говорећи о регионалним приликама, председник Вучић је поручио да Београд остаје у потпуности посвећен дијалогу са Приштином, као јединим начином за постизање обострано прихватљивог договора додајући да су мир, стабилност и сарадња од највеће важности за будућност Западног Балкана

По питању сукоба у Украјини, председник Вучић је још једном подвукао да је Србија привржена поштовању начела територијалног интегритета и суверенитета сваке земље, као једног од основних принципа међународног права садржаног у Повељи Уједињених нација, те да је спремна да помогне Украјини, у складу својих могућности.

Италијански шеф дипломатије Луиђи ди Мајо током састанка је рекао да та земља препознаје све што је Србија урадила на путу ка Европској Унији, посебно када је реч о уставним и другим реформама, које су омогућиле отварање кластера 4.

„Италија је снажан заговорник приближавања Западног Балкана европској породици и ми улажемо велике напоре како бисмо нашим партнерима из ЕУ објаснили ситуацију у региону и потребу за проширењем. Европска Унија мора да пружи већу економску подршку региону“ рекао је Ди Мајо.

Извор / Фото: Председништво Србије / Димитрије ГоллКонтинуирана и снажна подршке Италије европском путу Србије

22. јун 2022.

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са министром спољних послова Републике Италије Луиђијем ди Мајом о унапређењу билатералних односа, развоју привредне и трговинске сарадње, као и о потенцијалним новим инвестицијама те земље у Србији.

Брнабић је указала на то да Италија континуирано и снажно пружа подршку Србији на европском путу, и нагласила да реформе, без обзира на све изазове данашњег времена, Београду остају примарни задатак, са посебним фокусом на владавину права.

Она је такође подвукла да су мир и стабилност региона од кључног значаја за привредни и економски развој и да ће Влада Србије зато учинити све како би се то и обезбедило јер, како је нагласила, наставак и спровођење реформи могуће је искључиво када су гарантовани мир и безбедност целог региона.

Премијерка је, говорећи о иницијативи „Отворени Балкан“, истакла да је то пример успешне регионалне сарадње и борбе за заједничке циљеве, уз уверење да је реч о најбољем начину за припрему држава за чланство у ЕУ, али и прилика да се достигну стандарди Уније и пре формалног учлањења.

Такође, како је додала, Београд веома цени став Италије да Србија има пун потенцијал да напредује ка ЕУ и да на свом путу може да рачуна на сталну подршку пријатељске земље каква је Италија.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Брнабић је нагласила да званични Београд остаје у потпуности посвећен том дијалогу, о чему сведочи и недавно постигнут договор о мапи пута за примену споразума о енергетици.

Саговорник премијерке Брнабић рекао је да је политика коју води Србија значајна за стабилност Западног Балкана и поред изазовних времена у којима живи Европа, да Италија подржава Украјину, али и Србију и Западни Балкан на путу европских интеграција.

Избор/Фото: www.srbija.gov.rsПредседник Вучић примио акредитивнa писмa амбасадора Републике Италије

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма амбасадора Републике Италије Луке Горија, који му је том приликом пренео поздраве председника Серђа Матареле.

 

Председник Вучић је италијанском амбасадору пожелео добродошлицу у Србију и изразио задовољство због традиционално стабилних пријатељских односа две земље и континуиране подршке коју Италија даје европском путу Србије.

Такође, председник Вучић је навео да очекује да ће се током мандата амбасадора Горија наставити одлична економска сарадња са Италијом, као једним од највећих економски партнера Србије.

Амбасадор Гори је, предајући акредитивна писма председнику Вучићу, истакао да Италија пружа јасну подршку евроинтеграцијама Србије и то кроз експертску помоћ у реформама у кључним областима, те да ће наставити да ради на унапређењу сарадње од користи за обе земље, посебно у области привреде и културе. Он је изразио задовољство што већ ове недеље у посету Србији долази шеф италијанске дипломатије Луиђи Ди Мајо.

Амбасадор Гори је такође истакао привржености Италије миру и стабилности на Западном Балкану, преневши да званични Рим веома цени допринос председника Вучића регионалној стабилности и сарадњи.

 

Извор/Фото: Председништво Србије / Димитрије ГоллПредседник Вучић учествовао на самиту "Отворени Балкан" у Охриду


Охрид,
08. јун 2022. године

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у Охриду, где jе учествоваo на самиту Отворени Балкан и, том приликом, поручио да је ова иницијатива идеја људи који хоће да сарађују и који хоће будућност у заједништву, те да она припада балканским народима.
Председник Вучић је изразио уверење да ће све више грађана Северне Македоније, Србије и Албаније, али и других земаља региона, подржати иницијативу Отворени Балкан.

"Ово је наша иницијатива, инцијатива људи са Балкана, оних који схватају да морају да се повезују и да морају сами да решавају проблеме. Све што смо радили, и у економији, и све оно што је важно за грађане, одражава се у односима Северне Македоније, Србије и Албаније. Готово да немамо билатерална отворена питања, немамо никакавих захтева ни према коме, сем да будемо пријатељи и радимо у корист грађана", поручио је председник Вучић и нагласио да су заједничка сарадња и напредак једино што нико не може да спречи, "већ зависи директно од нас".


"Желимо да пољопривредници буду задовољнији, јер могу више да извезу, да имамо више туриста, да и једни и други живимо боље, да размишљамо шта можемо добро да урадимо", истакао је председник и посебно захвалио европском комесару за проширење и суседску политику Оливеру Вархељију што је дошао на скуп да подржи иницијативу.

Председник Вучић је изнео и свој предлог за јачање сарадње пред зиму. "Важно је да формирамо радне групе одмах или на следећем састанку, пре великог самита који имамо и сајамских манифестација крајем лета у Београду. Да формирамо радне групе које ће да брину како да превазиђемо тешкоће у снабдевању намирницама и енергентима. То је у највећем интересу наше три земље, али и целог Балкана", навео је председник и додао да Србија очекује да стигну хеликоптери који су купљени за гашење пожара, а будући да нас чека топло лето, поручио је да ће Србија бити спремна да интервенише и помогне албанским и македонским пријатељима, док исто очекује и од њих, у неким другим областима.

Премијер Републике Северне Македоније Димитар Ковачевски изјавио је да су земље на Западном Балкану у условима кризе и рата у Украјини међусобно упућене једне на друге, те да је ово време великих изазова које тражи заједништво.

Председник Вучић учествовао на самиту Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

"Отворени Балкан је наша задужбина за мир и већ је дао прве резулате за грађане и привреднике. То је наша визија о Балкану, да је интегрисан и да мир и стабилност више нико не доводи у питање. Желимо и више инвестиција, тражимо да ЕУ подржи наш напор. Иницијатива ће постати све атрактивнија“, рекао је премијер Ковачевски и објаснио да је циљ иницијативе да се убрза кретање људи, робе, капитала и услуга, као и да се повећа конкурентност привреда и стандард грађана.

Председник Владе Републике Албаније Еди Рама поручио је да на Западном Балкану, у условима рата у Украјини, треба да се разговара још отвореније, те да у условима кризе треба да се појача сарадња у региону.

"Рат у Украјини чини да иницијатива Отворени Балкан буде још нужнија него што је била пре", истакао је албански премијер.


Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, који је на Самиту Отворени Балкан у Охриду присуствовао као посматрач, поручио је да је до сада учествовао на разним скуповима, али да је овај "дефинитивно ново лице" Западног Балкана и апеловао да на следећем оваквом окупљању буде шест, а не пет лидера.

"Све теме које су третиране искључиво се односе на животни стандард грађана, било да се ради о слободном промету, пољопривреди, енергетици, туризму, активној кризи или великим инфраструктурним пројектима. Ово је дефинитивно један нови приступ и представља заокрет у односу на оно што су до сада биле теме. Прошлост не можемо да променимо. Све што можемо је да променимо будућност", рекао је црногорски премијер на завршној конференцији за новинаре после Самита и истакао да ће свака иницијатива која може да води ка било каквом прогресу и помирењу имати подршку Владе Црне Горе.

Председник Вучић учествовао на самиту Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председавајући Већем министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија рекао је да, нажалост, у БиХ не постоји консензус око Отвореног Балкана из политичких разлога, иако га апсолутно подржавају и пословна заједница и грађани.

"Искрено се надам да сам последњи који говори као посматрач или гост Отвореног Балкана", рекао је Зоран Тегелтија.На самиту регионалне иницијативе Отворени Балкан потписано је више споразума и меморандума о сарадњи три земље чланице: Споразум о сарадњи на Западном Балкану у области признавања диплома и научних признања издатих у високошколским установама и другим овлашћеним институцијама, Меморандум о разумевању и сарадњи у области туризма за Западни Балкан, Меморандум о разумевању и културној сарадњи на Западном Балкану, као и Меморандум о разумевању и сарадњи пореских управа на Западном Балкану.
 Председник Вучић учествовао на GLOBSEC 2022 Форуму

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на панелу „Европска унија и Србија: Стратешко партнерство за будућност" у оквиру GLOBSEC 2022 Форума, који се одржава у Братислави, и том приликом се састао са европским званичницима.
Председник Вучић састао се у Братислави са потпредседником Европске комисије за међуинституционалне односе и стратешко предвиђање Марошем Шефчовичем, са којим је разговарао о флексибилности и одрживости енергетских система у актуелној ситуацији, о управљању сировинама из Србије унутар ЕУ, као и заједничким пројектима на којима Србија треба да ради заједно са ЕУ.Председник се састао и са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, са којим се сагласио да је регионална сарадња, уз очување мира и стабилности, једини прави пут за напредак земаља Западног Балкана, као и да испуњавање обавеза из Бриселског споразума и даље остаје кључна порука за сваки даљи разговор. Председник Вучић је истакао пуну посвећеност Републике Србије наставку конструктивног дијалога са Приштином и настојањима да се дође до компромисног решења у циљу стварања бољих односа између Срба и Албанаца.


Председник Вучић је, учествујући на панелу посвећеном односу ЕУ и Србије, истакао да је приоритет Србије чланство у Унији, те да наша земља ради на диверзификацији снабдевања гасом.

„Увек смо били стопостотно зависни од руског гаса. Има и других земаља ЕУ које су у истом положају. Ми радимо на диверзификацији нашег снабдевања“, навео је председник Вучић и нагласио да је важно да се изгради гасни интерконектор између Бугарске и Србије, као и Северне Македоније и Србије.

„Тек тада можемо да диверзификујемо снабдевање. То ће нам пружити могућност да добијамо и други гас. Морамо да преживимо и делујемо рационално“, објаснио је председник и изразио наду да ће Бугарска успети да добије довољно течног нафтног гаса, као што је обећано из Вашингтона, али је изнео и одређену сумњу да ће то бити могуће.

Председник Вучић учествовао на GLOBSEC 2022 ФорумуФото: Председништво Србије / Димитрије Голл

„Нема сумње да ту нема довољно гаса за нас. Пре шест година сам ишао у Баку и разговарао са председником Азербејџана, али они нису могли да нам обезбеде довољне количине. Сада трошимо три пута више него раније, а потрошња стално расте“, рекао је председник Вучић. Он је поновио да је главни стратешки циљ Србије да постане чланица ЕУ, али и нагласио да на том путу постоје специфична питања које Србија треба да реши, међу којима је и Косово и Метохија, питање на које Београд гледа другачије од појединих чланица ЕУ.

Преседник је, одговарајући на питање о изборима у Србији, утицају односа Србије и Русије и украјинске кризе на њихов исход, али и зашто је Београд и даље савезник Москве, рекао да му такво питање пружа прилику да каже истину.

"Мислим да су грађани на изборима говорили како су желели", истакао је председник Вучић и констатовао да његова странка јесте остварила лошији резултат него на претходним изборима, али и нагласио да је прва следећа снага освојила око дванаест одсто гласова, док су десно оријентисане странке добиле велику подршку, управо због руско-украјинског сукоба. Он је поновио да је Србија реаговала на одговоран начин по питању кризе у Украјини, а да је много гласача било љуто јер је земља у Генералној скупштини УН гласала против руске агресије на Украјину, не зато што Срби имају нешто против Украјинаца, напротив, већ зато што се јасно сећају шта се Србији десило 1999.године.

Председник Вучић учествовао на GLOBSEC 2022 ФорумуФото: Председништво Србије / Димитрије Голл

"Тада је Србија бомбардована од стране деветнаест НАТО земаља и није се водило рачуна о њеном територијалном интегритету. Данас о томе слушамо сваки дан, али тада се о територијалном интегритету Србије није водило рачуна. Извините што сам отворен", рекао је председник Вучић и додао да Србија и Русија имају традиционално добре односе, које није увек лако објаснити, али да истовремено треба да делујемо прагматично, да идемо ка ЕУ, што је, како је навео, и нагласио у својим обраћањима. Он је истакао да се мора разумети политичка ситуација, јер је Србија увек имала подршку Русије и Кине по питању Косова и Метохије и не жели да изгуби ту врсту подршке.

"Политички и правно гледано, понашамо се принципијелно, јер Србија је увек на страни украјинског територијалног интегритета, али питам поново, зашто данас сви који су гласни у очувању територијалног интегритета Украјине, нису то чинили и 1999. године? Принципе или имате или немате", рекао је председник и нагласио да је Србија увек помагала, донирала новац, медицинску помоћ, скоро три милиона евра, уз хуманитарну помоћ, те најавио да ће сутра посетити украјинске избеглице у Србији, близу Врања, којима држава много помаже.


Председник Вучић учествовао на GLOBSEC 2022 ФорумуФото: Председништво Србије / Димитрије Голл
„Нећемо бити део рата у Украјини, јер то не желимо“, поручио је председник Вучић и нагласио да нам је потребан мир, што је пре могуће. Он је приметио да неки не очекују тоталну победу Украјине, већ тотални пораз друге стране, што је велика разлика.

"Не верујем у тоталну победу и тотални пораз, треба нам мир. У миру можете да поразите друге много лакше него војно. Можемо да разговарамо, филозофски, кад хиљаде људи гине на дневној основи. Верујем да нам је мир неопходан што пре, а онда решавајте проблеме у наредних 15 или 20 година. Један дан значи много, то је хиљаду преживелих", истакао је председник Србије.

Говорећи о предстојећем самиту ЕУ-Западни Балкан, који се одржава 23. јуна, председник Вучић је рекао да не очекује да ће бити донете значајне одлуке у вези са убрзањем европских интеграција и поручио да земље чланице ЕУ и Брисел треба да покажу одлучност и кажу да ли заиста рачунају на земље са Западног Балкана или не.

Председник Вучић имао је данас и одвојен сусрет са известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком, са којим је имао конструктивну размену мишљења о европском путу Србије, актуелној ситуацији и регионалним питањима, и, том приликом, истакао спремност и вољу да саслуша све аргументоване предлоге који би убрзали процес преговора о чланству, што је у складу са стратешким избором Србије за приступање Европској унији.

Извор/Фото: www.predsednik.rsИталија један од најважнијих политичких и економских партнера Србије

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић примио је данас у опроштајну посету амбасадора Италије Карла Ло Каша.

Констатујући веома добре, стратешке односе, Селаковић је поручио да је Италија један од најважнијих политичких и економских партнера Србије. Министар је навео да то потврђују редовни сусрети на високом нивоу и, у том смислу, казао је да ускоро у Србији очекујемо шефа италијанске дипломатије Луиђија Ди Маја.

Шеф српске дипломатије подвукао је да је пуноправно чланство Србије у Европској унији приоритет наше спољне политике и стратешко опредељење, захваливши Италији на подршци коју нам на том путу пружа, као и на ставу министра Ди Маја, исказаном приликом отварања Кластера 4, да наша земља има пун потенцијал да напредује ка ЕУ.

Саговорници су разговарали и о стању дијалога Београда и Приштине, а министар Селаковић је поновио да је наш циљ постизање компромисног, одрживог и обострано прихватљивог решења, док понашање и поступци друге стране то не показују, као што је захтев Приштине за чланство у Савету Европе.

На крају, Селаковић је захвалио амбасадору Ло Кашу на веома запаженом ангажману, доброј сарадњи и унапређењу односа две земље током његовог мандата у Србији, и пожелео му успех и наставку каријере.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsПредседник Вучић положио заклетву

31.05.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.
"Даме и господо, Ваша светости, поштовани председниче, поштовани члане Председништва Босне и Херцеговине, поштована председнице Републике Српске, уважени представници верских заједница, драги пријатељи, поштовани председници Србије и Савезне Републике Југославије, ваше екселенције, председнице Уставног суда и Врховног касационог суда, председнице Владе, чланови Владе Републике Србије, председниче Покрајинске скупштине АП Војводине, председниче Покрајинске владе АП Војводине, даме и господо, драги пријатељи, не постоји већа част, већа обавеза, а нема ни већег поноса од оног који ти даје чињеница да водиш своју земљу нити лепше дужности од те да је са поносом представљаш.

Све то, и обавезу, и дужност, и част, и понос, добио сам од грађана на изборима. Они су израз воље убедљиве већине, која је мене и највећи део вас наново задужила да свој посао обављамо не увек онако како чак и та већина жели, већ да чинимо све оно што је у најбољем интересу Србије.Желим да будем председник свих и председник за све, да будем први по обавезама и последњи по привилегијама, да радим више, да не тражим ништа за себе, али да тражим све, апсолутно све за нашу Србију. 

Велики Конфучије је рекао да компромис може да се прави са свим осим са идеалима и то је оно што намеравам да следим, а мени је идеал Србија и добробит њених грађана. То уједно одређује и приоритете мог другог мандата, оне који су, чини ми се, и пре полагања заклетве били јавни и јасни и који гласе: мир, стабилност, независност у одлучивању, слобода Србије, сигурност, здравље, Европа, рад, рад и рад.

Србија јесте и биће, да парафразирам Марка Аурелија, цара, филозофа, управо оно и само оно што ми од ње направимо. Она је производ наших мисли, наших снова и наших дела, наш идеал, наш циљ, наша свест, знање о томе где смо и географски и историјски и велика пажња о томе да никада не побркамо, као што нам се толико пута у историји дешавало, историју и реалност, географију и реалност, пусте жеље и реалност.

Данас имам част, али и немерљиву обавезу, да вам се обратим као председник чији други мандат почиње у преломним временима модерне историје. Не постоји тежа, али ни узвишенија дужност од ове на коју данас по други пут ступам. И не постоји циљ који је захтевнији, али и часнији од циља да Србија настави својим путем, јединственим, у будућност какву је одавно својим жртвама и одрицањима заслужила.

Преузимам председничку дужност у временима у којима је основна премиса, у готово читавом свету, постала да су дрскост и безобразлук чин храбрости, а смиреност и стрпљење одраз страха. Живимо у временима када сви гласно говоре, а мало ко слуша и још ређе чује. Гласови разума су све тиши, а визија будућности целог човечанства све магловитија и удаљенија.


Данас је, можда више него икада, цео свет жељан истине и правде. Исте оне правде која је уткана и у прве речи наше прелепе националне химне и која још увек стоји као императив без којег нема напретка ни достојанственом човеку, ни целом свету. За такву истину и за такву правду увек ћу да се борим, јер нема тежег, али ни часнијег пута од тога.

Свет можда никада више неће бити исти, али вам указујем на чињеницу да ћемо бар ми покушати да останемо снажни, самоуверени и непоколебљиви у својој принципијелности, да ћемо као земља наставити да радимо за општу добробит, док храбро грабимо напред, упркос свим недаћама, као што смо то чинили и до сада.

Не постоји, стога, довољно велика реч за нашу Србију, која је одувек стајала на раскршћу различитих цивилизација, вера и култура, чиме је обогаћена на најбољи начин, који нас подстиче да то наслеђе чувамо и данас још јаче, чвршће и одлучније него икада пре. Исто тако, преко нас су се одвајкада укрштали путеви туђих интереса и амбиција, освајања и повлачења, али и наших победа и пораза, који су оставили дубоке ожиљке у целокупном бивању Србије. Многи су код нас долазили без поштовања и обзира, а одлазили са скривеним или отвореним дивљењем према нашем малом, а тако великом народу и према нашој малој, а тако поносној Србији.

Баш као и ово Мирослављево јеванђеље, и наша земља је имала чудан и тежак историјски пут. Поколења Србије су се калила кроз најтеже тренутке током дугих векова, неретко сама, али увек усправна. Управо та поколења, која су кроз историју показивала невероватне људске, владарске, уметничке, војне, моралне и духовне висине, уткала су овај несаломиви, слободарски, понекад чак пркосни дух у све садашње и будуће нараштаје нашег народа.


Да ствари конкретизујем, свет се пред нашим очима на дневном нивоу драматично мења, никада више и никада брже. Напад на Украјину је прекретница у међународним односима. Са једне стране, Русија је желела прекид доминације, како кажу, западне и тврде и меке моћи, спречавање даљег ширења НАТО-а, велика Кина не жели status quo, тј. недодирљивост западне снаге и безутицајност свих других, док, са друге стране, Запад жели очување сопствене превласти у свету, истовремено се позивајући на кршење међународног јавног права, како од стране Русије, тако и од њихових других противника, попут Народне Републике Кине.

Тачно је да је нападом на Украјину погажено међународно јавно право, али је такође тачно да се то догодило десетинама пута у савременом свету, те да су кључни протагонисти и данашњи велики борци за поштовање норми међународног јавног права биле неретко и западне силе. Уосталом, ми овде, у Србији, то на најбољи могући начин можемо да потврдимо. Наша земља је 1999. године нападнута без одлуке Савета безбедности Уједињених нација, а да наша земља пре тога није окупирала ниједну другу. Нашој земљи после тога отимано је и даље. Упркос постојању Резолуције 1244 и постојања у правном поретку те резолуције, и даље нам отимају део наше територије тврдећи да су у праву, а ми, ако случајно кажемо да мислимо другачије, тог тренутка више нисмо за будућност, нисмо довољно демократе, не разумемо садашњи тренутак, већ се бавимо сувише прошлошћу. Када би то неко други учинио, он би одмах био неко ко руши међународни правни поредак, ко руши све институције и ко руши мир у свету.

Поносан сам на Србију данас, која се понаша у складу са принципима међународног јавног права, која уме да осуди кршење међународног јавног права, недвосмислено и јасно. Али сам поносан и на Србију у којој нема ни антизападног нити русофобног понашања. Код нас су добродошли и Достојевски, и Шекспир, и Гете, и Хемингвеј. То је нешто на шта Србија може да буде поносна па макар била и једна од ретких земаља у савременом свету.

Ово сам све рекао не зато што је из овога могуће извући прагматичне захтеве деловања, већ да и као председник Републике, баш онако како то себи дозволе сви други грађани Србије, спасем душу и кажем шта ми је на срцу. И да не мислите да то што сви знате ја не знам. Знам, неретко знам боље од свих осталих. Неретко то видим и осећам боље од свих осталих. Али то не решава наш проблем и то ниједан од проблема у будућности неће да реши. Политика вођења земље није политика жеља, већ политика могућег, политика реалности.


Ја сам разговарао са једним, од данас највећим европским лидером, седам сати смо разговарали и ваљда је човек желео да ме слуша и осетио сам потребу да испричам све што ми је на души, да изговорим све - како се ми Срби осећамо када видимо шта су нам чинили по питању Косова и Метохије и по свим другим питањима на Балкану. Слушао ме је пажљиво тај велики лидер, много умнији од мене, са много више знања, велику земљу води, и негде око три ујутру ми је рекао: „Хајде сада, Александре, да пресечемо ово.“ Рекох, слушам Вас, драги пријатељу. Он је рекао: „Нисам у свему сагласан са тобом, али да кажем да си за 80, можда чак и 9о одсто ствари које си изговорио у праву. И шта ћемо сада? Водиш једну земљу, председник си земље, довољно си паметан да знаш да, без обзира на неправде којих је у свету много, постоје ствари које се неће мењати. Ти мишљење моје земље да промениш не можеш. Можемо да се кајемо накнадно, али то никада нећемо да признамо, јер велики то не признају. За нас сузе кајања и грешке не постоје, оне су предвиђене за вас, мање земље. Остаје да видимо шта је то што можеш да урадиш да спасаваш своју земљу у будућности. Остаје да се види шта је то што можеш да направиш, да осигураш будућност за младе нараштаје у твојој земљи, шта је то што можеш да прихватиш као реалност и шта је то што можемо да направимо заједно.“ Ја сам први пут чуо од некога, од западних лидера, да је рекао негде, не директно, али негде је рекао: „У реду, нисмо увек сви ми најсрећнији са свим што смо чинили у прошлости, али са тиме морате да се помирите.“ Макар нешто смо добили, макар неку врсту личног задовољења сам добио те ноћи која, наравно, за нашу земљу не значи ништа. Али, у праву је тај велики лидер када је рекао да морамо да будемо посвећени будућности, да морамо да бринемо о будућности, да гледамо шта ћемо са нашом децом, јер они нису дужни да плаћају ни дугове наше генерације, ни дугове које су нам оставили наши родитељи, ни наши прадедови, нити било ко други. Њима морамо да оставимо што је могуће чистију ситуацију за будућност, да они не морају да размишљају са ким ће да ратују сутра и са каквим ће све нестабилностима и проблемима да се суочавају.
 

Управо у складу са тим, желим да кажем да се радујем скором формирању новог парламента. Надам се да ће се ускоро завршити све изборне радње и чак не желим да одговарам онима који су износили бесмислене тврдње како сам бирао пред којим парламентом ћу да полажем заклетву, јер сам постао председник 31. маја и ово је био једини дан када сам могао да полажем заклетву. Шта да радите, јер шта год некада учинио и како год учинио, никада неће бити довољно добро или довољно лоше да би сви били задовољни. 

Формирање нове Владе је, рекао бих, од пресудног значаја и имајући у виду ситуацију у којој се налазимо, тешку ситуацију, ми већ данас сви заједно морамо да размишљамо о томе. То не могу сам, иако сам неко ко је добио велику подршку народа, већ је потребно Влада да то ради, а свакако ће то радити она која буде имала пуни легитимитет, а не у техничком мандату, снажније и јаче.

Морамо да се бавимо и новим санкцијама и новим чудима, у којима опет можемо да будемо оштећени па ћемо морати да молимо наше европске партнере да нам по том питању помогну, али то је већ питање за њих. Управо у складу са тим, очекујем да нова Влада Србије буде формирана до краја јула месеца, а ја ћу са радошћу кренути у интензивне консултације са представницима свих политичких странака у земљи које су ушле у народни парламент, чим буде формиран нови сазив Народне скупштине Републике Србије.

Желим да кажем да сам уверен да ће нова Влада прихватити неке од савета и мојих молби. Верујем да ће мандатар донети одлуку да Влада буде мањински инклузивна, да укључимо што је могуће више припадника не само српског народа, већ да у тој Влади буду и Мађари, и Бошњаци, да буду у њој и Хрвати, и Роми, и представници свих националности који желе добро овој земљи и који имају само једну отаџбину или једну домовину, а то је Србија, коју бескрајно воле баш онако како је волимо ми  и који овде планирају да живе, и они и њихова деца, баш као што то планирамо и ми.

Хоћу управо на томе да се захвалим свим представницима, ја чак не волим ни да изговарам у формално - правном смислу, знам да се то тако каже, представницима националних мањина, али рекао бих људима, дивним грађанима, народима који не припадају већинском народу, а који су увек били уз Србију, помагали Србији и заједно са нама делили добро и зло и заједно са нама решавали све муке и проблеме са којима смо били суочени.

Оно што очекујем од наредне Владе, али чему ћу се и као председник Републике посебно посветити, јесте под један – наш европски пут. И сад извините, пошто знам да за тако нешто нећу добити аплауз, управо ћу због тога томе највише простора да посветим. Волим понекад да се инатим, да будем џангризав, понекад кочоперан, али не због себе или зато што ми је то због било каквих поена потребно, напротив, на томе се поени губе, већ зато што мислим да чиним добру ствар за Србију.

Ми, када говоримо о Европи, она нам служи као поштапалица, она нам је постала негде обавезни део успутног помињања, али и нешто што најлакше можемо свакога дана да критикујемо, нападамо, али да опет, када дође поподне или вече, размишљамо како и колико ћемо сутра подршке и помоћи да тражимо. Ма колико да са правом кажемо да они нису увек фер према нама, а не мислим да су увек фер према нама, посебно када је реч о политичким захтевима, исто тако ни ми нисмо фер према њима. Лако нам је и лепо да узимамо новац пореских обвезника из Европске уније и много се добро осећамо ако ни хвала на то не кажемо. Лако нам је, лепо, да прихватамо оно што нам одговара, оно што нам се допада, али нам није лако и лепо да чујемо речи критике када нам се нешто не свиђа.

Европска унија не сме да буде синтагма поштапалица, она не сме да буде нешто што је ушло у речник тек онако, већ мора да буде наше опредељење. Управо због и трговинске размене, инвестиција, али и због тога што желимо да припадамо том типу друштва, мораћемо много тога да урадимо и у области владавине права, даље демократизације нашег друштва, медијских слобода и свега другог. Наравно да претерују када говоре да не може да се чује другачије мишљење, наравно да понекад то користе за своје политичке потребе, али је такође тачно да и ми увек можемо боље, и то не због њих, већ због нас.

У складу са тим, долазимо до онога на шта сам се данас заклео, на Устав Републике Србије, долазимо до кључног политичког питања за нас, а то је питање Косова и Метохије. Повезано са украјинском кризом, питање Косова и Метохије биће још истакнутије и још теже за нас за решавање. Шта год вам говорили, са било које стране, шта год вам рекао било ко са запада, Косово и Метохија биће већа и важнија тема управо и због онога о чему је недавно говорио председник Путин.

Они ће вам рећи да то није тако и да Косово није ни слично као неки други примери у свету, то ће вам понављати бесомучно. Што вам више то понављају, ви видите да их то више мучи. Управо због тога ћемо се суочавати. Извињавам се што говорим истину свима, и вама у сали, и њима који ово слушају. Да ли стварно мислите да сам толико наиван кад ми десет пута кажете да вас се то не тиче и да вам то није проблем, да мени, политичком ветерану, то покушате да продате? Видим колико вас то боли. Можете да мислите колико то онда боли нас, колико то боли ову земљу, колико то боли српског човека, колико то боли свакога у овој земљи. Сваког дана морамо да слушамо притиске да бисте ви задовољили своје интересе, ни једног секунда не размишљајући о нашим интересима. Ту имамо проблем и што немамо баш ни са ким да разговарамо у жељи да дођемо до компромиса, у жељи да тражимо компромис.

Такође, знам да ово нико не жели да слуша у Србији, али ми морамо да тражимо компромис. Ми морамо да се боримо за компромис. Ми морамо да чувамо наш народ на Косову и Метохији. Ми морамо да бринемо о животима наших људи, наших стараца, њихове деце и њихове деце који и даље живе на Косову и Метохији, који и даље воле српску заставу, који и даље говоре српским језиком. Због тога морамо да трагамо за компромисом.

Данас, када о томе говоримо, и данас не извршавају пресуде својих органа да Високим Дечанима врате оно што Високим Дечанима припада и нико се због тога много не секира. Имали смо први пут саопштење Квинте која је искрено критиковала став албанских властодржаца у Приштини да не дозволе Србима да се изјасне на изборима за председника и за парламент Србије. То је трајало пола дана. Дан после тога могли су да наставе да раде све исто што су радили, јер увек ће имати њихову подршку и нико не треба да има било каквих илузија по том питању.

Онда долазимо до питања које је са тим повезано. На колико разумевања ми можемо да наиђемо и на колико рационалног прихватања наших аргумената можемо да наиђемо када кажемо - па, чекајте, ви очекујете од нас да се једнако снажно опредељујемо против Руске Федерације? Сада оставите по страни све наше традиционалне односе, оставите по страни и све друго, што ми немамо проблема у снабдевању гасом, сигурности снабдевања, што имамо добре односе, све то по страни оставите, па како мислите, људи, да, с једне стране, свакога дана говорите о територијалном интегритету, о заштити територијалног интегритета као врховном принципу међународног јавног права, а да онда нама кажете – ви, Срби, заборавите поштовање врховног принципа међународног јавног права, али гледајте да се још горе него ми, а због свега што се у свету збива, односите према Руској Федерацији. И нема проблема што они неће да буду за вас у Савету безбедности Уједињених нација по питању вашег територијалног интегритета, јер добро је за вас да заборавите на свој територијални интегритет.

Ја молим само представнике тих земаља да буду бар мало фер према Србији па да кажу – разумемо вашу тешку позицију, али, нема проблема, ми вас терамо у то. То је језик који можемо да разумемо. Не значи да ћемо да послушамо, али то је језик који је много мање лицемеран него овај који нам говори о томе да је то правда, да је то правично и да је то поштено, јер да је то правично, поштено и да је то правда, не бисте тако лако разорили територијални интегритет и разарали територијални интегритет Србије као што сте то чинили.

Знам ја, на срећу или жалост, шта је то што се људима допада и опет се враћам и опет вам понављам, ово сам изговорио да спасем душу, да знате да је имам, пошто знам да многи мисле да је немам, и да знам ове ствари, углавном боље од већине, да не кажем случајно од свих, али сутра ми морамо да имамо довољно горива, морамо да имамо и довољно хране, морамо да имамо и нове болнице, морамо да имамо и нове фабрике и морамо да држимо најбоље односе са нашим западним партнерима и да будемо тврдо, чврсто, истрајно и снажно на европском путу.

Нова Влада мора брзо да се формира и због тога што је неопходно да се хитно, хитно бавимо предстојећом зимом и снабдевањем Србије, пре свега, енергентима. Ситуација је алармантна и зато је важно да у најкраћем могућем року Владу формирамо, да бисмо могли да се посветимо томе, да бисмо могли да издвојимо велики новац и да обезбедимо сигурност за грађане Србије током предстојеће зиме.

Ми имамо стабилне јавне финансије захваљујући целој Влади, Министарству финансија, Народној банци Србије, захваљујући добром раду, стабилности, коју смо чували све време. За нас је од великог значаја да ту стабилност сачувамо.

Храна. Имамо је довољно и имаћемо је довољно. Сви покушаји дестабилизације српског тржишта пропашће зато што ми никога не обмањујемо. Ми никога не лажемо када кажемо да имамо довољно шећера, уља, пшенице, сунцокрета, кукуруза и свега другог што је неопходно за нормалан и пристојан живот.

Велики су и кључни, суштински, реформски задаци пред Србијом, који ће да боле многе - од нове и много озбиљније и одговорније енергетске политике, образовања и науке, која мора да буде суштина, стуб напретка Србије у будућности. Ту бих посебно замолио Владу да се не плаши реакција око ширег, свеобухватнијег и убедљивијег, уверљивијег увођења дуалног образовања у наш образовни систем, јер су сви бежали од тога. Најлакше је чекати само када ће следећа плата и колико Министарство финансија може да обезбеди пара, а да при томе не видимо колико заостајемо за Немачком, Аустријом, Швајцарском и колико, у ствари, нисмо спремни себе да мењамо, али смо спремни све друге да мењамо.

Наставићемо, јер држава мора да настави са улагањем у здравство, јер здравство постаје један од стубова како развоја, тако и опстанка наше нације. Даља дигитализација, развој роботике, вештачке интелигенције, али и брига о климатским променама и заштити животне средине. Имамо много партнера, од Норвежана до ЕУ, до САД, са којима смо ушли у значајне пројекте из питања енергетске сигурности, безбедности, као и заштите животне средине, а које треба продубити.

Што се тиче питања наше војске, као врховни командант трудићу се да наша војска, својим утицајем, буде снажнија, да буде гарант безбедности, мира, сигурности и стабилности. Слушали смо претходних месеци безброј пута како ће Србија, тобоже, некога да нападне, како ће српска војска некога да угрожава. Лагали су данима, недељама, колико већ траје ова криза у Украјини, деведесет шест дана. Деведесет шест дана, свакога дана сте по стотину пута и на стотину места могли да прочитате те лажи. И после деведесет шест дана нико нам још није рекао извините. Нико нам још није рекао - извините што смо лагали од првог дана. И хвала Србији што се понаша као стуб стабилности и што никада никога није угрозила, и што никада ништа ни од кога није тражила, осим што је тражила да буде своја на своме, да има право да чува своју слободу, своје небо и своју земљу, сама, без ичије помоћи.Србија ће, уверен сам, драги пријатељи, чувати љубоморно своју војну неутралност. Ми нисмо политички неутрални. Ми се налазимо на европском путу и знамо своје обавезе, али своју војну неутралност ми морамо да чувамо. Свуда око нас су или НАТО земље или територије на којима се налази НАТО. Не постоји ни једна територија, ентитет, земља до Србије, поред Србије, која није у НАТО.

Србија је као мало острво и неки обично то говоре или наводе као проблем. Али, да вам кажем, шта је проблем у томе што верујете свом народу, што верујете јуначком гену својих грађана да смо били и да ћемо бити у стању да чувамо своју земљу и да не желимо да припадамо било којем војном блоку, да желимо само да имамо право да чувамо своје границе, да чувамо своју земљу, да имамо своје војнике и да штитимо своје небо? И Србија има данас и финансијски више снаге да сачува своју земљу него што је имала раније. И Србија данас више никоме не би била лак плен као што смо, нажалост, упркос нашем великом срцу, били лак плен 1999. године.

И то је нешто на шта сам поносан. Дакле, никога не нападамо, никога не угрожавамо, али вам гарантујем једну ствар, а то је да се нико неће дрзнути и нико, онако лако како је некада кренуо, задовољавајући своје геополитичке интересе, више неће смети да крене на Србију, не зато што нас неко воли или не воли и не само зато што данас нема такве интересе, као што је имао некада, већ зато што је Србија снажнија. А снажнија је захваљујући народу и грађанима Србије који су улагали у своју војску, који су веровали у своју војску и који знају да је пут неутралности пут у будућност за Републику Србију и за наше грађане.

Оно што је такође важно, то је да ће плате и пензије да расту, инфлација не сме да поједе. Увезена инфлација, највећим делом увезена инфлација, не сме да поједе њихова примања, јер смо се борили за бољи животни стандард грађана и Влада ће, по том питању, морати напорно да ради и пензије да прате плате.

И оно што је такође важно, и без чега нама нема будућности, а о чему сви причамо, да се мало нашалим на наш рачун. Ми, сви, када одемо на телевизију, сви, сви ми председници, премијери, министри, сви аналитичари, сви критичари, сви, ко год се појави негде, увек оде па каже: „Ето, село нам је пусто“. Хајде, врати се у село. Хајде, отиђи у село. На крају схватите да нам је много лепо у градовима. Живимо у градовима, нормално. У целој Европи, у целом свету је такав тренд и неће се променити. И нису људи који живе у граду лошији од оних који живе у селу и обрнуто, нису људи који живе у селу лошији од оних који живе у граду. И уз све наше напоре, и уз све то што смо учинили, тешко ћемо успети да променимо тај тренд.

А онда са исте стране слушате о томе како и колико деце имамо, недовољно је деце, немамо коме да оставимо земљу. А онда, шта год да кажете по том питању, бићете предмет критике, јер ће вам рећи да сте некога увредили зато што желите да подстичете наталитетну или пронаталитетну политику, зато што сте неком неко право ускратили. Не љутите се. Ми данас имамо много више и популарније су нам и телевизијске емисије и новински чланци о кућним љубимцима, него о деци.

Извините што ово морам ја да вам кажем, као председник Србије, извините што нико други нема храбрости да то каже, јер зна да ће да буде линчован. Ја сам стотинама пута линчован и немам проблем са тим. Дивни су кућни љубимци. И пас, и мачка, и папагај, и коњи, ко их има на селу, дивни, сваког од њих волите на свој начин, али људи, ми не можемо да преживимо, нама будућности нема ако не будемо имали више деце. Нема нам будућности, можете да говорите шта хоћете, неће нам опстати земља.

Зато, очекујем од Владе да настави са мерама подстицања наталитета. И то није увреда за било кога. Постоје људи који не могу да имају децу, постоје људи чији је избор да не желе да имају децу, али ми, као друштво и држава, морамо да се побринемо да имамо оне који ће да продуже живот држави. Држава без грађана не може да постоји.

И враћам се поново, још ћу неколико речи о комшијама и о ономе што нам је чинити.

За нас је веома важно то што смо постигли у претходном периоду. Са нашим мађарским пријатељима имамо најближе и најбоље могуће односе, говорим са мађарском државом, најближе, историјски најближе односе, и то је нешто што морамо да чувамо и да гајимо. Имамо веома добре односе и са Румунијом и Бугарском, у ширем региону и са Грчком и Турском. Имамо, захваљујући иницијативи Отворени Балкан, за коју ћу се свим срцем залагати и борити, вероватно најбоље у историји односе са Северном Македонијом и Албанијом.

Посебно бих се захвалио и Српској православној цркви, Његовој светости патријарху Порфирију на изузетно мудрим одлукама које је донео и тиме додатно допринео пријатељству и братству које имамо са македонским народом. То је нешто о чему ће историја, Ваша светости, да суди, а не дневни извештај.

Захваљујући Вама и захваљујући политици коју смо водили, данас је Србија најпопуларнија земља у Северној Македонији, код њиховог становништва, ми данас их осећамо као браћу и немамо ни један проблем у тим односима и то је велика ствар коју смо успели да направимо.

Са Албанијом односи су нам све бољи, све снажнији, све јачи. Оно где ћемо морати много пажње да посветимо, то су наши односи са Загребом, са Хрватском, да покушамо да много тога изменимо, да се сагласимо коначно да ни на шта из прошлости не гледамо на исти начин, да су нам погледи у прошлост другачији, различити, али да покушамо да пронађемо исте наочаре и исте двогледе за будућност и да видимо шта је то што можемо заједнички да урадимо. Врата Београда и капије, и врата Председништва, биће увек отворена за добар дијалог и разговор са Загребом.

Исто очекујем и са политичким Сарајевом, али они морају да знају да ћемо ми увек штитити интересе међународног јавног права, то су интереси Србије, поштовање Дејтонског споразума, поштовање Устава БиХ, интегритета БиХ, али да ћемо увек тражити да нема мењања Дејтонског споразума без сагласности сва три народа и да ћемо, разумљиво, бити уз Републику Српску, даље развијати наше односе, кад год можемо и ако можемо помагати Републици Српској и тога се не стидимо, никога због тога не угрожавамо, јер ћемо се трудити да свима увек и у сваком тренутку пружимо руку подршке, руку заједништва и руку помоћи.

Некада се говорило, мој отац је пореклом са друге стране Дрине, ја сам некако случајно у Београду рођен, па Срби са оне стране Дрине су увек говорили да никада људи у Србији не могу да разумеју колико Република Српска воли Србију. Ја бих данас рекао, посебно нашим гостима из Републике Српске, да они не треба да сумњају колико људи у Србији воле Републику Српску и да то није ништа мање од онога колико Република Српска воли Србију.

Оно што је за нас важно, то је да са Бошњацима, упркос свим политичким разликама, упркос томе да неко понекад и не жели да прихвати испружену руку, да градимо добре, пријатељске и блиске односе. То морамо да радимо и због великог броја Бошњака који живе у нашој земљи. Догађаји из Прибоја више никада не смеју да се понове.

Рећи ћу вам само једну ствар из које најбоље видите колико ти људи воле своју земљу. Ми смо после 37 година, као што смо успели после много деценија да изградимо мреже аутопутева, пруга, болница, фабрика, ми смо после 37 година успели да донесемо две златне медаље са Европског првенства у боксу, али једну медаљу нисмо успели да донесемо.

Реч је о једном Пријепољцу, Мамић или Мемић, неће се наљутити, Бошњак је, који се тако жестоко борио за Србију, тако свим срцем, у Јеревану је било то такмичење, да бих волео да сте то могли да видите. И кад год би доносио медаљу, огрнуо би заставу Србије са поносом. Ми треба да будемо поносни на нашу бошњачку браћу и на све оне који се боре за ову земљу и да заједно са њима градимо ту будућност. Сад бих ја, онако српски, додао, да зачиним, јер ми без тога не можемо, без теорија завере код нас Срба не може, опљачкале га судије у борби за медаљу, прегласавањем донели одлуку да је изгубио тај меч.

Ми не можемо да мењамо читав свет, можемо само да га прихватимо таквог какав јесте и да тражимо своје место у њему. Оно што можемо, оно што хоћемо да наставимо, јесте да мењамо себе, да градимо своју земљу, у сваком смислу да је градимо, у свакој области науке, образовања, здравља, економије, инфраструктуре, спорта, културе.


Дизаћемо и грађевине, јер оне, по Иви Андрићу, не мењају само изглед и значај краја у коме се налазе, него имају дубоке биолошке везе са народом који се њима служи. Између грађевина и људског насеља постоји присна и невидљива веза, једна сложена и нејасна, али стална размена међусобних утицаја. Народ преко подвига својих појединаца ствара грађевине на слику и прилику својих најдубљих, често несвесних тежњи и особина, а те грађевине полако и стално утичу на карактер и навике народа. Постајемо бољи, рекао нам је велики писац, градећи себе и своју земљу. То се не односи само на структуралне грађевине, већ на све оно што смо градили и на све оно што те тек треба да изградимо.

То је онај кључни циљ којем ћу посветити овај мандат, мој последњи, да када одем са овог места, знам да је Србија боља земља него што је била када сам на њега дошао. Нема жртве коју нећу зарад тог циља да поднесем и нема ствари коју нећу да урадим, труда на који нећу бити спреман. Зато што са идеалима нема компромиса и то је једина ствар са којом компромиса нема. Све остало је компромисима подлежно и компромис је једна лепа, а не ружна реч. На крају, то је управо зато што је и мој једини идеал Србија.

Стављајући руку на Устав Републике Србије и Мирослављево јеванђеље, преузимам на себе бреме велике одговорности. То није само одговорност према овој генерацији грађана Србије, већ и према својим великим претходницима, а посебно према поколењима која тек следе. Велики Његош каже: поколења дела суде.

Живим у уверењу да ће наша политика одолети суду времена и да ће будућа поколења, лишена емоција које директни учесници и савременици увек и неизбежно имају, са безбедне историјске дистанце наше време објективно оценити као време стабилизације и узлета Србије.

Пре него што завршим, драги пријатељи, хоћу да се захвалим свима. Хоћу и вама овде, из овог сазива парламента или старог сазива парламента, јер ви сте донели велике и важне промене за Србију. Ви сте ти који сте се усудили да кажете – нећемо сву власт у својим рукама, хоћемо независно правосуђе. Били сте једини који сте то смели да кажете и направите. Ви сте доносили најважније законе, да спасавамо народ у време Ковида. Ви сте доносили најважније мере када је требало Србију финансијски заштити и сачувати. Много тога доброг урадили сте за наш народ и грађане. Историја је та која ће да суди, а не неко на дневном нивоу.Хоћу да се захвалим свим бившим председницима Републике Србије и Савезне Републике Југославије, који су пружили огроман допринос напретку наше земље, који знају шта је држава, који својим присуством и данас показују да онај ко зна једном шта је држава, никада не заборавља шта му је дужност и не заборавља шта је држава и увек се држи основних принципа, да држава и интереси државе морају да буду важнији од личних интереса. Зато хвала вама свима што сте данас овде и бескрајно поштовање моје имате за све оно што сте чинили за нашу земљу.

Хоћу вама, поштовани пријатељи из Републике Српске да се захвалим. Са вама сам, Жељка, Миле, много тога радио у претходних пет година, много тога доброг, чини ми се, учинили смо за наш народ. Сигурно је да смо правили и грешке. Хвала вам на томе што сте трпели понекад и моје другачије ставове, што сте били у стању да разумете да не морамо по сваком питању да имамо исто мишљење, али смо знали шта нам је циљ, а то је добро за наш српски народ и то увек добро за Републику Србију и Републику Српску. Хвала вам што сте ме трпели.

Вама хвала, Ваша светости, што сте увек уз наш народ, што сте увек ту да поделимо и добро и зло.

Хоћу да искористим прилику да се захвалим мојој породици којој није било лако у претходних пет година. Не желим да кукумавчим, јер јој неће бити лакше ни у наредних пет година, само хоћу да кажем Данилу, Милици и Вукану да их бескрајно волим и да тата ништа без њих не би могао.
        
Због свега наведеног, молићу се Богу на исти начин како је то чинила предивна Ребека Вест док су нацистичке бомбе падале на њену домовину: Господе, допусти ми да се држим српски! Нека живи Србија!"

Извор/Фото: www.predsednik.rs

 Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.
Председник Вучић је пренео да је доминантна тема скупа у Давосу била Украјина, као и да су важне теме биле предстојећа зима и питања енергената, хране и одрживости.„Важно је чути шта су планови, до када ће се повећавати референтне стопе, на који начин ће играти игру између раста и спасавања Европе од инфлације, као и шта је оно што Србија може да учини и сачува стопу раста изнад просека“, рекао је председник Вучић и додао да се тема украјинске кризе надвила над све друге теме, да је приметна огромна подршка Украјини, без могућности да се чује било шта друго. 

"Некада сте овде могли да чујете различите, другачије ствари, долазили су и Си Ђинпинг и Ангела Меркел, а сада је Давос постао место доминантно, искључиво западне оријентације. О свему осталом је могуће разговарати, али у задатим оквирима", навео је председник Вучић. Он је истакао да је у Давосу имао низ добрих састанака са бројним европским и светским званичницима, додајући да је искрено и отворено говорио о проблемима.

Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форумаФото: Председништво Србије

Председник  Вучић је учествовао на сесији Дипломатски дијалог о Западном Балкану и пренео је новинарима да је Србија на путу ка ЕУ и да је захвална на подршци коју од ње добија, али да је потребно да се разуме и наша позиција, а не само да се понавља шта се од Србије очекује.

"Суштина је у томе да сам био искрен, отворен, говорио о проблемима, указао на другачије виђење ситуације у БиХ од већине пристуних, као и различите ставове у односу на Куртија", рекао је председник Вучић и додајући да не може да открива детаље, указао је да су на скупу изнели потпуно различите визије будућности Балкана. Он је истакао да постоји поверење између Београда, Скопља и Тиране, да расте економска сарадња и све, како је рекао, иде у добром смеру.

Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форумаФото: Председништво Србије

Председник Вучић је навео да је на маргинама скупа разговарао и са председником Републике Северне Македоније Стевом Пендаровским, а накратко и са премијером Републике Хрватске Андрејем Пленковићем.

Председник се у Давосу састао и са председником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем и позвао га да се придружи састанку иницијативе "Отворени Балкан" на Охриду.

Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форумаФото: Председништво Србије

На овогодишњем форуму председник Вучић имао је и низ билатералних сусрета са светским званичницима, представницима финансијских институција и водећих компанија у свету.

"Много сам разговарао о томе како можемо да се поставимо данас у свету, а разговарао сам и са шефицом америчке Ексим банке, о великом зајму у будућности за значајне енергетске пројекте, за соларне, а касније и хидропројекте. То је био одличан састанак, кратак, али конкретан. Верујем да ћемо ускоро изаћи са конкретним плановима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форумаФото: Председништво Србије

Током боравка у Давосу, председник Србије Вучић састао се и са оснивачем и извршним директором Светског економског форума Клаусом Швабом, премијером Републике Грчке Кирјакосом Мицотакисом и председником Републике Јерменије Ваганом Хачатурјаном, са којим је разговарао о билатералним односима и глобалној ситуацији. 

Давос, 25. мај 2022. године

Извор/Фото: www.predsednik.rsСелаковић: Србија ће се свим дипломатским и политичким средствима борити против захтева тзв. Косова у СЕ

Министар спољних послова Србије поручио је да је данашње, 132. заседање Комитета министара Савета Европе, била прилика да се јасно изложе наши ставови по питању ситуације у Украјини и проблема који ће се у будућем времену наћи пред СЕ, а то је захтев тзв. Косова за чланство у овој организацији.
Селаковић је истакао да је тим поводом у Торину разговарао са генералном секретарком СЕ Маријом Пејчиновић Бурић, која је, како је подсетио, показала велико разумевање за наше ставове још када је почетком године бавила у званичној посети Србији, а министар је навео и да је разговарао са министрима спољних послова Данске, Ирске, Исланда, Азербејџана, Јерменије, Грузије, Молдавије, као и заменицима шефова дипломатија Украјине и Словачке.

"Ово је била прилика да их ближе упознам са нашим ставовима и позицијом по питању захтева тзв. Косова за чланство у СЕ", рекао је Селаковић, указавши да је реч о убедљивој већини држава које су до сада увек биле на нашој страни и које су имале јасан и принципијелан став подршке територијалном интегритету и суверенитету Србије, док је, према речима министра, сусрет са колегама из Ирске и Исланда био мотивисан тиме што су те државе чланице Бироа комитета министара СЕ, додавши и да је Ирска данас од Италије преузела председавање Комитету министара СЕ за период од наредних шест месеци.


"И овом приликом Србија је потврдила да је једна од ретких европских држава која има врло јасне ставове по питању основних начела спољне политике, односно, да се руководи основним начелима Повеље УН, да поштује територијални интегритет и суверенитет других држава и да поштује међународно признате границе", рекао је Селаковић, нагласивши да су данас неки говорници, представници седам или осам држава, на један непринципијелан начин говорили о поштовању територијалног интегритета и суверенитета неких европских држава, док неке друге државе чији је територијални интегритет нарушен, као што је Србија, нису ни поменули.


Селаковић је казао да је евентуални захтев за пријем Приштине у СЕ директно у супротности са најмање два члана Статута СЕ, указавши да је то је акт који је у супротности са Резолуцијом СБУН 1244, као и да је то акт директно уперен против очувања јединства СЕ, а да је јединство међу државама једно од кључних начела које је дефинисано Сатутом СЕ.


"Свака врста аргументације да је тзв. Косово 'црна рупа' у Европи, где апсолутно није присутан СЕ са свим оним вредностима које заступа, није тачна, јер СЕ се у статусно неутралном присуству налази и на територији наше јужне покрајине, где учествује у организацији и спровођењу различитих пројеката", рекао је Селаковић поновивши да то никако не може да буде аргумент који користи супротна страна.


"Уколико дође до развоја ситуације у том смеру, Србија ће се свим дипломатским и политичким средствима борити против тога, а уверен сам да у тој борби нећемо бити сами", закључио је Селаковић.Одлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре

Министар спољних послова Никола Селаковић донео је Одлуку о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, којом су опредељена средства за суфанисирање пројеката организација и удружења дијаспоре у Републици Италији и Републици Малти.

Пројекти имају за циљ употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Републике Србије и Срба у региону.

Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре доступна је на следећем линку https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2022/04/Честитка председника Републике Италије

 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је честитку председника Републике Италије Серђа  Матареле поводом победе на председничким изборима. У честитки се каже:

„Поводом Вашег реизбора желим да Вам упутим најсрдачније честитке Републике Италије и моје личне, као и  жеље за успехом у извршењу важног задатка који Вам је поверио српски народ.

Верујем да ће у току Вашег другог мандата наше земље имати доста прилика да наставе да и даље консолидују  билатерално партнерство, јачајући га у свим областима од заједничког интереса.

Италија ће се управо у контексту овог чврстог и дубоко укорењеног пријатељства и даље залагати у корист  европског пута Србије, који такође остварује значајан напредак у процесу регионалног помирења, нарочито у  оквиру дијалога са Приштином под окриљем Европске уније.

Константно поштовање принципа и оснивачких вредности Европске уније добија још већи значај и вредност у  актуелном међународном контексту, обележеном неприхватљивом руском агресијом на Украјину.

У том смислу, желим да Вам поновим најискреније жеље за Ваше лично благостање и благостање свих грађана  Републике Србије”, наводи се у честитки Серђа Матареле.

Извор/Фото: www.predsednik.rs

 Селаковић разговарао са шефом дипломатије Италије

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас телефоном са министром спољних  послова и међународне сарадње Италије Луиђијем Ди Мајом.

Министар Селаковић је изразио задовољство нивоом укупних односа двеју земаља, истакавши да они константно  напредују захваљујући Споразуму о стратешком партнерству из 2009. године.

Селаковић је поручио да у наредном периоду очекујемо посету министра Ди Маја Београду, напоменувши да је то  добар моменат и за одржавање пословног форума.

Када је реч о економској сарадњи, шеф српске дипломатије указао је да је Италија један од водећих привредних  партнера Србије, наводећи да је она наш трећи спољнотрговински партнер и друго највеће извозно тржиште, али  и да спада међу десет највећих страних инвеститора.

Шеф српске дипломатије подвукао је да је веома значајно што се Италија залаже за процес проширења ЕУ, и, у  том смислу, захвалио на континуираној и снажној подршци европском путу Србије

Селаковић је информисао саговорника о ситуацији на Косову и Метохјији и положају српског народа у покрајини.  Oвом приликом нагласио је да веома ценимо допринос који Италија пружа безбедности и стабилности на Косову  и  Метохији и у процесу дијалога Београда и Приштине.

Саговорници су се осврнули и на ситуацију у региону и на истоку Европе, а Селаковић нагласио да је Србија   посвећена миру и стабилности.

Министар Ди Мајо честитао је министру Селаковићу на оствареним резултатима председника Александра Вучића  и Српске напредне странке на јучерашњим изборима.ОБАВЕШТЕЊЕ: Од 01. марта 2022. дозвољен улазак из Р. Србије у Р. Италију

На основу Уредбе Министарства здравља Р. Италије (на снази од 01.03. до 31.03.2022) од 01. марта 2022. укидају се тзв. Листе земаља и усклађују се правила за улазак на територију Р. Италије.

 


Oпширније...
Селаковић разговарао са шефом Делегације ЕУ и амбасадорима држава чланица ЕУ

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованим у Србији.

Министар Селаковић упознао је присутне амбасадоре са Закључком Савета за националну безбедност, који је Влада Србије усвојила 27. фебруара поводом ситуације у Украјини.


Oпширније...
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре за 2022. годину

Конкурс је отворен од 23. фебруара до 9. марта 2022. године.

Увид у расписане конкурсе за суфинасирање пројеката могу се пронаћи на следећим линковима: http://www.mfa.gov.rs или http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/


Oпширније...
Пријављивање за гласање у иностранству до 12. марта

16. феб 2022.

Поводом предстојећих избора у Републици Србији, расписаним за 3. април 2022.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 12. марта 2022. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Zahtev-za-glasanje-u-inostranstvu.doc обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.

По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на изборима, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати орема месту боравишта у иностранству.

Након доношења решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак.

Zahtev-za-upis-u-JBS1.doc  истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној   https://upit.birackispisak.gov.rs/

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”

Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје бирачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије.

KО ИМА БИРАЧKО ПРАВО У ИНОСТРАНСТВУ

• Бирачко право имају пунолетни држављани Републике Србије који живе у иностранству и имају пребивалиште у Републици Србији.
• Право да гласају у иностранству имају и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички или пословно бораве у иностранству, ако су претходно благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.

KАKО МОЖЕТЕ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

• Држављанин Републике Србије може гласати у иностранству ако је уписан у Јединствени бирачки списак Републике Србије.

•  Молимо да пре пријаве обавезно проверите да ли сте уписани у Јединствени бирачки списак. То можете учинити на основу јединственог матичног броја (ЈМБГ) преко сајта Министарства за државну управу и локалну самоуправу:https://upit.birackispisak.gov.rs/

• Провера се може обавити и у просторијама Генералног конзулата приликом подношења захтева за гласање.

• Уколико нисте уписани у бирачки списак, Захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији можете преузети овде /Zahtev-za-upis-u-JBS1.doc

• Захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији можете  добити и у просторијама Генералног конзулата

• Поред захтева, потребно је приложити и копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије.

• Уколико сте већ уписани у Јединствени бирачки списак, Захтев за упис у бирачки списак за гласање у иностранству можете преузети овде: Zahtev-za-glasanje-u-inostranstvu.doc

• Захтев за упис у бирачки списак за гласање у иностранству можете добити и у просторијама Генералног конзулата

• Поред захтева, потребно је приложити и копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије.

• Захтев мора бити попуњен читко. Подаци морају бити исправни.

• Погрешно унети подаци могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева.

ДО KАДА СЕ МОЖЕТЕ ПРИЈАВИТИ ЗА ГЛАСАЊЕ

• Захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за гласање у иностранству може се преко Генералног конзулата Републике Србије у Милану поднети најкасније до поноћи 12. марта 2022. године (молимо да због времена потребног за обраду захтеве поднесете до 21:00).

KАKО ПОПУНИТИ РУБРИKУ "БИРАЧKО МЕСТО НА KОМЕ СЕ ГЛАСА"

Бирачи који се налазе на јурисдикционом подручју ГK РС Милано, у захтеву би требало  да наведу да панирају да гласају на бирачком месту:

Генерални конзулат Републике Србије у Милану, Виа Пантано 2, 20122 Mилано

KАKО МОЖЕТЕ ПОДНЕТИ ЗАХТЕВ

• лично у Генералном конзулату

• као препоручену пошиљку - попуњен и потписан захтев, као и копију српског пасоша или личне карте можете послати на адресу:                                   

 Consolato Generale della Repubblica di Serbia

Via Pantano  2, 20122 Milano

• у електронској форми - попуњен и потписан захтев, као и српски пасош или личну карту, потребно је скенирати и путем мејла послати на адресу:

                                                         info@gkrsmi.it

ОБАВЕШТАВАЊЕ БИРАЧА

• Бирачу који испуњава услове за гласање ће бити послато обавештење о дану и времену одржавања избора са бројем и адресом бирачког места на коме гласа.Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију

15.02.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.

Председник Александар Вучић је истакао да Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија држава слободних сељака, чије је право на имовину потврђено највишим правним актом Кнежевине.

 


Oпширније...
15. фебруар - Дан државности Републике Србије

15.02.2022.

Свим нашим сународницима у Србији, Италији и свету желимо срећан Дан државности!

Данас 15. фебруара обележавамо годишњицу Првог српског устанка 1804. прве националне револуције на Балкану и почетак стварања модерне српске државе.

Честитку министра спољних послова Републике Србије г. Николе Селаковића можете погледати кликом на слику:


Oпширније...
Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију

 

7.фебруар 2022.

 

 

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкан.

Споразум су у седишту тог форума потписали директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и извршни директор задужен за центре Светског економског форума за четврту индустријску револуцију Џереми Јургенс.

Поменути центар у Србији биће 16. у мрежи центара Светског економског форума у свету и први у региону Западног Балкана.

 

 


Oпширније...
Ускоро Канцеларија Србије у Валети

21.01.2022.

Министарство спољних послова Србије обавештава да ће Канцеларија Републике Србије у Валети, у Републици Малти, започети са радом 31. јануара. 
 
Отварање Канцеларије Амбасаде Србије у Италији, са седиштем у Валети, у интересу је даљег развоја међудржавних односа са Републиком Малтом, а поред пружања конзуларно-правне заштите држављанима Србије, радиће на унапређењу билатералних и економских односа, као и културно-просветне, научно-техничке и других видова сарадње две земље.
 
Канцеларија, која се отвара захваљујући и Меморандуму о колокацији са Мађарском, налази се на адреси: Europa Centre, Level 3, Office 18/a, Triq Sant` Anna 58, Floriаna, FRN,1400 Malta.
 
Контакт подаци канцеларије су: тел. +35627037921 и +35627023539, електронска пошта:
 
За рад са странкама, заказивање термина и конзуларне консултације и-мејл адреса је:
 
Радно време Kанцеларије у Валети са странкама биће уторком, четвртком и петком од 10 до 14 часова.
 
Јурисдикционо подручје Канцеларије у Валети обухвата територију Републике Малте.
 
 

Oпширније...
РЕПУБЛИЧКИ РЕФЕРЕНДУМ РАДИ ПОТВРЂИВАЊА АКТА О ПРОМЕНИ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић потписао је Одлуку о расписивању републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије, који ће бити одржан 16. јануара 2022. године.

Бирачко право имају сви пунолетни држављани Републике Србије који живе у иностранству, а имају пребивалиште у Републици Србији, као и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички бораве у иностранству, ако су претходно благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.

Држављани Р. Србије са бирачким правом, који се налазе на конзуларном подручју Генералног конзулата Р. Србије у Милану могу да поднесу захтев за гласање у иностранству најкасније до поноћи 25. децембра 2021. године. 

Молимо да пре подношења захтева проверите да ли сте уписани у јединствени бирачки списак. То можете учинити на основу јединственог матичног броја (ЈМБГ) и регистарског броја личне карте преко јавног портала МДУЛС: https://upit.birackispisak.gov.rs


а) уколико је лице уписано у Јединствени бирачки списак у Републици Србији подноси само Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству:

     - Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству


б) уколико лице није уписано у Јединствени бирачки списак у Републици Србији,  подноси два захтева:

     - Захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији и
     - Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству.


Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству потребно је поднети без обзира да ли су грађани - бирачи раније гласали у иностранству.

Попуњен и потписан захтев, уз копију важећег личног документа Републике Србије (прве стране пасоша или обе стране личне карте), може се доставити на следеће начине:

  • лично у просторијама Генералног конзулата Р. Србије у Милану (сваког радног дана од 09:00 до      13:00 часова);
  • електронском поштом на адресу: info@gkrsmi.it (са насловом "Референдум"), 
  • поштом на адресу: Consolato Generale della Repubblica di Serbia, Via Pantano 2, 20122 Milano (MI)

Захтев мора бити попуњен читко. Подаци морају бити исправни. Погрешно унети подаци могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева.


Oпширније...
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
04. децембар 2021. године
 
 
Поводом републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:
 
Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству.
 
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећем републичком референдуму и потпис подносиоца захтева.
 
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.
 
По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на републичком референдуму, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству.
 
Након доношења решења да ће бирач на предстојећем републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
 
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
 
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/
 
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”
 
Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје гласачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије. Листа дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије се може наћи овде - https://www.mfa.gov.rs/predstavnistva/predstavnistva-srbije-u-svetu.
 

Oпширније...
Отварање Кластера 4 важна прекретница за Србију
14. децембар 2021. године
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је у Бриселу, након Међувладине конференције о приступању Републике Србије Европској унији, на којој је отворен Кластер 4, који обухвата четири поглавља у приступним преговорима са ЕУ, да је данашњи дан веома значајан и да представља веома важну прекретницу за Србију.
 
 
Брнабић је истакла да је Србија у складу са новом методологијом отворила Кластер 4 - Зелена агенда и одржива повезаност, и у оквиру тог кластера, отворена су четири нова поглавља...
 
Премијерка је оценила да је то велики успех на ком жели да честита свим грађанима Србије, исказавши захвалност председнику Србије Александру Вучићу на подршци и разумевању.
 
 

Oпширније...
"CrossOpera" у Позоришту Павароти-Френи у Модени у изведби Српског народног позоришта из Новог Сада
 
Дана 05.12.2021. године у Позоришту Павароти-Френи у Модени изведена је CrossOpera, која је посвећена теми међународне интеграције, настале заједно са копродукцијом Фондације Општинског позоришта Модена (Р.Италија), ООЕ Театра Оркестра  Ландестхеатром у Линцу (Аустрија)  и Српског народног позоришта из Новог Сада (Р.Србија).
 
Тема рада је била Разноликост, Страх, Откриће и у рад је укључено присуство 12 музичара и 6 младих певача из три града. Пројекат, победник позива Креативна Европа 2018, афирмисао се у заједничкој жељи да се уобличи рад посвећен различитим аспектима културне интеграције, повезаним са миграторним токовима који све више утичу на Европу последњих деценија. Отуда и назив ове „CrossOpera“, односно дела музичког театра где се мешају оперски и укрштени музички утицаји. 
 
Од тројице композитора је затражено да развију кратак тридесетоминутни једночин на тему опере, Разноликост, страх и откриће, или страх од другог и откриће нечег новог. Разноликост подржавају три композитора различитог порекла и међународног значаја и пореди музичку мисао и различите језике три аутора, који су се на оригиналан начин бавили истом полазном идејом.
 
Изведба је подењена на три епизоде, од којих је свака поверена композитору кога су предложила њихова позоришта: Италијан Луиђи Чинке, Немац Валентин Рукебир и Српкиња Јасмина Митрушић. Сваки чин се може тумачити на језику порекла (италијанском, немачком и српском).
 
Рођена Београђанка, Јасмина Митрушић је писала камерну и симфонијску музику, за позоришне представе и за телевизију. 
 
После Модене, водећег позоришта европског пројекта, опера ће бити постављена у Линцу (10. и 12. децембар 2021.) и у Новом Саду, „Град европске културе“ 2022. (20. и 22. јануар).
 
На позив Позоришта Павароти-Френи у Модени и Српског народног позоришта из Новог Сада, извођењу представе је присуствовао и генерални конзул Р. Србије у Милану гђа Радмила Селаковић.
 

Oпширније...
Представа Ксеније Мартиновић "Noi saremo felici, ma chissà quando" у позоришту „Оскар“ у Милану

На позив глумице српског порекла Ксеније Мартиновић, генерални конзул Р. Србије у Милану гђа Радмила Селаковић је дана 30.11.2021. године у позоришту „Оскар“ у Милану, присуствовала извођењу представе (монодраме) под називом  "Noi saremo felici, ma chissà quando" („Бићемо срећни, али ко зна када“), италијанске продукције (CTB di Brescia e de Gli Incamminati) која се базира на текстовима Биљане Србљановић (1999 Дневник из Београда - чланци из "La Repubblica"), у режији Паола Бињаминија.

Ксенија Мартиновић је српско-италијанскa глумицa, која ради већ 10 година у Италији као глумица и ауторка. Рођена је у Београду 1989. године. За  време рата и догађаја које прича Биљана Србљановић, она је имала десет година, али приче из Дневника из Београда, за њу звуче као ехо њене личне приче. У представи је приказано виђење ауторке током три недеље Нато бомбардовања Југославије из Београда, лични осећаји и дешавања. Глумица је на свој уметнички начин приказала сву бесмисленост рата на просторима бивше Југославије као и трагедију српског народа.

Представа је изведена на италијанском језику, уз неке деловев (музички део) на српском језику.Новак Ђоковић Фондација добила међународну награду за етику на фестивалу у Милану

У Музеју АДИ Десигн у Милану одржан је Фестивал етике 2021. Фестивал је организовало Удружење под називом "Ассоциазионе Цултурале Плана", које, између осталог, за циљ има да ода признање људима и организацијама чије активности рефлектују друштвену и етичку посвећеност напретку и променама у сопственим окружењима. Новака Ђоковић Фондација добила је награду која носи назив Етицо Етхицал Аwард, за етички приступ и изузетан допринос раном образовању у Србији.

На свечаној додели награда дана 18.11.2021. године г. Серђо Коста је изјавио да је Новак Ђоковић оправдано изостао с обиром на то да је играо АТП У Торину, али да му је послао писмо у коме се захваљује у име читаве Фондације. Коста је велики поштовалац лика и дела Новака Ђоковића, не само као спортисте него и као човека, који поклања велику пажњу онима којима је помоћ потребна и који  често не жели да се рекламира и да јавно прича о подршци и помоћи коју пружа онда када је најтеже. Нагласио је да је Новак Ђоковић након првог таласа пандемије ковида 19. у Р. Италији, донирао Бергамској болници велику новчану помоћ, а о томе није нико ни обавештен.

Због немогућности чланова Фондације да дођу у Милано и да лично преузму награду (због епидемиолошких разлога), награду је у име Фондације „Новак Ђоковић“ примила генерални конзул Р. Србије у Милану, гђа Радмила Селаковић.

 


Oпширније...
Фондација Новак Ђоковић добила награду за етику на фестивалу у Милану
18.11.2021.
 
У Музеју Ади Дизајн у Милану одржан је Фестивал Етике 2021. Фестивал је организовало Удружење Плана, чији је циљ истицање рада компанија и фондација као и упознавање јавности са иницијативама и особама које раде на очувању планете и на међуљудским односима на друштвеном, урбаном, културном и етичком плану. Фондација Новака Ђоковића добила је награду за подршку едукације деце у Србији.
 
Додељене су и две важне награде за залагање у пољу етике: Etico Ethical Award и Етика у друштву и на послу. Прву награду је добила Фондација Новака Ђоковића за подршку едукације деце у Србији.
 
 
Серђо Kоста, који је основао Удружење Плана 1977. године, изјавио је да је Новак Ђоковић оправдано изостао, с обзиром на то да игра АТП у Торину, али да му је послао писмо у коме се захваљује у име читаве Фондације.
 
Kоста је велики фан Ђоковића не само као спортисте, него и као човека који поклања велику пажњу онима којима је помоћ потребна и који врло често не жели да рекламира ни да јавно прича о подршци и помоћи коју пружа онда када је најтеже.
 
Новак је за време првог таласа пандемије ковида 19 донирао Бергамској болници велику новчану помоћ, а о томе није никога ни обавестио.
 
Генерални конзул Републике Србије Радмила Селаковић примила је награду у име Фондације Новак Ђоковић.
 
 
 
ИЗВОР: РТС
 
АУТОР: САЊА ЛУЧИЋ, ДОПИСНИЦА РТС-А ИЗ МИЛАНА

Oпширније...
Селаковић разговарао са Жиофреом и амбасадорима ЕУ
18. новембар 2021.
 
 
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са шефом Делегације Европске уније Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованих у нашој земљи. 
 
 
Селаковић је нагласио да је чланство у ЕУ апсолутни приоритет наше спољне политике и стратешко опредељење, преневши да смо у потпуности посвећени реформском процесу и унапређењу свих сегмената нашег друштва.
 
Оценио је да динамика приступних преговора треба да буде у складу са нашим реформским напорима, али да охрабрује што је овогодишњи извештај Европске комисије о напретку Србије позитивније интониран у поређењу са претходним, те да, у том смислу, очекујемо да ће до краја словеначког председавања Савету ЕУ бити одржана Међувладина конференција на којој ће бити отворена два кластера...</