Printer Friendly Version Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na Ministarskom sastanku o Zapadnom Balkanu u Rimu @ 14 February 2024 10:20 AM

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na Ministarskom sastanku o Zapadnom Balkanu u Rimu
Sastanak ministara spoljnih poslova Grupe „Prijatelji Zapadnog Balkana“ i ministara spoljnih poslova država Zapadnog Balkana, održan je 5. februara 2024. godine u Vili Madama u Rimu.

Grupa „Prijatelji Zapadnog Balkana“ osnovana je u junu 2023. godine i okuplja Italiju, Austriju, Češku, Hrvatsku, Slovačku, Grčku i Sloveniju sa ciljem da zadrže pažnju Evropske unije na region Zapadnog Balkana, promovišući ubrzanje evrointegracionog procesa i proširenje EU.

Tokom Ministarskog sastanka, koji su činila dva panela: „Zajednički rad na procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana“  i „Rast i integracije: doprinos privatnog sektora“ razgovarano je o načinima ubrzanja pristupnih procesa ZB tokom ove godine, snažnijoj ekonomskoj integraciji regiona u jedinstveno evropsko tržište, čemu bi snažan doprinos trebalo da pruži Plan rasta za Zapadni Balkan.

Ministar Dačić se u svom obraćanju zahvalio Italiji, naročito Antoniu Tajaniju zameniku predsednika Vlade i ministru spoljnih poslova i međunarodne saradnje, na podršci i predanom angažovanju prema regionu Zapadnog Balkana radi postizanja ekonomskog i društvenog razvoja i prosperiteta regiona.

Između ostalog ministar Dačić je istakao: „Republika Srbija sebe vidi kao buduću članicu Evropske unije, što je prioritetni cilj naše spoljne politike. Znamo da su reforme ključ uspeha evropskih integracija i ne tražimo da naše „domaće zadatke“ radi neko umesto nas.“

Dodao je da je politika proširenja je u interesu Republike Srbije, u interesu Zapadnog Balkana, ali i u interesu Evropske unije i svih sadašnjih i budućih članica. Izneo je spremnost Republike Srbije da odgovorno radi na realizaciji Plana rasta za Zapadni Balkan,  sa ciljem jačanja i približavanja ekonomije i društava EU i Zapadnog Balkana, kao i ubrzanja procesa evropskih integracija ZB.

Zaključio je da posvećenost miru, rešavanje svih pitanja kroz dijalog, kao i pronalaženje načina za stabilniju i prosperitniju budućnost svih građana Evrope, predstavlja cilj kojem treba da teže svi partneri i prijatelji Zapadnog Balkana. Samo ujedinjena Evropa može ostvariti taj cilj.