Printer Friendly Version OBAVEŠTENjE BIRAČIMA KOJI IMAJU BORAVIŠTE U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANjU BIRAČKOG PRAVA NA IZBORIMA KOJI ĆE BITI ODRŽANI 17. DECEMBRA 2023. GODINE @ 2 November 2023 03:06 PM

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je doneo odluku o raspisivanju vanrednih izbora za poslanike Narodne skupštine i isti su zakazani za 17. decembar 2023. godine.

Obaveštavamo državljane Republike Srbije koji imaju boravište u inostranstvu, kao i državljane Republike Srbije, koji na dan glasanja turistički borave u inostranstvu, da u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Milanu, mogu najkasnije do  25. novembra 2023. godine u ponoć podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u GK Republike Srbije Milanu.

Molimo da imate u vidu da svaki zahtev iziskuje tehničku obradu, shodno čemu je potrebno da blagovremeno pošaljete svoje prijave.

Molimo da pre prijave obavezno proverite da li ste upisani u jedinstveni birački spisak. To možete učiniti elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, odnosno pasoša, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave - https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Pored toga, uvid u podatke koji se vode o biraču može se izvršiti i preko Portala eUprava https://euprava.gov.rs/usluge/7590. Potrebno je da je građanin registrovani korisnik Portala eUprava. Prijava na Portal eUprava moguća je putem mobilne aplikacije ConsentID ili kvalifikovanim elektronski sertifikatom.


a) Ukoliko je lice upisano u jedinstveni birački spisak (JBS) u Republici Srbiji podnosi samo Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu:
- zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu  

b) ukoliko lice nije upisano u jedinstveni birački spisak (JBS) u Republici Srbiji, podnosi dva zahteva:
- zahtev za upis u JBS u Republici Srbiji  i
- zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu -

Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu potrebno je podneti bez obzira da li su građani - birači ranije glasali u inostranstvu. Pored zahteva, potrebno je priložiti i važeći pasoš ili ličnu kartu Republike Srbije. Zahtev mora biti popunjen čitko. Podaci moraju biti ispravni. Pogrešno uneti podaci mogu biti osnov za donošenje rešenja o odbijanju zahteva.


Popunjen i potpisan zahtev, uz kopiju važećeg ličnog dokumenta Republike Srbije (prve strane pasoša ili obe strane lične karte) može se dostaviti na sledeće načine:


• lično u Generalnom konzulatu svakog radnog dana od 09:00-13:00 časova;


• kao preporučenu pošiljku na adresu:                                 
Consolato Generale della Repubblica di Serbia
Via Pantano  2, 20122 Milano


• u elektronskoj formi na adresu: pi@gkrsmi.it

 

Za sva dodatna pitanja nas možete kontaktirati na +39 375-673-5763.