Printer Friendly Version ОБАВЕШТЕЊЕ БИРАЧИМА КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА КОЈИ ЋЕ БИТИ ОДРЖАНИ 17. ДЕЦЕМБРА 2023. ГОДИНЕ @ 2 November 2023 02:54 PM

 

 

Председник Републике Србије Александар Вучић je донео одлуку о расписивању ванредних избора за посланике Народне скупштине и исти су заказани за 17. децембар 2023. године.

Обавештавамо држављане Републике Србије који имају боравиште у иностранству, као и држављане Републике Србије, који на дан гласања туристички бораве у иностранству, да у Генералном конзулату Републике Србије у Милану, могу најкасније до  25. новембра 2023. године у поноћ поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у ГК Републике Србије Милану.

Молимо да имате у виду да сваки захтев изискује техничку обраду, сходно чему је потребно да благовремено пошаљете своје пријаве.

Молимо да пре пријаве обавезно проверите да ли сте уписани у јединствени бирачки списак. То можете учинити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе - https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Поред тога, увид у податке који се воде о бирачу може се извршити и преко Портала еУправа https://euprava.gov.rs/usluge/7590

 Потребно је да је грађанин регистровани корисник Портала еУправа. Пријава на Портал еУправа могућа је путем мобилне апликације ConsentID или квалификованим електронски сертификатом.


а) Уколико је лице уписано у јединствени бирачки списак (ЈБС) у Републици Србији подноси само Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству:
- захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству

б) уколико лице није уписано у јединствени бирачки списак (ЈБС) у Републици Србији, подноси два захтева:
- захтев за упис у ЈБС у Републици Србији  и
- захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству

Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству потребно је поднети без обзира да ли су грађани - бирачи раније гласали у иностранству. Поред захтева, потребно је приложити и важећи пасош или личну карту Републике Србије. Захтев мора бити попуњен читко. Подаци морају бити исправни. Погрешно унети подаци могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева.


Попуњен и потписан захтев, уз копију важећег личног документа Републике Србије (прве стране пасоша или обе стране личне карте) може се доставити на следећe начинe:


• лично у Генералном конзулату сваког радног дана од 09:00-13:00 часова;


• као препоручену пошиљку на адресу:                                  
Consolato Generale della Repubblica di Serbia
Via Pantano  2, 20122 Milano


• у електронској форми на адресу: pi@gkrsmi.it

За сва додатна питања нас можете контактирати на +39 375-673-5763.