Printer Friendly Version Дачић: Италија жели да више буде присутна у региону и подржи евро интеграције @ 5 April 2023 08:33 AM

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, рекао је данас како Италија жели да подржи европске интеграције целокупног западног Балкана.
Дачић је у изјави за медије, после састанка са министром спољних послова Италије Антониом Тајанијем, рекао да је министарски састанак министара спољних послова западног Балкана у Италији корисна иницијатива.

"Тајани је био јасан и он је то истицао и раније, да Италија жели да више буде присутна у нашем региону, што нама одговара, и да Италија жели да подржи европске интеграције целокупног западног Балкана, што је такође наш стратешки циљ", рекао је Дачић, који је у Риму учествовао на Министарском састанку и конференцији о западном Балкану.

Поновио је да је Тајани посетио Београд и Привредно-пословни форум, што је један од највећих пословних скупова код нас у последњим годинама.

Како је навео, Тајани је посетио и српски штанд на Сајму вина у Верони, где је разговарао са председником Србије Александром Вучићем, премијером Албаније Едијем Рамом и премијером Северне Македоније Димитријем Ковачевским и да тиме даје динамику у односима Италије, што показује да подржава евро интеграције.

Дачић је казао да је Тајани рекао да ће до краја године сазвати сличан састанак са министрима западног Балкана, како би се видели ефекти сарадње и да би се "изјадали међусобно о дужини преговарачког процеса".

"Овде постоје две врсте проблема. Са једне стране замор од проширења у самој Европској унији, а са друге, порески обвезници нису баш спремни да даље финансирају нове чланице Уније", рекао је Дачић.

Према његовим речима, дуготрајни процес евро интеграције ствара замор од проширења и код земаља које су кандидати, и тиме се ствара уверење да до тога неће ни доћи.

"То су опасности које постоје. Мислим да је веома битно да смо ми чули и од Шведске и Европске комисије и од министра Тајанија, њихову подршку за европске интеграције Србије, али и ми морамо да одрадимо наш део посла, да тражимо наше заједничке интересе у западном Балкану", казао је Дачић.

Он је навео де је учеснике састанка упознао и са нашим конструктивним прилазом договорима у Бриселу и Охриду, али и поновио да привремене приштинске институције желе да избегну формирање Заједнице српских општина и чине све како би то пролонгирали за наредни период.

"Геополитичка ситуација је веома сложена, за нас је важно да ми и даље чувамо наше националне и државне интересе уз очување европског пута", нагласио је Дачић.

На питање да ли је на састанку било речи и о новом европском плану и имплементацији договора из Охрида, он је рекао да је Србија изнета као позитиван пример.

"Он (Тајани) није говорио о детаљима, то су изнели као позитиван пример, као резултат конструктивног прилаза Београда, али сада смо дошли на поље имплементације, где први следећи корак треба да буде ЗСО, а Приштина данима настоји да то омета тиме што напада и хапси Србе и не поштује договор о пререгистрацији возила, надајући се да ће тиме да доведе до реакције Срба која ће довести у питање даљи дијалог", закључио је Дачић.

Зато је после јучерашње седнице Бироа за координацију рада служби безбедности, Дачић позвао међународну заједницу да заустави премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, јер жели да омете оно о чему се разговара свих ових месеци.

Казао је да 2029. обележавамо 150 година дипломатских односа са Италијом, што је, према његовим речима, неупоредиво са неким државама које су настале тек у претходних пар деценија.