Printer Friendly Version Министарка Матић на панелу „Будућност винског туризма“ у Aлби @ 28 September 2022 10:51 AM

Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије, Татјана Матић, учествовала је на 6. Глобалној конференцији Светске туристичке организације (UNWTO) о винском туризму на панелу „Будућност винског туризма“, у граду Алба, у Републици Италији. У оквиру панела „Будућност винског туризма“, министарка Матић представила је пројекат „Вински путеви Отвореног Балкана“, као и резултате које су Република Србија, Република Албанија и Република Северна Македонија оствариле на сајму „Винска визија Отвореног Балкана“ у Београду.

„Размена знања и искустава са осталим државама Европе и света на 6. Глобалној конференцији о винском туризму у Алби значајно ће помоћи нашој земљи у настојањима да вински туризам учинимо једним од водећих покретача туризма и економије у Србији. Овом приликом, и у оквиру панела „Будућност винског туризма“, приказали смо све што смо до сада урадили у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“. Представили смо нашу идеју, мисију и визију будућности винског туризма у Србији и региону целом свету. Даљим улагањем у развој винарства, сигурно је да ће вински туризам код нас процветати, а руте вина наћи своје место на европској и светској туристичкој мапи уз тврђаве, царске градове, али и дестинације попут планина и бања“, истакла је министарка Матић.

Она је такође нагласила да се у Србији последњих година интензивно инвестира у винарски сектор путем субвенција за подизање нових засада, куповину винарске опреме, као и за промоцију на међународним тржиштима, те да су виноградарима и винарима и у 2022. години омогућени повољни кредити кроз нови пројекат Светске банке, а да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација кроз пројекте промоције, едукације и тренинга, од 2015. определило преко 170 хиљада евра (близу 20 милиона динара) за промоцију винског туризма.

На панелу о будућности винског туризма, поред министарке Матић учествовали су  и министар економије и одрживог развоја Грузије, Леван Давиташвили, заменица министра туризма Грчке, Софиа Захараки, министар туризма Италије, Масимо Гараваља, министар културе Молдавије, Сергиу Продан, државна секретарка за туризам, трговину и услуге Португала, Рита Маркуес, и министар туризма, поште, сарадње и Експоа Сан Марина, Федерико Педини Амати.

Уочи 6. Глобалне конференције Светске туристичке организације о винском туризму, у италијанском граду Алба.Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије, Татјана Матић састала се са министром туризма Републике Италије Масимом Гараваљом, У разговору са италијанским колегом, министарка Матић је поручила да је Србија веома заинтересована за размену знања и искустава са Италијом, имајући у виду успехе Италије у винском туризму, као и за италијанска улагања у српски спа и велнес туризам. Матић је такође говорила о резултатима иницијативе „Отворени Балкан“, потенцијалима винског туризма у Србији и у региону, посебно истакавши регионални пројекат „Вински путеви Отвореног Балкана“.

„Верујемо да је вино важан део будућности туризма у Србији, али и у региону. Мапирајући заједничке путеве вина, стварамо важан туристички бренд „Отвореног Балкана“ за који смо уверени да ће постати једна од најважнијих и најпожељнијих дестинација када је реч о винском туризму у Европи и свету“, изјавила је министарка Матић.

Матић је у разговору истакла да је Србија ове године остварила изузетне резултате у сектору туризма – са скоро три милиона туриста и близу 10 милиона ноћења, односно повећањем у укупном броју туристичких долазака за скоро 50 одсто у односу на исти период прошле године.

Министарка  је током боравка на конференцији ималабилатерални састанак а са генералним секретаром Светске туристичке организације (UNWTO) Зурабом Пололикашвилијем. Министарка Матић је представила регионални пројекат „Вински путеви Отвореног Балкана“, као и први међународни сајам вина „Винска визија Отвореног Балкана“ одржан у Београду и позвала Светску туристичку организацију да подржи ову иницијативу, нагласивши њен значај не само за Балкан, већ и за целу Европу.

„Препознајући винске руте као будућност туризма, пројекат „Вински путеви Отвореног Балкана“ помоћи ће Албанији, Северној Македонији и Србији да додатно развију своје виноградарско-винске секторе и заједнички позиционирају регион Западног Балкана на европској и светској винској туристичкој мапи као незаобилазне дестинације. Зато би подршка Светске туристичке организације била од велике важности за развој овог регионалног пројекта“, поручила је министарка Матић.

Генерални секретар Светске туристичке организације Зураб Пололикашвили је поздравио покретање иницијативе „Вински путеви Отвореног Балкана“ и истакао важност гастрономије, културног туризма, руралног туризма, телекомуникација у туризму, реке Дунав, као и укључивање више земаља у иницијативу.

Он је још нагласио значај образовања у туризму и позвао Србију да се прикључи онлајн платформи UNWTO академије која подстиче конкурентност у туристичком сектору и помаже радној снази глобалне индустрије да лакше приступи локалним и међународним могућностима запошљавања.

Министарка Матић се претходно током дана у Алби састала са заменицом министра туризма Бугарске, Мариелом Модевом, којој је такође представила пројекат „Вински путеви Отвореног Балкана”.

Она је том приликом оценила да би укључење других земаља региона, тако и Бугарске, у иницијативу „Вински путеви Отвореног Балкана” допринело бољој економској ситуацији и подизању туризма целог региона и навела да постоји заинтересованост за заједничко конкурисање на ИПА програмима ЕУ у области туризма

Извор / Фото: Министарство трговине, туризма и телекомуникација