Printer Friendly Version "CrossOpera" у Позоришту Павароти-Френи у Модени у изведби Српског народног позоришта из Новог Сада @ 14 December 2021 12:32 PM
 
Дана 05.12.2021. године у Позоришту Павароти-Френи у Модени изведена је CrossOpera, која је посвећена теми међународне интеграције, настале заједно са копродукцијом Фондације Општинског позоришта Модена (Р.Италија), ООЕ Театра Оркестра  Ландестхеатром у Линцу (Аустрија)  и Српског народног позоришта из Новог Сада (Р.Србија).
 
Тема рада је била Разноликост, Страх, Откриће и у рад је укључено присуство 12 музичара и 6 младих певача из три града. Пројекат, победник позива Креативна Европа 2018, афирмисао се у заједничкој жељи да се уобличи рад посвећен различитим аспектима културне интеграције, повезаним са миграторним токовима који све више утичу на Европу последњих деценија. Отуда и назив ове „CrossOpera“, односно дела музичког театра где се мешају оперски и укрштени музички утицаји. 
 
Од тројице композитора је затражено да развију кратак тридесетоминутни једночин на тему опере, Разноликост, страх и откриће, или страх од другог и откриће нечег новог. Разноликост подржавају три композитора различитог порекла и међународног значаја и пореди музичку мисао и различите језике три аутора, који су се на оригиналан начин бавили истом полазном идејом.
 
Изведба је подењена на три епизоде, од којих је свака поверена композитору кога су предложила њихова позоришта: Италијан Луиђи Чинке, Немац Валентин Рукебир и Српкиња Јасмина Митрушић. Сваки чин се може тумачити на језику порекла (италијанском, немачком и српском).
 
Рођена Београђанка, Јасмина Митрушић је писала камерну и симфонијску музику, за позоришне представе и за телевизију. 
 
После Модене, водећег позоришта европског пројекта, опера ће бити постављена у Линцу (10. и 12. децембар 2021.) и у Новом Саду, „Град европске културе“ 2022. (20. и 22. јануар).
 
На позив Позоришта Павароти-Френи у Модени и Српског народног позоришта из Новог Сада, извођењу представе је присуствовао и генерални конзул Р. Србије у Милану гђа Радмила Селаковић.