Printer Friendly Version "CrossOpera" u Pozorištu Pavaroti-Freni u Modeni u izvedbi Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada @ 14 December 2021 12:32 PM
 
Dana 05.12.2021. godine u Pozorištu Pavaroti-Freni u Modeni izvedena je CrossOpera, koja je posvećena temi međunarodne integracije, nastale zajedno sa koprodukcijom Fondacije Opštinskog pozorišta Modena (R.Italija), OOE Teatra Orkestra  Landestheatrom u Lincu (Austrija)  i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada (R.Srbija).
 
Tema rada je bila Raznolikost, Strah, Otkriće i u rad je uključeno prisustvo 12 muzičara i 6 mladih pevača iz tri grada. Projekat, pobednik poziva Кreativna Evropa 2018, afirmisao se u zajedničkoj želji da se uobliči rad posvećen različitim aspektima kulturne integracije, povezanim sa migratornim tokovima koji sve više utiču na Evropu poslednjih decenija. Otuda i naziv ove „CrossOpera“, odnosno dela muzičkog teatra gde se mešaju operski i ukršteni muzički uticaji. 
 
Od trojice kompozitora je zatraženo da razviju kratak tridesetominutni jednočin na temu opere, Raznolikost, strah i otkriće, ili strah od drugog i otkriće nečeg novog. Raznolikost podržavaju tri kompozitora različitog porekla i međunarodnog značaja i poredi muzičku misao i različite jezike tri autora, koji su se na originalan način bavili istom polaznom idejom.
 
Izvedba je podenjena na tri epizode, od kojih je svaka poverena kompozitoru koga su predložila njihova pozorišta: Italijan Luiđi Činke, Nemac Valentin Rukebir i Srpkinja Jasmina Mitrušić. Svaki čin se može tumačiti na jeziku porekla (italijanskom, nemačkom i srpskom).
 
Rođena Beograđanka, Jasmina Mitrušić je pisala kamernu i simfonijsku muziku, za pozorišne predstave i za televiziju. 
 
Posle Modene, vodećeg pozorišta evropskog projekta, opera će biti postavljena u Lincu (10. i 12. decembar 2021.) i u Novom Sadu, „Grad evropske kulture“ 2022. (20. i 22. januar).
 
Na poziv Pozorišta Pavaroti-Freni u Modeni i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, izvođenju predstave je prisustvovao i generalni konzul R. Srbije u Milanu gđa Radmila Selaković.