Printer Friendly Version REPUBLIČКI REFERENDUM RADI POTVRĐIVANJA AКTA O PROMENI USTAVA REPUBLIКE SRBIJE @ 3 December 2021 02:48 PM

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić potpisao je Odluku o raspisivanju republičkog referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije, koji će biti održan 16. januara 2022. godine.

Biračko pravo imaju svi punoletni državljani Republike Srbije koji žive u inostranstvu, a imaju prebivalište u Republici Srbiji, kao i državljani Republike Srbije koji na dan glasanja turistički borave u inostranstvu, ako su prethodno blagovremeno podneli zahtev za glasanje u inostranstvu.

Državljani R. Srbije sa biračkim pravom, koji se nalaze na konzularnom području Generalnog konzulata R. Srbije u Milanu mogu da podnesu zahtev za glasanje u inostranstvu najkasnije do ponoći 25. decembra 2021. godine

Molimo da pre podnošenja zahteva proverite da li ste upisani u jedinstveni birački spisak. To možete učiniti na osnovu jedinstvenog matičnog broja (JMBG) i registarskog broja lične karte preko javnog portala MDULS: https://upit.birackispisak.gov.rs

 

a) ukoliko je lice upisano u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji podnosi samo Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu:

     - Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu

 

b) ukoliko lice nije upisano u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji,  podnosi dva zahteva:

     - Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji i

     - Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu

 

Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu potrebno je podneti bez obzira da li su građani - birači ranije glasali u inostranstvu.

Popunjen i potpisan zahtev, uz kopiju važećeg ličnog dokumenta Republike Srbije (prve strane pasoša ili obe strane lične karte), može se dostaviti na sledeće načine:

  • lično u prostorijama Generalnog konzulata R. Srbije u Milanu (svakog radnog dana od 09:00 do      13:00 časova);
  • elektronskom poštom na adresu: info@gkrsmi.it (sa naslovom "Referendum"), 
  • poštom na adresu: Consolato Generale della Repubblica di Serbia, Via Pantano 2, 20122 Milano (MI)

Zahtev mora biti popunjen čitko. Podaci moraju biti ispravni. Pogrešno uneti podaci mogu biti osnov za donošenje rešenja o odbijanju zahteva.