Printer Friendly Version РЕПУБЛИЧКИ РЕФЕРЕНДУМ РАДИ ПОТВРЂИВАЊА АКТА О ПРОМЕНИ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ @ 3 December 2021 02:42 PM

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић потписао је Одлуку о расписивању републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије, који ће бити одржан 16. јануара 2022. године.

Бирачко право имају сви пунолетни држављани Републике Србије који живе у иностранству, а имају пребивалиште у Републици Србији, као и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички бораве у иностранству, ако су претходно благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.

Држављани Р. Србије са бирачким правом, који се налазе на конзуларном подручју Генералног конзулата Р. Србије у Милану могу да поднесу захтев за гласање у иностранству најкасније до поноћи 25. децембра 2021. године. 

Молимо да пре подношења захтева проверите да ли сте уписани у јединствени бирачки списак. То можете учинити на основу јединственог матичног броја (ЈМБГ) и регистарског броја личне карте преко јавног портала МДУЛС: https://upit.birackispisak.gov.rs


а) уколико је лице уписано у Јединствени бирачки списак у Републици Србији подноси само Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству:

     - Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству


б) уколико лице није уписано у Јединствени бирачки списак у Републици Србији,  подноси два захтева:

     - Захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији и
     - Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству.


Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству потребно је поднети без обзира да ли су грађани - бирачи раније гласали у иностранству.

Попуњен и потписан захтев, уз копију важећег личног документа Републике Србије (прве стране пасоша или обе стране личне карте), може се доставити на следеће начине:

  • лично у просторијама Генералног конзулата Р. Србије у Милану (сваког радног дана од 09:00 до      13:00 часова);
  • електронском поштом на адресу: info@gkrsmi.it (са насловом "Референдум"), 
  • поштом на адресу: Consolato Generale della Repubblica di Serbia, Via Pantano 2, 20122 Milano (MI)

Захтев мора бити попуњен читко. Подаци морају бити исправни. Погрешно унети подаци могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева.