Printer Friendly Version Заштита имовинских права Срба пореклом из Федерације Босне и Херцеговине @ 1 October 2021 08:57 AM
Преносимо обавештење Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону о почетку медијске кампање посвећене информисању Срба пореклом из Федерације БиХ о потреби заштите имовинских права које заједнички спроводе органи Републике Србије и Републике Српске.
 
У Федерацији БиХ је у току усклађивање података о некретнинама катастра и земљишним књигама, тзв. хармонизација података. Приликом овог процеса припадници српског народа би могли да изгубе право на имовину која је у њиховом власништву или поседу.
 
У многим случајевима се као власник уписује држава, ентитет, кантон или општина или лице које неовлашћено користи српску имовину, тако да избегли и расељени Срби, те њихови наследници, немају сазнања да је њихово земљиште или земљиште предака предмет поступка. Уколико се грађанин изјасни да није имао сазнања о распису могуће је продужење  рока за пријаву до годину дана, а имајући у виду да власничка тужба код имовине не застарева, накнадне исправке погрешних уписа су могуће само кроз судски процес.
 
Имајући све наведено у виду, Управa за сарадњу с дијаспором и Србима у региону позива све припаднике српског народа у дијаспори, пореклом из Федерација БиХ, да се јаве на:
 
Телефон: +387 55490940
 
Viber и WhatsApp: + 387 65 090-040
 
pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org
 
Facebook i Instragam: @kancelarijezapravnupomoc
 
Контакти Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ:
 
odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com
 
FB @srbiufederacijibih
 
TW @OdborF