Printer Friendly Version ЗАБОРАВЉЕНИ ПОГРОМ НАД СРПСКИМ НАРОДОМ У ХРВАТСКОЈ @ 4 August 2021 08:07 AM
04.08.2021.
 
Данас се навршава 26 година од погрома над српским народом у Хрватској, од здружене оружане акције хрватске војске и полиције под називом „Олуја“, једног од највећих злочина етничког чишћења у свету после Другог светског рата. 
 
Овај дан обележава се као Дан сећања на страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“.
 
Иако је Српска аутономна област Крајина била под заштитом Уједињених нација а 3. августа 1995. године представници Републике Српске Крајине су у Женеви и Београду прихватили предлог Међународне заједнице о мирном решењу сукоба, дан касније отпочела је здружена оружана акција хрватске војске и полиције.
 
4. августа 1995. године 138.500 припадника хрватске војске и полиције извршили су агресију на Српску аутономну област Крајина у којој је било око 230.000 крајишких Срба и 30.000 припадника Српске војске Крајине. Након пар дана неравноправне борбе сломљен је отпор Српске војске Крајине услед чега је српски живаљ кренуо у повлачење према Србији и Републици Српској. 
 
Више од 220. 000 протераних Срба као и 1.852 лица на листи погинулих и страдалих Срба, од чега 1.200 цивила, резултат су хрватске оружане акције „Олуја“.  Поред људских жртава и масовног прогона српског народа, причињена је и несагледива материјална штета: уништено је 25.000 кућа, 78 цркава, 96 музеја, 181 гробље, 920 споменика, 52 домова здравља, као и сви индустријски погони.
 
Од 2014. године Република Србија и Република Српска заједнички обележавају годишњице страдања српског народа у Другом светском рату и хрватској оружаној акцији „Олуја“ јер се злочини са краја 20. века не могу посматрати ван контекста злочина и геноцида над српским народом из периода Другог светског рата.
 
Данас готово нико у Европи и свету не говори о геноциду над српским народом на тлу нацистичке творевине Независне државе Хрватске у Другом светском рату а стравична прича о концентрационом логору Јасеновац обавијена је велом ћутања.
 
Поменуто ћутање доследно се спроводи и када је у питању страдање српског народа у оружаној акцији „Олуја“. Нико од одговорних за оружану акцију „Олуја“ није правноснажно осуђен док представници међународне заједнице и дипломатског кора сваке године присуствују „прослави“ годишњице „Олује“, акције која је од стране Међународног суда у Хагу окарактерисана као удружени злочиначки подухват са циљем трајног и присилног протеривања највећег дела Срба са простора бивше РС Крајине, и тиме практично учествују у прослави годишњице етничког чишћења.
 
Република Србија и Република Српска ће се одлучно борити против ћутања о страдању српског народа не очекујући од других да признају геноцид који се догодио већ да искажу пијетет према српским жртвама и да не славе над гробовима наших сународника.
 
Србија жели да развија сарадњу са свима у региону али је дужна да памти и да не ћути.
 
Никада се више неће догодити „Олуја“ против српског народа јер Србија то неће дозволити.