Printer Friendly Version Подршка Италије Србији у процесу евроинтеграција на свим нивоима @ 22 June 2021 01:53 PM
22. јун 2021. 
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са министром спољних послова Италије Луиђијем ди Мајом о најважнијим економским и политичким процесима у земљи и региону и подршци коју Рим на свим нивоима пружа Србији у процесу европских интеграција.
 
 
Брнабић је истакла да Србија помно прати опоравак Италије од последица пандемије коронавируса, имајући у виду да је та земља међу најзначајнијим партнерима Србије на економском пољу, при чему је поручила да без јаке Италије ни наша земља не може бити јака.
 
Премијерка је, говорећи о реформама које се спроводе на путу ка пуноправном чланству у Европској унији, нагласила да је Србија спремна за отварање два кластера, а да се Италија још једном показала као држава пријатељ у процесу проширења тиме што се искрено заложила за њихово отварање.
 
Према њеним речима, од посебне важности је и стабилност региона како у економском тако и у политичком смислу и зато Београд чини све да покрене дијалог са Приштином, као и да оснажи регионално економско повезивање.
 
Шеф италијанске дипломатије је похвалио напоре Србије у борби против пандемије и вакцинацију становништва против коронавируса, истакавши ће то морати да увиде и друге земље, не само региона, већ и ЕУ.
 
Када је реч о проширењу ЕУ, Ди Мајо је нагласио да је Србија природни део Европе и да јој зато Италија пружа сваку врсту подршке на том путу, а да билатерални односи представљају пример и другим чланицама Уније.
 
Он је, такође, рекао да је сагласан да ће заједничка седница двеју влада дати додатни подстицај квалитетним међудржавним односима.
 
Извор/Фото: www.srbija.gov.rs