Printer Friendly Version Гојковић са министром културног наслеђа активности и туризма Италије @ 25 May 2021 01:45 PM

22. maj 2021.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић састала се данас са министром културног наслеђа и активности и туризма Републике Италије Дариом Франческинијем у Венецији, где се одржава 17. Међународно Бијенале архитектуре у Венецији.
 
 
Гојковић је упутила честитке на организацији Бијенала у веома изазовним околностима пандемије, истичући да овај догађај представља важну прилику за културну размену и подстицај активности упркос пандемији.
 
Гојковић је истакла да су билатерални односи Републике Србије и Републике Италије добри, као и да су две државе потписале документ о стратешком партнерству, што је омогућило да додатно унапредимо билатералне односе у свим областима, па тако и у култури и нагласила да је Србија спремна на даље унапређење сарадње.
 
Министар културног наслеђа и активности и туризма Републике Италије Дарио Франческини такође је нагласио да су односи између две земље добри, као и да постоји велики интерес за сарадњу, посебно у области културе и свим другим сегментима што може да допринесе повезивању два народа.
 
Гојковић је захвалила Италији на подршци Србији на европском путу, и изразила наду да ће Србија наставити да остварује напредак, а Франческини је указао да ће Италија и у наредном периоду да пружа подршку Србији.
 
Говорећи о сарадњи у области културе, Гојковић је изразила уверење да ће ускоро бити потписан споразум о сарадњи у области кинематографије. Министарка културе и информисања је указала да у Србији ради импозантан број италијанских компанија, које у оквиру свог друштвено одговорног понашања помажу културне установе у Србији.
 
Гојковић је захвалила на позиву да буде на свечаној церемонији отварања 17. Међународног Бијенала и навела да је Србија искористила прилику да буде присутна на престижној манифестацији, на којој је представља тим младих архитеката.
 
Гојковић је указала да је Србија успела да уради велике кораке и да је пре неколико месеци отворила установе културе уз поштовање мера, и уметнике ставила на листу приоритета за вакцинисање, што је допринело отварању установа културе.
 
Гојковић је позвала министра Франческина у званичну посету Републици Србији.
 
ИЗВОР: Министарство културе и информисања Р. Србије