Printer Friendly Version Министар одбране Републике Италије у посети Србији: учвршћивање сарадње у свим областима на бази стратешког партнерства @ 16 December 2020 09:00 AM
Министар одбране Републике Италије Лоренцо Гверини боравио је у посети Србији, где се сусрео са високим државним званичницима. 
 
У разговору председника Републике Србије Александра Вучића и министра Гверинија констатовано је да две земље имају стабилне пријатељске билатералне односе и интензивну сарадњу у свим важним областима, у складу са успостављеним стратешким партнерством. Изразили су очекивање да ће околности ускоро дозволити одржавање нове заједничке седнице влада. 
 
 
Председник Вучић је захвалио италијанским војницима који, у оквиру Кфор, имају важну улогу у одржавању мира и стабилности, као и у заштити Срба и других неалбанских заједница на Косову и Метохији, истакавши да су својим понашањем и деловањем, посебно у заштити манастира Високи Дечани, задобили поверење српског становништва. Такође је поздравио професионалност италијанских генерала, који од 2013. године командују међународним безбедносним снагама.
 
Председник Вучић је изразио забринутост због постојећих напетости у региону и рекао да је најважније сачувати мир и стабилност. Министар Гверини је нагласио да Италија сматра да је Србија важна земља на Западном Балкану и поздравио лидерство председника Вучића и његову улогу у одржавању мира и стабилности у региону. С тим у вези је нагласио и значај дијалога Београда и Приштине и потврдио опредељеност Италије да, делујући непристрасно у оквиру Кфор, настави да доприноси безбедности.
 
Председник Вучић је оценио да је сарадња у области одбране садржајна и да Србија и Италија остварују велики број заједничких активности, издвојивши учешће српских војника у Мисији УН у Либану у оквиру италијанског контингента.
 
Министар Гверини је рекао да Италија цени учешће припадника српске војске у мировним мисијама УН и ЕУ широм света. Такође је изразио подршку Италије процесу евроинтеграција Србије, надајући се да ће доћи до његовог интензивирања.
 
 
Председник Вучић је изразио захвалност за подршку Италије европском путу Србије, као и задовољство економском сарадњом двеју земаља, уз очекивање да би она могла да буде и увећана у наредним годинама.
 
Министар Гверини је пренео захвалност Владе Италије и премијера Контеа за медицинску помоћ коју је Србија упутила у првој фази борбе против КОВИД-19. Председник Вучић је упутио поздраве председнику Матарели и премијеру Контеу и рекао да веома ценимо то што је министар Гверини дошао у посету у време пандемије, када су такве посете веома ретке.
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је у разговору са Гверинијем оценила  да су односи Србије и Италије на најбољем могућем нивоу, истакавши да економска и инвестициона сарадња имају приоритетан значај, јер је Италија већ више година један од најважнијих економских партнера Србије.
 
 
Гверини је рекао да је Србија кључна за одржавање мира и стабилности на Западном Балкану, нагласивши да Италија веома цени напоре Србије на јачању регионалне сарадње.
 
Министар је указао на то да Италија цени и конструктивни приступ наше земље у оквиру дијалога Београда и Приштине и додао да Италија пружа пуну подршку Србији на европском путу.
 
Председница Владе је, такође, изразила захвалност на ангажовању лекара и медицинског особља, које је Италија упутила у Србију током пандемије.
 
Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Небојша Стефановић и министар одбране Италије Лоренцо Гверини оценили су да је сарадња двеју земаља већ достигла ниво стратешког партнерства.
 
 
Сарадња двеју земаља у области одбране је на изузетно високом нивоу, а данас смо разговарали и о могућностима њеног даљег унапређења, рекао је потпредседник Владе.
 
Стефановић је, такође, изразио захвалност Гверинију на дугогодишњем учешћу италијанске војске у Мисији Кфора, а нарочито на њиховој заштити српског становништва на територији Косова и Метохије.
 
Говорећи о билатералној сарадњи Србије и Италије у области одбране, потпредседник Владе је подсетио на то да је у последње четири године реализовано 57 различитих активности.
 
 
Беoград, 15. децембар 2020. године