Printer Friendly Version Хуманитарна помоћ Републике Србије упућена Републици Италији @ 25 April 2020 04:10 PM

Председник Републике Србије Александар Вучић и министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић присуствовали су данас испраћају пошиљке медицинске опреме коју Србија донира Италији за борбу против пандемије COVID-19. 

Према Италији су са београдског аеродрома полетела четири авиона „Ер Србије“ са медицинском опремом, а у једном од њих је и министарка Јоксимовић, која ће лично уручити помоћ министру спољних послова Италије Луиђију Ди Мају. 

Вучић је том приликом истакао да је Италија велики пријатељ Србије и да нам је помагала увек када је то било потребно. 

Он је подсетио на то да у нашој земљи послује велики број италијанских фирми, које запошљавају хиљаде радника и обезбеђују егзистенцију њиховим породицама. 

Председник Републике је на једном од пакета написао поруку: „Победићемо заједно, храбро Италија, Србија је уз вас!“. 

Помоћ коју шаље наша земља део је европске солидарности, али и прилика да покажемо захвалност за све што је Италија чинила за Србију, рекао је Вучић и додао да нам је та земља увек пружала нескривену подршку на нашем европском путу. 

Према његовим речима, помоћ Србије није мала, ради се о роби коју смо купили новцем наших грађана, а дајемо је италијанској браћи и сестрама којима је потребнија него нама у овом тренутку. 

У донацији се налази по два милиона хируршких и епидемиолошких маски, 100.000 скафандера, милион рукавица, рекао је он, преневши да се наша држава обезбедила и снабдела је том опремом своје магацине и болнице. 

Можда смо могли и више, али мислимо да је од једне мале земље каква је Србија важан пре свега гест и наша потреба да покажемо колико волимо Италију и колико смо заједно у овоме. 

Изражавам саучешће председнику, Влади и народу Италије због више десетина хиљада мртвих, у нади да ћемо ускоро моћи поново да посећујемо ту земљу и дочекујемо драге италијанске госте, истакао је председник Србије. Амбасадор Италије у Србији Карло Ло Кашо изјавио је да ће великодушна помоћ Србије бити од велике користи онима који су у болницама, на првим линијама борбе за сваки живот. 

Он је пренео свим грађанима Србије поздраве италијанског председника Серђа Матареле, додавши да су последњих недеља он лично, али и Амбасада Италије у Београду, примили велики број порука солидарности од многих наших људи. 

Са Aеродрома „Никола Тесла“ данас су ка Италији одлетела четири авиона са медицинском помоћи, док ће још по два ићи сутра и прекосутра.