Printer Friendly Version ЦОВИД-19 ( Kорона вирус) у Републици Италији @ 6 March 2020 02:54 PM

 

У Р.Италији је на снази ванредна ситуација због ширења коронавируса ЦОВИД-19, као и хитне мере у циљу спречавања и управљања овом епидемиолошком ситуацијом.

Последње извештаје о томе које су мере заштите на снази, које су регије  захваћене вирусом и који је број оболелих, преминулих и опорављених пацијената у сваком тренутку можете проверити на званичном сајту Mинистарства здравља Р.Италије:

ПОСЛЕДЊИ ИЗВЕШТАЈ ЗА COVID- 19

http://www.salute.gov.it/portale/news/p3_2_1.jsp?lingua=italiano&menu=notizie&area=nuovoCoronavirus&btnCerca=  

 

Нове мере Владе Р.Италије за сузбијање и ограничавање ширења Корона вируса (од 4.марта 2020.):

1. Суспендују се све врсте друштвених догађаја, конференције и састанци (како јавни тако и приватни) који окупљају велики број људи, а који не могу да обезбеде поштовање безбедносне дистанце од најмање 1 метра

2. Суспендују се сви спортски догађаји и такмичења у свим дисциплинама .Тренинзи и основне спортске активности могу се изводити напољу или унутар спортских сала само под условом да се може обезбедити безбедна дистанца од 1 метар

3. Oбустављају се све наставне активности у школским установама за све узрасте , као и на Универзитетима до 15.марта. Све образовне установе које за то имају могућност, организоваће наставу on line

4. Забрањено је да пратиоци пацијената улазе у чекаонице хитне помоћи, сем ако то посебно не наложи здравствено особље, приступ родбине и посетилаца установама неге и старачким домовима

 

Мере превенције, хигијенско-санитарне 

1. Често прање руку и коришћење средстава за дезинфекцију

2. Избегавање блиског контакта са људима који пате од акутних респираторних инфекција

3. Избегавање руковања,загрљаја и директног физичког контакта

4. Избегавање додиривања очију, носа и уста

5. Заштита марамицом или руком у случају кашљања или кијања

6. Одржавање растојања од најмање 1 метра у сваком друштвеном контакту

7. Избегавање заједничке употребе флаша и чаша

8. Избегавање узимања антивиралних лекова и антибиотика (уколико није прописано од лекара)

9. Чишћење радних површина средствима на бази хлора и алкохола

 

Генерални конзулат Р.Србије у Милану и током ове ванредне ситуације стоји на располагању и пружа све услуге  држављанима Р.Србије на територији Р.Италије.

Из безбедносних разлога, молимо суграђане који су ових дана планирали долазак у Генерални конзулат ради замене путних исправа (пасоша) да евентуално размотре одлагање подношења овог захтева до стабилизације епидемиолошке ситуације.

Ова услуга захтева близак контакт запосленог и странке на раздаљини мањој од метар и процес узимања биометријских података траје око 10 минута због чега нисмо у могућности да обезбедимо препоручену безбедносну дистанцу што повећава ризик од ширења вируса.

Такође, ово је услуга која не захтева хитност с обзиром да је рок за замену од два до седам месеци пре истека претходне путне исправе(пасоша), да се на израду пасоша чека 60 дана, као и да не постоји законска препрека за подношење захтева ни након истека пасоша.

Такође, молимо и све суграђане којима није хитно да обаве друге конзуларне радње, да уколико су у могућности размотре одлагање доласка у Генерално конзулат до стабилизације епидемиолошке ситуације.