Printer Friendly Version COVID-19 (Korona virus) u Republici Italiji @ 6 March 2020 02:30 PM

 

U R. Italiji je na snazi vanredna situacija zbog širenja koronavirusa COVID-19, kao i hitne mere u cilju sprečavanja i upravljanja ovom epidemiološkom situacijom.

Poslednje izveštaje o tome koje su mere zaštite na snazi, koje su regije zahvaćene virusom i koji je broj obolelih, preminulih i oporavljenih pacijenata u svakom trenutku možete proveriti na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja R.Italije:

POSLEDNJI IZVEŠTAJ ZA COVID-19 

http://www.salute.gov.it/portale/news/p3_2_1.jsp?lingua=italiano&menu=notizie&area=nuovoCoronavirus&btnCerca=  

 

Nove mere Vlade R.Italije za suzbijanje i ograničavanje širenja Korona virusa (od 4.marta 2020):

1. Suspenduju se sve vrste društvenih događaja, konferencije i sastanci (kako javni tako i privatni) koji okupljaju veliki broj ljudi, a koji ne mogu da obezbede poštovanje bezbednosne distance od najmanje 1 metra

2. Suspenduju se svi sportski događaji i takmičenja u svim disciplinama .Treninzi i osnovne sportske aktivnosti mogu se izvoditi napolju ili unutar sportskih sala samo pod uslovom da se može obezbediti bezbedna distanca od 1 metar

3. Obustavljaju se sve nastavne aktivnosti u školskim ustanovama za sve uzraste , kao i na Univerzitetima do 15.marta. Sve obrazovne ustanove koje za to imaju mogućnost, organizovaće nastavu on line

4. Zabranjeno je da pratioci pacijenata ulaze u čekaonice hitne pomoći, sem ako to posebno ne naloži zdravstveno osoblje, pristup rodbine i posetilaca ustanovama nege i staračkim domovima

 

Mere prevencije, higijensko-sanitarne 

1. često pranje ruku i korišćenje sredstava za dezinfekciju

2. Izbegavanje bliskog kontakta sa ljudima koji pate od akutnih respiratornih infekcija

3. Izbegavanje rukovanja,zagrljaja i direktnog fizičkog kontakta

4. Izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta

5. Zaštita maramicom ili rukom u slučaju kašljanja ili kijanja

6. Održavanje rastojanja od najmanje 1 metra u svakom društvenom kontaktu

7. Izbegavanje zajedničke upotrebe flaša i čaša

8. Izbegavanje uzimanja antiviralnih lekova i antibiotika (ukoliko nije propisano od lekara)

9.  Čišćenje radnih površina sredstvima na bazi hlora i alkohola

 

Generalni konzulat R.Srbije u Milanu i tokom ove vanredne situacije stoji na raspolaganju i pruža sve usluge  državljanima R.Srbije na teritoriji R.Italije.

Iz bezbednosnih razloga, molimo sugrađane koji su ovih dana planirali dolazak u Generalni konzulat radi zamene putnih isprava (pasoša) da eventualno razmotre odlaganje podnošenja ovog zahteva do stabilizacije epidemiološke situacije.

Ova usluga zahteva blizak kontakt zaposlenog i stranke na razdaljini manjoj od metar i proces uzimanja biometrijskih podataka traje oko 10 minuta zbog čega nismo u mogućnosti da obezbedimo preporučenu bezbednosnu distancu što povećava rizik od širenja virusa.

Takođe, ovo je usluga koja ne zahteva hitnost, s obzirom da je rok za zamenu od dva do sedam meseci pre isteka prethodne putne isprave(pasoša), da se na izradu pasoša čeka 60 dana, kao i da ne postoji zakonska prepreka za podnošenje zahteva ni nakon isteka pasoša.

Takođe, molimo i sve sugrađane kojima nije hitno da obave druge konzularne radnje, da ukoliko su u mogućnosti razmotre odlaganje dolaska u Generalno konzulat do stabilizacije epidemiološke situacije.