Printer Friendly Version Милано ће посадити три милиона нових садница дрвећа до 2030. године @ 5 December 2019 01:33 PM
Поводом пројекта “ForestaMI”, заправо стратешког плана да се у Милану у наредних 10 година посади 3 милиона нових стабала, ради смањења загађења у овом италијанском граду, у Асоцијацији страних новинара (Stampa Estera di Milano) 27. новембра у Милану, одржана је конференција, на којој је чувени архитекта Стефано Боери, заједно са начелником за урбанизам, зеленило и пољопривреду града Милана, Пјерфранческом Мараном, представио овај пројекат домаћим и страним новинарима.
 
Иако се већ годинама уназад константно ради на сузбијању загађења и побољшању квалитета ваздуха у главном ломбардијском граду, Милано и даље важи за један од загађенијих италијанских градова, те пројекат “ForestaMI”, који је усвојен на локалном и националном нивоу, представља једну од мера у борби против загађења.
 
Kако је истакао архитекта Боери, пошумљавање градова  има за циљ ублажавања климатских промена и опорављање планете. Kада је у питању конкретно Милано, ново зеленило у њему неће допринети само побољшању квалитета ваздуха, већ ће смањити и ефекат “топлотних градских острва”, повећати биодиверзитет, те побољшати квалитет животног простора. 
 
“По планираном програму садње број стабала у Милану увећаће се за 30 одсто, а дрвеће ће на годишњем нивоу апсорбовати 5 милиона тона угљен диоксида”, каже Боери.
 
Овај архитекта иначе познат је по својој вертикалној шуми, тј. двема зградама које су конструисане 2014. године у Милану, а на којима је посађено више од 10 хиљада метара квадратних зеленила. Захваљујући биљкама и дрвећу засађеним на терасама ових зграда, ствара се специфична микроклима, која филтрира прашину, ствара кисеоник, штеди енергију, те смањује градску буку. 
 
Начелник за урбанизам, зеленило и пољопривреду града Милана, Пјерфранческо Маран, рекао је да иако је Милано поред Лондона, први град у Европи који има проширену зону забране саобраћаја, такође верује да још много тога може да се уради у овом граду. Тако да, пројекат  “ForestaMI”, а који подразумева садњу једног стабла по глави становника, је само један у низу пројеката који овај град има у дугорочном плану, а за бољу и чистију будућност.