Printer Friendly Version Milano će posaditi tri miliona novih sadnica drveća do 2030. godine @ 5 December 2019 01:28 PM

Povodom projekta “ForestaMi”, zapravo strateškog plana da se u Milanu u narednih 10 godina posadi 3 miliona novih stabala, radi smanjenja zagađenja u ovom italijanskom gradu, u Asocijaciji stranih novinara (Stampa Estera di Milano) 27. novembra u Milanu, održana je konferencija, na kojoj je čuveni arhitekta Stefano Boeri, zajedno sa načelnikom za urbanizam, zelenilo i poljoprivredu grada Milana, Pjerfrančeskom Maranom, predstavio ovaj projekat domaćim i stranim novinarima. 

Iako se već godinama unazad konstantno radi na suzbijanju zagađenja i poboljšanju kvaliteta vazduha u glavnom lombardijskom gradu, Milano i dalje važi za jedan od zagađenijih italijanskih gradova, te projekat “ForestaMi”, koji je usvojen na lokalnom i nacionalnom nivou, predstavlja jednu od mera u borbi protiv zagađenja. 

Kako je istakao arhitekta Boeri, pošumljavanje gradova  ima za cilj ublažavanja klimatskih promena i oporavljanje planete. Kada je u pitanju konkretno Milano, novo zelenilo u njemu neće doprineti samo poboljšanju kvaliteta vazduha, već će smanjiti i efekat “toplotnih gradskih ostrva”, povećati biodiverzitet, te poboljšati kvalitet životnog prostora. 

“Po planiranom programu sadnje broj stabala u Milanu uvećaće se za 30 odsto, a drveće će na godišnjem nivou apsorbovati 5 miliona tona ugljen dioksida”, kaže Boeri. 

Ovaj arhitekta inače poznat je po svojoj vertikalnoj šumi, tj. dvema zgradama koje su konstruisane 2014. godine u Milanu, a na kojima je posađeno više od 10 hiljada metara kvadratnih zelenila. Zahvaljujući biljkama i drveću zasađenim na terasama ovih zgrada, stvara se specifična mikroklima, koja filtrira prašinu, stvara kiseonik, štedi energiju, te smanjuje gradsku buku. 

Načelnik za urbanizam, zelenilo i poljoprivredu grada Milana, Pjerfrančesko Maran, rekao je da iako je Milano pored Londona, prvi grad u Evropi koji ima proširenu zonu zabrane saobraćaja, takođe veruje da još mnogo toga može da se uradi u ovom gradu. Tako da, projekat  “ForestaMi”, a koji podrazumeva sadnju jednog stabla po glavi stanovnika, je samo jedan u nizu projekata koji ovaj grad ima u dugoročnom planu, a za bolju i čistiju budućnost.