Printer Friendly Version Poseta generalnog konzula Radmile Selaković dečijoj bolnici „L’Ospedale Infantile Regina Margherita” u Torinu @ 18 November 2019 11:53 AM

Dana 13.11.2019. godine generalni konzul Republike Srbije u Milanu gđa. Radmila Selaković posetila je dečiju bolnicu „L’Ospedale Infantile Regina Margherita“ u Torinu.

Tom prilikom generalni konzul gđa. R. Selaković sastala se sa dr Liciom Peruzi (Licia Peruzzi) koja je direktno zadužena za praćenje saradnje sa medicinskim ustanovama i lečenje dece iz Republike Srbije i direktorom nefrologije na pedijatriji dr Brunom Đanoljiom (Bruno Gianoglio). Oni su istakli da od 2001. godine sarađuju sa medicinskim ustanovama iz R. Srbije u lečenju dece i da je do sada je oko 20 dece bilo na lečenju u ovoj bolnici. Zahvati koji se izvode jesu transplantacija jetre i bubrega a posebno su naglasili da u slučajevima gde je to potrebno i moguće, vrše istovremeno transplantaciju oba organa.

Generalni konzul gđa. R. Selaković zahvalila je predstavnicima bolnice „L’Ospedale Infantile Regina Margherita“  na pomoći koju pružaju prilikom lečenja dece iz Republike Srbije.  Istakla je da se nada da će se nastaviti sa ostvarenom saradnjom sa medicinskim ustanovama iz Republike Srbije te naglasila da Generalni konzulat Republike Srbije u Milanu stoji na raspolaganju za svaku vrstu pomoći.
 
Nakon sastanka organizovan je obilazak bolnice i poseta detetu iz Republike Srbije koje je trenutno na lečenju u ovoj ustanovi.
 
Prilikom posete bolnici generalni konzul gđa. R. Selaković sastala se i sa predstavnicima udruženja “Collettivo Azione Pace”, na čijem čelu je gđa. Dragica Galešić. Udruženje je osnovano 2001. godine sa ciljem pružanja pomoći deci koja su na lečenju i njihovim roditeljima oko regulisanja dokumenta, regulisanja boravka, prevođenja, pomoći oko pronalaženja smeštaja, obezbeđivanja prevoza, a takođe organizuju i brojne humanitarne akcije sa ciljem prikupljanja materijalnih sredstava.