Printer Friendly Version Кonferencija o "Art Brut" i "Outsider Art" u R. Srbiji u "Casa dell’ Art Brut" @ 31 October 2019 11:29 AM

U sklopu obeležavanja 140. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između R. Srbije i R. Italije, u organizaciji fondacije "Bussolera Branca" i u saradnji sa Muzejom naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine i Generalnim konzulatom R. Srbije u Milanu, dana 26.10.2019. godine u mestu Mairano di Casteggio, provincija Pavija, pred velikim brojem zainteresovane publike, održana je konferencija o "Art Brut" i "Outsider art" u R. Srbiji, sa posebnim osvrtom na umetnička dela izložena u "Casa dell’ Art Brut".

Vicekonzul Ivan Lorencin je na početku konferencije pozdravio prisutne, zahvalio se organizatoru, istakao tradicionalno dobre odnose R. Srbije i R. Italije u svetlu jubileja, te istakao da su ovakvi događaji veoma bitni jer kultura briše granice među narodima i pomaže da se oni međusobno bolje upoznaju i razumeju. 

U sklopu konferencije, izlaganja su imali predsednik fondacije Bussolera Branca g. Fabio Čei, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine gđa Nina Кrstić, psihijatar i predavač na Akademiji Brera u Milanu prof. Đorđo Bedoni, istoričar umetnosti prof. Bjanka Tosati i istoričar i novinar dr Fabricio Guerini.
 
G. Fabio Čei i gđa Nina Кrstić su na kraju konferencije zaključili da dosadašnju uspešnu saradnju treba nastaviti i formalizovati je potpisivanjem Sporazuma o saradnji između "Casa dell’ Art Brut" i Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine.