Printer Friendly Version Конференција о "Art Brut" и "Outsider Аrt" у Р. Србији у "Casa dell’ Art Brut" @ 31 October 2019 11:03 AM

У склопу обележавања 140. година од успостављања дипломатских односа између Р. Србије и Р. Италије, у организацији фондације "Bussolera Branca" и у сарадњи са Музејом наивне и маргиналне уметности из Јагодине и Генералним конзулатом Р. Србије у Милану, дана 26.10.2019. године у месту Mairano di Casteggio, провинција Павија, пред великим бројем заинтересоване публике, одржана је конференција о "Art Brut" и "Outsider art" у Р. Србији, са посебним освртом на уметничка дела изложена у "Casa dell’ Art Brut".

Вицеконзул Иван Лоренцин је на почетку конференције поздравио присутне, захвалио се организатору, истакао традиционално добре односе Р. Србије и Р. Италије у светлу јубилеја, те истакао да су овакви догађаји веома битни јер култура брише границе међу народима и помаже да се они међусобно боље упознају и разумеју. 

У склопу конференције, излагања су имали председник фондације Bussolera Branca г. Фабио Чеи, директорка Музеја наивне и маргиналне уметности из Јагодине гђа Нина Крстић, психијатар и предавач на Академији Брера у Милану проф. Ђорђо Бедони, историчар уметности проф. Бјанка Тосати и историчар и новинар др Фабрицио Гуерини.

Г. Фабио Чеи и гђа Нина Крстић су на крају конференције закључили да досадашњу успешну сарадњу треба наставити и формализовати је потписивањем Споразума о сарадњи између "Casa dell’ Art Brut" и Музеја наивне и маргиналне уметности из Јагодине.