Printer Friendly Version Poseta generalnog konzula Radmile Selaković bolnici „ASST Papa Giovanni XXIII“ u Bergamu @ 9 August 2019 03:04 PM
Dana 06.08.2019. godine generalni konzul Republike Srbije gđa. Radmila Selaković posetila je bolnicu „ASST Papa Giovanni XXIII“, u kojoj su deca iz Republike Srbije, koja su kandidati za transplantaciju jetre zbrinuta na osnovu sporazuma potpisanog 2010. godine. 
 
 
 
U prethodnih devet godina izvršena je transplantacije jetre kod 41 deteta, a više od polovine su deca mlađa od jedne godine života, najčešće obolela od bilijarne ciroze, sa procentom preživljavanja od 95%. 
 
U prethodnih devet godina izvršena je transplantacije jetre kod 41 deteta, a više od polovine su deca mlađa od jedne godine života, najčešće obolela od bilijarne ciroze, sa procentom preživljavanja od 95%. 
 
Troškove intervencija i hospitalizacije u potpunosti snosi Republički fonda za zdravstveno osiguranje Republike Srbije. R. Srbija prepoznala je bolnicu u Bergamu kao partnera koji je sposoban da vrši transplantacije kod hepatopatskih pacijenata, beba iz Srbije, ujedno sposobnu da pomaže R. Srbiji da pokrene svoj samostalni Program transplantacije. To je program koji će omogućiti srpskim doktorima da ubuduće sami izvode značajan broj transplantacija, kao i da steknu znanja, veštine i opremu za uspešno praćenje pacijenata u postoperativnom toku“ objasnio je Lorenco di Antiga, direktor pedijatrije u bolnici „„ASST Papa Giovanni XXIII“. 
 
Ovakav vid saradnje moguć je jer bolnica u Bergamu praktično nema liste čekanja za transplantacije jetre kod dece, zahvaljujući upotrebi tzv. split tehnike, koja omogućava da se od jetre jednog odraslog davaoca naprave dva organa pogodna za decu. 
 
„Кoristim ovu priliku da se zahvalim direktoru bolnica „ASST Papa Giovanni XXIII“ iz Bergama za saradnju na polju transplantacije jetre i brige u postoperativnom toku kod dece iz Republike Srbije“ - izjavio je generalni konzula Republike Srbije u Milanu gđa. Radmila Selaković. „Želela bih takođe da se zahvalim direktoru Odeljenja pedijatrije i njegovim saradnicim za pomoć i podršku kolegama iz Republike Srbije da započnu Program za samostalnu realizaciju transplantacija na Univerzitetskoj dečijoj klinici Tiršova u Beogradu. Zahvaljujući vašoj dragocenoj pomoći broj dece u Republici Srbiji koja su na listi čekanja za transplantaciju jetre značajno se smanjio dok istovremeno raste broj srpske dece koja su dobila potrebnu medicinsku pomoć. Iskreno se nadam da će se nastaviti sa ostvarenom saradnjom a za dobrobit svakog deteta kome zatreba pomoć, i naglašavam da Generalni konzulat Republike Srbije u Milanu stoji na raspolaganju za svaku vrstu pomoći. " 
 
„Ovakva međunarodna saradnja je moguća zahvaljujući metodama koje upotrebljavamo i znanju naših lekara, koji Bergamo čine jednim od centara za transplantacije u inostranstvu. Takođe je od suštinske važnosti pomoć mnogih humanitarnih i volonterskih udruženja koja pomažu porodicama koje dolaze u Bergamo u vidu pružanja privremenog smeštaja, spasilačkih intervencija, podrške i ostalih vidova dragocene pomoći ", izjavila je Marija Beatriće Stazi, generalni direktor bolnice „ASST Papa Giovanni XXIII“.