Printer Friendly Version Посета генералног конзула Радмиле Селаковић болници „ASST Papa Giovanni XXIII“ у Бергаму @ 9 August 2019 03:02 PM

Дана 06.08.2019. године генерални конзул Републике Србије гђа. Радмила Селаковић посетила је болницу „ASST Papa Giovanni XXIII“, у којој су деца из Републике Србије, која су кандидати за трансплантацију јетре збринута на основу споразума потписаног 2010. године. 

 
 

У претходних девет година извршена је трансплантације јетре код 41 детета, а више од половине су деца млађа од једне године живота, најчешће оболела од билијарне цирозе, са процентом преживљавања од 95%. „ 

Трошковe интервенција и хоспитализацијe у потпуности сноси Републички фонда за здравствено осигурање Републике Србије. Р. Србија препознала је болницу у Бергаму као партнера који је способан да врши трансплантације код хепатопатских пацијената, беба из Србије, уједно способну да помаже Р. Србији да покрене свој самостални Програм трансплантације. То је програм који ће омогућити српским докторима да убудуће сами изводе значајан број трансплантација, као и да стекну знања, вештине и опрему за успешно праћење пацијената у постоперативном току“ објаснио је Лоренцо ди Антига, директор педијатрије у болници „„ASST Papa Giovanni XXIII“. 

Овакав вид сарадње могућ је јер болница у Бергаму практично нема листе чекања за трансплантације јетре код деце, захваљујући употреби тзв. split технике, која омогућава да се од јетре једног одраслог даваоца направе два органа погодна за децу. 

„Користим ову прилику да се захвалим директору болница „ASST Papa Giovanni XXIII“ из Бергама за сарадњу на пољу трансплантације јетре и бриге у постоперативном току код деце из Републике Србије“ - изјавио је генерални конзула Републике Србије у Милану гђа. Радмила Селаковић. „Желела бих такође да се захвалим директору Одељења педијатрије и његовим сарадницим за помоћ и подршку колегама из Републике Србије да започну Програм за самосталну реализацију трансплантација на Универзитетској дечијој клиници Тиршова у Београду. Захваљујући вашој драгоценој помоћи број деце у Републици Србији која су на листи чекања за трансплантацију јетре значајно се смањио док истовремено расте број српске деце која су добила потребну медицинску помоћ. Искрено се надам да ће се наставити са оствареном сарадњом а за добробит сваког детета коме затреба помоћ, и наглашавам да Генерални конзулат Републике Србије у Милану стоји на располагању за сваку врсту помоћи. " 

„Оваква међународна сарадња је могућа захваљујући методама које употребљавамо и знању наших лекара, који Бергамо чине једним од центара за трансплантације у иностранству. Такође је од суштинске важности помоћ многих хуманитарних и волонтерских удружења која помажу породицама које долазе у Бергамо у виду пружања привременог смештаја, спасилачких интервенција, подршке и осталих видова драгоцене помоћи ", изјавила је Марија Беатриће Стази, генерални директор болнице „ASST Papa Giovanni XXIII“.